Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Épülettervek/Középület

Téglába öltöztetve - terv a mogyoródi Művelődési Ház ötletpályázatára

1/19

Vizsgálati helyszínrajz, forrás: Nagy Tibor

?>
Vizsgálati helyszínrajz, forrás: Nagy Tibor
?>
Átnézeti helyszínrajz, forrás: Nagy Tibor
?>
Helyszínrajz, forrás: Nagy Tibor
?>
Földszinti alaprajz, forrás: Nagy Tibor
?>
Pinceszint - általános elrendezés, forrás: Nagy Tibor
?>
Pinceszint - szabadtéri elrendezés, forrás: Nagy Tibor
?>
Észak-nyugati és észak-keleti homlokzat, forrás: Nagy Tibor
?>
Keleti és dél-nyugati homlokzatok, forrás: Nagy Tibor
?>
1-1 metszet és 2-2 metszet, forrás: Nagy Tibor
?>
Látványterv, forrás: Nagy Tibor
?>
Látványterv, forrás: Nagy Tibor
?>
Látványterv, forrás: Nagy Tibor
?>
Látványterv, forrás: Nagy Tibor
?>
Látványterv, forrás: Nagy Tibor
?>
Látványterv, forrás: Nagy Tibor
?>
Tabló, forrás: Nagy Tibor
?>
Tabló, forrás: Nagy Tibor
?>
Nagy Tibor, fotó: Rubos Zoltán
?>
Címlapkép.
1/19

Vizsgálati helyszínrajz, forrás: Nagy Tibor

Téglába öltöztetve - terv a mogyoródi Művelődési Ház ötletpályázatára
Épülettervek/Középület

Téglába öltöztetve - terv a mogyoródi Művelődési Ház ötletpályázatára

2014.08.11. 12:19

Projektinfó

Építészek, alkotók:
Nagy Tibor

Földrajzi hely:
Magyarország, Mogyoród

Mogyoród, Művelődési ház ötletpályázat

Tervezés éve:
2014

Bruttó szintterület:
1304 m2

Letölthető dokumentumok:

Nagy Tibor építész munkájában a Sportcsarnok anyaghasználata köszön vissza. A kötésben rakott tégla logikája az épület különleges fény-árnyék hatású nyílásrendszerérében is visszaköszön. 

Adottságok, telepítés:

Az épület telepítése és formálása során fontos szerepet játszott az épített környezet jellege. A vizsgálati helyszínrajzon megfigyelhető a településre jellemző keskeny telkek és hosszúkás épületek által alkotott szerkezet. Az első alapgondolatok ebből a struktúrából bontakoztak ki. Ez a struktúra inkább a szomszédos tömbökben mutatkozik meg, mivel a tervezési területen álló védőnői szolgálatnak helyet adó épület, illetve a tömb másik végében található földszintes üzlet megbontja a környezet egységét. Ennek megfelelően a telepítési koncepció a tömb megfelelő lezárása volt, ezzel elindítva egy rendező folyamatot.

A közösségi funkcióból adódóan lényeges, hogy az épület közvetlen kapcsolatban álljon az előtte rendelkezésre álló térrel, ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy ez a tér egy, a forgalom zajának kitett terület, mely inkább kisméretű fákkal beültetett parkként funkcionálhat megfelelően. A templom előtti fasor folytatásával és annak parkba való befuttatásával egységes utcakép és zöldfelület hozható létre.

Helyszínrajz, forrás: Nagy Tibor
3/19
Helyszínrajz, forrás: Nagy Tibor



A jelenlegi könyvtár előtt húzódó kis utca megszüntetésével és a Zsák utca irányába tartó útszakasz forgalmi irányának megváltoztatásával párhuzamos beállású parkolók kialakítására nyílik lehetőség, a kapubeállók szabadon hagyásával pedig a túloldalon is rendezett beállások alakíthatóak ki, ezzel elkerülve az épület előtti tér szétdarabolódását. A könyvtár akadálymentes megközelítése érdekében a Fóti úton is biztosítottam parkolási lehetőséget, ezek egyúttal a templomhoz is kapcsolódnak.

Építészeti koncepció:

A két eltérő használatnak megfelelően alakult ki az U-alakban forduló épülettömeg. A Fóti út szintjén (földszint) került elhelyezésre az alaprajzában szigorúbb szerkesztésű, de homlokzatában már játékosabb megjelenésű könyvtár, mely tömegeivel, tetőlejtésével illeszkedik a szomszédos épülethez. A könyvtárhoz kapcsolódik egy zöldtetőként kialakított védett olvasó és pihenőkert.

Pinceszint - szabadtéri elrendezés, forrás: Nagy Tibor
6/19
Pinceszint - szabadtéri elrendezés, forrás: Nagy Tibor



A zöldtető alatt kapott helyet a rendeltetéséből adódóan természetes fényt kevésbé igénylő színházterem, mely közvetve kapcsolódik a kiállító térhez. A színházterem alapesetben 270 fő befogadására alkalmas, de a középső közlekedő felhasználásával 300 szék elhelyezése lehetséges. A nézőtér specialitása, hogy a szemközti közösségi teremmel egyetemben egy átriumhoz kapcsolódik, így ezek az udvarral egybe nyitva szabadtéri rendezvényeknek, fórumoknak nyújtanak helyszínt. Az átriumba egy lépcsős tér vezet le, melyről a mobil színpad kialakítására alkalmas füves terület is elérhető. Ennek lezárása egy csobogóval történik, melynek vize egy kisebb felületű kavicsos „medencébe" folyik.

A közösségi terek szellemiségének megfelelően az alsó tömegek szerkesztése lazább, az ablakok egy szabályos kiosztásnak megfelelően, de már csak elszórt pixelekként jelennek meg a homlokzatokon. A lépcsőház tömege lágyan kiemelkedik a domboldalból, ezzel felhívja magára a figyelmet. A különböző szintek akadálymentes megközelítését egy acélszerkezetes üveglift biztosítja.

Látványterv, forrás: Nagy Tibor
10/19
Látványterv, forrás: Nagy Tibor

A klubhelyiség és közösségi termek tervezésénél a sokszínű használatnak megfelelő változatos környezet létrehozása volt a koncepció, nem osztálytermeket, hanem játékos tereket hoztam létre, melyek nyitottságukkal teszik vonzóvá az épületet. Ezt segítette a terepadottságokat kihasználó szinteltolásos beépítési mód, mely lehetőséget adott nyitott, félig nyitott és zárt terek kialakítására is. Ilyen nyitott tér a szabadon igénybe vehető társalgó, melyről mobil elemekkel választható le a klubhelyiség. Az átrium szintjén elhelyezett közösségi terem alapvetően a kreatív foglalkozásoknak nyújt helyet, melyek a közvetlen kertkapcsolat révén akár ki is települhetnek az udvarba. A nézőtér teljes területe igénybe vehető tánccal kapcsolatos foglalkozásokhoz, míg kisebb részének függönnyel történő leválasztásával a harcművészet oktatásnak is lehetőséget nyújt.

Anyaghasználat:

A külső teherhordó falszerkezeteket gótikus kötésben rakott kisméretű tömör téglaburkolattal láttam el, melyen a pálcaként kiugró elemek az acéloszlopok ütemét adják vissza. Az oromfalakon sávokban megjelenő, hézagosan rakott téglakötés az épület diszkrét éjszakai kivilágítását teszi lehetővé. Az átszellőztetett szerkezet biztosítja az épület megfelelő hőcsillapítását, kevés karbantartást igényel, ellenáll az időjárás hatásainak. A tetőket korcolt titáncink fémlemezfedés borítja, mely jól harmonizál a téglafelületekkel. A belső terek felületképzése egységesen fehér festés, kivételt képez a színházterem és a közösségi terem faburkolata.

Látványterv, forrás: Nagy Tibor
14/19
Látványterv, forrás: Nagy Tibor



Környezettudatosság:

A szerkezeti vastagságok kialakításánál törekedtem arra, hogy a későbbiekben az épület energiafelhasználása akár a követelményértékeknél is jobb lehessen. Az alacsonyabb fogyasztást segítik elő a részben föld alá süllyesztett épületrészek, melyeket zöldtető véd az időjárás viszontagságaitól. A fűtéshez és meleg víz előállításhoz hőszivattyú beépítését javaslom, ennek előnye, hogy nem lenne szükség gázbekötésre, kéményre és az ezekhez szükséges engedélyekre. A hőszivattyú hatékonyságának köszönhetően, padlófűtéssel kombinálva lényegesen alacsonyabb energiafelhasználást és károsanyag kibocsátást eredményezne a gázfűtéshez képest. Így a kezdeti magasabb beruházási költségek igen hamar megtérülnének. A zöldtető további előnye, hogy felfogja a hirtelen lezúduló csapadékmennyiséget, javítja a belső tér klímáját.

Nagy Tibor


A bírálóbizottság véleménye

Az épület jól illeszkedik a környező utcák szövetébe, jól zárja a teret. Jól használja ki a meglévő, szomszédos épületek mellett kialakuló teret – azt szervesen beépíti a tervbe. Kitágítja vele a Fóti út szintjén a könyvtár, míg a Béke út szintjén a színház terét.

A Fóti út és a Béke út közötti utcát megszünteti, arra rátolja az épületet, viszont a közlekedés további sorsával nem foglalkozik.

Alaprajzilag jól átgondolt koncepció, jó belső térkapcsolatok jellemzik. A színháznak külön személyzeti bejárata és külön közönség bejárata van. A könyvtár elzárható, külön is használható, megközelíthető. Jó ötlet a belső udvari járható tetős kialakítás a könyvtár előtt.

Anyagaiban a sportcsarnok téglahomlokzata köszön vissza, az áttört téglafelületek belső fény-árnyék hatása érdekes.

A parkolásra csak a környező utcákban gondolt.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk