Épülettervek/Örökség

Valami új Veszprém központjában - a KETA Architects terve a Ranolder téri telefonközpont átépítésére

1/10

Helyszínrajz - Építész: KETA Architects

?>
Helyszínrajz - Építész: KETA Architects
?>
Helyszínrajz - Építész: KETA Architects
?>
Koncepció - Építész: KETA Architects
?>
Tömegformálás - Építész: KETA Architects
?>
Keleti homlokzat - Építész: KETA Architects
?>
Déli homlokzat - Építész: KETA Architects
?>
Látványterv - Építész: KETA Architects
?>
Látványterv - Építész: KETA Architects
?>
Látványterv - Építész: KETA Architects
?>
Látványterv - Építész: KETA Architects
1/10

Helyszínrajz - Építész: KETA Architects

Valami új Veszprém központjában - a KETA Architects terve a Ranolder téri telefonközpont átépítésére
Épülettervek/Örökség

Valami új Veszprém központjában - a KETA Architects terve a Ranolder téri telefonközpont átépítésére

2020.09.29. 11:08
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Veszprém, Magyarország

Építészek, alkotók:
KETA, Kiss Eszter, Tóth A. Máté

Vélemények:
1

Ranolder téri telefonköpont újragondolása

Tervezés éve:
2020

Stáblista

Tervezőiroda: KETA Architects

Tervezők: Kiss Eszter, Tóth A. Máté

Beruházó: Unicap Zrt.

Dosszié:

MÉD:

A veszprémi Ranolder téren álló, egykori telefonközpontra tervpályázatot írtak ki, melyben az épület átalakítása mellett új funkciójára is javaslatot kellett tennie a tervezőknek. Kiss Eszter és Tóth A. Máté, a KETA Architects építészeinek terve a meglévő közteret is kibővíti. A projektet a tervezők leírásával mutatjuk be.

Az Unicap Zrt. ingatlanfejlesztő tervpályázatot irt ki a Veszprém, Ranolder tér 3. szám alatt található, korábban telefonközpontként és irodaházként működő épületre. Jelenleg részben kihasználatlanul áll, felújításra várva. A cél az volt, hogy progresszív, régi értékeket megőrző, de újító homlokzattervek, látványtervek készüljenek. Az érdekessége a pályázatnak, hogy a funkció nem került meghatározásra, arra a terv elkészítése mellett javaslatot kellett tenni, így a tervezési program nyitott maradt a pályázok számára.

Az épület elhelyezkedését tekintve Veszprém belvárosában, a főtértől és a vártól néhány utcára található. Különlegesen jó lokációja teszi igazán értékessé az ingatlant.

E mellett Veszprém elnyerte a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet. A koncepciót és a funkció meghatározását ehhez kapcsolódva alakítottuk ki.

Az itt található templom terét néhány éve felújították. Ízléses anyaghasználattal és kellemes parkolóval egy használható tér jött létre. Azonban a tervezési helyszínünk ebből a folyamatból kimaradt és a terület fejlesztés így nem lett teljes. Ezért természetes, hogy hiányérzetünk van a tér másik felét illetően. A helyzet azért is nehéz, mert túlmutat a város lehetőségeinek határán, mivel a tervezési területünk képezné a fejlesztés másik oldalát.

A másik szomszédos telken egy leromlott, historizáló épület található, melynek parkja gondozatlan. Megemlítendő még a szomszédos parkoló is, amely fás, kőkerítéssel védett. Szintén felújításra vár.

Telepítési koncepciónk lényege, hogy egyben kezeljük az egykori telefonközpont épületét a szomszédos épületekkel és terekkel. Létrehozzuk a tér másik felét úgy, hogy a tervezési terület és környezete fellélegezzen.

Az ingatlan használhatóságát és megjelenését nagyban befolyásolja a feltárás útvonala. Gyalogos közlekedés esetén a Jókai utcáról érkezünk meg a telekre, jelenleg egy "nyesedéken" keresztül.

Az ingatlan legjobb hasznosítása abban az esetben jöhet létre, ha az előzetesen bemutatott térrendszer problémáját megoldjuk, vagyis létrejön egy belvárosi, magas minőségű, összefüggő tér, amellyel főépületünk feltárása is helyére kerül.

Koncepció - Építész: KETA Architects
3/10
Koncepció - Építész: KETA Architects

Azzal a döntéssel, ha a Jókai utcán lévő nyeregtetős épület lebontásra kerül, csaknem megoldódik a helyzet. Mérlegelve a lehetőségeket javasoljuk e nehéz döntés meghozatalát, mivel ez esetben a főépület fellélegezik, létrejön egy impozáns térrendszer, amelynek következtében a főépület valóban értékessé válik. Az addigi szűk megközelíthetőség immár elegáns, minden ide látogatót örömmel eltöltő térré szerveződik.

A nagy épület kéretlenül beszoruló tömege érvényesülni tud és a megmagyarázhatatlan feszültség eltűnik. A nehéz tömeg és a könnyed terület ellentéte a kialakuló tér segítségével harmóniába kerül.

A létrejövő tér beúszik az épület alá, így átmeneti teret képezve kint és bent között. Ezzel a megoldással egy tiszta, jól szeparálható és üzemeltethető rendszert hozunk létre. Egyrészt a fedett-nyitott térből lehetőségünk van bemenni a főépületbe másrészt lehetőségünk van felmenni a tetőteraszra is. Így teljesen elkülönülnek egymástól a kinti és benti funkciók. Ez épületüzemltetés szempontjából is előnyös, valamint rugalmassá teszi az épület felhasználását.

Olyan épületet álmodtunk meg ahol, lehetőség van kiállítások, konferenciák, előadások megtartására, amelynek a legmegfelelőbb helye a belváros. E mellett van hely hotel szint, irodahelységek kialakítására is. A földszinti kiszolgáló egységek, kávézók, éttermek, könyvesbolt élvezete mellett az Európa kulturális fővárosa programba illeszkedő tetőterasz használata is fokozza az élményt.

Tömegformálás - Építész: KETA Architects
4/10
Tömegformálás - Építész: KETA Architects

A tetőn mindig izgalmas lenni. Nincs ez másképp itt sem, sőt különösen igaz ez, ha a várat láthatjuk egy pohár rozét kortyolgatva. A panorámás tetőterasz egy igazán cool, közösségi hely tud lenni. A tavasz kezdetével az emberek a Ranóba kezdenek járni. A tetőre mennek ebédelni vagy borfesztiválokra csak egyszerűen relaxálni. Lehetőség van jógázni, kávézni és pihenni miközben a vár a szemünk előtt van. A szezon egyre hosszabb, egészen ősz végéig tart. Egy értékes pont elérhetővé válik az emberek és a város számára.

A tömegformálás tekintetében az épületet szerkezetére csupaszítottuk, meghagyva és felújítva az épületre jellemző vertikális elemeket; kéményeket, lépcsőházakat. Ezt további több szinten átmenő kubusokkal egészítettünk ki. A főhomlokzat födém kontúrja finoman húzódik vissza a templom közelében. A vonalvezetése lendületet visz a térbe és a homlokzat, mint egy kortárs alkotás jelenik meg.

Látványterv - Építész: KETA Architects
8/10
Látványterv - Építész: KETA Architects

Egy reprezentatív megérkezési szituáció kialakítására törekedtünk, amelyet légiesebbé és könnyedebbé tettünk a megjelenő födémperemekkel, visszahúzott nagy üvegfelületekkel

A parkolás a Ranolder tér parkolója felől megnyitásra kerül az ingatlan felé, így egységes hálózat jön létre. A meglévő parkoló kiszolgálja az ide látogatókat és könnyen átjárható rendszert hoz létre a tervezett épület és a jelenlegi parkoló között. A parkolók száma a tervezett funkciónak megfelelően kerül méretezésre, bár manapság a városoknak nem célja az autós forgalom növelésével járó belvárosi parkolók létesítése.

A terv részben megőriz, részben folytat, de mindenképp újratervez. Lehetőséget javasol, cselekvésre invitál és megoldásokat talál. Felpezsdít ugyanakkor megnyugtat. Illeszkedik, de máshogy. Elkezd és töretlenül bízik.

 

KETA Architects
Kiss Eszter, Tóth A. Máté

Látványterv - Építész: KETA Architects
9/10
Látványterv - Építész: KETA Architects

 

Szerk.: Winkler Márk

Vélemények (1)
P. Imre
2020.10.05.
13:12

Hogy mit kellene tenni ezzel az eredetileg meghitt és elegáns belső-belvárosi térrel, azt a várostervezőknek illene megmondaniuk, nem pedig a teljes környéket évtizedek óta lealázó és szétziláló, kiüresedett, behemót épület, a volt telefonközpont megújítására pályázó építészeknek. Egy biztos: minden valódi helyrehozási törekvés a nevezett épület és a hozzá tartozó sivár, Jókai utcai spenótház teljes elbontásával kellene kezdődjön.

Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk