Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023
Közélet, hírek

Megújultunk - itt lehet véleményezni és hibákat bejelenteni

1/1

Hirdetés
?>
1/1

Megújultunk - itt lehet véleményezni és hibákat bejelenteni
Közélet, hírek

Megújultunk - itt lehet véleményezni és hibákat bejelenteni

2012.11.19. 08:41

Cikkinfó

Szerzők:
Pásztor Erika Katalina

Vélemények:
53

Dosszié:

2012. november 18. 20:58 CET - ettől kezdve elérhető az új oldal. Nem hibátlan, tudjuk, még hegesztjük, de minden kérdést, észrevételt, hibabejelentést, szívesen látunk. A cikkhez fűzött véleményekre, kérdésekre pedig próbálunk mielőbb válaszolni.

Tisztelt Olvasóink!

Reméljük, az új oldal felfedezése, megismerése nem okoz gondot. Sok minden változott, ezekről a múlt héten már előzetesen írtunk. Most nem ismételnénk, inkább csak azért nyitottuk ezt az oldalt, hogy legyen egy hely, ahol észrevételeiket és véleményüket közzétehetik. Megpróbálunk a kérdésekre mielőbb válaszolni, a hibákat korrigálni. Van, amit azonnal tudunk, van, amihez sajnos kell egy kis idő. 

Az előző cikk végén a hozzászólókkal sokat értekeztünk a klubtagságról. A vélemények között leírtam, hogy az új klubunk, az Arcosok Klubja hogyan működik - sajnos tévesen. Egy előző verziót mentettem el:-), amit később Emesével közösen felülírtunk. A helyzet az, hogy most a klubtagok adatai (név, foglalkozás és tartózkodási hely) láthatók a felületen, hiszen azért Arcosok klubja, mert ők azok, akik valós nevükkel/identitásukkal felvállalták itt véleményüket. Az Arcosok Klubjába folyamatosan tesszük át azokat a felhasználókat, akik korábbi regisztrációjuk során saját nevükkel regisztráltak és akiket személyesen is ismerünk, vagy pl. arcképet is feltettek magukról. Akiket nem ismerünk, és szeretnének klubtagok lenni, azok csak jelöljék be az adatlapjukon, hogy klubtagok akarnak lenni, adják meg a kért adatokat, és a szerkesztőség hamarosan felveszi velük a kapcsolatot. 

Pásztor Erika Katalina

 

Vélemények (53)
mB
2012.12.13.
14:30

(Bocsánat az ismétlésért, de egyszerűen nem tudom megszokni azt a tipográfiai egymásrazuhanást, amit az új rendszer külső ad. A főoldalon a leghangsúlyosabb helyen egy kettévágott szó, nem először:

élménybeszámolók

korábban is volt, többször - egy példa:

legigényesebbeknek

...satöbbi - ezek még nem is a nyelv leghosszabb szavai. Nem lehet-e ezzel a szöveg- és képszerkesztéssel valamit kezdeni? Nagyon szerencsétlen képkivásáok, ismétlődések - ezek mellett csak hab a tortán a mások által is felvetett eltűnés, reklámok kezelése, stb.

Ez például egy Octogon címlap (maradéka), az egyik hír nyitóképeként - biztos hogy ilyen megjelenést remélnek?...:Az Octogon sok más helyen is rosszul járt - persze nézőpont kérdése: van aki örömmel fogad egy ilyen direktbe szembejövő férfimellkast - valamiért azért kétlem hogy a reklámozóknak ez lett volna a szándéka:A legjobb a Mapei védjegyéről szóló reklám nyitó (azaz fő-, azaz leghangsúlyosabb) képe (!!!):

(Markovics Béla - nyakkendője. A cikkben feje is van.)

Ez egy könyvmegjelenés beharangozója, szintén a főoldalon (!) volt:

(elárulom: nem "nosztika" a címe, hanem "Épületdiagnosztika" - vicces lenne hírben is, kettévágott címként látni...)

Ismét elnézést hogy felhozom, de nemigen érkezett még válasz hasonló felvetésekre, nemigen látszik az irány, sok a baki - pár javítással, tipográfiai korrekcióval a dolog viszont valamennyire használhatóvá lenne tehető. Akár a cikkek lead-je: nem három hasábban, nem ilyen arányú képpel, a lefelé kibomló cikknek nem oldalt tenni a képét... (Különös, hogy míg a rovat vezető képe valamiért balra van a hozzá tartozó szövegtől, rendszeresen egy hangsúlyos fekete vonal jelenik meg valami miatt a kép jobb oldalán, ami tovább erősíti azt a logikus vélelmezést, hogy NEM a mellette, hanem az alatta levőkhöz tartozik - pedig nem.)

Vagy marad minden, és keserűen mosolygunk a levágott fejeken, szétszabdalt plakátokon? (Igaz, jogos ellenvetés lehet: a fejlécen már nincs ott a "vizuális kultúra" mint célkitűzés... hanem: innováció ... ... .. ... ...) )

Pákozdi Imre
2012.12.13.
16:56

@mB: Maga meg mB, a hozzászólásaival az "építészet" szót próbálja semmisnek tekinteni az ÉF fejlécéből. Merthogy az építészethez utóbb már nem igazán szól hozzá, azt látom. Itt kifejtett munkássága hetek óta úgy viszonyul a jelen honlap témájához, mint azé az építészhallgatóé, aki a radírgumi hulladékát gyűjti és morzsolgatja ahelyett, hogy rajzolna.

mB
2012.12.15.
16:18

@Pákozdi Imre: (azért fenntartanám a jogot magamnak, hogy ahhoz szóljak hozzá amihez hozzászólni szeretnék ;-) - ahogy ön is hozzám fog szólni még számos alkalommal, hiába kértem négy-ötször hogy a személyes üzeneteit, minősítéseit ne ezen a fórumon küldje, szerintem nem arra való; a többi olvasót megtisztelhetnénk vele (de hát ez az Ön szabadsága ;-) ). Bőven eleget szóltam hozzá eddig is sokmindenhez - fentebb is csak a tárgyhoz: ha megfigyeli, véleményekre és hibák bejelentésére hív fel a cikk - sajnálom hogy fent többek véleménye és jelzése is elenyészik és válasz nélkül marad. Tehát nem hinném hogy hozzá  "kellene" még szólnom ehhez vagy ahhoz - de van a dolognak egy sokkal egyszerűbb összetevője: építészeti írásokhoz nem is szólHATok hozzá, nem vagyok klubtag. Jó hétvégét! :-) )

Pákozdi Imre
2012.12.16.
07:18

@mB: Nem a jogait sokalltam, hanem a kontribúcióját keveselltem.

HI
2012.12.12.
21:20

Látom az "inspiráció" megjelent, de mi van a többivel. 

Ja, ezúton üzenem, hogy miután minde írásban azt a k..va Velux hirdetést látom, ezentúl nem tervezek síkban fekvő ablakot, inkább kutyaólat - bár nagyon utálom - sőt füstelvezetőt sem, éljen a szénmonoxid!

HI
2012.12.12.
21:05

Világosítsak fel. Megpróbáltam a REGÉNY blogomhoz egy képet feltölteni, a mentés után az hová került? 

Gondoltam a blogban ajánlok egy cikket, sehol nem látom, hogy megjelenik, mint valami új bejegyzés, akkor ki a fene tudhat róla?

Próbátam a "napi inspirációt" nem tudom hová került.

Mit csináltam rosszul?

sanyiahegyről
2012.12.11.
09:28

RSS-be REKLÁMOT tenni, rendkívül illetlen dolog.

Elmagyarázzam miért?

sam
2012.12.11.
12:03

@sanyiahegyről: nem direkt van, turelem, rovidesen rendezem az rss csatornakat is. 

Balázs Attila
2012.12.12.
20:06

@sam: Rss-sel kapcsolatban, kb. egy hete írtam hogy végre tökéletesen működik. Sajnos két napja megint szétdobja a hírolvasóm a szövegeket.

sam
2012.12.12.
20:18

@Balázs Attila: hat pedig nem volt piszkalva. most allitottam, de nem a feed-eket, hanem csak a gyujto oldalt. meg tudna adni, hogy pontosan melyik feed? milyen hirolvaso? nezem a korabbi panaszt a feedreader-el kapcsolatban, de azt meg nem ertem, mert a feedben nincsen kornyezet, meg kepek csak a cimek, meg a bevezetok. 

Balázs Attila
2012.12.19.
06:13

@sam: Kedves Sam! Készítettem egy képernyőmentést a feedreaderemről, hogy érthetőbb legyen a probléma. Ahogy a képen látszik, a keret alatt, a cikk oldalra van csúszva. Itt most szándékosan alulra van helyezve a böngésző ablak, amúgy oldalt használom, és így a helyzet még rosszabb, mert teljesen kifut a cikk a képernyőből. Eleinte azt hittem le sem jöttek a bejegyzések, csak idővel lett gyanús a csúszka állása a képernyő alján.sam
2012.12.19.
10:13

@Balázs Attila: kedves Attila, meg mindig nem ertem, hogy miert akarja a weboldalt rss olvasoval nezni. lehet lemaradtam valamirol, de az ilyen olvasokat nem xml tartalmakhoz szoktak hasznalni? miert nem az rss csatornankat tolti be? Egyebkent ez pont ugy nez ki mint ie7-ben az oldal, nyilvan nem erti a program a modern html-t. 

sam
2012.12.10.
11:53

udv, 

sajnos penteken kiment egy hibas modositas. azota mar minden mukodik, de ha a bongeszo a regi hibas file-t hasznalja jelenleg is, akkor sajnos ez meg erzekelheto.  

Pákozdi Imre
2012.12.11.
06:11

@sam: Erre szokták mondani a szoftver-iparban, hogy egy jól eltalált javító verzió hetekre visszaveti a fejlesztést...:-) Komolyra fordítva, az egész átállás sikerét kockáztatja a fejlesztési erőforrások nyilvánvaló szűkössége. És lesz-e követés? A keresés funkció egyre jobban hiányzik, ami pl. ma reggel kifejezetten nehézzé tette összeszedni az NKE-ról megjelent anyagokat (amelyek begyűjtéséért és közreadásáért amúgy elismerésem...). Az archívum és a különféle tematikus csoportok esetleges tartalmúak és az időrendjük sem egyértelmű, ezért célzott visszakeresésre nem igazán alkalmasak.

sam
2012.12.11.
11:55

@Pákozdi Imre: Kedves Imre, addig is amig elkeszul a belso keresonk, nezze meg, hogy a google is megtalalja a tartalmainkat.ezt kell beirni a keresobe: site:epiteszforum.hu NKEmondjuk annyi van, hogy nyilvan csak az elso x talalat relevans, mert utana olyan oldalak jonnek ahol gondolom az oldalso savban volt az "NKE".

Pákozdi Imre
2012.12.11.
21:35

@sam: Kedves Emese, én azok közé tartozom, akik nagyon szorítanak az építészfórumnak. Tetszik a desing, a betűtípus és a tartalmi merítés. Tudom, hogy a fejlesztés erőforrás-hiányos. Azért drukkolok, hogy becsülettel a végére érjenek és hogy annyi karbantartói és továbbfejlesztői kapacitás mindíg maradjon ezen a projekten, amennyi a szakmailag színvonalas továbbéléshez szükséges.

A ma esti, az NKE-ről a FUGÁ-ban lezajlott beszélgetéshez szükséges muníciót végülis sikerült összehalásznom az ÉF-ről. Ismeretlenül is üdvözlöm és jó munkát kívánok. 

sam
2012.12.11.
23:56

@Pákozdi Imre: :)

mB
2012.12.10.
09:50

(tényleg nem lehet lenyitni a "hozzászólás" ablakokat - hozzászólni lehet, de nem látom a korábbiakat - mint azt sokan jelezték korábban. Lehet hogy böngészőfüggő? Bár nekem mindenütt Firefox van, talán külöün gépen külön verziószámú.)

Megnézni ugyan nem tudom most, de Sándor vetette fel korábban hogy jó hogy van cikknek bevezetője - tény hogy jó, de jó lenne határozott szándékkal és konzekvensen kezelni. A korábbi változatban mindig különbözött a cikktől, azzal együtt viszont nem jelent meg (így az ottani infók a főoldalról lekerülvén végleg elvesztek).

Most a bevezető gyakran (ugyanúgy vagy pici változtatással) megismétli a szövegtest első bekezdését, ami a cikkhez érve nagyon zavaró, sajnos ugyanazt a káoszt üzeni ami az új vizuális megjelenést. (Ma konkrétan a Kamara állásfoglalásában ismétlődik a nyitó bekezdés. Máskor az új típusú képkezelés miatt a nyitó kép szokott.)

Érdemes lenne határozottan dönteni hogy mi is ennek a bevezetőnek a szerepe - a bejáratott megoldás az, hogy ez is a cikk része, aminek a folytatása a "tovább" gomb megnyomása után következik a további, és nincs ismétlődés, egyértelmű hogy mi micsoda és hova tartozik. Kicsit itt is az érződik mint az új rendszer többi eleménél: egy bevált rend helyett egy működés újradefiniálása, sajnos sok döccenővel...

bardóczi
2012.12.10.
10:58

@mB: A Firefoxnál nálam sem gördül le a hozzászólás mező, érdekes, hogy Safari-ban meg igen.

FenyvesiHK
2012.12.07.
13:48

Két napja nem tudom megnyitni a vélemények olvasását az ikonra kattintva (ami állandó bekapcsolási állapotot mutat amúgy),helyette a jobb oldali sávban kül.felületek jelölődnek ki

A képeket a galériában nem lehet felnagyítani, a betöltő jel szorgalmasan cirkulál a felület közepén...

ha tudtok valami okosat ? de azt se fogom látni....

Hmmm......

másik
2012.12.06.
19:16

javasolom a képkezelés átgondolását, a főoldalon megjelenőkre gondolok. most például az 'események' ablakban szrogh tanár úr házának alja levágva, másik plakát szövegéből csak a 'kucha' maradt (az eredetiben 'pecha' is volt), a biodinamikának pont a logója nem látszik (pedig van, jó nagy dátummal), csak a sok szinte olvashatatlan méretűvé vált betű, a 'szabad szemmel' logója meg csak nem akart lapos téglalap lenni -- így szerencsétlenül lötyög a mezőben. de a rumba reklámjáról is csak hosszabb szemlélés után derül ki hogy nem egy audi karosszériadarab, hanem tetőcserép - csak felismerhetetlenül felnagyítódott és más arányúvá lett a kép... csonti hozzászóló sorolt ilyeneket.

de így járt az összes főoldali kép -- van persze amelyik (szerencsével) jobban. arról nem beszélve, hogy emiatt a szabdalás miatt jellemzően kétszer indítja a cikkeket ugyanaz a kép: egyszer a 'szabott' változat, aztán nem sokkal utána az eredeti méret. de jó ez, jó így megvágni?... kérdés hogy mit szólnak az eredeti hír vagy épület beküldői, vagy a fotósok: biztos hogy örülnek ezeknek a csonkításoknak? nem kell az ő hozzájárulásuk? (vagy a témakörök: szegény gerle jános míg a főoldalon volt, a szerencsétlen kitakarás miatt 'agyar pályázatok' előtt állt...) vagy az océ, akinek a plottere 'szélesvásznú' lett, elég szerencsétlenül néz ki a képmezőben, nem tudom örül-e neki mint reklámozó (de volt már levágott fejű kőműves, stb. stb.) s szélesség és automata szabdalás megint: a keskeny hasábok miatt a hosszabb szavak sem férnek ki a címben, nem egyszer vágta el a gép - talán a 'kormányhatározat' szót s másokat... mi a terv ezekkel a fiaskókkal?

Balázs Attila
2012.12.06.
15:50

Működik az RSS, Szuper!

HI
2012.11.29.
09:57

"Lenni vagy nem lenni: VELUX az itt a kérdés.Akkor nemesb-e a lélek, ha tűriBalsorsa minden nyűgét s nyilai; FÜSTELVEZETŐVagy ha kiszáll tenger fájdalma ellen,S fegyvert ragadva véget vet neki?VELUXMeghalni-elszunnyadni-semmi több;s álom által elvégezni mind FÉNYCSATORNA" 

Pákozdi Imre
2012.11.27.
18:29

Milyen érdekes, hogy kinek mi érdekes. Engem pl. a macedón (és nem makedón; ez ui. egy görög tartomány neve) építészet érdekelt, nem a weboldal esendőségei. Ám a figyelmem minduntalan elterelődött az írás harmatosan gyenge nyelvi magyarsága miatt. A stílushibák egy része a Wikipédia-cikkből származik ("meghagyta a nyomát", stb.), de a cikk írója sem egy Kazinczy.

másik
2012.11.27.
12:52

milyen érdekes, az oldalsó ajánlóablakok miatt jelenleg 2 cikk bevezetője is kétszer van: a makedónia és az architekturführer, ráadásul mindegyik pontosan egymás mellett - ugyanazok a mondatok, ugyanaz a cím, ugyanaz a kép - kétszer. teljes káosz.

architetto
2012.11.25.
20:28

az épületekre/ tervekre való rákeresés elég hosszadalmas. A régi építészfórum logikusabb szerkesztésű volt.

HI
2012.11.24.
13:41

Perika!

Próbálok barátkozni az új formával, nem megy. Először a szubjektív tapasztalat - a honlap megjelenése - igaz látványos - fárasztó, kb. 5 perc után fizikailag rossz nézni. Annak ellenére, hogy látható a tartalmi rendezési elv (később erről is szólnék), a grafiak teljesen anarchikus.

Már mások is megjegyezték a változó betüméreteket, stb., nem ismétlem és részletezem, inkább két analógiával próbálom megmutatni, hogy mi a baj. Biztosan mindenki ismeri azt a kísérletet, mikor valakit megkérnek, hogy ujjait adott sorrendben mozgassa folyamatosan és közben olvasson fel valamit. Az olvasási teljesítmény látványosan csökken. Nos szerintem ez van most a honlapon. Olvassak el egy tartalmat úgy, hogy a látomezómben akár rendezetten, akár rendezetlenül ismétlődő , az olvasási tartalomhoz nem hozzárendelhető alakzatok vannak, amit az agy ösztönösen értelmezni próbál. 

A másik analógia picit szakmai. Elég közismert világítástervezésnél az, hogy a váltakozó világos és szürke foltok elsősorban nem a szemet, hanem a koncentráló képességet rontják (pl. spot lámpa rosszul használva, lakberendezők igen kedvelik).  Nem magyarázom, gondolom egyértelmű.

Nem véletlen, hogy a nyomtatott világban a tipográfia külön szakma és meggyőződésem, hogy az ottani szabályok a képernyőn is hasznosak lehetnek. Éedemes lenne a jelenlegi grafikát átgondolni.

Ami a tartalmi rendezést illeti, érdemes lenne egy átcsoportosítás, ami egy könnyen kezelhető felületrészen, térképen áttekinthető lenne. Erre lenne javaslatom, de most megyek kutyát sétáltatni, ha érdekelj szólj.

ui. 

Üzenem a hirdetőknek, hogy a cikk szövegébe beszúrt reklámkép otrombaság, ne kérjenek ilyet. Én mindenkit kérek, hogy ilyen esetben azzal reagáljon, hogy keressen az adott szakterületen más szolgáltatót és ha az nem rosszabb, akkor ne a hirdetőnél rendeljen, vagy ne az ő termékét tervezze be. Amúgy én már régóta ezt teszem az erőszakos hirdetők esetén, igen hasznos, néha teljesen új és jó cégekre bukkanok.

Más. Miért nincs előnézet, hogyan ellenőrizzem így, hogy pl. a hüjét nem két "j"-vel írtam?

sam
2012.11.22.
18:31

A blogok rendben vannak, most már mindenkinek a saját bejegyzéseit kell látnia a saját blogja alatt.

EMA
2012.11.22.
13:13

Nem tudom, hogy mit csináltatok a blogommal, hogy tele van idegen szövegekkel is, és rengeteg hiányzik - teljesen áttekinthetetlen halmaz! Amint látom, a főcímben nem is jelenik meg, hogy itt vannak blogok. Rendben. Ne legyenek, de azért erről értesithettetek volna, mert az összes permalink, bárhol is irtam, és az építészfórumon lévő irásaim linkjét adtam meg, az szarrá ment!

perika
2012.11.22.
13:56

@EMA: EMA, ne aggódj, rendbehozzuk, kis türelmet. A blogoknál tényleg káosz van, de dolgozunk a megszüntetésén, ezt én is csak most vettem észre. Semmi nem tűnik el, mert minden adat megvan, csak most az lenne jó, ha nem indítanál újat, és senki sem indítana újat és nem írna blogot addig, amíg ezt rendbe nem hozzuk, meg nem fejtjük a hiba forrását. 

sam
2012.11.22.
14:26

@EMA: Kedves EMA, minden blogbejegyzes megvan, probalja ki. Az osszes mukodo http://epiteszforum.hu/node/... cimnek tovabbra is mukodnie kell. En talalomra megneztem nehany blogbejegyzeset, azok rendben vannak. 

A regi anyagok athuzasa egy nehez, osszetett folyamat volt, tobb lepcsoben hosszu ido alatt jott letre a teljes anyag. Sajnos az importalas utan csak ilyen szuroprobakat tudtunk csinalni, es mint kiderult, vannak hibak. Azt hiszem a felhasznalokkal, es ezek szerint a felhasznalok - blogbejegyzesek - blogok osszekapcsolassal is lett vmi problema az utolso muvelet vegrehajtasakor.

A hiba javithato, es javitva is lesz hamarosan :)

udv, sam

 

EMA
2012.11.22.
13:04

Nem találom a blogom! Totál káosz! Tudom, nekem kellett volna kimenekiteni innen az összes írásom, mielőtt a formátum megváltozik, de ha lehetne némi segitség, hogy megtaláljam a saját szövegeimet? Nagyon megköszönöm. Igérem, hogy amint elmentettem őket, nem zavarom az itteni köröket, de most elég ideges vagyok.

Pákozdi Imre
2012.11.22.
10:10

Hogyan nézhetem meg az eddigi véleményeket? Bejelentkezett klubtagként se tudom mefnyitni azok listáját, sőt, a lista a Diskurzus alatti aktuális véleményre kattintva sem jelenik meg.

perika
2012.11.22.
14:07

@Pákozdi Imre: Imre, milyen böngészőt használsz? Egyelőre korrektül a Chrome és a Mozilla Firefox legfrissebb verzióban jó az oldal megjelenése. A többi böngészőre való optimalizálás még folyamatban van, és ennek a folyamatnak a legvégére kerül majd az Internet Explorer sajnos, mert azzal van a legtöbb probléma. Azért erre a 2 böngészőre dolgoztunk, mert ezeket használják a legtöbben. Ezek alatt a kommenteknek korrektül meg kell jelenniük, legalábbis én ezt látom (Windows és Linux alatt). Egyébként nagyon nehéz a problémát beazonosítanunk, mivel mi nem azt látjuk, amit te:-))) Így egy képernyőkép minden esetben sokat segítene nekünk a hibák beazonosításában és javításában, illetve pár adat a böngésző és az operációs rendszer verzószámáról jól jönne. Üdv, perika

torokbence
2012.11.21.
22:07

Kedves Szerkesztők,

szerintem is sokat fejlődött az oldal, kitartás a sok munkához.

Egy észrevétel: szerintem a képnézegetőben zavaró, hogy állandóan mozog az alsó csúszka, úgy kell levadászni az egyes képeket, amiket még nem láttunk. Egy egyszerű csúszka jó lenne. Az is nagy könnyebbség lenne, ha a képeket a jobbra-balra billentyű gombokkal is lehetne továbbítani.

A képnézegető nagyon fontos eleme a honlapnak, sokan csak ezért járnak, fontos, hogy könnyen használható legyen, szerintem most még kicsit bonyolult.

 

Üdvözlettel,

Török Bence

kaszab
2012.11.23.
08:29

@torokbence: Magam is a napokban tesztelgettem a galériát, annyit tennék hozzá Bence bejegyzéséhez, hogy az előrelapozás elég egyszerűen megy a képre kattintva. Viszont én is szeretek időnként visszalépni az előző képre, megnézni egy részletet újra - ez most nehezen megy.

Hiányolok néhány támpontot a viszonylag "minimál" felületről, pl. hány képet tartalmaz a galéria összesen, azok közül hányadiknál tartunk éppen, esetleg a bélyegképeken is megjeleníteni a sorszámot (overlay-ben vagy felugró kis szövegdobozban (ALT text)).

A képaláírás, mint olyan, teljesen megszünt? Néhány kép esetén támpontot adhat (kit, mit, egy épület mely részletét, mely tervlapot látjuk éppen), de persze nem kell minden képhez - régen mintha lett volna ilyen.

Az újabb galériákban (pl. a biennáléról készült beszámolók, bme-urbanisztika-biennale-mustra1/130725 és 130731) találtam duplikált képeket, nem tudom, hogy ezek a feltöltéskor lettek kétszer hozzáadva, vagy más oka van.

Elismerés az eddigi erőfeszítéseitekért, és ha valamelyik kiegészítést megvalósításra érdemesnek tartjátok, örömmel látnám viszont a galériában.

Üdv: Szabolcs

perika
2012.11.23.
09:16

@kaszab: Kedves Szabolcs, a képaláírás nem szűnt meg, a galéria felületén van egy piros négyzetben egy fehér I betű, arra kattintva előjön egy egérrel vonszolható doboz, abban van benne a projekt info, plusz a képaláírás. Ezt a dobozt be is lehet csukni, ha már nem kell. A többi felvetésed pedig hasznos és a kiegészítéseket meg fogjuk tenni, köszönjük szépen Bence és a te javaslataidat! A billentyűzettel való előre-hátra navigációt is, és a képszámlálást is. Üdv, perika

FenyvesiHK
2012.11.23.
10:16

@perika: perika bocs minden van a kis dobozban,amit írsz, csak képalá nincs

perika
2012.11.23.
15:55

@FenyvesiHK: háááát... az a képalá:-) benne van az, ami a cikkhez kapcsolódó projekt info dobozban van, illetve még ami infót mi kapunk vagy tudunk képről. A cikkhez kapcsoltan pedig most már külön a fotósok nevét is feltüntetjük, igaz, ez most több helyen nincs a képaláírásban...:-( üdv, e

airdace
2012.11.23.
23:40

@perika: Képgalériáról még: az úgy emlékszem az előző oldalon is zavart, hogy nem lehet kinagyítani a képeket jobban, vagy nem eleve nagyobbak - szerintem ez egy építészeti oldalon alapvető igény. Most meg tűnik, mintha ki lehetne - mikor megnyitom a galériát, egy pillanatra nagyobb lesz, de aztán megjelennek a kis képek alul és összemegy a kép. A böngésző teljes képernyős funkciójával némileg orvosolható a helyzet, de kissé kényelmetlenül. A galériában - szerintem - túl sok helyet foglal el a fejléc a cikk címével stb., miközben elveszi a lehetőséget a képek nagyobb méretű megjelenítésétől.

Hartmann György Sándor
2012.11.20.
23:18

"Továbbra is a cikk alján lesznek a hozzászólások, de ezek alapesetben nem láthatók, külön ki kell nyitni őket." írja a főszerkesztő asszony.

Kérem segítsen már valaki! És nem ide írjon mert az nem segít!

Én még egyetlen egyszer sem tudtam hozzájutni a cikkekhez csatolt véleményekhez.

Ryhe (Horváth György Sándor)

sam
2012.11.21.
07:12

@Hartmann György Sándor: Kedves Sandor, oldalunk optimlizacoja folyamatosan zajlik. Elofordulhat, hogy Internet Explorerben vagy regebbi bongeszokben nem mukodnek rendesen a kinyito fulek, atvalto gombok. A kellemetlensegert elnezest kerunk. Azt javasoljuk probalja ki vmelyik ingyenes modern bongeszot.  A velemenyeket megnyito gomb a velemenyek mezo jobb felso sarkaban talalhato.Ha egy masik oldalrol erkezik direkt egy velemenyhez, a mezo nyitott allapotban van.    udv, sam

amonserrano
2012.11.20.
21:01

Orulok, hogy megujul a honlap. Epp itt az ideje.

Sajnos azonban en se erzem, hogy egy mai kornak megfelelo tiszta, konnyen atlathato - ertelmezheto epitesz honlapot kaptunk.  

Par konret eszrevetel, ami szamomra zavaro:

- Google Chrome bongeszoben a menu alatti banner szetesik darabokra, tobb sorban jelenik meg. erdemes lenne erre a bongeszore is optimalizalni. A Firefoxom le is fagyott tole (bar ebbol lehet nem a legfrissebb van a gepemen)

- a ket logo (architectforum) magassagi elterese nagyon bantja a szemet

 - az elobbi + a fejlecben a kulonbozo kiemelesek, szinek - ugralasa es a reklamok elhelyezese is rendezetlenne teszi az oldal vonalait: a fuggolegesek es a vizszintesek nem rajzolodnak ki szepen, kesze-kusza kepet kapunk meg IE -ben is. Chrome-ban ne is nezzuk, teljes kaosz. 

- Zavaro hogy a bal oldali reklamok a Fejlec - Menu sor felett kezdodik.... Sot az , hogy a Fejlec felett is van egy vizszintes reklam sor - tehat az oldal cime elott maris reklamot kapunk. Ertem, hogy fontosak a reklamok, de a Fejlec es az oldal cimenel nem lehet fontosabb. A fejlecnek kene osszefognia a lapot teljes szelessegben. 

- a cikkeknel a betunagysag szerintem hatalmas - foleg Chrome-ban nagyon zavaro, de lehetne egy kicsit kisebb amugy is, mert rengeteg helyet es gorgetest lehetne sporolni. 

 - less is more

Remelem sikerul javitgatni es jobba tenni. sok sikert hozza

 

perika
2012.11.20.
21:46

@amonserrano: Kedves amonserrano, kérjük küldjön nekünk screenshot-ot az oldalról, ahogyan Önnek a gépén megjelenik > az editors-kukac-epiteszforum.hu < címre, és írja meg azt is, hogy melyik verziószámú Chromot használja, és milyen operációs rendszert (szintén verziószámmal). Mi az oldalt Chrome és Firefox böngészőkre optimmalizáltuk, Windows xp-n és Linux Ubuntun. IE-re valószínűleg nem is fogjuk, de a többi böngésző (Safari, Opera, windows-on és Mac-en, és hamarosan nekifogunk a mobil eszközöknek is) még folyamatban van. Előre is köszönjük a segítségét, üdv, perika

sam
2012.11.21.
07:45

@amonserrano: Kedves amonserrano, mivel az oldalt eleve Chrome-ban fejlesztettem eleggé meglepődtem az észrevételén. Aztán megnéztem windows-os Chrome-ban is, és valóban szét lehet törni az oldal fejlécét. Próbálja ki ezt: Ctrl+0, ez visszaállítja a büngésző nagyítását 1:1-re. 

Szintén gyengülhet az oldal grafikai összhatása, ha a betűméret van átállítva a böngészőjében. 

Köszönjük a tesztelést, üdv, sam

amonserrano
2012.11.21.
22:07

@sam: Erdekes, de a Ctrl+0 megoldotta a banner szettoreset. Azert erdekes mert nem szoktam a weboldalakba belenagyitani es tegnap mikor megneztem automatikusan igy jott be, sot meg ma is a CTRL +0 megnyomasaig. A tobbi oldal, ami nyitva volt a bongeszomben nem volt nagyitva... de a lenyeg, hogy ez mukodik es csak nallam volt hiba. Amugy Win7-n fut a chrome amit hasznalok, es a legfrissebb verzio. 

A tobbi eszrevetelem inkabb design jellegu es nem technikai volt. Tovabbra is kicsit kesze -kuszanak tartom a cimeket es menuket + a ket logo ahogy bele"uszik" a banner-be. De ez mar izles dolga. 

Esetleg valami online kerdoiven meglehetne kerdezni az olvasok velemenyet a honlaprol amit egy-ket klikkel kilehet tolteni, mert sok ember nem veszi a faradtsagot es idot, hogy leirja a velemenyet. 

Tovabbi jo fejlesztgetest es munkat a honlaphoz, remeljuk a fejlesztes, fejlodes folyamatos lesz es nem all meg itt. 

Balázs Attila
2012.11.20.
10:38

Kedves Erika!

 

Nekem tetszik a honlap, gratulálok a megújult arculathoz!

Én az ÉF-et a Feedreader rss olvasón keresztül használom. Sajnos a Feedreaderben hibásan jelennek meg az oldalak. A fejléccel és a környezettel nincs probléma, de a cikkeket oldalra dobja. Így elsőre úgy tűnik hogy nincs semmi a cikkben, oldalra kell húzni a csúszkát hogy a cikk olvasható legyen. 

Így sem rosz, csak kicsit körülméyes az olvasás:)

És talán még annyit, hogy a korábbi rss könyvtár nem frissült, újra kellett nyitnom a hírcsatornát. Ez nem nagy probléma, de ha valaki nincs képben hogy mikor indul újra a honlap, és csak az rss-en keresztül olvassa az ÉF-et, akkor nem jönnek neki át az új bejegyzések, csak ha hozzám hasonlóan újra feliratkozik.

BA

sam
2012.11.20.
10:49

@Balázs Attila: Kedves Attila, nagyon köszönjük az infót! Még nagyon sok dolgot be kell állítani az oldalon, többek között az RSS-t is. Sajnos nincsen adatunk arról, hogy hányan nézték eddig RSS-ről az oldalt, nem igazán látjuk, hogy milyen igények vannak, milyen csatornákat csináljunk, stb.

Hamarosan sorra kerülnek a dolgok, addig is jelezzék preferenciáikat, az sokat segít szolgáltatásaink tervezésében. 

üdv, sam

donka_s
2012.11.19.
17:42

Én nem érzem, hogy ez valami XXI. századi honlap lenne. Mint valami sablon honlap valami szerkesztőből.

Erre szerintem ki lehetett volna írni pályázatot, vagy ha volt, akkor bocsánat.

Még nem próbáltam ki az oldalt, nem tudom mennyire praktikus, de a design az nagyon gyenge lett. :-(

alfoldi2011
2012.11.19.
15:20

1.

A lap két szélén szerintem túl széles a szürke csík. Nem lehetne ezeket értelmesen felhasználni, a tartalom beírására?

2.

Nem lenne szebb a szöveg, a sorkiegyenlítést és elválasztást is használnának?

 

perika
2012.11.20.
03:00

@alfoldi2011: 1-es kérdésre válasz > 1024-es monitoron faltól-falig tart a tartalom mező. Még viszonylag sokan interneteznek ilyen kisebb felbontású képernyővel, ezért nem akartuk szélesebbre. 

2-es kérdésre válasz > A magyar elválasztási szabályok beépítését a rendszerbe egyelőre nem terveztük, anélkül pedig a sorkizárt szöveg hézagos, rosszul olvasható lenne. 

nagylaszlo71
2012.11.19.
14:37

1. A facebook-on megjelenő logó elég borzasztó lett evvel a négyzetes kivágással. Olyan, mint egy piros tál valami görbe meg egyenes evőszközzel...

perika
2012.11.20.
02:52

@nagylaszlo71: Pontosan. Igen, elég borzasztó egy piros tál egy görbe meg egy egyenes evőeszközzel. Mert ha legalább mindekettő egyenes lenne. De sajnos nem. Igazából ha jobban megnézed, olyan, mint egy piros fejű kutya, csorba, felálló fekete fülekkel, amint éppen figyel. Igazából ez egy krampusz felülnézetből, két virgáccsal, csak az egyiket már eltörte. 

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk