Technológia

Győrből a nagyvilágba: zöldtetőt mindenhova

1/6

ESS Visual Project

Torre Pelli, Spanyolország

Urban farming, Dánia

Rogerius Piac, Románia

Csepeli Szennyvíztisztító, Budapest

Grand Canal Hotel, Írország

?>
ESS Visual Project
?>
Torre Pelli, Spanyolország
?>
Urban farming, Dánia
?>
Rogerius Piac, Románia
?>
Csepeli Szennyvíztisztító, Budapest
?>
Grand Canal Hotel, Írország
1/6

ESS Visual Project

Torre Pelli, Spanyolország

Urban farming, Dánia

Rogerius Piac, Románia

Csepeli Szennyvíztisztító, Budapest

Grand Canal Hotel, Írország

Győrből a nagyvilágba: zöldtetőt mindenhova
Technológia

Győrből a nagyvilágba: zöldtetőt mindenhova

2018.04.04. 08:10

Cikkinfó

Szerzők:
Bán Dávid

Földrajzi hely:
Győr, Magyarország

Cég, szervezet:
APP Kft.

Vélemények:
1

Ugyan nem tudunk róla, de Magyarország akár zöldtető nagyhatalom is lehetne. Egy nem nagy méretű győri cég, az APP Kft. ugyanis több mint 20 éve van jelen a világ zöldtető telepítésének és –fejlesztésének élvonalában. Megrendeléseik a Föld szinte minden pontjáról érkeznek, de a hazai piac meghódításához még szemléletváltásra van szükség. Bán Dávid írása.

Működik Győrben egy alig három tucat embert alkalmazó, erőteljesen innovatív építőipari vállalkozás, amelyet valamiért gyorsabban és könnyebben találnak meg az Egyesült Államokból, Spanyolországból, Dániából, Oroszországból, Németországból – a lista még hosszan sorolható lenne – mint a szomszéd városrészből. Pedig az APP Kft. a zöldtető fejlesztésekben és –telepítésekben európai szinten az egyik legmeghatározóbb cég, világviszonylatban is jelentős munkákat végez, és amelyik – a hazai építőipari vállalkozások közül szinte egyedülálló módon – rendszeresen jelenik meg Németország legfontosabb szakkiállításain.

Az 1995-ben elindult cég két alapítója, Csizmadia Péter és Varga Gábor korábban külön-külön utat jártak végig, de mindketten Németországban ismerték meg a zöldtetős rendszereket. Első megbízásaik a német piacról érkeztek: eleinte csak egy, majd egyre több terméket kezdtek gyártani – egy visszaforgatott anyagokból készített tisztítóaknával debütáltak –, idővel azonban megjelent a rendszerszintű gondolkodás és nem csak egy-egy adott problémára kínáltak megoldást, hanem komplex csomagokat kezdtek értékesíteni, telepíteni. A német építkezők számára nem volt újdonság a zöldtető fogalma, hiszen onnét ered a tetők zöldítésének forradalma, ezért az APP Kft. jól megtalálta piacát, innovatív megoldásaival és a háttérből nyújtott teljes körű műszaki tartalmi segítségnyújtással pedig jól tudta magát pozícionálni.

A hazai megrendelések azonban jóval a külföldi érdeklődés alatt maradtak, hiszen a zöldtető fogalma csak szűkebb körben volt ismert, a minőségi, végiggondolt tervezés és kivitelezés hiánya pedig sokáig inkább elvette a megrendelők kedvét, hiszen csak a problémát látták benne. A szabályozás sem igazán kedvezett a minőségi zöldtetők elterjedésének, mert a területre inkább gazdasági lehetőségként, egyfajta kiskapuként tekintenek a befektetők. Ahhoz, hogy erre egy, a városok környezeti fenntarthatóságát is segítő, valamint az életminőség javításában is fontos szerepet játszó építészeti megoldásként gondoljanak, komoly szemléletváltásra van szükség. Ebben az APP Kft. is jócskán kiveszi a részét: a szemléletformálást a lehető legszélesebb körben igyekszik megvalósítani. Hiszen a szakmán, az építészek, kertészek, tetőfedők megszólításán kívül a nagyközönség számára is megkísérlik elmondani, mi is a zöldtető lényege. Már egészen kiskortól kezdve, egy iskolásoknak szánt tematikus mesekönyv és a hozzákapcsolódó foglalkoztató füzet segítségével mutatják be, hogy környezeti szempontból milyen pozitív szerepe lehet a zöldtetőknek. A nagyközönséget jó példákkal szeretnék megszólítani, így a saját kivitelezésű és akár az utcáról is jól látható zöldtetők mellett egy körforgalmi csomópontot is úgy alakítottak ki Győrben, hogy abban látványosan modellezik a város zöldesítésének perspektíváit. Hiszen ez egy lehetőség arra, hogy az épített környezetbe visszaköltözhessen a természet, az egyre sűrűsödő város mégis kizöldülhessen.


Urban farming, Dánia
3/6
Urban farming, Dánia

 

„A ház az elme, a zöld rajta a lélek." – mondja Csizmadia Péter, az egyik alapító, akinek családi házát mintaszerű DIADEM® zöldtető rendszer fedi, amely önmagában is felér egyfajta termékbemutatóval. Fák, sövénysor, lombhullató és örökzöld növények padokkal, pihenőhelyekkel és szaunával megspékelve, mindez jól megfér egy gondosan megtervezett zöldtetőn. A tető kiképzésben a többi, precízen tervezett, megszokott megoldás mellett fontos szerepet kapott két olyan elem, amelyek jelenleg a győri cég fejlesztéseinek középpontjában állnak: a vízmegtartás és a biztonságtechnika.

A zöldtető egyik fő tulajdonsága, hogy az arra érkező csapadékot kezelje, lassítsa annak lejutását a csatornahálózatba. Ugyanakkor a lapostetők nagy részénél többletköltséget jelent, hogy a sík felületekről a víz számára lefolyást biztosítsanak. Felmerült a kérdés, hogy mivel a tetőre jutó csapadék érték a növények számára, miért is kellene egy költségesen kiképzett lejtős felületen leengedni a vizet, amikor a helyszínen akár tárolni és felhasználni is lehet. Az APP Kft. néhány évvel ezelőtt egy olyan drén alagútrendszert fejlesztett ki, amely a csapadékot tárolni tudja, a fölé kerülő rétegrendre pedig zöldnövényeket lehet beültetni. Ha a tetőn tárolt vízmennyiség túlságosan felgyűlne, akkor az egy nyitott tetejű dugóval ellátott lefolyón keresztül tud távozni. A rendszer vízmegtartása azonban olyan hatásos, hogy még a legnagyobb, özönvízszerű esőzések vízmennyiségét is megtartja, a túlfolyás mértéke pedig a többi lakóházhoz képest lényegesen kisebb, ezzel csökkentve a csatornaterhelést, ami könnyebbség a környezetnek, a hálózatnak és a pénztárcának egyaránt. Az intenzív zöldtetős rétegrend alatt egy keményebb tél idején sem fagy meg a víz.

A cég jelenlegi fejlesztéseinek másik kiemelt területe a biztonságtechnika. Alapvető, hogy a tetőkön más szabályok érvényesek, mint a talajszinten, mindenképp ki kell építeni a leesés gátló rendszereket, a felhasználás igényei szerinti kerítéseket, korlátokat, vagy kikötési pontokat. Az APP Kft. Magyar Termék Nagydíjban is részesített DiaSafe® termékcsaládja olyan megoldást kínál, amely úgy tud megfelelő biztosítást nyújtani, hogy közben nem kell átfúrni a vízszigetelést, így megszűnik az itt leszivárgó nedvesség kockázata. A biztonsági rendszereknek stabilitását pedig magának a zöldtetőnek az önsúlya adja. A cég tagja különböző nemzetközi biztonságtechnikai, szabványügyi testületeknek, szakmai szervezeteknek, így a szabványok fejlesztésében is aktívan részt vesz, ez pedig az egész hazai piac számára fontos.


Torre Pelli, Spanyolország
2/6
Torre Pelli, Spanyolország

 

A zöldtető egyben a rekreáció tere, ugyanolyan hatása van, ugyanúgy használható, mint egy kert, ami azonban a városi környezetben csak igen korlátozott mértékben áll rendelkezésre. A cég Koppenhágában például aktívan művelhető közösségi kertet telepített egy nagyobb lakótömb tetejére (Urban farming projekt). Ezt a projektet Páliné Nyíri Sylvia nemzetközi üzletkötő és –kapcsolattartó mutatta be. Kollégái segítségével szinte a világ minden tájára szállítottak már komplett rendszereket, vagy egy-egy problémára kidolgozott műszaki megoldásokat. Minden évben néhány, nemzetközi szinten is nagyszabású projektben és számos kisebb munkában vesznek részt. A cég irodáinak falait ezeknek a sikeres kivitelezéseknek nagyalakú plotter fényképei borítják: látjuk itt a Torre Pellit körülvevő hatalmas komplexum hullámzó zöldtető megoldását, a svéd Lund városában levő Európai Részecskegyorsító (ESS- European Spallation Source projekt), vagy repülőről is jól felismerhető dublini Grand Canal Hotel tetejét. Az APP Kft. minden ilyen projekthez felkészült, minden részletre kiterjedő műszaki háttértámogatást nyújt.

A hazai piac meghódítása leginkább Csabina Péternek, a cég műszaki tanácsadójának feladata. Tapasztalata szerint lassan, de talán kezdik a hazai megrendelők is megérteni a zöldtető jelentőségét, valamint azt, hogy minőségi munkát leginkább akkor lehet megvalósítani, ha már a tervezés folyamatában számolunk a zöld felületekkel. Nem mindegy, hogy egy családi ház, egy irodaház, vagy egy hatalmas csarnok tetőfelületével kell számolni, de a kellő előkészítés mellett az APP Kft. szinte minden felületre és teherbírásra képes zöldtetőt telepíteni. A hazai sikerek egyik eddig csúcsa a csepeli Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep 22 650 négyzetméteres tetőfelületének bezöldítése mindössze 15 nap alatt. Zöldítésre váró felületek tehát vannak, a városok fenntarthatósága és az életminőség javítása szempontjából pedig nem elhanyagolható, hogy mit kezdünk ezekkel a felületekkel. Ahogy Csizmadia Péter fogalmazott, cégének munkatársai nem is értik, hogy miért nincs minden arra alkalmas felületen zöldtető. A lehetőség Győrben nyitva áll.

Bán Dávid

 

Vélemények (1)
alfoldi2011
2018.04.05.
07:29

Ad a profit árnyékot?

De szívesen olvasnék egy "Fasorokat minden utcába" című írást is. Állítólag valamikor a fák gyökere a földbe ért. Azt mesélik, hogy szépek, kellemesek, emberiek voltak a fasorok.

Senki sem mer nekifogni a közmű káoszt megszüntetni, felszámolni, a közműkezelők, közmű tulajdonosok eszetlen uralmát megtörni?

Rettenetesen fogynak a városi fák! A pótlásuk egyre lehetetlenebb. A fa mögött sajnos nem áll profit, így elük bárki azt tesz, amit csak akar, csak at arcbőr vastagsága a döntő. Dívik az eredménytelen egyrészt-másrészt makutyi duma. Van még kertészeti egyetem? Vannak még kertészmérnökök? Hogyan képviseli a MÉK a kertészmérnökök érdekét? 

Ad a profit árnyékot?

Végre meg kell határozni a fasor(ok) sávját az utca keresztmetszetén belül, majd föl kell szólítani a közműveseket - egy rövid határidő megadásával - a saját költségen való kitakarítására. Húzzanak el ezekből a sávokból!

 

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk