Épülettervek/Középület

A zürichi Svájci Nemzeti Múzeum bővítése

1/2

?>
?>
1/2

A zürichi Svájci Nemzeti Múzeum bővítése
Épülettervek/Középület

A zürichi Svájci Nemzeti Múzeum bővítése

2008.12.17. 12:23

Projektinfó

Földrajzi hely:
Zürich, Svájc

Építészek, alkotók:
Christ & Gantenbein Architects

Vélemények:
1

Decemberben a svájci szövetségi parlament, az állam és Zürich önkormányzata jóváhagyta a Svájci Nemzeti Múzeum bővítésére előirányzott összeget. A 111 millió svájci frankos (93.5 millió $) beruházást a baseli Christ & Gantenbein Architects építésziroda tervezi. Az építkezést a tervek szerint 2010-ben kezdik majd, 2013-as befejezéssel.

Decemberben a svájci szövetségi parlament, az állam és Zürich önkormányzata jóváhagyta a Svájci Nemzeti Múzeum bővítésére előirányzott összeget. A 111 millió svájci frankos (93.5 millió $) beruházást a baseli Christ & Gantenbein Architects építésziroda tervezi. Az építkezést a tervek szerint 2010-ben kezdik majd, 2013-as befejezéssel.

A bővítéssel kb. 7400 m2-nyi területet nyer a Zürich központjában, a vasútállomáshoz csatlakozó Platzspitz Parkban álló múzeum. A bővítménnyel az 1898-ban Gustav Gull, Zürich egykori főépítésze által tervezett meglévő műemlék múzeumépület jelenlegi közlekedését is átszervezik. Az új épületrész az eredeti múzeum két különálló szárnyát és azok belső tereit hídszerű, kígyózó, szögletes felületekből álló spirál-építménnyel köti össze, amely lehetővé teszi a látogatók folytonos vonalban való mozgását. A tervezett komplexummal így két belső udvar jön létre a múzeum területén.

 

1/2

 

A Christ & Gantenbein 2002-ben nyerte meg a múzeum bővítésére kiírt pályázatot – csupán négy évvel azután, hogy Emanuel Christ és Christoph Gantenbein megalapították irodájukat. A nyertes pályaművet egy 15 fős zsűri választotta ki, akik méltatásukban a pályamű expresszivitását, és Gull kastélyra emlékeztető épületének egyértelmű ellenpontjaként való komponálását emelték ki. Az építészek elmondták, hogy a bővítmény látszóbeton homlokzatát a régi épület kőépítészetének kortárs megfelelőjeként használták. A zsűri bírálatában kiemelte azt is, hogy az új épület szinte lebeg és csak néhány helyen ér a földhöz, amellyel a gyalogosok számára átjárók jöhetnek létre a Platzspitz Parkban. Az új szárny emellett nem fedi el a régi múzeum kastélyszerű tetővonalának látványát sem.

Mivel a tervek már hat éve készültek, Christ elismeri, hogy ami egykor eredeti és izgalmas volt, ma már esetleg kevésbé az. Tény, hogy a múzeum bővítményének mozaikszerűen kialakított síkjai azóta népszerű építészeti motívummá váltak. Emiatt az építésziroda kisebb változtatásokat tervez az épületben, így többek között a bővítmény geometriáját kiemelő színárnyalatokkal vonnák be a homlokzatokat.

Az építkezéssel egyidejűleg három ütemben Gull épületét is teljesen felújítják. A Christ & Gantenbein által tervezett tömegben Svájc történelméhez kapcsolódó időszaki és speciális kiállítások kapnak helyet, míg az eredeti múzeumrészben az állandó kiállítást lehet majd megtekinteni.

Vélemények (1)
gNAT
2008.12.19.
01:31

Nehezen értelmezhető és fogadható el az, ahogy az építész "elismeri": A nagy globális nyüzsgésben odalett a ház érdekessége.

 Az még teljesen rendben van ahogy pl . egy katedrális építészete kisugárzik a környezetében, vagy ahogy egy új szellemi áramlat átalakítja egy hely építészetét.

De mit lehet kezdeni a korlátlanul és véletlenszerűen ránk zúduló, divatmajmoló és nem majmoló, talán eredeti (ki tudja?) és értelmezhetetlen gegtömkeleggel? -ami persze nem is igazán tömkeleg.

Ugyanakkor egyre kevesebb idő van érlelni az elképzeléseket. A most napirenden lévő közösségi tervezés nyakát is (ha más nem) a pályázati határidők elvágják. Szinte nevetséges is erről beszélni amikor a pénz és a politika ciklusai még a közösségek létrejöttére sem hagynak időt.

 És lám, ha véletlenül valamiért marad egy kis idő ez mintha kissé riadtá is tenné az Építészt.

 

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk