Épülettervek/Középület

Zöldfalba burkolva - a Fővárosi Művelődési Ház új épülete

1/7

FMH új épülete, helyszínrajz - Félix Zsolt

?>
FMH új épülete, helyszínrajz - Félix Zsolt
?>
FMH új épülete, helyszínrajz - Félix Zsolt
?>
FMH új épülete, helyszínrajz - Félix Zsolt
?>
FMH új épülete homlokzat - Félix Zsolt
?>
FMH új épülete  - Félix Zsolt
?>
FMH új épülete  - Félix Zsolt
?>
1/7

FMH új épülete, helyszínrajz - Félix Zsolt

Zöldfalba burkolva - a Fővárosi Művelődési Ház új épülete
Épülettervek/Középület

Zöldfalba burkolva - a Fővárosi Művelődési Ház új épülete

2011.09.06. 10:51

Hamarosan elkészül a Fővárosi Művelődési Ház új tömbje, amelynek tervei Félix Zsolt DLA, az Építész Stúdió munkatársának nevéhez fűződnek. A koncepció alapját a zöld homlokzattal kialakított, az elődjénél jobban kihasználható kulturális központ és a mellé helyezett lakótömb épület-párosa képezi.

Előzmények
Az FMH újjáépítésének koncepciója az épület mostani adottságai miatt vetődött fel. A jelenlegi épületben viszonylag sok kihasználatlan helyiség van, az épület állapota leromlott, felújítására a tulajdonos TEMI-nek gyakorlatilag nincsen lehetősége. A teljes beépített területnek alig felét tudja most jól hasznosítani a Fővárosi Művelődési Ház, a nagyméretű épület fenntartási költségeire nincs elegendő pénz. Az átalakítás arról is szól, hogy az FMH működéséhez szükséges - a jelenleginél kisebb, de ugyanakkor gazdaságos -, modern épület létrehozásával egy befektetési lehetőség is létrejöjjön, így a XI. kerület értékes helyén egy beépíthető telekrész alakulhasson ki.

Ütemezés
Az 1951-ben Dávid Károly tervei alapján készült, eredeti FMH épületre bontási tervdokumentációt készítettünk, amelyben két ütemben kértük a bontás engedélyezését. Ennek első ütemében az épület déli szárnyát, a főbejárattól délre eső kétszintes részt, valamint a körtermet bontottuk el. Ezt követően az FMH a megmaradó épületrészt használja tovább - nyilvánvalóan nehezebb szervezési háttérrel és szűkösebb téri lehetőségekkel -, de működőképes marad az építkezés teljes időtartama alatt. A nagyterem továbbra is használható, a teljes gépészeti és elektromos ellátást a megmaradó épületrészben már szakaszolták, az átállás-átköltözés gyakorlatilag 2010. április elejéig lezárult. Az első ütem elbontása után a kialakuló kisebb telekrészre épül meg az új FMH-t és egy lakóháztömböt magában foglaló együttes. Az építkezés befejezése után az FMH beköltözik az új épületébe és megkezdődhet a második ütem, amelynek során a megmaradó régi épületet bontják el.

 

FMH új épülete, helyszínrajz - Félix Zsolt
1/7
FMH új épülete, helyszínrajz - Félix Zsolt

FMH új épülete, helyszínrajz - Félix Zsolt
2/7
FMH új épülete, helyszínrajz - Félix Zsolt

FMH új épülete, helyszínrajz - Félix Zsolt
3/7
FMH új épülete, helyszínrajz - Félix Zsolt

 

 

Beépítés
A beépítési koncepcióban a telek legjobb kihasználtsága mellett arra törekedtünk, hogy az FMH igényeit kielégítő épületet önálló elemként próbáljuk megfogalmazni. Ezért a pinceszinten még teljes beépítettségű területen - a szabályozás betartása mellett - a föld felett elkülönülő tömegek jelennek meg, amelyek közül a kisebb, tömörebb megjelenésű az FMH-t, míg a keskenyebb, magasabb tömeg a lakóházat foglalja magában. Az új épületegyüttes magassági viszonyaival jobban illeszkedik a helyszín léptékéhez, hiszen a jelenlegi tömeg kétszintes magasságát a környező épületek jóval meghaladják a Fehérvári út felőli oldalon. A beépítés a telek adottságait követi, a külső tér csupán a két tömeg között nyílik ki jobban,  levegősebbé téve a köztes területet. A Fehérvári út felől egy 1,5 méteres kinyúlású előtető köti össze a két tömböt, amely befordul közéjük is, szorosabbra fűzve a két épület kapcsolatát. Az FMH tömbjének hátsó és oldalsó részein található, a földszint felett kinyúló konzolok a tervezett zöld homlokzat növényeinek ültetéséhez szükséges földmennyiséget tartalmazzák.

Alaprajzi szervezés
Az FMH épület alaprajza két lépcsőházra szerveződik, amelyek közül a hátsó kert felőli mindig egy tágas, zsibongó-előtér funkciójú átriumhoz kapcsolódik, míg a másik a füstmentes menekülő lépcsőház. A termek kialakításában, méretük meghatározásában a mostani igényeket igyekeztünk kielégíteni. A pincei részben egy mintegy 200 m2-es koncertterem, valamint egy kisebb szekcióterem kap helyet, mellette két 15 fős öltözővel, valamint a raktározási funkciókat ellátó helyiségek jelentős részével. A pincében találhatóak az irodai dolgozók és kiszolgáló személyzet számára nemenként kialakított öltözőblokkok is. A menekülő lépcsőház mellé egy kisebb liftet terveztünk a személyzet és a közönség függőleges közlekedésére, amely - elhelyezkedése miatt - akár a díszletek mozgatására is jól használható,.

 

FMH új épülete homlokzat - Félix Zsolt
4/7
FMH új épülete homlokzat - Félix Zsolt

 

 

A földszinten egy nagyterem található, mellette egy kisebb kiszolgáló teremmel. Ezek nagyméretű nyílásaikkal az utca felé néznek, ezért az itt zajló eseményeknek reklámjelentősége is van, hiszen az utcáról látható a benn zajló történés. A földszinten igyekeztünk elhelyezni a ház szükséges kiszolgáló funkcióit is, így az információt elsősegélyhellyel, az e-pontot a szélfogóban, valamint a jegypénztárat, a ruhatárat, a büfét, valamint a mozgássérült és normál közönségforgalmi wc-t.

Az első emeleten és galériaszinten kapott helyet egy 296 főt befogadó nagyterem, amely kisebb színházi előadások tartására is alkalmas. A színpad mobil elemekből épül fel, tehát  esetleges elbontása után egy nagy egybefüggő terem áll rendelkezésre bálok és más  rendezvények számára. A nagyterem belmagassága két szintet fog át, ezért az első emeleti galéria is a tér részévé válik. A nagyterem hátsó részében egy hangosításra szolgáló technikai helyiséget alakítottunk ki. A nagyterem előtere továbbra is a hátsó kert felőli, háromszög alaprajzú térben található, ahol egy kényelmes lépcső és két lift szolgálja a vertikális közlekedést. Az első emeleten - a hátsó lépcsőhöz kapcsolódóan - öltözők sora és egy díszletraktár épül az esetleges színházi előadások számára, míg a galériaszinten a TEMI, mint tulajdonos irodáit és tárgyalóját helyeztük el. A folyosó egyik oldalát teljes felületen irattári funkcióra használjuk fel, az ide készülő beépített szekrényekkel. A TEMI dolgozóinak a közlekedővel egy légtérbe kerülő kis teakonyha áll rendelkezésére.

A harmadik emelet az FMH dolgozóinak helyet adó irodákat tartalmazza, emellett négy különböző méretű termet is kialakítottunk itt, a szükséges számú vizesblokkal. A hátsó háromszög alaprajzú területen a közlekedő-zsibongó-előtér számára olyan teret kerestünk, ahol a különböző programokra igyekvő, különböző korosztályú látogatók keveredhetnek egymással. Ezért ebben a térben a járófelület alapterülete fölfelé haladva egyre kisebb, fokozatosan bővülő rálátást biztosítva az alatta elhelyezkedő szintekre. Az átriumnak ez a függőleges irányú áttörése a teret igyekszik tágítani és szeretné összefogni az épület teljes vertikumát.

 

FMH új épülete  - Félix Zsolt
5/7
FMH új épülete - Félix Zsolt

FMH új épülete  - Félix Zsolt
6/7
FMH új épülete - Félix Zsolt

 

 

A lakótömb kialakításánál is az egyszerűség felé próbáltunk lépéseket tenni. Ez a tömegformálásban viszonylag jól érezhető, viszont a funkció megvalósítása nem volt könnyű feladat ezen a helyszínen, mert a tömb leghosszabb homlokzati felülete észak felé néz. A déli tájolás hátránya, hogy a lakások kénytelenek az FMH udvarára tekinteni, de remélhetőleg a viszonylag kis lakásméretek mellett ez a kompromisszum még felvállalható. A lakások mérete a 30 m2-től a 70 m2-ig terjed, ezek mindegyike széles, világos folyosóról nyílik. A tetőtéri szinten két extra igényű lakás kialakítására volt lehetőség, amelyekhez nagyméretű tetőterasz is társul. A lakótömbnél a közkedvelt erkélyt loggiák kialakításával igyekeztünk kiküszöbölni, hogy az egyszerű tömbszerűséget ne aprózzák el a kiugró erkélylemezek, valamint hogy az épület külső megjelenését minél egységesebben tudjuk tartani. A pinceszinten 20 gépkocsi elhelyezését tudtuk megoldani, az autók az Újházi utca felől érkeznek a telekre, és a lakóház északi homlokzata előtti lehajtó rámpán érkeznek a terepszint alá. A parkolók mellett a lakók számára pincei tárolórekeszeket is terveztünk. A lakóház földszintjén kiadható területet alakítottunk ki, itt egy áruház fog nyílni.

Homlokzati koncepció
Az épület homlokzati koncepciója a városi szövet egyre intenzívebb beépítésére reagálva született meg. Tervezői szándékunk, hogy a 14,50 m magas FMH tömb egyetlen zöld tömegként jelenjen meg. Az egész épületet erre alkalmas növényekkel, például vadszőlővel futtatnánk be, amely gyakorlatilag burkolatként jelenne meg. A hőszigetelt vasbeton fal előtt, a földszint feletti sávtól felfelé egy rozsdamentes acélsodronyokból álló háló készül, amelyet a mögötte lévő falhoz rögzítenek. Ehhez a hálóhoz tud kapcsolódni a homlokzatot benövő növényzet. A táptalajt a földszint feletti konzolban lehet elhelyezni, ennek  magassága 100 cm a növények beültetéséhez szükséges, megfelelő nagyságú földtömeg biztosítása érdekében. A szükséges tápanyagot - megfelelő időközönként - a csepegtető öntözőhálózat segítségével lehet eljuttatni a növények számára. Az acélsodrony-háló a homlokzat felső részéhez közeledve megritkul, ezért az itt sűrűbben megjelenő nyílások előtt nem lesz teljes a zöld takarás. A bejárat feletti előtetőre színes növényt ültetnénk, például levendulát. Az FMH zárófödémére is igyekszünk zöldet telepíteni, hiszen a lakóépületből folyamatosan ráláthatnak erre az ötödik homlokzatra, ezért itt extenzív zöldtető készül, amely a ház hőháztartásának is rendkívül jót tesz. Az FMH földszinti sávjában pedig fekete betonburkolat készül.

Félix Zsolt DLA


Fővárosi Művelődési Ház (FMH) új épülete

vezető tervező: Félix Zsolt DLA
szakági tervezők:
tartószerkezetek: Kovács és Kovács Mérnök és Építésziroda Kft.
épületgépészet: Mangel Épületgépészeti Iroda
épületvillamosság: Kelevill Villamossági Tervező Bt.
tűzvédelem: BO-SEC Bt.
külső közművek: Kádár Komplex Kft.
környezetrendezés: Garten Stúdió Kft.
környezetvédelem: Frama01dbH Kft.
közlekedés: közlekedés Kft.
generáltervező: Építész Stúdió Kft.

tervezés éve: 2008
kivitelezés éve: 2010-
megrendelő: BHG-F45 Ingatlanforgalmazási és Ingatlanfejlesztési Kft.

 

 

Vélemények (2)
fovarosi.blog.hu
2012.04.18.
08:29

Itt olvasható több cikk is az FMH-ról: http://fovarosi.blog.hu/tags/fmh -- http://fovarosi.blog.hu/ --

petrusferenc
2011.09.06.
14:39

Petrus Ferenc A magyar zöldfalas társadalom nevében szeretném megköszönni ezt az épületet. Amennyiben Félix Zsolt úgy gondolja, szívesen leközölnénk mi is egy cikket az épület zöldfalairól, a zoldfal.blog.hu-n. Annyit tennék még hozzá, hogy szakirodalmi adatok alapján ezek a zöldfalak jelentős részt vállalnak majd az épület nyári hűtésében. Mivel az első évben még nem lesz teljes a zöldfelület, érdemes lenne feljegyezni az épület nyári energiaszükségleteit, így néhány éven belül kimutatható lenne, hogy a növények árnyékolása és párologtatása mekkora energiamegtakarítást jelent.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk