Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023
Nézőpontok/Tanulmány

Tribe Budapest Central szálloda tervezése BIM alapon: kezdjük a végén!

1/5

Tribe Budapest Hotel látványterv – forrás: Futureal

?>
Tribe Budapest Hotel látványterv – forrás: Futureal
?>
Forrás: Opinion Builders
?>
Forrás: Opinion Builders
?>
Forrás: Opinion Builders
?>
Forrás: Opinion Builders
1/5

Tribe Budapest Hotel látványterv – forrás: Futureal

Tribe Budapest Central szálloda tervezése BIM alapon: kezdjük a végén!
Nézőpontok/Tanulmány

Tribe Budapest Central szálloda tervezése BIM alapon: kezdjük a végén!

2022.07.13. 17:49

Cikkinfó

Szerzők:
Botta László

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Puhl és Dajka Építész Iroda, Opinion Builders

Címkék:
BIM

Hogyan lehetséges összehangolni egy komplex tervezési feladat résztvevőit BIM modell segítségével? Botta László, az Opinion Builder BIM menedzsere a Puhl és Dajka Építész Irodával tervezett Tribe Budapest Central szálloda példáján keresztül mutatja be, milyen előnyökkel jár egy ilyen modell alkalmazása a tervezés során.

ELSŐ LÉPÉSEK

Az utóbbi években a szakágak lekövető jellege megszűnt. A 20 évvel ezelőtt élő gyakorlat, miszerint az építőipari társtervezők első rajzai a majdnem végleges kiviteli tervekbe készülnek és csak "beköltöznek" egy kész házba, már nem megvalósítható. Elég rátekinteni egy most tervezett épület terveire, és máris látjuk, hogy a benne lévő gépészeti rendszerek, mint vérerek szövik át az épületet. A magas komfortkövetelmények és szigorú előírások miatt az épületben lévő szakágak helyigényével már koncepcióalkotás után érdemes elkezdeni számolni. A projekt sikere nem kizárólag egy-egy tervező figyelmén múlik, hanem folyamatos együttműködésen és világos mérnöki párbeszéden.

Nem megfelelő felkészültség esetén, a helyszíni megoldás legjobb esetben is időbeli, rosszabb esetben visszafordíthatatlan anyagi és esztétikai kárt okoz.

A szoftveres háttér és a (félig) 3D-ben készített tervek már régóta jelen vannak Magyarországon, mégis a BIM mozaikszó sokszor unott legyintést vált ki a tervezőkből. Ez megbocsátható, hiszen a média leginkább a kísérleti fázisban lévő új technológiákat és dimenziókat tárgyalja, ami a BIM felhasználás szempontjából sokadik lépés lenne. Érthető tehát a félelem, hogy a "BIM-es" koordináció és információ követelmények, nem találkoznak a tervezés végtermékével. Különösen első próbálkozásoknál fordul elő, hogy a BIM tervezés dupla munkává válik és nem támogató erővé. Az Opinion Builders a Puhl és Dajka Építész Irodával és a Futureal-csoporttal, mint beruházóval közös projektjén keresztül, szeretnénk bemutatni egy sikeres indulást a BIM világában.

Forrás: Opinion Builders
2/5
Forrás: Opinion Builders

A feladat Közép-Európa első Tribe Hotelének megtervezése volt, melynek során meg kellett felelni a Futureal ingatlanfejlesztő és befektetőcsoport kiemelt szempontjainak a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) elvek – fenntarthatóság és az emberközpontú megközelítés – terén. Az egyedi kialakítású épület Budapesten, a főváros egyik legfrekventáltabb, egyben a turisták körében az egyik legkedveltebbnek számító helyszínén, a Kertész utcában jön létre.

"A Tribe új fejezetet nyit a Futureal közel két évtizede sikeres ingatlanpiaci működésében. Egy, a maga nemében egyedülálló projekttel indítjuk el új üzletágunkat, így különös gondot fordítunk a részletekre, hogy minden tökéletes legyen."
Tatár Tibor (Futureal)

Bárki, aki tervezésben tapasztalattal rendelkezik sejtheti, hogy ez a feladat nem kis kihívás. Adott a helyszín, Budapest egyik legfrekventáltabb belvárosi utcája, a modern tervezői előírások, a Futureal-csoport vállalatirányítási elvei és a Tribe brand.  Hogyan lehetséges összehangolni a résztvevőket a BIM modell segítségével?

Érdemes a végén kezdeni.

Olyan összehívható modelleket szerettünk volna szállítani, ahol minden szakági fájl az adott terület által tervezett elemeket tartalmazza, egymásba illeszthető, vagyis relatív helyzetük a valóságnak megfelel, és nincs többször szereplő elem. Tartószerkezeti és épületgépészeti rendszerek között az ütközések 5 cm-es határérték alatt maradnak és rendszeren belüli vezetékek, csövek nem ütköznek. Információtartalmában mennyiségszámításra nem, de építéskoordinációs célokra alkalmas, jól szűrhető modelleknek kellett lennie. Az akadály ebben még nem egyértelmű, de a gyakorlatban gyorsan szembesülünk vele.

Pár rövid példán keresztül szeretném bemutatni a kezdetben felmerülő kérdéseket.

Forrás: Opinion Builders
3/5
Forrás: Opinion Builders

MODELLEZÉS

Gyakori félreértés a BIM tervezések során a "mindent modellezni kell" alapgondolat. A látványtervre alkalmas modellek a kiviteli terv rajzolást nagyon megnehezítik. A feladat ilyenkor a modellezendő elemek számának racionalizálása. A kevesebb több itt is érvényes. A projekt elején sikerült megállapodni a tervezőkkel az elemek minőségéről és információtartalmáról, hogy az megfeleljen minden kitűzött célnak. A modell "bimesítése", információval való feltöltése nem a projekt utolsó éjszakáján történt meg, hanem a rajzok elkészítése közben, a tervezés szerves részeként.

ÜTKÖZÉSVIZSGÁLAT

"[Az ütközésvizsgálat] megrendelői igény most még, viszont önmagunknak is hasznos mert sok olyan ütközést kihoz, amit eddig helyszíni művezetéssel kellett megoldani – ha magasság nincs meghatározva 2D terveken, úgy szerelik, ahogy jónak gondolják és aki előbb odaér."
Dajka Péter

Az ütközésvizsgálat nem egy egyszeri tétel, ennél jóval összetettebb. A vizsgálati szabályrendszereket úgy kell összeállítani, hogy az adott projekt céljainak és aktuális minőségének megfeleljenek. Ez sem egy lépésben történik. A vizsgálatok párhuzamosan fejlődnek a projekttel, mire hatékonyan el lehet végezni őket. Egy teljeskörű vizsgálat ütemezése a legnehezebb feladat. Ennek elég "későn" kell lennie ahhoz, hogy a kezdetleges hibák már megoldottak legyenek és elég korán, hogy a rejtett ütközéseket még akár áttervezéssel orvosolni lehessen. Ennek ellenére is a végeredménye sosem egyezik egészében céljainkkal, hiszen nincsen olyan program, mely csak kidobná a "hibát". Egy átlagos épületnél talált 8-15 ezer ütközés javítása talán elvárhatónak tűnik, viszont semmilyen műszaki vagy anyagi haszonnal nem jár. Az erre pazarolt idő a pénz égetésével ér fel. Azért, hogy a kivitelezés és saját tervezői céljainknak megfeleljünk, a projekt elején definiáltuk az ütközésmentesség kritériumait. Két munkaközi és két teljeskörű vizsgálat alatt sikerült feltárni és javítani a rejtett hibákat.

"Nincs ütközésmentes modell" (Erős Tamás)
"Ahogy hibátlan terv sincsen…" (Dajka Péter)

Forrás: Opinion Builders
4/5
Forrás: Opinion Builders

EGYESÍTETT MODELL

Az elemek megkülönböztetése, szakági szétválasztása nem triviális feladat. Hasznos funkció az Archicad-ben a tartószerkezeti elemek megjelenítése, viszont az ellenkezőjére nincs beépített megoldás. A megrendelő és kivitelezők számára is előnyös, ha az építészeti és tartószerkezeti modellt külön lehet vizsgálni. Fontos volt, hogy egy régóta működő iroda munkamódszereit ne fenekestől forgassuk fel. A cél a tervezők együttműködésének megkönnyítése volt, minimális változtatással.   Olyan módszert dolgoztunk ki, ami nem követeli meg a tartószerkezetet magába foglaló rétegek, ajtók külön modellezését, se plusz időráfordítást a tervezői oldalon. Az így kapott modellek tökéletesen kiegészítik egymást.

KÖZÖS MODELLKÖRNYEZET

Felhasználói élményt tekintve talán ez a legmeghatározóbb rész. Ahhoz, hogy ne csak birtokában legyünk a legfrissebb társtervezői modelleknek, de hatékonyan tudjunk tervezni velük, szükségünk van egy közös modellkörnyezetre. Lehetséges irodánként összehívni Archicadben, Revitben vagy egyéb saját szoftverben, de ezen módszerek kikerülhetetlen hátránya, hogy sosem pont azt látjuk, amit más szakágak. Egy dinamikusan változó tervkörnyezetben pedig az egyértelmű tervkövetés nélkülözhetetlen.

Mindig nagy öröm egy olyan innovációban részt venni, aminek valóban gyakorlati haszna van. A Futureal-csoport Tribe Budapest Central szállodaprojektjén a Puhl & Dajka támogatásával sikerrel alkalmaztuk a Magyarországon még kevéssé elterjedt felhő alapú BIM kommunikációs platformot, a Bimsync-et. Ez tette lehetővé, hogy műszaki problémákat, ütközéseket a modelleket böngészőből összenézve oldjunk meg, hosszas levelezés nélkül. Nagy segítség volt minden tervezőnek, hogy a modelleket egy gyors, a projekten már megismert közös platformon tudtuk átnézni az online megbeszéléseken.

Egy ilyen fiatal iparágban és nehéz terepen, mint az építőipari szoftvergyártás, elkerülhetetlenek a váratlan hibák. Külön köszönettel tartozunk a Catenda munkatársainak, akik gyors reakciókkal segítették a projektet. Talán a legszemléletesebb precedens egy modell megjelenítési probléma.

A Bimsync online felületén megjelenő észrevételek navigálják a felhasználót a probléma helyére. Mint kiderült, hiába a kiíró pontos nézetbeállítása, a navigáció utáni nézeten nem mindig a megfelelő modellek jelennek meg. A hibát kifejezetten a mi kérésünkre gyorsan sikerült megkerülni, és a következő vizsgálatnál megoldott volt a probléma. Új technológia és főleg egy kommunikációs platform bevezetése nem egyszerű feladat, izgatottan várom a szoftver további fejlesztéseit.

Forrás: Opinion Builders
5/5
Forrás: Opinion Builders

FOLYTATÁS

Kezdetben, hogy a 3D tervezés rentábilissá váljon, olyan munkafolyamatok és attribútumok kellenek, melyekkel több tervező is azonos minőséggel tud haladni a tervezésben. Egy jó modell nem sok egyedi programtrükköt alkalmaz, hanem épületszerkezeti logika mentén konzekvensen épül fel. Folyamatosan egyeztetve olyan rendszer létrehozásába kezdtünk bele, amely jó alapja lehet jövőbeli projekteknek is. Ezek a módszerek segítik, hogy a BIM modell megbízható támasza legyen a tervezőknek, a kiviteli koordinációnak és a megrendelőnek (esetleg üzemeltetőknek).

"Nagyon jó, hogy volt egy folyamatos minőségellenőrzés, mert a tervező a megrendelő változtatásaira figyel, és a végére össze-szemetelődik, kavarodik a BIM modell. Így tiszta tudott maradni."
Rátkai Anna

ÖSSZEFOGLALÁS

A projekt BIM alapú koordinációját az elvárások és célok meghatározásával kezdtük. Két munkaközi és két teljeskörű modellaudit során sikerült elérni a kívánt koordináltságot. A projekt sosem volt veszélyben, de minden tervező tudja, hogy a minőség a részletekben lakik. Bármely ütközés a helyszínen generálhatott volna ad hoc megoldásokat, épülethasználóként érthetetlen pontatlanságokat. A feltárt hibák megértése és megoldása a garancia a kivitelezés gördülékenységére és az épület tervek szerinti megépülésére.

Pozitív élményekkel zárhattuk a projektet és sok sikert kívánunk új barátainknak a Puhl és Dajkánál, reméljük lesz még alkalmunk együtt dolgozni.

Botta László, okl. építészmérnök, BIM Menedzser

 

BIM tervezésben résztvevő szakági tervezők:
Épületgépészet- Nógrádi Péter, Kovács Árpád (HANO-PLAN Kft)
Villamos berendezések – Ivanics Zoltán, Tarr Bálint (PROVILL Kft)

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk