Épülettervek/Középület

Többszervi Transzplantációs Központ Kolozsváron – A Pinearq, a Dico si Tiganas és a cra_de.studio első díjazásban részesült terve

1/25

A helyszín műholdképe, középen az üres telek. Forrás: Google Earth

?>
A helyszín műholdképe, középen az üres telek. Forrás: Google Earth
?>
A telek mostani állapota. Forrás: pályázati kiírás
?>
	A telek mostani állapota. Forrás: pályázati kiírás
?>
	A telek mostani állapota. Forrás: pályázati kiírás
?>
	A telek mostani állapota. Forrás: pályázati kiírás
?>
	A telek mostani állapota. Forrás: pályázati kiírás
?>
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
?>
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
?>
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
?>
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
?>
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
?>
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
?>
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
?>
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
?>
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
?>
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
?>
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
?>
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
?>
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
?>
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
?>
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
?>
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
?>
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
?>
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
?>
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
1/25

A helyszín műholdképe, középen az üres telek. Forrás: Google Earth

Többszervi Transzplantációs Központ Kolozsváron – A Pinearq, a Dico si Tiganas és a cra_de.studio első díjazásban részesült terve
Épülettervek/Középület

Többszervi Transzplantációs Központ Kolozsváron – A Pinearq, a Dico si Tiganas és a cra_de.studio első díjazásban részesült terve

2022.04.26. 17:50

Projektinfó

Transzplantációs központ Kolozsváron

URL:
Pinearq

Tervezés éve:
2020

Bruttó szintterület:
47000 m2

Stáblista

Építészet:
Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio

Vezető tervezők:
Albert de Pineda, Jean Craiu, Alexandra Demetriu, Serban Tiganas, Alexandrina Kiss

Munkatársak:
Giovanna Pomo, Bogdan Dragomir, Maria Buiga, Elisa Molinu, Pedro Pombinho, Carla Romagosa

Dosszié:

Letölthető dokumentumok:

Az elmúlt időszak legnagyszabásúbb kelet-európai kórházi fejlesztéseinek egyike a Kolozsváron épülő Többszervi Transzplantációs Központ. A 2020-ban, nemzetközi tervpályázat keretében kiválasztott terv a hatalmas lépték, a funkcióból adódó infrastrukturális kötöttségek, a bonyolult telekadottságok és a használók igényeit szem előtt tartó, emberközpontú konepció kiváló szintézisét teremti meg.


Pályázat

Kolozs megye önkormányzata 2020 júniusában írta ki a kolozsvári Átfogó (többszervi) Transzplantációs Központ építészeti pályázatát. A nemzetközi, nyílt pályázat tárgya egy új, kimagasló színvonalú kórházi ellátást biztosító, építészetében is előremutató, de mindeközben gazdag történeti környezetéhez és a városszövethez szervesen kapcsolódó, több mint 40000 nm-es komplexum tervezése volt. A tervezett beruházás fontosságát és összetettségét a pályázat 3 hónapos időtartama, és a nagyvonalú díjazás (1. díj: 4.252.500 eurós szerződés, 2. díj: 60000 euró, stb.) is jól szemlélteti.

A pályázat helyszíne Kolozsvár belvárosának déli határán, a meglévő egyetemi kórházi együttes szélén, a Botanikus Kert közelében helyezkedik el. Heterogén környezet, amelyben a történeti épületállomány kisvárosias, 2-3 szint magas jellegét minduntalan megtörik, a később épült, jóval nagyobb léptékű beavatkozások. A nagyméretű telket déli irányból egy kisebb utca, és az a mentén épült alacsony házak, nyugati oldalról a korházi campus történeti épületei, kelet felől a Victor Babeș világhírű román orvosról elnevezett főút, észak felé pedig a campus gyönyörű, teraszos kialakítású parkja határolja.

A helyszín műholdképe, középen az üres telek. Forrás: Google Earth
1/25
A helyszín műholdképe, középen az üres telek. Forrás: Google Earth

A kiírás által megfogalmazott legfőbb szempontok a következők voltak:

  • Átfogó transzplantációs központ kialakítása, amely a magas színvonalú transzplantációk széles skáláját nyújtja;
  • Új kórház építése, amelynek kialakítása megfelel a nemzetközi szabványoknak, és amelyben orvosi személyzetet munkáját specializált építészeti kialakítás támogatja;
  • A páciens igényeit kielégítő tér létrehozása – mind a burkolatok, mind a terápiás környezet megteremtése segítő térkapcsolatok tekintetében –, amely képes csökkenteni az orvosi beavatkozás okozta stresszt;
  • A meglévő városszövet kiegészítése egy kortárs beépítéssel, törekedve arra, hogy az új épület reagáljon az Egyetemi Kórházon belül és a környező területeken azonosított funkcionális hiányosságokra.

	A telek mostani állapota. Forrás: pályázati kiírás
3/25
A telek mostani állapota. Forrás: pályázati kiírás

Már ebből a rövid összefoglalóból is egyértelműen látható, hogy mennyire komplex építészeti feladattal kellett szembenéznie a pályázóknak, amelyet ráadásul a kórházi funkció részletesen és pontosan kidolgozott követelményei is tovább bonyolítottak. Mindazonáltal a pályázatra végül 40 érvényes terv érkezett be, Európa különböző országaiból.

A pályázat eredményét 2020 szeptemberében hirdették ki, a fődíjat a maximálisan elérhető 100 pontból 95-öt szerző 79-es számú pályaműnek ítélték oda. A nyertes terv a kórháztervezés terén 30 éves tapasztalattal rendelkező spanyol Pinearq, a romániai Dico si Tiganas és a barcelónai cra_de.studio együttműködésében született meg. A következőkben a győztes pályamű műleírását és a zsűri értékelését olvashatják.

 

Műleírás

A kolozsvári Átfogó Transzplantációs Központ alapgondolata egy rendkívül funkcionális és hatékony központ létrehozása, de mindenekelőtt a városszöveti integráció megteremtése. Az új épületnek átjárhatónak kell lennie, és összeköttetésként kell szolgálnia. A projekt az egyetemi kórházi komplexum szélén, egy történelmi helyszínen, a város konszolidált területén helyezkedik el. Közvetlen környezetében alacsony beépítéseket és frekventált zöldterületeket találunk, mint például a közeli botanikus kert. E kontextushoz az új épület egy kétszintes magasságú tornáccal kapcsolódik, amely reagál a szomszédos épületek párkánymagasságaira, és a különböző átmeneti, fedett-nyitott tereket teremt a tömb körül. Ebből az emelvényből két, egymásra merőleges, hosszúkás tömb emelkedik ki, amelyek az új transzplantációs központ működéséhez szükséges különféle funkcióknak adnak otthont.

Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
9/25
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio

Az urbanisztikai kialakítás fő célja – amelyet a pályázati kiírás is megkövetelt –, hogy változatos kert- és városkapcsolatokat hozzon létre, és a kórházi komplexumon belül több interakciós szintet különítsen el. A beruházás első üteme a műszaki infrastruktúra, a parkolók és az utak átalakítását, valamint a történelmi épületek későbbi toldalékainak gondos bontását foglalja magában. A második ütem a kertek és a történelmi kompozíció helyreállítását foglalja magában, valamint a terület gépkocsiforgalom csökkentését.

A környező park zöld teraszainak lépcsőzetes elrendezése az új kórház tágas, átlátható előcsarnokáig, a kompozíció agorájáig folytatódik. Ezenkívül az új épületet a földszinten egy fedett utca szeli ketté, amely összeköttetést biztosít a város felé forduló és a park felé néző előterek között.

Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
16/25
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio

Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
19/25
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio

A cél a gyógyító környezet megteremtése volt, ezért a természetes fény és a növények központi szerepet játszottak a tervezésben. Az épület elrendezése elősegíti a környezet minél gyakoribb érzékelését, így a nyilvános területek, a betegszobák, a lábadozó szobák és a személyzet számára kialakított terek mind közvetlen kapcsolatban állnak a külvilággal. A tetőablakok és belső udvarok rendszere biztosítja a természetes fényt a föld alatti kórházi területeken, például a műtőkben, a sürgősségi területeken és a laboratóriumokban is.

A műtők, a fejlett diagnosztikai és kezelési lehetőségekkel ellátott laborok, a logisztikai területek és az orvosi ellátmányok az alagsori szinteken vannak elhelyezve. A földszinten a közösségi terek, a járóbeteg-rendelő, az adminisztráció és a kutatás, a felső szinteken pedig a kórházi osztályok és a transzplantált betegek számára kialakított speciális felépülési helyiségek találhatók.

Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
22/25
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio

 

Értékelés

A projekt a tervezési feladatban foglalt valamennyi követelmény rendkívül professzionális és látszólag könnyed integrációját valósítja meg, kiváló átmenetet teremtve a heterogén városi környezet, és az Egyetemi Klinikák történelmi területének zöld magja között. A terv a páciensek igényeit helyezi koncepciójának középpontjába, pozitív, szerethető légkört teremt, és ezáltal csökkenti a betegeket érő stressz mértékét. A terv egyértelműen kifejezi ezeket az értékeket, és őszinte képet ad a programról.

A zsűri javasolja a két tömbből álló tömeg kompozíciójának és anyaghasználatának átgondolását, annak érdekében, hogy az épület még jobban illeszkedhessen a történeti környezetbe. Emellett fontolóra kell venni a klinikai és a szolgáltatási vertikális magok közötti nagyobb elkülönítést, és az automatizált árukezelés jövőbeni bevezetésének követelményeit. (A zsűri részletes értékelést a letölthető dokumentumok között találják.)

 

Kiegészítés

Az UNESCO és az UIA (Építészek Nemzetközi Szövetsége) előírásainak megfelelően a Romániai Építész Kamara által szervezett pályázat honlapját jó pár hónappal az eredmény kihirdetése után is érdemes böngészni. A kiíráshoz tartozó dokumentáció és tervezői program részletezettsége, a zsűri értékelésének alapossága és átlátható pontozási rendszere mindenről egyértelmű és átlátható információval szolgál. A beérkezett pályaművek is egytől egyig elérhetők a felületen. Építészként mindig jó érzés egy ilyen alaposan előkészített és – legalábbis a viszonylagos távolságból szemlélve – átlátható és tiszta tervpályázati folyamattal találkozni.

A beruházás az egész ország szempontjából kiemelt fontossággal bír, mivel Romániában a népességhez viszonyítva kevés olyan klinika van, ahol szervátültetéseket végeznek. A legnagyobb hiány a vesetranszplantációk esetében jelentkezik, ugyanis körülbelül 5000 olyan ember él jelenleg az országban, akinek fontos lenne a beavatkozás. Azonban hasonlóan kevés az olyan központok száma, amelyek tüdő-, szív- vagy májátültetéseket végeznek. Így a kolozsvári kórház nagyon fontos egészségügyi igényt elégítene ki, ráadásul Európa délkeleti részének egyetlen többszervi transzplantációs központja lenne.

Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
7/25
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio

A díjazott tervet kiemeli azon tulajdonsága, hogy a nagy léptékű épület és a kisebb léptékű városi környezet közötti átmenetet egy kétszintes fedett-nyitott átmeneti tér létrehozásával oldja meg. A kolonnádok befogadhatóvá, emberközelivé teszik a hatalmas tömeget, és emellett változatosan használható városi tereket hoznak létre. A várossal való kapcsolatot minden irányban publikus közterek biztosítják, amelyek eltérő építészeti kialakításukkal és hangulatukkal gazdagítják a terület városi szövetét. A koncepció a transzplantációs központ földszintjére egyfajta átlátható, átjárható térként tekint, amely nyitott a külvilág felé és összekötést képez a város és tömb belsejében található park között. Ez az elképzelés kifejezetten szimpatikus, azonban koronavírus-járvány fényében a kórház ilyen mértékű megnyitása kérdéses lehet. A környezettel való kapcsolat kiemelt szerepe azonban nem csak a földszinti terekre jellemző. Az emeleteken található funkciók nagy része is természetes megvilágítást kap a külső homlokzatokon vagy bevilágító udvarokon keresztül. A belső közlekedők homlokzattól homlokzatig nyúlnak, mindkét végükön üvegfelületekkel, és az alagsori helyiségek természetes világítása is megoldott. Mindent összevetve lenyűgöző teljesítmény, hogy a benyújtott tervek közül a zsűri által legjobbnak tartott funkcionális elrendezést és leghatékonyabb térfelhasználást a három iroda tervezői (Albert de Pineda, Jean Craiu, Alexandra Demetriu, Serban Tiganas, Alexandrina Kiss) ilyen sikeresen össze tudták egyeztetni az épületet használó páciensek, orvosok, nővérek, látogatók emberi igényeivel.

Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio
25/25
Transzplantációs központ Kolozsváron – Látványterv – Tervező: Pinearq + Dico si Tiganas + cra_de.studio

A projekt a tervek szerint halad előre: tavaly novemberben a megköttetett a tervezési szerződés, idén februárban pedig a kivitelezési tendert is kiírták, miután a tervek megkapták a szükséges engedélyeket. Fontos azonban megjegyezni, hogy a költségek az emelkedő építőanyagárak és az infláció miatt rohamosan nőnek. A beruházás eredetileg emlegetett, kb. 60 millió eurós költségvetése előző év végén 90 millióra, a legújabb hírek szerint pedig már 200 millió euróra emelkedett. Bár az új transzplantációs központ mindenképpen fontos célt szolgálna, és a tervek alapján építészeti kvalitásai is egyértelműek, felmerülhet a kérdés, hogy a gigászi méretű, központosított megoldás még meddig maradhat megvalósítható, illetve fenntartható. Reméljük, hogy a kiszámíthatatlan hektikus körülmények között végül nem az építészeti részletek és a kivitelezési minőség húzzák a rövidebbet.

Fordította, szerkesztette: Winkler Márk

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk