/ MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek
Nézőpontok/Vélemény

Sztárépítészek nyilatkoznak a Ligetről

2015.04.22. 12:45

Nemzetközi és magyar sztárépítészek beszélnek a Városligetbe tervezett múzeumi negyedben helyet kapó Új Nemzet Galéria-Ludwig Múzeum építészeti terveiről a Múzeumcafé rövid videófilmjében. 

A pályázat 2015. áprilisi eredménye történelmi mérföldkő a magyar építészet történetében. A Liget sorsa – egy új európai közösségi tér, egy közpark és egy múzeumi negyed egybeolvadásával – világszerte megmozgatta az építész szakma színe-javát: „Mi ezzel az épülettel szeretnénk visszaadni a budapestieknek a Ligetet." – nyilatkozta Sigrun Aunan, az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum tervpályázatának egyik első díjasa, a norvég Snøhetta építészeti iroda építésze a tervekről szóló beszélgetésen.

A Múzeumcafé rövid videofilmje: 

Világhírű nemzetközi és hazai sztárépítészekkel beszélgettek a Petőfi Csarnok helyén megvalósuló Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum tervezett épületéről, amelynek nemzetközi meghívásos építészeti tervpályázatán két pályaművet is első helyre sorolt a bíráló bizottság. A japán SANAA, illetve a norvég Snøhetta irodák tervét egyaránt kiemelkedő értékűnek ítélte a magyar és külföldi szakemberekből álló zsűri. A két pályamű közül a tervezőkkel folytatott egyeztetések során, szakmai és pénzügyi szempontok alapján választják majd ki a felépítendő múzeum végleges tervét.

A zsűri két második helyezettet is díjazott: a spanyol Nieto Sobejano Arquitectos S.L.P., valamint Balázs Mihály Építész Műterme és a BME Építészmérnöki Kara közös terveit. „Már önmagában a meghívásos pályázat mezőnye egy történelmi mérföldkő volt a magyar építészet történetében. Hiszen soha ilyen súlyú és jelentőségű építész mezőny nem állt össze egy magyar épület megtervezésének a lehetőségéért való versenyben."– jelenti ki Baán László, a szakmai bíráló bizottság elnöke.

Az egyik első díjas norvég Snøhetta számos nemzetközi díj nyertese; nevéhez fűződik a New York-i World Trade Center helyére tervezett September 11 Memorial Museum és Norvég Nemzeti Opera épülete. „Ők valami olyasmit hoztak be a kortárs építészetbe, amiben egy az északi gondolkodásnak a letisztultsága, nagyon világos, méltán tiszta vonalak, és egyfajta időtlenség van a terveinkben. Ez mind-mind, ennek a legjobbja, benne van az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum terveiben." – nyilatkozza Baán László a terveikről.

Sigrun Aunan, a Snøhetta építészének üzenete a budapestieknek: „Mi ezzel az épülettel szeretnénk visszaadni a budapestieknek a Ligetet. Nemcsak a tetőt használhatják arra, hogy sétáljanak rajta, hanem a főbejárat szintje is nyilvános, elég lenne bent eldönteni, merre akarunk menni: a múzeumokba, a kávézóba, vagy a könyvesboltba." Szerinte a lényeg a műalkotások megtekintése: ha elvonná a figyelmünket valami, akkor az nem lenne egy jó múzeum.

A tervpályázat másik első helyezettje, a SANAA egy tokiói székhelyű, világhírű, Pritzker-díjas építészeti iroda. Épületeinek világa a hagyományos japán építészetet modern, kreatív formatervezéssel ötvözi, stílusának fő jellemzői az egyszerűség, a súlytalanság, rugalmasság, tágas, nyílt terek. Legkiemelkedőbb munkái a New York-i Új Kortárs Művészeti Múzeum és a Louvre-Lens épületei. Terveik az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épületére új koncepciót tükröznek: egy különös, dekonstruált tér, amely nagyon játékos, hívogató és nyitott.

A második helyezett nemzetközi hírű Nieto Sobejano Arquitectos stúdió nevéhez jelentős spanyolországi múzeum épületek és nemzetközi munkák fűződnek, mint például a córdobai kortárs művészeti központ. A másik második díjazást elért Kossuth-, Ybl Miklós- és Prima Primissima díjas Balázs Mihály Építész Műterme és a BME Építészmérnöki Kara közös képviseletében nyilatkozó Vannay Miklós építész a következőkben fogalmazza meg épület koncepciójukat: „A kortárs múzeum egy nemzeti gyűjtemény. A múzeumnak pedig az egy nagyon fontos mondanivalója, hogy minden művész mesét mesél, és abban a mesében részt kell vennie a műalkotás szemlélőjének: egy koherens, egy irányba mutató történetmesélésről tud szólni egy ilyen ház."

Az Új Nemzeti Galéria-Ludwig Múzeum épület tervei mellett elhangzott egy-két vélemény a Városligetbe tervezett múzeumi negyed koncepciójáról is: „Ezek a múzeumok idevonzzák a turistákat és nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is." jegyezte meg Marcus Schwarz, a norvég Snøhetta-tól. A sztárépítész azt is elmondta, hogy az egyik projekt, amit a pályázat leadása előtt vizsgáltak, a bécsi múzeumi negyed volt, amely egymástól teljesen különböző, mégis egymáshoz közel eső múzeumoknak ad otthont; ezek kiválóan működnek együtt, hasznot húzva egymás közelségéből. A látogatók olyan múzeumba is bemennek, ahová eredetileg nem tervezték. Ebből minden múzeum profitál.

Rodrigo Louro Flor, a holland Mecano építészeti iroda egyik meghívott pályázója is támogatóan beszélt a múzeumok Ligetbe illesztett terveiről: „Ez megváltoztathatja Budapest központjának az életét. Nem tudjuk még, hány múzeum kap itt helyet, de a múzeumok és parkok közti kapcsolat Hollandiában is létező dolog. Rotterdamban ott van az ún. Múzeum Park, és Amsterdamban is létezik egy park a múzeumok mellett. Ezen a két helyen nemcsak turisták használják ezeket a területeket, múzeumokat, hanem helyiek is nagy számban."

forrás: ligetbudapest.org sajtóközlemény

 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Városépítészet

WEKERLETELEP // Egy hely + Építészfórum

2020.10.28. 14:46
00:06:33

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Épületek/Irodaépület

VISION TOWERS IRODAHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.10.14. 15:17
00:03:53

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk