Épülettervek/Középület

NKE Sportközpont, a BORD Építész Stúdió megvételt nyert terve

1/9

Pályaszinti alaprajz

?>
Pályaszinti alaprajz
?>
Földszinti alaprajz
?>
Metszetek
?>
Homlokzatok
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
?>
Látványterv
1/9

Pályaszinti alaprajz

NKE Sportközpont, a BORD Építész Stúdió megvételt nyert terve
Épülettervek/Középület

NKE Sportközpont, a BORD Építész Stúdió megvételt nyert terve

2012.12.20. 12:25

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Bordás Péter

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportközpont tervpályázat

URL:
BORD Építész Stúdió

Tervezés éve:
2012

Stáblista

építész tervezők: Holovits Annamária, Mezey Tamás, Szendrői Júlia, Tolvaj Tamás, Zih Kata

Dosszié:

Letölthető dokumentumok:

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportközpontjára kiírt pályázaton megvételben részesült a Bordás Péter vezette csapat koncepciója. A tervezők egy átlátható, látványos tartószerkezetű és megjelenésű épületet vázoltak fel, ahol a külső és a belső tér, valamint a terepszint alá süllyesztett sportpályák és a tágas közösségi tér egybefonódik, változatos térélményt hozva létre.

A BORD Építész Stúdió terve megvételt nyert a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportközpontjára kiírt pályázaton. A művet „a pályázat legattraktívabb tervének" nevezte a Bíráló Bizottság. A közelmúltban zárult pályázaton a budapesti VIII. kerület jelenleg elhanyagolt részén, a Ludovika épülete mögött létesülő Nemzeti Közszolgálati Egyetem Sportközpontjára várták az építészstúdiók terveit. A Ludovika Campus projekt keretében megvalósuló beruházás egy sport- és egy tornacsarnokot, egy uszodát és egy kültéri sportpálya-komplexumot, illetve az ezekhez kapcsolódó közösségi és rekreációs tereket foglalja magában.

Földszinti alaprajz
2/9
Földszinti alaprajz

A BORD Építész Stúdió által tervezett épület egy minden irányból könnyen megközelíthető és átjárható tömeg. Olyan átlátható épület, ahol a külső és belső tér egymásba folyik, a kettő közötti határok összemosódnak. A logikusan szervezett, áttekinthetően elhelyezett funkciókat elegáns, egységes építészeti gesztus foglalja egybe. A tervezők kiemelt figyelmet fordított arra, hogy az épület mindenki számára nyitott és hozzáférhető legyen. Ezért az épület földszintjén egy minden irányból nyitott előcsarnok fogadja a vendégeket, mely közvetlenül kapcsolódik az utcához, a parkhoz és a kültéri sportpályákhoz is. Emellett nagy hangsúlyt helyeztek az akadálymentességre, valamint az idősek, a gyerekek és a családosok számára is egyaránt használható terek létrehozására.

Látványterv
5/9
Látványterv

Az előcsarnok a külső tér épületen belüli folytatásaként jelenik meg, mérete – a tájékoztatási, közlekedési funkciókon túl – a tér rendezvények céljára történő használatát is lehetővé teszi. A terület teljes egészében akadálymentes, a terek pedig nem csak sportolásra és aktív kikapcsolódásra, de kreativitásra, társadalmi interakcióra és befogadó közösségi életre is ösztönöznek. Ezt a befogadó, átlátható, nyitott struktúrát közvetíti az épület szerkezete is: az épület földszinti részei
és a lelátók vasbetonszerkezetből, látszóbeton felülettel készültek. A tetőszerkezet acél rácsostartó, ami egyben a természetes bevilágítást is adja a benne elhelyezett felülvilágítóknak köszönhetően – ezáltal a belső térbe nem jut közvetlen napfény, viszont nagy mennyiségű szórt fény érkezik a sportpályák és az előcsarnok megvilágításhoz.

Látványterv
9/9
Látványterv

Kiemelten fontos volt az ökológiai fenntarthatóság szempontja is. Ennek érdekében a beépített anyagok többségében helyi előállításúak és kis környezeti terhelésűek, az épület kialakításához kiemelt földmennyiség pedig a sportpályáknál hasznosítható. A csapadékvizet a zöldfelületek öntözése során használják fel, a szilárd burkolatok többsége vízáteresztő szivárogtatókkal rendelkezik. A növényzet kialakításával, valamint a köztéri vízarchitektúrákkal a BORD Építész Stúdió célja az, hogy javítsa a mikroklímát, valamint enyhítse a városi hőszigethatást.


A Bíráló Bizottság értékelése

43. sz. pályamű

Telepítés: felfogása, telepítése, megközelítése merőben eltérő a többi tervtől. A pályázó nem tudott, vagy nem akart kiemelt megközelítési irányokat meghatározni, ezért egy minden irányból könnyen megközelíthető, átjárható épületet tervezett, ahol - szavaival élve - „a külső és belső tér egymásba folyik, a kint és a bent vizuálisan nem lehatárolt".

Funkció: a pályázó célja elérése érdekében a földszintre csak a minden irányból átjárható, nagyméretű előcsarnokot tervezett (a kiegészítő funkcióival), amely teljesen egyenrangúan kapcsolódik az utcához, a parkhoz, a külső sportpályákhoz. Mindezt egy karakteres, de hangsúly nélküli tető alá helyezte. A sportpályák, a medencék (minden kiszolgáló funkcióikkal együtt) egy szinttel lentebbre süllyedtek, üvegfalakkal körbehatárolva, beemelkedve az előcsarnok terébe. A tetőt optikailag három ferde lemez tartja, melyek a lelátókból képződnek. Funkcionális többlete a tervnek, hogy a tornacsarnok és a bemelegítő csarnok egymás mellé került, így az elválasztó mobil fal elmozdításával egy nagyméretű rendezvényterem hozható létre. A szintek egymással átláthatóak, a terek egybefolynak, összefonódnak, mindez nagyon látványos, izgalmas belső térélményt okoz, kevés eszköz felhasználásával.

Építészet: A pályamű a pályázat legattraktívabb terve. Az épület funkciója logikus, áttekinthető, jól szervezett, mindennek azonban ára van. A teljes épület egy szinttel a föld alá került a parkolókkal, gazdasági megközelítéssel együtt. Az előcsarnoki és közlekedő terek lényegesen nagyobbak az igényeltnél. Az épületet körülölelő üvegfal - mely a látványtervek szerint szinte eltűnik - egy komoly kétrétegű üveg- és árnyékoló szerkezet, benne elrejtett tartószerkezettel. A látványtervek szerinti átláthatóság és könnyedség ezért egy kissé vitatható. Minden építészeti értéke mellett megállapítható, hogy nem az Orczy kert és a Diószeghy S. u. közötti területre készült.

Sporttechnológia: a szabadtéri pályák tájolása szabályos. Érdekes a futópálya és az általa bezárt terület (egyéb sportpályák közötti szinteltolás). Ezzel a különböző sportfunkciók útvonalainak kereszteződése elkerülhető. Pozitív megoldás a két csarnoktér hosszoldali összenyitása is (multifunkció). A mászófal elkülönített elhelyezése a létesítmény maximális használatát biztosítja (vizuális + hanghatások, stb.). A szabadtéri pályák és azok öltözői kapcsolata a tervezett „alagúttal" rendkívül előnyös.

Tartószerkezet: szerkezetileg nagyon jó, látványos megoldás. A nagyméretű megnyitásoknál a tervező nem igazolta a megfelelőséget.

Költségek: a bekerülési költségek alulbecsültek.

A tervezési programtól való eltérés 10 % felett van (1100 m2) a nagyméretű előcsarnok miatt.

A pályaművet a Bíráló Bizottság a magas színvonalú építészeti gondolataiért megvételben részesíti.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk