Nézőpontok/Vélemény

Megvalósult, amit 5 évvel ezelőtt megálmodtunk

1/30

Shower power, fotó: Bujnovszky Tamás

?>
Shower power, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Labirynth, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Cornwalk, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Cornwalk, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Forcefields, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Hello Wood 2014, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
FAbrick, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Spikefort, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Cornwalk, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Hello Wood 2014, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Hello Wood 2014, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Accordion, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Accordion, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Accordion, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Labirynth, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Woodwox, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Tumbleweed, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
FAbrick, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Cornwalk, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Spaceship, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Spikefort, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Shower power, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
FAbrick, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Playground, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Woodwox, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Cornwalk, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Fireball, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Fireball, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
Cornwalk, fotó: Bujnovszky Tamás
?>
1/30

Shower power, fotó: Bujnovszky Tamás

Megvalósult, amit 5 évvel ezelőtt megálmodtunk
Nézőpontok/Vélemény

Megvalósult, amit 5 évvel ezelőtt megálmodtunk

2014.08.07. 08:32

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Pozsár Péter, Huszár András, Ráday Dávid

Földrajzi hely:
Csórompuszta, Magyarország

Cég, szervezet:
Jafholz

Dosszié:

Sokak szerint a Hello Wood a legújabb magyar startup-siker, mások azt gondolják, hogy még több “Hello Wood" kellene ahhoz, hogy hazatérjenek a Nyugaton inspirációt kereső magyar fiatalok. A Hello Wood vezetői, Pozsár Péter, Ráday Dávid és Huszár András úgy érzik, idén először megvalósult az, amit 2010-ben elképzeltek. 

30 országból 100 diák 14 alkotást hozott létre a toplistás angol, amerikai és európai egyetemekről és építészirodákból érkezett csoportvezetők irányításával. Az alkotások egy részét legközelebb a Szigeten lehet majd látni.
“Ez volt az a tábor, amit eredetileg elképzeltünk: mára megvan a megfelelő tapasztalatunk, olajozottan működik az infrastruktúránk, kialakult egy nagyon erős nemzetközi kapcsolati háló körülöttünk. Több éve stabilan együttműködünk rangos külföldi- és kulturális intézetekkel, valamint olyan cégekkel, amelyek alapanyagokkal támogatnak minket. Biztos alapokra helyeztük a szervezetet és készen állunk arra, hogy nagyon komoly misszióba, küldetésbe kezdjünk." - nyilatkozta Pozsár Péter, a Hello Wood egyik alapítója és kurátora.

A tábor az elméleti oktatás túlsúlyát kérdőjelezi meg; kiegészíti az egyetemeken szerzett tudást a megismerés más módjaival és a csapatmunkával. Az építészek és a diákok között kétirányú kommunikáció zajlik az intenzív egy hetes munka során, ahol az installációk születésének minden résztvevő felelős alkotója.

Accordion, fotó: Bujnovszky Tamás
12/30
Accordion, fotó: Bujnovszky Tamás

Huszár András alapító, építész erről így nyilatkozik: “Egy hét leforgása alatt a közel 150 fős nemzetközi építész-közösség szakmai és személyes szimbiózisba kerül. Ez minden résztvevőnek akkora élmény, hogy évekig tud belőle meríteni. Nemcsak a szakmai kapcsolatok építésére, a közös alkotásra és az esti koncertekre gondolok, hanem az egy hetes együttlét és együtt gondolkodás megélésére. A Hello Wood program önmagában is értékes, a folyamat, a táborban töltött napok legalább annyira fontosak, mint az elkészült installációk."

Ráday Dávid alapító így nyilatkozik arról, hogy a Hello Woodot miért kíséri a magyar és a nemzetközi kreatív szakma kiemelt figyelemmel: “Esténként a csoportokat vezető nemzetközi sztárok bemutatták, hogy mivel foglalkoznak a neves külföldi egyetemeken és építészirodákban, ahonnan érkeztek. Sokan ekkor jöttek rá, hogy kikkel kerültek egy táborba. Sok fiatal tehetség ugyanabba a helyzetbe kerül egy héten keresztül egy-egy, a világ élvonalába tartozó építésszel és képzőművésszel. Ez az intenzitás hazánk kreatív iparában nagyon szokatlan. Ezért is figyeli a Hello Woodot kiemelten a szakma."

Hello Wood 2014 - Faces from Hello Wood on Vimeo.

A táborban idén arra keresték a választ a csoportokat vezető építészek, hogy talajt-vesztett világunkban mi adhat támpontot az egyensúly megtalálásához önmagunkban és bennünket körülvevő társadalomban. Érdekes és sokszínű megoldások születtek a téma kapcsán, amelyek a kiállítás megnyitóján Réti Anna (Katlan Csoport) és Körmendy Pál táncosok, Dányi Krisztina (Morningdeer) és Pozsár Máté reflektáltak a mozgás és zene eszközeivel.

Cornwalk, fotó: Bujnovszky Tamás
3/30
Cornwalk, fotó: Bujnovszky Tamás

Fotósorozat: Bujnovszky Tamás és Simon Platter
Hangulat-fotók a táborból: Kustos Nikoletta, Talabér Géza, Vághy Anna 

Szervező: Hello Wood Ltd. / Pozsár Péter, Huszár András és Ráday Dávid Projekt menedzser: Janota Orsi Irodavezető: Lakatos Nikoletta

Munkatársak: Demény Ilka, Farkas Anita, Lencsés Albert, Pataricza Kristóf, Szilágyi Benjámin, Szőke Gergely Lukács, Ráday Péter
Önkéntesek: Lakatos Balázs, Pataricza Fanni, Szabó Péter, Krómer Ádám

Hello Wine Bar: Pécsi-Szabó Dénes / Janus Borház, Hello Gastro Büfé: Őszi Balázs / Prospero Food és Dunszt Zsolt

Hello Wood 2014 zsűri: Márta István, a Művészetek Völgye igazgatója, Pécsi Erika, csórompusztai házigazda, Böszörményi Gergely, a Design Terminál igazgatója, Nagy Tamás, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézetének vezetője és Zoboki Gábor építész

Főszponzor: Jaf Holz Ungarn Ltd.

Szponzorok: Bosch, Sziget, Häfele, Remmers, Egger, Philips, NKA, Budapesti Holland Nagykövetség, Budapesti Spanyol Nagykövetség, Budapesti Lengyel Intézet, Bird and Bird, Accounting Solutions Ltd.
Partnererek: Design Terminál, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Zerocom, Stylos
Médiapertnerek: Archdaily, Designeast, építészfórum, Octogon, Trendguide, WeLoveBalaton, Kultúrpart, Magyar Asztalos

Tumbleweed, fotó: Bujnovszky Tamás
17/30
Tumbleweed, fotó: Bujnovszky Tamás


Hello Wood 2014 ALKOTÁSOK LEÍRÁSA
2014. július 19-27. Csórompuszta

ŰRhajó/SPACEship
Cseh András (HU), Jelena Pejkovic (SRB)
Csapat: Yanthe Boom, Gözde Celebi, Quim Escoda, Evelin Murczin, Patakfalvi Csenge, Marián Stanislav, Vértesi Ferenc

Balance is rocket science, azaz egyensúly nem jön létre vagy nagyon nehezen jön létre – mondja a Cseh-Pejkovic építész páros. Adott a fa mint természetes anyag, ami az összes göcsével, és szépségével együtt, elvileg alkalmatlan lenne egy high-tech űrhajó megépítéséhez. Lehetséges-e mégis, hogy a Hello Woodon megvalósítható az ellentétek párhuzamos bemutatása? A nagy kihívás az absztrakciónak és érthetőségnek a kettőssége, a komolyság és játék párhuzamossága. Saját határaikat feszegetve végül rajzok nélkül, magára a koncepcióra reflektáltak az építészek a két napos helyszíni tervezési és 5 napos építési periódus alatt. A kinetikus építészeti alkotás egyensúlyozó alapra épült, amelyet 2-10 ember egyensúlyoz ki: ők az űrhajósok! Az már rajtuk múlik, hogy keresik-e az egyensúlyt vagy billegtetik az ŰRhajót.

Harmónika/Accordion
Elias Lindhoff, Sebastian Mardi (SE, DK)
Csapat: Taís Alvino da Silva, Bálint Viola, Luis Echeverria, Kovács Borbála, Dan Liu, Leon Steffani, Thurnay Júlia Anna, Julie van Zinnicq

A Harmonika a nevét könnyű külső borításáról kapta, amelyet az épület súlyos belső struktúrájára rögzítettek kötözéses módszerrel, szögek felhasználása nélkül. Az fa épület folytonos fizikai interakcióban van a környezetével: a fény átszűrődik függöny-szerű burkolatán, a szél játszik a harmónika-szerű könnyű szerkezettel, az esővíz alakítja hajlított elemeinek ívét. Az építész-páros munkája kísérlet, a fa tulajdonságaival: cél, hogy a használó megtapasztalja annak súlyát, könnyűségét, alakíthatóságát. Az alkotók számára fontos volt, hogy számítógép nélkül készített komplex tervüket csapatukkal együtt a tábor helyszínén improvizálva együtt fejezzék be. Az építmény tetejére fel lehet mászni, ha valaki messzebbre szeretne látni, belsejébe padok készültek, hogy befelé figyelhessen az ember.

Erőterek/Forcefields
Biayna Bogosian / Something Somewhere (USA)
Csapat: Bárdossy Krisztina, Boromissza Katalin, Jaeseo Jung, Piotr Kluszczynski, Kudar Máté, Tamás László, Villányi Fábián, Bartosz Zabiega

A los angeles-i építész és csapata egy lejtős fekvésű teret választott Csórompusztán, mert arra keresték a választ, hogy hogyan használható ugyanaz, az egyszerű lapokból álló, geometrikus rendszer különféle domborzatú és méretű helyeken. A lapokba függőlegesen állított, szabadon mozgó rudak alkalmazkodnak a tér és talaj tulajdonságaihoz, ahhoz hasonlóan, ahogy a növények idomulnak a a különböző térbeli és domborzati irányokhoz. Biayna a los angeles-i gördeszka pályákon folytatott munkáiból merített, amikor úgy tervezte meg a hajtogatott építészeti szerkezetet, hogy azt 15 fő egyszerre tudja használni. Az építmény alsó szintjei ülőhellyel szolgálnak, az egyedüllétre vágyók részére, középen nyitott, üldögélésre alkalmas árnyékos helyek vannak, a tetejére pedig fel lehet sétálni.

Tüskevár/Spike Fort
Bence Pap
(AT), Oliver Sales (UK)
Csapat: Nora Behova, Fábián Zsófia Eszter, Marta Jagielska, Karóczkai Ákos, Eva Strocholcová, Filip Sudolsky, Weichinger Sára

Az brit és osztrák-magyar építész páros idén is nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy bevonják a csapatukba bekerült hallgatókat a tervezés folyamatába. A tábor előtt arra kérték őket, hogy koncepció szintjén fogalmazzák meg ötleteiket egy torony-szerkezetről. A torony belső gerince, amely a magas szerkezet egyensúlyát biztosítja, mászható, és ülő- és tartózkodásra alkalmas helyek tagolják. A torony a külseje az un. építészeti skin kaleidoszkópos, non-figuratív elemekkel van borítva, amelyek billenő mozgást végeznek.

SHOWER-POWER
Suzana Milinovic, Rufus van den Ban
/ Tu Delft (NL)
Csapat: Bilyana Asenova, Egyed Csongor, Orestis Nikolaidis Férenczy, Kiss Ábel, Kőműves Zsófia, Natalia Liput, Jonathan Schweizer, Toldi Veronika

Az ötletet a múlt évi Hello Wood inspirálta, ahol az építész pár a tűző napon dolgozott és arra vágyott, hogy valamilyen módon lehűtse magát. Elhatározták, hogy idén megtalálják az egyensúlyt a munka és lazítás közt. Szerettek volna ellenpontot bemutatni az építészet kiszámíthatóságára és kötöttségére, úgy hogy az közben az építő csapat ellazulását is szolgálja. Fürdő-installációjuk segít kipihenni a munka fáradalmait és válik annak javára. A fürdő különlegessége, hogy – mivel a fa nem vízálló - a víz kontrollálhatatlanul mindenhol folyik. Ezért az építést fentről lefelé kezdték. A különböző helyeken csöpögő, lecsorgó víz-patakokat fa objektumokkal fogják fel, amelyek ugyancsak segítenek a fürdőzők lehűtésében. A Shower - Power fürdő létrehozásában külön kihívást jelentett, hogy 10 építész egymásra reflektáló gondolatai alapján készült.

Játszótér/Playground
Szabados Karolina, Szederkényi Lukács, Szacsvay Gergő, Ghyczy Dénes Emil, Boronkay Péter
/ AU Műhely (HU)
Csapat: Ian Chaplin, Czakó Dorottya, Monika Gosciniak, Simon Platter, Rádler Luca, Salgó Eszter, Benedikt Steiner, Szekeres Ágnes

A Játszótér alkotóit a játék és a munka egyensúlya inspirálta. Megfigyelték, hogy az elmúlt évek Hello Wood táboraiban dolgozók a munkát játékok elkészítésével törik meg. A csoport ezért idén több mint 20 játékot készített el a tábor ideje alatt, amelyeket egzakt, szabályos építészeti térbe rendeztek. Ezeken a tereken belül BÁRMI megtörténhet! A tervezők azt várják, hogy a játszók minél inkább gyerekként lépjenek be a térbe, mert így lesz végtelen a játékok felhasználási módjának lehetősége. A játékok “nyílt forráskódúak": a térelemek és eszközök adottak, a játszóktól, illetve a játékot használók csoportjától függ, hogy hogyan használják a katapultot, gördeszka pályát, fordított kosárpalánkot, hintát, medencét, távollövő pályát és további játékokat.

Mochi
Pep Tornabell, Enrique Soriano
/ CODA (ES), Anna Rizou
Csapat: Aiste Ambrazeviciute, Georgios Anagnostopoulos, Karner Dóra, Krompáczki Péter, Perényi Flóra, Jose Villamizar, Carina Zabini

A Mochi egy japán sütemény, amely mochigome-ból, egy rövid szemű japán ragadós rizsből készül. A tökéletes mochi a viszkozitás és rugalmasság tökéletes egyensúlya. Nem törékeny, hanem nyúlékony és szilárd. A Mochi installáció azt tárja fel, hogy az anyag, hogyan vesz fel formát topológiája, kapcsolódási pontjai és belső rostjai alapján. Az anyagot úgy használták fel, hogy aktív feszültség keletkezzen a struktúrában. A pavilon megjeleníti a kötött és puha struktúrákat és reményeik szerint a laza társasági gyülekezés helyszínévé fog válni.

Labirintus/Labirynth
Salvador Gilabert Sanz, Ester Bayo / Miralles - Tagliabue EMBT (ES)
Csapat: Bödök Marietta, Eleanor Figueiredo, Komlóssy Dóra, Agustín-Fernando Marin-Hermosilla, Pintér Kata, Christopher Thorp, Niek Van Laere, Lucia Sanchez, Zgólay Regina

A Labirintus azzal a szemlélettel épült, hogy ne borítsa fel a természetes és épített környezet egyensúlyát. Az ember alkotta konstrukció és a természet közötti útvesztő az alkotás egyik legfontosabb vetületét ragadja meg. A másik inspiráció a görög mitológiában megjelenő labirintus, amelybe betévedve az ember önmagát keresi, a labirintus elhagyása a saját magunkban lévő egyensúlyt jelképezi. Az építmény csavarok és szögek felhasználása nélkül épült, a 7x7-es léceket és a vízszintes felületeket különleges csomópontokkal rögzítették. A Labirintus 1.5 és 3 illetve 2.5 és 5 méteres egységekre tagolódik.

FABRICK
Lukasz Pastuszka, Jakub Majewski / Moomoo (PL)
Csapat: Valentin Desmarais, Yvonne Fandke, Ivan Fraile Gisbert, Johanna Gelesz, Máthé Péter Kristóf, Charlotte Ros, Emily Temperton

Az organikus hulladék nem hulladék, mondják a Moomoo építészei, akik úgy határoztak, hogy idei munkájukhoz nem rendelnek fa anyagot, hanem a többi csoport maradékait használják fel. Ezáltal keletkezik egyensúly, mert alkotásukban az összes többi csoport munkája jelen van. Az installáció egyik oldala csiszolt, smirglizett, sima felületű, a másik, ugyanezen anyagok nyers, durva vetületét mutatja.

Ördögszekér/Tumbleweed
Hatvany Csaba (HU)
Csapat: Betegh Gábor, Erdélyi Zsóka, Lencsés Albert, Lenkai Borbála, Tóth Vilmos

Hatvany Csaba évtizedek óta Csórompusztán él és különösen szoros kapcsolat fűzi a helyszínt körülvevő természethez. Munkájában a szabályos, matematikai alapon rendeződő geometriai formák foglalkoztatják. Ez a két inspiráció találkozik az Ördögszekér című alkotásban is. A természetben a geometrikus formák a növények szaporodását szolgálják. Jó példa erre a pitypang, amelynek magjai dinamikus mozgással minden irányba törekszenek. Az Ördögszekér is képes kilométereket megtenni geometrikus alakja és struktúrája miatt: könnyű mint a papír, de anyaga kemény, szúrós és mindig egyensúlyban van. Az Ördögszekér-installáció kötözéses technikával készült, így folytonos mozgást végez.

Tűzgolyó/Fireball
Jan Mach & Jan Vondrák / MJÖLK Architects (CZ)
Aron Baki, Charlotte Balmer, Zuzana Krejcirova, Ollé Gellért, Petrányi Luca, Pócsik Lujza, Christopher Sejer Fischlein, Iris Tol

A Mjölk építészei fa struktúrát borítottak be fehér anyaggal, amely kísérleti alkotóműhelyük helyszínéül szolgált egy héten keresztül. Csapatukkal légballonokat terveztek és azzal kísérleteztek, hogy mely prototípus képes forró levegő hatására a levegőbe emelkedni. A diákok rengeteg kreatív ötlettel járultak hozzá a típusok kifejlesztéséhez. Végül egy nagy gyémánt alakzatú légballont engednek fel, amely a Mjölk kísérleti sátor közepéből indul majd el az ég felé.

BARNY
Frank Havermans (NL)
Csapat: Kőműves Márton, Silviu Medesan, Medveczky Dóra, Oszetzky Dorina, Ayelen Peressini, Alex Rieveley, Sas Maxim

A holland művész szerint a kortárs építészet alapjait a vidéki építészetben kell keresni. Havermans a csórompusztai házigazdák könyvtárában kutatva, környékbeli épületek keresztmetszetét vizsgálva választott ki két jellegzetes elemet: a kéményt és a házak váz-szerkezetét. Ezekre reflektált absztrakt installáció formájában. A Magtár szokatlan látványt nyújt: három vázból álló, fal nélküli struktúrát képez a mezőn és felismerhetőek benne a gyönyörű vidéki építészeti jellegzetességek. Az alkotó kortárs értelmezésben keresi a választ arra, hogy hogyan lehet örökségünket játékosan, mai nyelven bemutatni.

Fahang/Woodwox
Vadász Orsolya
/ Sporaarchitects; Szabó Bulcsú, Szakál Andrea / Blokk Építész Műhely; Barcza Gergő (HU)
Csapat: Albert Burgers, Michael Cerrone, Sofia Ekberg, Quim Escoda, Dalma Kató, Magdalena Majnusz, Lukasz Pienczykowski, Marián Stanislav, Szabó Áron, Vértesi Ferenc, Viktoria Zybina

Az totemoszlop-szerű installáció óriás húrjai segítségével ősi hanghullámoknak bocsát ki. Több, mint egy óriási hangszer, valóságos lény, ami kiterjeszti az érzékelés határait az egész tájra, vibráló fa hullámaival kutatva a környezet és az emberek közötti egyensúlyt. Az alkotók konzultáltak akkusztikai és hangszerkészítő szakemberekkel, de a lény elkészítésében ők sem tudtak tanáccsal szolgálni, nem voltak meglévő fizikai szabályok egy ilyen méretű húros kreáció megszólaltatására. Maradt a kísérletezés. Ekkor jöttek rá, hogy ez az óriás egyéniséggel bír és ez adja meg saját hangját. A lény belsejébe be lehet bújni, hogy végre kipróbálhassuk, milyen a hangszeren belülről hallgatni a zenét.

Tengeri/Corn-walk
Juhász Ákos, Eke Dániel
(HU)
Csapat: Bóta Kata, Bokor Milán, Lucas Facer, Gencsi Katalin, Kató Dalma, Eeva Kylén, Guilherme Leick, Petrovicz Anna, Tóth Róbert

Az Tengerit a táj inspirálta. Egy nyíl egyenes vonal az enyhén lejtő mező és a végtelen sűrű kukorica tábla felett emelkedik a lenyugvó nap felé. A 40 méter hosszú kifutó végig egyensúlyozva emelkedik el a földtől és a tengeri tengerében találjuk magunkat, ahol semmi nem áll a tekintet útjába. Az építészek célja nemcsak a kész installáció élménye volt, hanem az építés koreográfiája is. Egyforma 4x4-es lécekből dolgoztak mérőszalag nélkül. A 440 lábú szerkezet olyan módon kapcsolódik össze, hogy összehajtva nem foglal több helyet a nyersanyag térfogatánál. A csapat részére katartikus élmény volt a folyamat, amelyben titkot hoztak létre, egy olyan sétányt, amely belevész és feloldódik a hömpölygő kukorica-tengerben és nem lehet tudni, hogy hol a vége.

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk