Épülettervek/Középület

Maribor EKF 2012 nemzetközi tervpályázat eredménye

1/1

?>
1/1

Maribor EKF 2012 nemzetközi tervpályázat eredménye
Épülettervek/Középület

Maribor EKF 2012 nemzetközi tervpályázat eredménye

2010.04.01. 14:24

Projektinfó

Földrajzi hely:
Maribor, Horvátország

Letölthető dokumentumok:

21 hónap múlva Maribor lesz Európa Kulturális Fővárosa, és ha egy kis szerencsénk van, akkor Maribor új művészeti galériáját Lévai Tamás, Jószai Ágnes és munkatársaik Árva József valamint Haász Ferenc tervezik. A nagy érdeklődést kiváltott nemzetközi pályázat nyerteseinek anyaga, folyamatosan frissítve - ma és holnap.

A pályázat háttere
2012-ben Európa Kulturális Fővárosa Maribor lesz. A város célja, hogy ez alkalomból széles körben megmutathassa kulturális tevékenységét és fejlesztéseit. Ennek keretében Maribor önkormányzata a 2012. évi európai kulturális főváros fejlesztésére készül, melynek középpontjában a Dráva folyó áll majd. A fejlesztés a régi városközpontot és a folyó belvárosban végighúzódó partszakaszait érinti majd. A város történetében a folyó és környéke meghatározó átalakításon nem esett át; most először kezelik majd összefüggő egészként a területet. Maribor város önkormányzata ezért a Maribori Építészszövetséggel együtt, az UIA és a ZAPS (Szlovén Építészkamara) közreműködésével nemzetközi pályázatot hirdetett a területre. A pályázat célja, hogy a terület az Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozat központi színhelye, valamint az elkövetkező húsz évben a város újjászületésének kiindulópontja legyen.

A pályázat célja
Az EKF nemzetközi tervpályázat - Dráva 2012 célja a Dráva menti terület funkcionális és tervszintű átalakítása az alábbiak szerint:

  • a Víztorony és a Bíró-torony közti bal oldali Dráva-parti terület, valamint a Studenska blv gyalogoshíd és a vasúti híd közti természetes partszakasz átfogó áttervezése (1. sz. tervezési terület)
  • Gyalogoshíd tervezése a Dráván (2. sz. tervezési terület)
  • Új épület tervezése a Maribor Art Gallery számára (3. sz. tervezési terület)

Az 1. és 2. számú pályázat zsűrije
Roger Riewe építész (Ausztria); Andreas Ruby, a Textbild szerkesztője (Németország); Sasa Begovic építész, 3LHD (Horvátország); Ales Vodopivec építész (Szlovénia); Ana Kucan tájépítész (Szlovénia); Uros Lobnik építész (Szlovénia); Stojan Skalicky építész (Szlovénia); Gregor Gruden szerkezettervező (Szlovénia); Tomislav Pirling szerkezettervező (Szlovénia); Markus Wallner-Novak szerkezettervező (Ausztria), Rados Markic szerkezettervező (Horvátország). A helyettesítő tagok: Andrej Smid építész (Szlovénia) és Luciano Lazzari építész (Olaszország).

A 3. számú pályázat zsűrije
Hrvoje Njiric építész (Horvátország); Peter L. Wilson építész (Ausztrália); Jürgen Hermann Mayer építész (Németország); Christoph Grunenberg kurátor (Nagy-Britannia); Stojan Skalicky építész (Szlovénia); Matevz Celik építész (Szlovénia); Marko Studen építész (Szlovénia). A helyettesítő tagok: Uros Lobnik építész (Szlovénia) és Vojko Pavcic építész (Szlovénia).

A pályázat díjazása

1. számú pályázat
1. díj: 30.000 EUR
2. díj: 15.000 EUR
3. díj: 8.000 EUR

2. számú pályázat
1. díj: 30.000 EUR
2. díj: 15.000 EUR
3. díj: 8.000 EUR

3. számú pályázat
1. díj: 40.000 EUR
2. díj: 20.000 EUR
3. díj: 10.000 EUR

Az 1. és 2. számú helyszínekre beérkezett pályaművek értékelése 2010. március 11. és 13. között zajlott hat ülésben, melynek során a zsűri az 1. sz. területre beérkezett 59 érvényes pályamű közül a 3. díjra egyhangúlag a 118/I, a 2. díjra szavazati többséggel a 295/I, az 1. díjra szintén szavazati többséggel a 027/I munkakóddal jelölt pályaműveket választotta ki.

 

Az 1. számú pályázat eredménye

 

1. díj: Francesco Sabatini, Francesco Deli, Aurelia D'Andria, Alessandro Carmine Console és Gina Oliva, valamint társaik (Róma, Olaszország) pályaműve

2. díj: Helena Paver Njiric, Jelena Botteri és Miro Roman, valamint társaik (Horvátország) pályaműve

3. díj: Bureau TALLER 301: Julian Andres Restrepo Molina és Pablo Emilio Forero Quintero, valamint társaik (Bogota, Kolumbia) pályaműve

Kiemelt dicséretben részesült:
Tadej Glazar, Meta Petric, Jernej Prijon, Vid Razinger és Marko Vidmar, valamint társaik (Ljubljana, Szlovénia) pályaműve.


A 2. sz. területre beérkezett 124 érvényes pályamű közül a zsűri a 3. díjra szavazati többséggel a 327/II, a 2. díjra szavazati többséggel a 038/II, az 1. díjra szintén szavazati többséggel a 299/II munkakóddal jelölt pályaműveket választotta ki.

 

A 2. számú pályázat eredménye

 

1. díj: Burgos & Garrido Arquitectos S.L.P.: Gines Garrido Colmenero, Francisco Alvarez Santana, Carlos Carnicer Guzman, Augustin Martin Salas, Raquel Marugan Burgos, Pilar Recio Camara, Rebeca Caso Donadei, HPAL valamint társaik (Madrid, Spanyolország) pályaműve

2. díj: Viktor Markelj, Peter Gabrijelcic, Dusan Rozic, Miha Marincic, Bostjan Gabrijelcic, Gregor Cok (Szlovénia) pályaműve

3. díj: Jose Maria Sanchez Garcia és társai (Spanyolország) pályaműve

Kiemelt dicséretben részesült:
Gentiane Desveaux, Noelie Lecam, Maude Caron, Arnaud Malras, Svetlin Peev (Franciaország) pályaműve,

valamint

Gasper Premoze, Andraz Tarman (Szlovénia) pályaműve.

 

Díjazásban nem részesült pályamű
építész: Horváth Dénes - déBert Építészek Kft.
építész partnerek: Klobusovszki Péter,  Bartha András Márk 


A 3. számú helyszínre beérkezett pályaművek értékelése 2010. március 18. és 20. között zajlott öt ülésben, melynek során a zsűri a beérkezett 217 érvényes pályamű közül a 3. díjra megosztva a 130/III, és a 137/III munkakóddal jelölt pályaműveket, a 2. díjra a 308/III, az 1. díjra a 181/III munkakóddal jelölt pályaműveket egyhangúlag választotta ki.

 

A 3. számú pályázat eredménye

 

1. díj: Lévai Tamás, Jószai Ágnes és társaik Árva József és Haász Ferenc (Budapest, Magyarország) pályaműve

2. díj: Dong Ping Wong, Oana Stanescu (New York, USA) pályaműve

megosztott 3. díj
Lea Pelivan, Toma Plejic és társaik (Zágráb, Horvátország) pályaműve,

valamint

Pedro Oliveira, Gilberto Reis, Pedro Morujao, Guilherme Carrilho de Graca, Leonor Cheis (Lisszabon, Portugália) pályaműve

Kiemelt dicséretben részesültek

Kalmár László és Zsuffa Zsolt, valamint társaik: Fazekas Katalin, Rose Balázs, Rehus Szilvia, Vesztergom Ádám, Harsanti Csaba és Fejes Tamás (Budapest, Magyarország)

Marko Cvjetko, Miron Hrzina, Robert Jonathan Loher és társaik (Zágráb, Horvátország)

Tadej Glazar, Andraz Intihar, Jernej Prijon, Vid Razinger, Primoz Strazar és társaik (Ljubljana, Szlovénia)

Marcin Jojko, Bartlomiej Nawrocki, Tomasz Berezowski, Grzegorz Ostrowski (Katowice, Lengyelország)

Bruther: Stephanie Bru, Alexandre Theriot (Párizs, Franciaország)

David Tajchman (Párizs, Franciaország)

MADE arhitekti: Mikelis Putrams, Linda Krumina, Edgars Racin (Riga, Lettország)

Díjazásban nem részesült pályamű

Minusplus Építész Kft. - Alexa Zsolt, Rabb Donát, SchreckÁkos, Tarr Ivett, Molnár Tímea, Domokos Attila

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk