Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Közélet, hírek

Ki kell költöznie a Kortárs Építészeti Központnak a Nefelejcs utcából

1/4

Szemerey Samu és Finta Sándor

?>
Szemerey Samu és Finta Sándor
?>
Fényi Tibor
?>
részlet a tájékoztatóból
?>
Finta Sándor
1/4

Szemerey Samu és Finta Sándor

Ki kell költöznie a Kortárs Építészeti Központnak a Nefelejcs utcából
Közélet, hírek

Ki kell költöznie a Kortárs Építészeti Központnak a Nefelejcs utcából

2008.03.20. 10:36

Cikkinfó

Szerzők:
Biczó Gabriella

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Vélemények:
4

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy immár nem a Nefelejcs utcai műemlék épület ad otthont a KÉK rendezvényeinek. Új helyszín egyelőre nincs, az önkormányzat által felajánlott két épület pedig, romos állapota és térstruktúrája miatt sem alkalmas a KÉK programjainak lebonyolítására.

Finta Sándor
4/4
Finta Sándor

Finta Sándor szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy immár nem a Nefelejcs utcai műemlék épület ad otthont a KÉK rendezvényeinek. Új helyszín egyelőre nincs, az önkormányzat által felajánlott két épület pedig, romos állapota és térstruktúrája miatt sem alkalmas a KÉK programjainak lebonyolítására. Az alapítvány elnökét váratlanul érte a hétfői fax: 48 órán belül el kell hagyniuk azt az épületet, amelyet éppen a Róth Miksa Emlékház igazgatója ajánlott fel 2006-ban.

Szemerey Samu és Finta Sándor
1/4
Szemerey Samu és Finta Sándor

Szemerey Samu elmondta, hogy a három éves használati ígéretet megszegve kerültek most az utcára, nem férnek hozzá a helyszínhez (az épületben rekedt az öt millió forintot kitevő hang- és fénytechnika, a hétfőn nyílt, Takaharu Tezuka kiállítás anyaga, és szponzorok által felajánlott, három millió forintra rúgó berendezés). Finta hozzátette, a költöztetés azért érte váratlanul a KÉK csapatát, mert hivatalos megkeresés idén márciusban történt először, továbbá az önkormányzattal már leegyeztették a 2008-as programokat, ebből arra következtettek, hogy a másfél évvel ezelőtti, szóban elhangzott három évük garantált a Nefelejcs utcában. A március 17-i fax, amelyben 48 órát kaptak a kiköltözésre, veszélybe sodorta a már leszervezett programjaikat, működésüket ellehetetlenítette.

Fényi Tibor
2/4
Fényi Tibor

részlet a tájékoztatóból
3/4
részlet a tájékoztatóból

A sajtótájékoztatón megjelent Fényi Tibor is, a Róth Miksa Emlékház igazgatója. Bemutatta azokat az email másolatokat és leveleket, amelyekben tavaly június óta számos alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy 2008. elején a KÉK-nek ki kell költöznie az épületből, mert ott megkezdődnek a felújítási munkálatok. A levelekben arra is kérte a KÉK csapatát, hogy ennek figyelembe vételével szervezzék meg 2008-as programjaikat. Az igazgató hozzátette, hogy ő maga kérte arra Hunvald György polgármestert, hogy biztosítson új helyet a KÉK-nek. A 2006-os megállapodásról Fényi azt nyilatkozta, hogy legfeljebb három évről és nem biztosan három évről állapodtak meg az önkormányzattal és a KÉK-kel. Az igazgató a fogvatartást cáfolta, elmondta, hogy bármikor el lehet vinni az épületben maradt, és KÉK tulajdonát képező eszközöket, bútorokat és a kiállítás anyagát.

A Róth Miksa Emlékháznak abban az épületében, amelyben eddig a KÉK volt, üvegművészeti, fiatal iparművészek munkáinak helyet adó központot kívánnak kialakítani - mondta Fényi Tibor a sajtótájékoztatón. Közlése szerint ugyanis a Róth-örökösök rendelkezése nyomán a magyar államra száll Róth Miksa, a magyar üvegfestészet és mozaikművészet világszerte elismert alkotójának hagyatéka, amennyiben létrehozzák ezt a központot. Az igazgató közlése szerint már 2007. júniusában egyértelművé vált, hogy el tudják kezdeni az építkezést, ezért rögtön felvette a kapcsolatot a KÉK-kel. Kitért arra is, hogy a múzeum költségvetéséből, az önkormányzat és egy szponzor segítségéből, a munkálatokra idén, 45 millió forint áll rendelkezésre. A KÉK vezetői erre reagálva elmondták, hogy a felújítási folyamathoz szükséges engedélyezési eljárás még meg sem kezdődött, ennek átfutása egy-másfél év. Az igazgató véleménye szerint azonban az engedélyezési eljárás nem tart pár hónapnál tovább.

A KÉK a Nefelejcs utcai központ felújítására, mintegy 12-15 millió forintot költött, beleértve a támogatási és engedélyezési pályázatok értékét is . A szervezet azt szeretné, hogy a KÉK folyamatos működéséhez szükséges régi vagy új épület részükre történő felajánlása átláthatóan történne, hangsúlyozta Finta. Az önkormányzat által felajánlott két épület, a Csányi illetve a Kazinczy utcában, rendkívül romos állapota és térstruktúrája miatt (lakóingatlanokról van szó) nem felel meg a KÉK kiállításainak, programjainak- közölték, de a külső helyszínes aktivitás nem szűnik meg addig sem, amíg nincs épülete a KÉK-nek.

 


A KÉK 2006. júniusában kezdte meg működését a Nefelejcs utcai műemlék házban. A független építészeti központot fiatal építészek, képzőművészek és szakmán kívüli civilek hozták létre azzal a céllal, hogy közelebb hozzák az építészetet, felismerve, hogy a hazai közvélemény kevéssé vesz tudomást arról, hogy az építészet nem csupán konstrukciós feladat, hanem a politikai, a gazdasági és a társadalmi folyamatok szerves része. Jó néhány sikeres programmal (Pecha Kucha Night, 1+1 Urban Lounge, Földalatti beszélgetések, Városi séták, Szimbiózis Fesztivál) rövid időn belül, számos érdeklődőt bevonzott a központ. Európában tizenöt éve léteznek hasonló intézmények, ebbe a hálózatba a KÉK már a kezdet kezdetén bekapcsolódott- mondta Finta Sándor a sajtótájékoztatón.

 

Az épület, amelyben a KÉK helyet kapott, a már korábban felújított Róth Miksa Emlékházhoz tartozó egyik épület, amely műemléki védettséget élvez. A korábban szükséglakásokká alakított, de tíz éve használaton kívül helyezett épület háromoldalú, szóbeli megállapodás alapján, három évre került a KÉK használatába- közölte a KÉK elnöke. Hozzátette, hogy a kortárs központ, amely nem csupán építészeti, urbanisztikai, hanem társművészeti programokkal, kiállításokkal, filmvetítéssel is jelentkezett, soha nem valósulhatott volna meg a VII. kerületi önkormányzat és a Róth Miksa Emlékház igazgatójának támogatása nélkül.

 

szöveg: Biczó Gabriella, képek: éf

Vélemények (4)
EMA
2008.03.20.
20:44

Botrány!

Botrány, hogy amikor egy-egy öntevékeny, fiatal társaság a szarból valamit létrehoz, akkor jönnek a begyepesedett fafejek, és elgáncsolják őket! Legyen az a Trafó, a Tűzraktár, a Kultiplex, a KÉK, romkocsmák... a tehetetlenségükről hires városvezetők, akik még semmi jót ebben a városban, maguk létre nem hoztak, egyetlen dolgot képesek csak "tenni", vagyis TÖNKRETENNI!

Pénteken értesültem a dologról, és azóta töröm a fejem, hogy mi lenne a méltó válasz erre az elképesztő pofátlanságra - azt hiszem megtaláltam, úgyhogy Finta Sándornak és még néhány kitelepitettnek a figyelmébe: össze kell fognunk, és visszavágni - ott és úgy, ahogy az a legjobban fájhat mindazoknak, akiknek kezük-lábuk ebben a disznóságban és más hasonlókban benne van. Szerveznünk kell egy nagy banzájt, együtt a Tilossal, a Kultiplex kiebrudaltjaival, a Tűzraktár és más kulturális csoportokkal, és szaván fogni a Miniszterelnököt, aki megigérte, hogy az alulról jövő kulturális szervezkedéseket támogatni fogja.

A koordinációt magamra vállalom, itt is, ott is vannak nagyszerű, kreativ emberek - a helyszin pedig már megvan - megmutatjuk annak a sok bürokratának, hogy van ennek a városnak szive és lelke is, ha hagyják! Hivjatok!

Mócsi Gábor
2008.03.21.
08:24

@EMA: "szaván fogni a miniszterelnököt, aki megígérte..."

Ilyet leírni 2008 márciusában?!

EMA
2008.03.21.
09:22

@Mócsi Gábor: Igen, éppen 2008 tavaszán ez lehetséges - az előzmények okán.

M_András
2008.03.23.
20:03

@EMA: Forradalom!! xD

Megnézném mit csinálnának azok a "nagyszerű, kreativ emberek" ott (hogyhogy hol??! Hát a helyszínen!! (Kossuth tér?? :D)). Fellépnének a magyar "underground"neves képviselői (:S) a tilosos didzséktől a vad fruttikig, ha lehet még több hippi mint a szánalmas kultiplex sirató rendezvényeken, talán Bakács akárki (tudjátok a megasztárból ;)) összetörne mégegy gitárt amit ráadásul fel is gyújtana hogy a "fasiszták" mennyire megölik az undergroundot (:D) (Kultiplex ügyben itt egy remek cikk, gyhgy erről ennyit: http://quart.hu/cikk.php?id=2277 )

Szerintem nincs értelme siránkozni azon hogy bezárnak bizonyos helyek (jók-rosszak) , hanem inkább tessék csinálni újakat, jobbakat helyettük.

A KÉK esetében ráadásul nem is szűnt meg a szervezet és, ammenyire a szöveg alapján tűnt, nem készülnek mindenféle másokra mutogató rendezvényt csinálni, hanem egy új a funkciónak megfelő helyet keresnek csupán, ehhez gybknt sok sikert, és remélhetőleg az jobb, szebb, és nagyobb lesz.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk