Közélet, hírek

Ki kell költöznie a Kortárs Építészeti Központnak a Nefelejcs utcából

2008.03.20. 10:36

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy immár nem a Nefelejcs utcai műemlék épület ad otthont a KÉK rendezvényeinek. Új helyszín egyelőre nincs, az önkormányzat által felajánlott két épület pedig, romos állapota és térstruktúrája miatt sem alkalmas a KÉK programjainak lebonyolítására.

Finta Sándor szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy immár nem a Nefelejcs utcai műemlék épület ad otthont a KÉK rendezvényeinek. Új helyszín egyelőre nincs, az önkormányzat által felajánlott két épület pedig, romos állapota és térstruktúrája miatt sem alkalmas a KÉK programjainak lebonyolítására. Az alapítvány elnökét váratlanul érte a hétfői fax: 48 órán belül el kell hagyniuk azt az épületet, amelyet éppen a Róth Miksa Emlékház igazgatója ajánlott fel 2006-ban.

Szemerey Samu elmondta, hogy a három éves használati ígéretet megszegve kerültek most az utcára, nem férnek hozzá a helyszínhez (az épületben rekedt az öt millió forintot kitevő hang- és fénytechnika, a hétfőn nyílt, Takaharu Tezuka kiállítás anyaga, és szponzorok által felajánlott, három millió forintra rúgó berendezés). Finta hozzátette, a költöztetés azért érte váratlanul a KÉK csapatát, mert hivatalos megkeresés idén márciusban történt először, továbbá az önkormányzattal már leegyeztették a 2008-as programokat, ebből arra következtettek, hogy a másfél évvel ezelőtti, szóban elhangzott három évük garantált a Nefelejcs utcában. A március 17-i fax, amelyben 48 órát kaptak a kiköltözésre, veszélybe sodorta a már leszervezett programjaikat, működésüket ellehetetlenítette.

A sajtótájékoztatón megjelent Fényi Tibor is, a Róth Miksa Emlékház igazgatója. Bemutatta azokat az email másolatokat és leveleket, amelyekben tavaly június óta számos alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy 2008. elején a KÉK-nek ki kell költöznie az épületből, mert ott megkezdődnek a felújítási munkálatok. A levelekben arra is kérte a KÉK csapatát, hogy ennek figyelembe vételével szervezzék meg 2008-as programjaikat. Az igazgató hozzátette, hogy ő maga kérte arra Hunvald György polgármestert, hogy biztosítson új helyet a KÉK-nek. A 2006-os megállapodásról Fényi azt nyilatkozta, hogy legfeljebb három évről és nem biztosan három évről állapodtak meg az önkormányzattal és a KÉK-kel. Az igazgató a fogvatartást cáfolta, elmondta, hogy bármikor el lehet vinni az épületben maradt, és KÉK tulajdonát képező eszközöket, bútorokat és a kiállítás anyagát.

A Róth Miksa Emlékháznak abban az épületében, amelyben eddig a KÉK volt, üvegművészeti, fiatal iparművészek munkáinak helyet adó központot kívánnak kialakítani - mondta Fényi Tibor a sajtótájékoztatón. Közlése szerint ugyanis a Róth-örökösök rendelkezése nyomán a magyar államra száll Róth Miksa, a magyar üvegfestészet és mozaikművészet világszerte elismert alkotójának hagyatéka, amennyiben létrehozzák ezt a központot. Az igazgató közlése szerint már 2007. júniusában egyértelművé vált, hogy el tudják kezdeni az építkezést, ezért rögtön felvette a kapcsolatot a KÉK-kel. Kitért arra is, hogy a múzeum költségvetéséből, az önkormányzat és egy szponzor segítségéből, a munkálatokra idén, 45 millió forint áll rendelkezésre. A KÉK vezetői erre reagálva elmondták, hogy a felújítási folyamathoz szükséges engedélyezési eljárás még meg sem kezdődött, ennek átfutása egy-másfél év. Az igazgató véleménye szerint azonban az engedélyezési eljárás nem tart pár hónapnál tovább.

A KÉK a Nefelejcs utcai központ felújítására, mintegy 12-15 millió forintot költött, beleértve a támogatási és engedélyezési pályázatok értékét is . A szervezet azt szeretné, hogy a KÉK folyamatos működéséhez szükséges régi vagy új épület részükre történő felajánlása átláthatóan történne, hangsúlyozta Finta. Az önkormányzat által felajánlott két épület, a Csányi illetve a Kazinczy utcában, rendkívül romos állapota és térstruktúrája miatt (lakóingatlanokról van szó) nem felel meg a KÉK kiállításainak, programjainak- közölték, de a külső helyszínes aktivitás nem szűnik meg addig sem, amíg nincs épülete a KÉK-nek.

 


A KÉK 2006. júniusában kezdte meg működését a Nefelejcs utcai műemlék házban. A független építészeti központot fiatal építészek, képzőművészek és szakmán kívüli civilek hozták létre azzal a céllal, hogy közelebb hozzák az építészetet, felismerve, hogy a hazai közvélemény kevéssé vesz tudomást arról, hogy az építészet nem csupán konstrukciós feladat, hanem a politikai, a gazdasági és a társadalmi folyamatok szerves része. Jó néhány sikeres programmal (Pecha Kucha Night, 1+1 Urban Lounge, Földalatti beszélgetések, Városi séták, Szimbiózis Fesztivál) rövid időn belül, számos érdeklődőt bevonzott a központ. Európában tizenöt éve léteznek hasonló intézmények, ebbe a hálózatba a KÉK már a kezdet kezdetén bekapcsolódott- mondta Finta Sándor a sajtótájékoztatón.

 

Az épület, amelyben a KÉK helyet kapott, a már korábban felújított Róth Miksa Emlékházhoz tartozó egyik épület, amely műemléki védettséget élvez. A korábban szükséglakásokká alakított, de tíz éve használaton kívül helyezett épület háromoldalú, szóbeli megállapodás alapján, három évre került a KÉK használatába- közölte a KÉK elnöke. Hozzátette, hogy a kortárs központ, amely nem csupán építészeti, urbanisztikai, hanem társművészeti programokkal, kiállításokkal, filmvetítéssel is jelentkezett, soha nem valósulhatott volna meg a VII. kerületi önkormányzat és a Róth Miksa Emlékház igazgatójának támogatása nélkül.

 

szöveg: Biczó Gabriella, képek: éf