Design/Formatervezés

Hello Wood: A tett tanít

1/1

Hello Wood 2014

?>
Hello Wood 2014
1/1

Hello Wood 2014

Hello Wood: A tett tanít
Design/Formatervezés

Hello Wood: A tett tanít

2014.07.14. 10:16

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Csórompuszta, Magyarország

Vélemények:
1

Dosszié:

2014. július 19-27. között rendezik meg az idei Hello Woodot Csórómpusztán. A Hello Wood alkotótábor öt éve indult, mára pedig Európa egyik legizgalmasabb építészeti kezdeményezésévé nőtte ki magát. A Hello Wood minden évben egy téma köré épül. 2014-ben ez a fogalom az egyensúly, amely egyre nehezebben elérhető és értelmezhető aránytalanul felgyorsult és túlterhelt világunkban. Idén építészek a világ minden tájáról keresik a választ a kérdésre: mi az egyensúly?

Az elméleti oktatás túlsúlya a szakemberek eltávolodását eredményezi az anyagi világtól. Az öt évvel ezelőtt indult Hello Wood alapgondolata az, hogy a megismerés és tapasztalatszerzés egyik legfontosabb eszköze maga a cselekedet, a tett és a megvalósulás. Idei alkotótáborukba több mint 20 országból érkeznek építészek, az Egyesült Államoktól Spanyolországig, Csehországtól Dániáig, a Harvardtól a Cambridge-i Egyetemig, hogy a 100 résztvevő diákkal építsenek együtt egy héten keresztül. A táborban készülő, rendkívül látványos fainstallációk idén az egyensúly fogalmának építészeti megjelenítésére tesznek kísérletet, majd kiállításra kerülnek a budapesti Design Héten, valamint a Művészetek Völgyében és a Sziget Fesztiválon. Idén a Hello Wood hivatalos partnerei közé csatlakozott a világ egyik vezető építészeti portálja, az ArchDaily is.

A Hello Wood alkotótábor öt éve indult, mára pedig Európa egyik legizgalmasabb építészeti kezdeményezésévé nőtte ki magát. A program egy olyan időszakban kezdődött, amikor a válság miatt szinte teljesen leálltak a hagyományos értelemben vett építészeti tervezési feladatok. A kreativitás azonban sokszor éppen akkor tör utat magának, amikor az alkotóknak minimális megbízás, vagy anyagi forrás áll a rendelkezésére. Ilyenkor a tenni akarás és az új megközelítések keresése felboríthatja, vagy felülírhatja a berögzült sémákat. Ennek jegyében a Hello Wood évről évre olyan témák köré szervezi tevékenységét, mint az építészet felelősségvállalása, a szociális építészet vagy az ismeretszerzés altervatív formáinak kutatása.

A Hello Woodon az installációkat felépítő csoportokat nemzetközileg elismert építészek vezetik, így a fiatalok nem csupán a gyakorlati építészetbe tanulhatnak bele, hanem kivételes szakmai és személyes kapcsolatokat is szerezhetnek. A tábor kiegészíti az egyetemeken szerzett elméleti tudást a megismerés más módjaival és a csapatmunkával. Az építészek és a diákok között kétirányú kommunikáció zajlik az intenzív egy hetes munka során, ahol az installációk születésének minden résztvevő felelős alkotója.

A Hello Wood minden évben egy téma köré épül. 2014-ben ez a fogalom az egyensúly, amely egyre nehezebben elérhető és értelmezhető aránytalanul felgyorsult és túlterhelt világunkban. Idén építészek a világ minden tájáról keresik a választ a kérdésre: mi az egyensúly?

Az idei táborban 14 csapat alkot, számos stílust és gondolkodásmódot megjelenítve. A résztvevő diákok olyan szakemberek vezetésével dolgozhatnak mint Salvador Gilbart Sanz, aki a MIRALLES-TAGLIABUE EMBT tagja, s aki többek között vezető tervezője volt a 2010-es shanghai világkiállítás spanyol pavilonjának, amelyet a RIBA (Brit Királyi Építészeti Intézet) 2011-ben a legjobb nemzetközi épületének választott. Két fiatal csoportvezető, Elias Lindhoff és Sebastian Mardi a koppenhágai és a stockholmi egyetemről érkezik. Frank Havermans képzőművész, dizájner és építész a modern Benelux irányvonalat képviseli; míg Suzana Milinovic, a delfti UDK professzora és Rufus van den Ban a rotterdami székhelyű OPVIS építészirodából a művészet és az építészet kapcsolódási pontjait kutatja. Enrique Soriáno és Pep Tornabell a barcelonai CODA építészirodából, Jakub Majewski és Lukasz Pastuszka pedig a lengyel MOOMOO-ból érkezik, amelyet a Wallpaper Magazine a világ 30 legjobb fiatal építészirodája közé választott. A fiatalos és innovatív szemléletmódot hozza a Hello Woodra a cseh szekció, vagyis a prágai MJÖLK építésziroda tagjai, akik saját bevallásuk szerint a dizájn fegyverével kívánják gyarmatosítani a Földet. Az Architecture Uncomfortable Workshop iroda építészei a dizájnból és építészetből eltűnt humanitás nyomába erednek. A diákok hazai építészekkel is dolgozhatnak együtt. Közös workshopot indít a Blokk csapata a sporaarchitects-cel, akiknek legutóbbi munkája a 4-es metró díjat nyert az architizer.com-on. Ebben az évben a Hello Wood workshop-vezetői között számos olyan akad, aki a világ fontos egyetemein is tanít. Biayna Boghosian, a Studio Something alapítója például a Columbia Egyetemen és a los angelesi USC School of Architecture-ön tanít dizájnelméletet és parametrikus designt. De nem ő az egyetlen, aki amerikai egyetemről érkezik: Jelene Pejkovic a Harvardon diplomázott, és idén a győri egyetem fiatal építész tanárával, Cseh Andrással vezet majd csapatot.

Pap Bence Zaha Hadidnál kezdte pályáját és ismét a Budapesten dolgozó brit építésszel, Oliver Sales-szel vezet csapatot. Juhász Ákos és Eke Dániel Piers Taylorral dolgozik majd: Juhász a Feilden Clegg Bradley Studios iroda után a MOME építész tanszékének vezetője lesz szeptembertől, Eke Dániel a Várkert Bazár felújításában dolgozik jelenleg, míg Piers Taylor az Invisible Studio és a Studio in the Woods alapítója és a Cambridge-i Egyetem dizájntanszékének munkatársa.

Csórompuszta igazi szellemét Hatvany Csaba képzőművész, a Hello Wood 2014 házigazdája fogja képviselni.

Július 26-án, délután négy órától a Hello Wood megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. A táborba érkező rangos szakmai zsűri értékeli a 2014-es Hello Woodon született munkákat, majd a Művészetek Völgye programjának keretében megnyílik az installációkból álló kiállítás Csórompusztán. Este fél héttől a program a Design Terminál kapolcsi helyszínén kerekasztalbeszélgetésben folytatódik, végül hajnalig tartó táborzáró buli veszi kezdetét. A Hello Wood installációk augusztus 3-ig lesznek láthatóak a helyszínen.

Fotók a Hello Woodról

Videó a tavalyi táborról

A 2014-es workshop-vezetők korábbi referencia munkái

www.hellowood.eu

Facebook

Szervező: Hello Wood Ltd. / Pozsár Péter, Huszár András és Ráday Dávid Projekt menedzser: Janota Orsi Irodavezető: Lakatos Nikoletta 

Főszponzor: Jaf Holz Ungarn Ltd. Szponzorok: Bosch, Sziget, Häfele, Remmers, Philips, Budapesti Holland Nagykövetség, Budapesti Spanyol Nagykövetség, Budapesti Lengyel Intézet, Bird and Bird, Accounting Solutions Ltd. Partnererek: Design Terminál, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Zerocom, Stylos Médiapertnerek: Archdaily, Designeast, építészfórum, hg.hu, Octogon, Trendguide, WeLoveBalaton, Kultúrpart, Magyar Asztalos

 

Vélemények (1)
Pákozdi Imre
2014.08.02.
13:07

Búcsú az idei Hello Wood-tól, 2014. augusztus 2. Harmadszor látom, egyre jobb. Elkészült a Labirynth és felkerültek a végleges táblák (sajnos az eredeti magyar elnevezések nélkül...). Ítéletet mondott az idő is: a július 30-i vihar megtépte az alkotásokat, törött rugókkal hever a földön az Accordion harmonikája, megtépázódott a Mjölk sátorháza. A Dandelion, Hatvany Csaba tüskegömbje viszont, minél többször látom, annál szebb és érdekesebb. Hogyan is kezdhették az építést? Miért piros a 90 rúd egy része? Van-e kötözőanyag a rudak között vagy csak összefeszülnek? (Van.) A Labirynth statikája is megragadó, egészen addig lebilincsel, amíg rá nem jössz, hogy a gerendák egymást tartják, nem téged és a járdát. Mesteri bonyodalom az egész, ékekkel, csapokkal, farudakkal: nem állja meg senki fia, hogy egy picit meg ne rángassa a leglátványosabban égnek szökellő váz-elemeket, vajon stabilak-e?

A Cornwalk továbbra is a sztár. Sokan megmásszák, még ha el is gyávulnak ott, ahol a tenger(i)járás komolyra fordul. A végén ugyanis már magasan vezet a járóka, a korlát eltűnik, kiderül róla, hogy eddig is csak a vázrendszer része volt és ott állsz fogódzó nélkül, miközben a bokád körül legyez a kétméteres kukoricák koronája. Végül ép bőrrel megússzuk, de élmény, mind megjárni, mind meglátni. Amúgy ez az egyetlen műtárgy, amely reflektál a környezetére: az összes többi installáció megépíthető lett volna egy városi réten, de akár az Antarktiszon is, persze, szép időben. A Cornwalk-nak viszont szerves része a kukoricaföld, a lobogó levelek, a sűrű, zöld, növényi szövet, amely magába olvasztja a játékos, de egyetlen elemében vagy formai jegyében sem öncélú, szépen sorolt szerkezetet. 

Új hozzászólás
Épületek/Középület

SZÉPMŰVÉSZETI MÚZEUM // Egy hely + Építészfórum

2021.01.06. 17:41
00:08:06

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő része a budapesti Szépművészeti Múzeum 114 éves épületét mutatja be. Kiváló alkalom, hogy a pandémia miatt zárva tartó múzeum tereit virtuálisan is megcsodálhassuk. Így mikor következőnek ott járunk, olyan részletekre is rácsodálkozhatunk, melyek ezidáig elkerülhették figyelmünket.

Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

GRAPHISOFT PARK // Egy hely + Építészfórum

2020.12.10. 10:09
00:07:09

Az egykori Óbudai Gázgyár területe 1998 óta ad otthont egy folyamatosan épülő-szépülő irodaparknak. Első épületeinek téglaarchitektúrája a mai napig viszonyítási pont a hazai építészetben, és azóta is az ipari fejlődés és az igényes építészet találkozásának színtere. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti GRAPHISOFT Parkkal ismerkedhetünk meg.

Az egykori Óbudai Gázgyár területe 1998 óta ad otthont egy folyamatosan épülő-szépülő irodaparknak. Első épületeinek téglaarchitektúrája a mai napig viszonyítási pont a hazai építészetben, és azóta is az ipari fejlődés és az igényes építészet találkozásának színtere. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti GRAPHISOFT Parkkal ismerkedhetünk meg.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk