Épületek/Irodaépület

Docendo discimus – BudaPart Gate Irodaház

1/21

Fotó: Gulyás Attila

?>
Fotó: Gulyás Attila
?>
Fotó: Gulyás Attila
?>
Fotó: Gulyás Attila
?>
Fotó: Gulyás Attila
?>
Fotó: Gulyás Attila
?>
Fotó: Gulyás Attila
?>
Fotó: Gulyás Attila
?>
BudaPart Gate Irodaház, tervező: Stúdió
?>
BudaPart Gate Irodaház, tervező: Stúdió
?>
Fotó: Gulyás Attila
?>
BudaPart Gate Irodaház, tervező: Stúdió
?>
BudaPart Gate Irodaház, tervező: Stúdió
?>
BudaPart Gate Irodaház, tervező: Stúdió
?>
BudaPart Gate Irodaház, tervező: Stúdió
?>
Fotó: Gulyás Attila
?>
BudaPart Gate Irodaház, tervező: Stúdió
?>
BudaPart Gate Irodaház, tervező: Stúdió
?>
BudaPart Gate Irodaház, tervező: Stúdió
?>
BudaPart Gate Irodaház, tervező: Stúdió
?>
BudaPart Gate Irodaház, tervező: Stúdió
?>
BudaPart Gate Irodaház, tervező: Stúdió
1/21

Fotó: Gulyás Attila

Docendo discimus – BudaPart Gate Irodaház
Épületek/Irodaépület

Docendo discimus – BudaPart Gate Irodaház

2021.04.26. 07:55

Projektinfó

Szerzők:
Móré Levente

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Stúdió 100, Szász László, Hajnády Erzsébet

BudaPart Gate Irodaház

URL:
STÚDIÓ’100 Kft.

Tervezés éve:
2016-2019

Építés éve:
2017-2020

Bruttó szintterület:
35.350 m2

Stáblista

Vezető tervezők: Szász László, Hajnády Erzsébet

Építész tervező munkatársak: Dombovári János, Veress Gyöngyi, Lengyel Csaba

Szakági tervező:

Statikus: Puskás Balázs, Terraplan’97 Kft.

Épületgépész: Szigyártó Gábor SMG-SISU Kft. 
                        Ágoston István ANG Kft.  

Elektromos: Kapitor György SMG-SISU Kft.

Épületszerkezetek: Páricsy Zoltán Páricsy és Tsa. Kft.

Tűzrendészet: Szöllősi Levente Firemed Kft.

Az utóbbi évek legnagyobb ingatlanberuházása, a BudaPart projekt első elkészült irodaháza, a Studio100 tervei szerint épült BudaPart Gate frappáns megoldásaival és időtálló tömegképzésével fontos mércét állít a jövőben itt épülő irodaházak számára.

Hatalmas, 54 hektáros területen épül Budapest utóbbi évtizedeinek legnagyobb léptékű beruházása, amely a fenntarthatóság és a Dunával való közvetlen kapcsolatteremtés zászlaja alatt 15 lakóépületet és 13 irodaházat kínál. Nagyjából 3000 lakás épül itt, az irodákkal együtt így a közeljövőben 25-30 ezer ember élhet és dolgozhat majd ezen a sokáig elhanyagolt területen. Ugyan az építkezések még javában zajlanak, az új lakónegyed lassan életre kel: egyre több szolgáltató nyitja meg üzletét, egyes épületeket pedig már lakói is birtokba vettek. Lassan kiépül a közlekedési infrastruktúra is a területhez: a Budai fonódó villamosvonal érinteni fogja és több buszjáratról döntöttek már, sőt, a déli Körvasút fejlesztése során létrehozandó új vasútállomás (Nádorkert) a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérrel is közvetlen kapcsolatot teremt majd.

Egy városnegyed sikere köztereinek használatán mutatkozik meg. A BudaPart koncepcióját a dán ADEPT Architects alkotta, terveikben pedig egy szabályos raszternél izgalmasabb utca- és térhálózatot alakítottak ki a terület közepén elhelyezett főtérrel. Nem lehet majd a felszínen parkolni, de a kialakított struktúra eleve a csökkentett autóforgalmat támogatja; míg a határoló utak mentén irodaházak ölelik körbe a lakóépületeket, ezzel jelentősen csökkentve a lakóterületek zajterhelését és biztosítva a Duna menti parkrész nyugalmát. A 13 irodaépületet más és más építésziroda tervezi, amelyek között a lobbik belső kialakításának hasonlósága, valamint az S73 Tájépítész iroda közterületi koncepciója teremti meg az egységes arculatot. Egyes designelemek a teljes fejlesztésen végigvonulnak majd, mint a lakó- és irodaházak szignalizációja vagy a kereskedelmi egységek homlokzati mintahasználata; de egyedi térkövet és csatornafedelet is terveztek ide.

Fotó: Gulyás Attila
15/21
Fotó: Gulyás Attila

Készült egy szabályozási terv is a mesterterv alapján, amelyben konkrétan meghatározták a jövőbeli épületek tömegeit, magasságait és funkcióit. „A homlokzati struktúrával és a belső téri kialakítással lehetett főleg szabadon tervezni, de volt némi mozgás az épületek alapvető szerkezeti megoldásaiban is" – vázolta Szász László, a Studio 100 vezető tervezője. Minden épület tervezőjét pályázat útján választják ki, amelyre olyan irodákat hívnak meg, amelyek rendelkeznek már referenciával hasonló léptékű épületek tervezését illetően. Így tervezhette – nyertesként – a Studio100 a BudaPart Gate irodaházat, amelynek külső jegyeit a minden oldalon más irányba el-elforgatott homlokzat-elemek helyezik változó kontextusba. Homlokzatának egymásba mozgatott tömbökre emlékeztető felosztása az övező lakóházak és irodaházak között kiválóan segíti pozícióba kerülni, miközben ezzel a megoldással sikerült elérniük azt is, hogy a ház minden sarkon kövesse a környező épületek magasságát. A koncepcióterven ugyan osztottabb épületegyüttesként jelent meg az irodaház két eleme (az alacsonyabb, horizontális hangsúlyú tömb, illetve a toronyépület), tervezői az alacsonyabb épületet és a tornyot monolit egységként kezelték. A fő városnegyed gyalogos közlekedési kapcsolata a MOL Campus 120 méteres irodaháza és a BudaPart Gate közötti aluljáró lesz, ami a villamosmegállókkal áll közvetlen kapcsolatban. Ide került az épület magaspontja, ami a MOL toronnyal szemben állva egyfajta kaput képez a BudaPartra látogatóknak, emeltebbé teszi az ide való megérkezést.

BudaPart Gate Irodaház, tervező: Stúdió'100 Fotó: Gulyás Attila
17/21
BudaPart Gate Irodaház, tervező: Stúdió'100 Fotó: Gulyás Attila

Sajátos területhatároló helyzetéből fakad, hogy az épület minden oldala más feladatkörrel bír, így más arcát is mutatja az arra járónak. Mivel a zaj tompítása érdekében az épület a beépítési terület szélére került, van egy kitett és jól látható, a Duna-parti látkép szempontjából is fontos főhomlokzata a Dombóvári út felé, ami az itt futó főutakról és a vonatokból is jól látszik. Arra való tekintettel, hogy e homlokzatra messziről és általában mozgás közben tekinthet csak rá a befogadó, a villanásszerű benyomás minél élesebb felrajzolására törekedtek tervezői, míg a BudaPart belső homlokzatai mozgalmasabb, szemlélődésre alkalmat adó, részletgazdagabb látványt kaptak. A Dombóvári úttal párhuzamos belső sétányon főként gyalogos forgalom lesz, az erre forduló homlokzat célja tehát, hogy az utcaképet izgalmasabbá tegye – ezt szolgálja a síkból hátrébb ugratott többszintnyi irodatér, valamint a torony bizonyos fokú elforgatása is. A homlokzati plasztikával való játék az épület legizgalmasabb eleme, amit külön kiemelnek a homlokzatok kisebb törései, síkváltásai. Az épület sarkaiban egységesülő, összefüggő részeket szögtörések választják el egymástól, amik a lizénákkal kapott függőleges hangsúlyt is lazítják, könnyedebbé teszik.

BudaPart Gate Irodaház, tervező: Stúdió'100  Fotó: Gulyás Attila
19/21
BudaPart Gate Irodaház, tervező: Stúdió'100 Fotó: Gulyás Attila

A Dombóvári út felől két szint magas lobbitér fogadja a látogatót, illetve az épület keleti és nyugati homlokzatán is nyílik a mélygarázs bejárata. A parkoló térhálós burkolata a homlokzattal azonos osztású perforált lemez, amely szabad szellőzést biztosít, esti világításban pedig transzparens fényjátékot hoz létre a földszinten, ami fölött szinte lebeg az épület. Alacsonyabb épülete egy zárt belső udvart vesz körül, ami a második szintről szabadon megközelíthető. A hatméteres, magasított földszintre kerültek a bejárati lobbik, a látogatók számára is elérhető négy szintű, nagy kapacitású mélygarázs utcaszinti területei, de e szint ad helyet a gyalogos promenád felé nyíló kiszolgáló, kereskedelmi egységeknek is. Mivel az egész fejlesztés telekhatáros a kelenföldi hőerőművel, távfűtés látja el hővel és használati melegvízzel az egész BudaPart projektet. Ennek eredményeként nem volt szükség összetett és költséges gépészet beépítésére, az épület mégis kiemelkedően energiahatékony lehet, a szükséges szellőzést és épülethűtést biztosító gépek pedig a torony tetőszintjére, egy rejtett udvarba kerültek, amit a homlokzatburkolat fed el.

BudaPart Gate Irodaház, tervező: Stúdió'100  Fotó: Gulyás Attila
14/21
BudaPart Gate Irodaház, tervező: Stúdió'100 Fotó: Gulyás Attila

Tervezői legnehezebb feladata a zajos helyen lévő épület természetes szellőzésének megoldása volt, amelyre igen frappáns megoldás született: javaslatuk szerint nyitható ablakok helyett egy keskeny, tömör panelt helyeztek el minden ablakmodulban, ami kiszélesített lizénaként elrejtőzik a külső homlokzaton, belülről azonban biztosíthatja a természetes szellőzést. Az utcafrontról prizma alakú fémburkolat takarja a panelt, ami számos előnnyel jár: ettől a homlokzat szokatlanul egységes képet ad, a függönyfal lizénáit hangsúlyossá teszi; a szabadabb osztásokkal, illetve azzal, hogy a ferde síkokat különböző irányokba forgatták sikerült megmozgatni a homlokzatot; de ez tette lehetővé azt is, hogy különböző nézőpontokból más és más karaktert, más összefüggéseket mutathasson az épület. E plasztikai játék adta dinamizmus teszi egyedivé a BudaPart Gate irodaházat a hasonló elven épült épületek között – elegáns és egyszerű megoldásuk pedig reméljük, hogy a jövőben épülő irodaházak tervezőit is hasonlóan friss részletek tervezésére sarkallja majd.

Móré Levente

 

Szerk.: Hulesch Máté

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Örökség

VÁRKERT BAZÁR // Egy hely + Építészfórum

2021.03.24. 18:04
00:07:03

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

A dualista Monarchia kialakulsával Budapest elindult az uralkodói központtá válás útján, melynek szimbolikus eleme volt a korszerűtlen királyi palota nagyszabású átépítése. A megtisztelő feladatot nem más kapta, mint az építészóriás Ybl Miklós. A munkálatok az épületegyüttes környezetének rendezésével kezdődtek, így jött létre 1875 és 1882 között a Várhegy Duna felé néző oldalán a Várkert Bazár. A látványos neoreneszánsz stílusú épülethez és a mögötte található királyi kerthez egy szintén elegáns kialakítású műszaki épület is tartozott, ez a Várkert Kioszk. Az Egy hely és az Építészfórum közös sorozatának legújabb részében a magyarországi neoreneszánsz építészet kiváló példájával ismerkedhetünk meg.

Helyek/Köztér

SÁRKÁNYOK ÉS DELFINEK PESTEN ÉS BUDÁN // Egy hely + Építészfórum

2021.02.24. 16:10
00:06:00

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának következő részében a budapesti sárkányok és delfinek nyomába eredünk, amelyeket természetesen nem az állatkertben fogunk megtalálni, ám talán nem is kell olyan messzire mennünk a rejtély első megoldásáért. Három sárkány és nyolc delfin bújik Pesten és Budán, amik mellett nap mint nap sétálhatunk el anélkül, hogy ismernénk múltjukat, pedig 150 éves vándorlásuk során az egész város történetét elmesélik nekünk.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk