Design/Formatervezés

Benne van a levegőben – ÉpítészetMOST!VAM

1/6

?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/6

Benne van a levegőben – ÉpítészetMOST!VAM
Design/Formatervezés

Benne van a levegőben – ÉpítészetMOST!VAM

2007.10.26. 11:41

Cikkinfó

A Design rovatot támogatja a 

Szerzők:
Haba Péter

Vélemények:
1

Dosszié:

Hogy az UIA elnöke a zéró kibocsátású építészetet sürgető kommünikéjét már nem halaszthatta tovább, azt a nemzetközi konferencia is bizonyította, melyet október 17-én a MÉSZ "Megújuló Források az Épített Környezetben a Fenntartható Jövőért" munkacsoportja tartott a VAM Design Centerben.

Cikkek százai jelentek meg az utóbbi időben arról, hogy az építőipar főszereplői már nem dughatják homokba a fejüket a széndioxid-kibocsátás problémája kapcsán. Meglepő, de sokáig elsősorban a közlekedést, a vegy- és energiaipart, a mezőgazdaságot (műtrágyák, kártevők elleni mérgek, erdőírtások) és a csomagolástechnikát kárhoztatták a növekvő környezetszennyezésért. Csak az utóbbi időben kezdtek el beszélni arról, hogy a vásárlási szokások is erősítik a káros folyamatokat. Bár a környezetvédelmi szakemberek régóta hangsúlyozzák, a különféle fórumokon mégis csak mostanában esik szó arról, hogy az építőipar messze a legnagyobb szeméttermelő, s hogy a CO2-kibocsátás túlnyomó részéért ez a tevékenység a felelős.

1/6

2/6

Benne van ez már jó ideje a levegőben – Gaetan Siew UIA-elnök Zéró kibocsátású építészetet! című kommünikéje tehát már évekkel ezelőtt elhangozhatott volna. Annál is inkább, mert 2002-ben az UIA görög szekciója és a görög iparkamara támogatásával megalakult az ARES (Architecture & Renewable Energy Sources Work Programme). Az építészeti világszervezet tevékenyégéhez kapcsolódó munkaprogram a környezettudatos építésre hangsúlyt helyező projektet támogat. A kommünikében megfogalmazott gondolatok mutatják, hogy súlyos hiba az építőipar és az építészet problémáit kettéválasztani: az építési vállalkozó hiába törekszik a természetes anyagok és a megújuló energiaforrások használatára, ha a tervezés ezt a szándékot nem veszi figyelembe, s ha a kivitelezés túlzottan környezetterhelő. Hogy az UIA ezt a deklarációt már nem halaszthatta tovább, az a nemzetközi konferencia bizonyította, melyet október 17-én a Magyar Építészek Szövetsége Megújuló Források az Épített Környezetben a Fenntartható Jövőért munkacsoportja tartott a VAM Design Centerben, Budapesten.

3/6

Sokkoló élményt jelentett Martin Rührnschopf osztrák építész előadása:
a hazájában tucatszám megvalósuló passzívházak – sőt passzív lakónegyedek! – szembesítettek azzal, hogy Magyarország milyen szégyenteljes lemaradásban van. Hosszan sorolta azokat az állami intézményeket és magánszervezeteket, melyek tetemes összegű hitelekkel, adókedvezményekkel támogatják az ökológikus építést. Se szeri e száma azon osztrák szakmai csoportoknak, melyek teljes „arzenáljukat" ennek az ügynek szentelték – sikeres projektjeiknek köszönhetően ma már ezrek laknak passzívházakban a nyugati szomszédnál. Nálunk csak most indulnak az első próbálkozások, bár úgy tűnik, hogy a vonatkozó magyar szabályozás és az adópolitika mindent elkövet, hogy a megújuló energiákat hasznosító technológiák tömeges alkalmazása csak nagy anyagi áldozatok árán legyen lehetséges, hogy a lakossági motiváció a lehető legkisebb legyen. Rührnschopf elmondta, hogy alternatív építészeti módszere, a kifejezetten passzív házak építésére kifejlesztett szimultán tervezés évről évre egyre jobban működik Ausztriában.

4/6

6/6

Nem volt kevésbé frusztráló az angol Alan Shingler, a londoni Sheppard Robson Építésziroda fenntarthatósági (!) igazgatójának előadása. Az építész elmondta, hogy az idén nyáron elkészült ún. Lighthouse az első az Egyesült Királyságban, amely eléri a Fenntartható Lakóház Szabvány 6-os (azaz legfelső) fokozatát. Hozzátette, a kormány határozata szerint 2016-tól az összes új otthont ezen előírások szerint kell megépíteni az országban. Bár Magyarország az elkövetkező évtizedekben a széndioxid-kibocsátás jelentős csökkentését vállalta, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapja szerint a kormány a fentiekhez hasonló radikális intézkedéseket – egyelőre legalábbis – nem tervez.

5/6

Nikos Fintikakis, az ARES igazgatója irigylésre méltóan sok olyan görögországi projektet mutatott be, melyek nem csak ökológikusak, de esztétikai értelemben is újszerűek. A hazai kezdeményezéseket képviselte Janesch Péter, aki a kormányzati negyedre készült terveit mutatta be, Kazinczy Gyöngyvér, a Hárskúti Megújuló Energia Központ tervezőjének előadása, valamint Szekér László Fótligeten épülő passzívházának prezentációja. Az építészet globális felelősségére Dr. Thorsten Schütze, illetve Matthew Berman és Andrew Kotchen előadása hívta fel a figyelmet. A fűtéssel kapcsolatos műszaki lehetőségek egész sorára világított rá Roland Leuck.

HP
képek: szervezők

Vélemények (1)
rokon
2007.11.24.
23:44

Klíma: az első fejezet vége A 2007-es esztendővel lezárult a klímaváltozási sztori első fejezete. A tudomány elmagyarázta a világnak, hogy miről van szó, s az megértette. A Tony Blair által megrendelt Stern-jelentéssel, Angela Merkel fellépésével, az Európai Bizottság vállalásaival, Nicholas Sarkozy "zöld forradalmával", George W. Bush klímakonferenciájával, az Al Gore-könyvvel és -filmmel, a Kormányközi Testület Nobel-békedíjával a téma visszavonhatatlanul behatolt a globális köztudatba. Az üzenet egyértelmű: "rendszer nem vaalt be, stop, azonnal abbahagyni, stop." Zágoni Miklós írása a Népszabadságban

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk