Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Hárskuti Megújuló Energia Központ II.

1/13

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/13

Hárskuti Megújuló Energia Központ II.
Épületek/Ipari és kereskedelmi épület

Hárskuti Megújuló Energia Központ II.

2007.06.29. 10:38

A mintagazdaságot bemutató cikk második része.

Oktató-és Kutatóközpont:
Az Oktató- és Kutatóközpont egy több funkciós komplexum lesz. Részét képezi egy konferenciaterem, kiállító terem, kávézó, biobolt, irodahelységek, felügyeleti központ, reformétterem, illetve az épülethez tartozó kiegészítő helységek.

Az épület
A domboldalba süllyesztett, a földdel szinte eggyé váló, szélesen elterülő épület csak az egyik, hosszan kanyargó homlokzaton nyílik fel: “a Föld szeme". Úgy érezzük, mintha az épület a földből nőtt volna ki. Ugyanakkor a csodálatos hárskúti panoráma az épület valamennyi pontjáról élvezhető, különös tekintettel az acélszerkezetű üvegkupolára, amiben a látványelemként is funkcionáló felügyeleti központ, valamint a reform-étterem kapott helyett.

3/13


A teljes hosszában, a padlósíktól a mennyezetig üvegezett homlokzat nem elválasztja a természettől az épületet, hanem inkább egybekapcsolja a belső tereket és a tágas mezőt: a környezet által inspirált, és megfogalmazott épületmotívum a természetben folytatódik.

A gépészeti rendszernek különösen fontos szerepet jut az Oktatóközpontban, lévén autonóm épületről szó. A szükséges elektromos energiát egy 330 kW teljesítményű szélgenerátor, egy 100 kW teljesítményű biogáztelep, valamint az épület homlokzatán elhelyezett PV-cellák biztosítják. A transzparens PV-cellák gyönyörű mintát rajzolnak a belső terek helyi mészkőből csiszolt padozatára. A használati melegvizet 50 db vákuumcsöves napkollektor állítja elő, a fűtéshez szükséges hőt faapríték tüzelésű kazánok biztosítják. A gépészeti rendszer elemei nincsenek elrejtve. A kollektorok egészen közelről is megtekinthetők a domboldal részévé váló teraszon, az épület középpontjában elhelyezett gépészeti blokk szintén látogatható.

 

4/13

5/13

7/13

8/13Konferencia terem
A 150 fő befogadására alkalmas konferenciateremben elsősorban a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos tudományos ismeretek terjesztéséről szóló előadások kapnak helyet. Ezen előadások keretében közzé tesszük a mintagazdaságunkban lévő megújuló energetikai rendszerek működésével kapcsolatos tapasztalatainkat, hasznos tanácsokkal látjuk el a környezetbarát technológiák iránt érdeklődő közönséget. A levegős, professzionálisan és kényelmesen berendezett környezet, reményeink szerint inspirálja majd az eleven és konstruktív beszélgetések kialakulását.


Az előadóterem kialakítása lehetővé teszi kisebb csoportok egyidejű fogadását is, mert a terem három kisebb, egymástól leválasztható részre lesz osztható. A csoportok számára kurzusokat, tanfolyamokat szervezünk, melyek során elsajátíthatják a megújulós rendszerek felépítését és működését, a rendszerek kombinált felhasználásának lehetőségeit, és egyéb hasznos információkat.
A 150 fős konferenciaterem kialakításával a környék nagyobb konferenciatermekre való igényét is ki fogjuk tudni szolgálni. Jelenleg ugyanis a térségben nincsen még nagyobb előadások megtartására alkalmas, színvonalas előadóterem.

Az előadóterem az előcsarnokból, és a kávézó felöl is megközelíthető. Az előadótérből további helyiség nyílik, amely technikai helyiségként szolgál. Az előtérként is funkcionáló közlekedőről nyílnak a vizesblokkok, amit a kávézó és a kiállítás vendégeivel közösen használnak az előadások látogatói.

Kiállítótér
A kiállítótér és előcsarnok együtt körülbelül 530 m2 területen fog elhelyezkedni az épületben. A kiállítótérben részben egy állandó, de folyamatosan frissülő, az egyes megújuló energetikai rendszereket bemutató kiállítást tervezünk. A kiállítások során ismertetjük a napcellák, napkollektorok, szélgenerátorok, biomassza kazánok egyes típusait, ezek előnyeit és hátrányait. Bemutatjuk a vízenergia, geotermális energia, biomassza energia, szél- és napenergia hasznosításának módozatait, az egyes rendszerek kivitelezését. Pl. : szélturbina telepítése. Bemutatunk különböző megújuló energiaforrásokat hasznosító épületeket, gazdaságokat, az energiatakarékos élet fortélyait, lehetőségeit, melyet mindenki megvalósíthat a saját otthonában. A kiállításokat fotók, makettek, kisfilmek vetítése, illetve különböző interaktív pl. érintő képernyős kivetítőkön keresztül valósítjuk meg. Továbbá szeretnénk helyet biztosítani ideiglenes kiállításoknak is, lehetőséget adva a különböző művészeti ágakban jeleskedő, szellemiségükben velünk azonosulni tudó művészeknek is.

 

9/13

11/13


Labor
Az irodai szárnyban kialakított laborok célja, hogy a megújuló energiák hasznosításának terén tett kutatások, illetve a berendezések tesztelésének, fejlesztésének számára helyet biztosítson. Részben az itt dolgozó kutatók, részben a különböző egyetemek hallgatói végezhetnek itt tudományos munkákat. A kutatási, fejlesztési eredmények közzététele a konferencia teremben, illetve a kiállítófelületeken történik.


A kutatások elsősorban a megújuló energiaforrások felhasználására kifejlesztett berendezések tesztelését jelenti (napkollektorok, napelemek, szélgenerátorok, hőszivattyúk, stb.), illetve új rendszerek kifejlesztésére ad lehetőséget. Az egyes rendszerek mérési eredményeiből következtetni tudunk majd, hogy azok a valóságban milyen mértékben tudják hasznosítani a nap, szél, a földhő energiáját. A tesztelési eredményekből hosszabb távú konzekvenciákat, tapasztalatokat vonhatunk le egy-egy rendszerről, melyeket konferencia előadások, kiállítások keretében terjesztenénk. Egyetemistáknak lehetőséget biztosítunk ezen rendszerek vizsgálatára, a mért adatok kiértékelésére, és az eredmények bemutatására szakdolgozataikban.


Felügyeleti központ (monitoring szoba)
Cégünk jelenleg több szélerőműpark engedélyeztetésével is foglalkozik. Amennyiben kivitelezésre kerülnek a szélpark projektek, szükség lesz egy úgynevezett felügyeleti központra, ahol a parkok minden egyes turbinájának figyeljük a működését, termelt energiamennyiségét, ellenőrizzük, hogy nem történt-e meghibásodás, vizsgáljuk műszaki állapotukat. A parkok turbináit külön-külön fogjuk tudni irányítani a felügyeleti központból. Továbbá lehetőség lesz az általunk üzemeltetett épületek pillanatnyi energiatermelésének – és energiafogyasztásának mérésére, megfigyelésére is.


A jelenleg épülő Kecsketelep- és Sajtüzem terveink szerint a legmodernebb bio állattartó farm lesz Magyarországon. Ennek részeként az állatokat számítógépes rendszeren tartjuk ellenőrzés alatt - mennyi tejet adtak, mennyit legeltek, stb. - amely rendszert szintén a monitoring szobából irányítunk majd.
A monitoring szoba, mint „látványelem", a felső szinten, az étterem közepén kapott helyet, attól egy üvegkupolával történik meg az elválasztása. Így az operátorok tevékenysége, illetve a kijelzők érdekes látványa, tartalma az érdeklődők számára is látható, tanulmányozható.

12/13


Reformétterem, kávézó, biobolt
A felsorolt helyiségek célja, hogy az ide látogató közönség számára megteremtse a teljes kényelmet, komfort érzetet és kielégítse az igényeket.

Reformétterem
Az étterem az emeleten kap helyet, az üvegkupola alatt, gyönyörű kilátást biztosítva a nálunk fogyasztó vendégeknek. Az étterem megközelíthető az előcsarnok felöl mind lépcsőn, mind akadálymentes közlekedést biztosítva liften is, de közvetlen bejárattal rendelkezik a terasz felöl is. Étlapunk összehangolva a környezettel a reform táplálkozás irányzatát követi. Bio alapanyagokból, magas rost, és értékes tápanyag összetételű ételeket kívánunk készíteni, minél inkább az egészség-tudatosságot szem előtt tartva.

Kávézó
A kávézó az előadások szüneteiben kíván elsősorban felfrissülést nyújtani a közönségnek, de természetesen az előadásoktól függetlenül bármikor látogatható. Megközelíthető a kiállítótér, illetve a konferenciaterem felöl, de önálló bejárattal is rendelkezik. A természetre hatalmas üvegfelületekkel nyitott, kellemes belső térben, kényelmes fotelokban pihenhet meg az idelátogató. Finom kávék, teák és bio-sütemények mellett lesz lehetőség az élmények feldolgozására, beszélgetésre az itt hallottak átgondolására, felfrissülésre.

Biobolt
A előcsarnokból nyíló bioboltban látogatóink megvásárolhatják a cégünk által előállított „Bakony Kincsei Termékcsalád" névvel ellátott termékeinket, mint a különböző ízű lekvárok, szörpök, sajtok, stb., illetve más bioboltokban is forgalmazott termékeket.


Kazinczy Gyöngyvér
okl. építészmérnök

Vélemények (3)
kazgyo
2008.04.21.
10:41

Köszönjük szépen a bíztatást!  Elkel, mert nagyon nehéz úton járunk. De nagyon nagy örömmel és hittel csináljuk!

Gyöngyvér

Molnár Katalin 78
2008.04.19.
12:05

Tisztelt HMEK és építészei!

Nagyon örülök, hogy létrejön egy ilyen mintagazdaság, még sok ilyen megbízás és vállalkozás kellene Magyarországon!

Gratulálok, további sok sikert!

u.i. bizonyára én vagyok értetlen, csak nem tudom miért és hogyan kerülnek a kormányzati negyed képei a HMEK képei közé!

tewe
2008.04.19.
15:55

@Molnár Katalin 78: képek: egy korábbi technikai probléma maradványai voltak a hibás képek... köszi az észrevételt...

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk