Közélet, hírek

A DS+R bemutatta a Frank Lloyd Wright által tervezett színház felújításának terveit

1/5

Kalita Humphreys Theater – látványterv – © Diller Scofidio + Renfro

Kalita Humphreys Theater – látványterv – © Diller Scofidio + Renfro

Kalita Humphreys Theater – látványterv – © Diller Scofidio + Renfro

Kalita Humphreys Theater – látványterv – © Diller Scofidio + Renfro

Kalita Humphreys Theater – látványterv – © Diller Scofidio + Renfro

?>
Kalita Humphreys Theater – látványterv – © Diller Scofidio + Renfro
?>
Kalita Humphreys Theater – látványterv – © Diller Scofidio + Renfro
?>
Kalita Humphreys Theater – látványterv – © Diller Scofidio + Renfro
?>
Kalita Humphreys Theater – látványterv – © Diller Scofidio + Renfro
?>
Kalita Humphreys Theater – látványterv – © Diller Scofidio + Renfro
1/5

Kalita Humphreys Theater – látványterv – © Diller Scofidio + Renfro

Kalita Humphreys Theater – látványterv – © Diller Scofidio + Renfro

Kalita Humphreys Theater – látványterv – © Diller Scofidio + Renfro

Kalita Humphreys Theater – látványterv – © Diller Scofidio + Renfro

Kalita Humphreys Theater – látványterv – © Diller Scofidio + Renfro

A DS+R bemutatta a Frank Lloyd Wright által tervezett színház felújításának terveit
Közélet, hírek

A DS+R bemutatta a Frank Lloyd Wright által tervezett színház felújításának terveit

2022.12.27. 15:41

Cikkinfó

Szerzők:
Hulesch Máté

Földrajzi hely:
Dallas, Texas, Amerikai Egyesült Államok

Építészek, alkotók:
Diller Scofidio + Renfro, Frank Lloyd Wright

Vélemények:
1

Az új Közlekedési Múzeumot is jegyző Diller Scofidio + Renfro építésziroda több mint három éve dolgozik Wright egyetlen megépült színházépületének felújítási és bővítési koncepcióján, melynek látványterveit most nyilvánosságra is hozta a New York-i székhelyű iroda.

Közel három éve lapunk is beszámolt róla, hogy a Diller Scofidio + Renfro tervei alapján újulhat meg a modern építészet egyik legnagyobb amerikai mestere, Frank Lloyd Wright egyetlen megvalósult színházépülete, a Kalita Humphreys Theater Dallasban. Az 1959-ben elkészült színház Wright egyik utolsó megvalósult munkája, melyet nem sokkal halála után adtak át. Mivel nem volt rendesen karbantartva, állapota egyre romlot – annak ellenére is, hogy 2007-ben helyi védettséget kapott –, de 60 évvel az átadás után, 2019-ben a DS+R tervezői nyerték el a felújítási tervek elkészítésének lehetőségét.

Kalita Humphreys Theater – látványterv – © Diller Scofidio + Renfro
1/5
Kalita Humphreys Theater – látványterv – © Diller Scofidio + Renfro

A projekt célja a század közepén épült színház eredeti állapotának visszaállítása többrétű megközelítéssel. Az építészek szerint ez magában foglalja az évek során történt kisebb beavatkozások műtéti precizitással való kivonását, a szelektív rekonstrukciót, a konzerválást, és Wright tervezési szándékának hű újraértelmezését. A mesterterv célja továbbá, hogy a környező nyilvános zöldterületet aktív és vonzó parkká alakítsa át, amely kapcsolódik a Turtle Creekhez és a Katy Trailhez, Dallas egyik leglátogatottabb úticéljához.

Kalita Humphreys Theater – látványterv – © Diller Scofidio + Renfro
3/5
Kalita Humphreys Theater – látványterv – © Diller Scofidio + Renfro

Charles Renfro szerint a Kalita Humphreys Színház "a század közepén épült építészeti remekmű", amely a több generációnyi kulturális, technológiai és városi átalakulás több következtében "átgondolt frissítésre szorul".

"A közpark szívében való elhelyezkedése egyszerre jelent lehetőséget és kihívást: miközben a természettel való szintézise miatt nagyra értékelik, ugyanezen okból kifolyólag soha nem ünnepelték igazán önálló Frank Lloyd Wright-épületként. A javasolt átalakítás ezzel a paradoxonnal foglalkozik" – mondta az építész.

A helyreállítás mellett a projektnek a kortárs közönség és művészek igényeinek is meg kell felelnie. A korszerűsített világítás, légkondícionálás, színpadi infrastruktúra és egyéb háttérfunkciók javítják a rugalmasságot és lehetővé teszik, hogy az előadások szélesebb körét legyen képes befogadni az épület. Renfro azt is elmondta, hogy egy 100 férőhelyes black-box színház is helyet fog kapni a területen járható mennyezeti ráccsal és nyitható homlokzattal, ami így egy beltéri-kültéri helyszínt hoz létre rugalmas ülőhely-konfigurációkkal, hogy támogassa a kortárs igényeket.

Kalita Humphreys Theater – látványterv – © Diller Scofidio + Renfro
5/5
Kalita Humphreys Theater – látványterv – © Diller Scofidio + Renfro

A nagyszínház nagyjából 400 fő befogadására lesz alkalmas, az ülőhelyek rendszere az 1959-es előadóteremhez fog hasonlítani, a sorok lépcsőzetes elrendezése javítja majd a látási viszonyokat. A campus előterében központi információs pontot és történelmi központot alakítanak ki a látogatók tájékozódása és bevonása érdekében. A beavatkozások célja, hogy az elhanyagolt épületet aktív színházzá alakítsák, amely a produkciók széles skálájának ad otthont, miközben tiszteletben tartja Frank Lloyd Wright terveinek szépségét és integritását; az általa képviselt organikus építészeti szemléletet, amely az épületnek a természeti környezettel való egyesítését szorgalmazta.

A tervezőiroda egy animációs videót is közzétett a koncepcióról:

Forrás: ArchDaily / BDonline / Diller Scofidio + Renfro

Vélemények (1)
Pákozdi
2022.12.30.
14:08

Ez az egész egy felháborító visszaélés az eredeti F. L. Wright-féle színházépülettel. A terv nem más, mint ürügy a park beépítésére. Jóformán az egész, több mint négy perces látványterv-animáció a régi színházépület köré telepítendő, nagyvonalúan szellős, kortársi/minimalista épületekről szól, amelyeknek semmi, de semmi közük nincs F. L. Wright szemérmesen zárkózott, a mindenkori előadásra koncentrálni segítő épületéhez.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A Hilton szálló // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:37
9:40

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Az Egy hely soron következő részében a Budai Várnegyed egyik legelutasítottabb épületének, a Hilton szálló építésének történetét mutatja be. A közel fél évszázados hotel mégis a budai látkép fontos részévé vált, különleges architektúrájával egyszerre különül el és illeszkedik a középkori romok, és a szomszédos épületek sokszínűségéhez.

Nézőpontok/Történet

A Tóth Árpád sétány // Egy hely + Építészfórum

2024.06.05. 14:34
9:25

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.

Hadászati célokat szolgáló sikátorból gesztenyesorral és japán cseresznyefákkal tűzdelt gáláns sétány, a Budapestre nyíló egyik legszebb kilátással. A sétány sokszínű, rétegzett történetét az Egy hely csapata mutatja be.