Technológia

One Blackfriars: Üvegváza London szívében

1/4

One Blackfriars, London. Forrás: Guardian

?>
One Blackfriars, London. Forrás: Guardian
?>
One Blackfriars, London. Forrás: Guardian
?>
One Blackfriars, London. Forrás: Guardian
?>
	One Blackfriars, London. Forrás: Guardian
1/4

One Blackfriars, London. Forrás: Guardian

One Blackfriars: Üvegváza London szívében
Technológia

One Blackfriars: Üvegváza London szívében

2022.06.15. 14:03

Cikkinfó

Támogatott tartalom

Földrajzi hely:
Anglia, London

Építészek, alkotók:
Timo Sarpeneva, Christian Male, Richard Mayall

Cég, szervezet:
Guardian

Termék, technológia:
üvegtechnológia

A híres üvegszobrász, Timo Sarpeneva „Lansetti II" nevű üvegvázája ihlette a South Bank szívében álló 170 méter magas One Blackfriars épületét. De hogyan vált az épület London egyik legjellegzetesebb fejlesztésévé? Erről Christian Male, a SimpsonHaugh tervezésért felelős vezetője és Richard Mayall, a Guardian Glass regionális kereskedelmi vezetője mesélt.

A SimpsonHaugh építészeit és a St George fejlesztőit annyira lenyűgözte az 1950- ben készült Lansetti II váza, Timo Sarpeneva munkája, hogy elhatározták, belecsempészik London amúgy is ikonikus városképébe. Így indult a One Blackfriars torony megvalósításának története. A londoni South Bankban található 170 méter magas torony különlegessége a fényviszonyok függvényében változó, dinamikus alakja. A nem mindennapi üvegtorony megvalósításához a Guardian Glass üvegeit és szakértelmét hívták segítségül az alkotók.

Hitelesen megőrizni az eredeti formát

A projekt legfőbb prioritása a páratlan műalkotás eredeti formájának a megőrzése volt.  „A külső héjazat megalkotása nem mindennapi kihívással állított szembe minket. A külső üvegpanelek harmadának íveltnek kellett lennie, némelyiküknek duplán is. Az, hogy ezt meg tudtuk valósítani, a Guardian Glass szakértelmének a legjobb bizonyítéka." - mondta Richard Mayall, a Guardian Glass regionális kereskedelmi vezetője. Az 50 emeletes főtoronyban, 274 lakást alakítottak ki, az épület aljában, üzletek, szabadidős tér és egy butikhotel is helyet kapott.

One Blackfriars, London. Forrás: Guardian
1/4
One Blackfriars, London. Forrás: Guardian

„A lehető legsemlegesebb, letisztult látvány létrehozására törekedtünk mindvégig. Éppen ezért fontos volt, hogy az üveg csak a legminimálisabb vastartalommal rendelkezzen – azaz kifejezetten színtelen legyen, és törekedtünk arra is, hogy az épület megjelenését a kettősség jellemezze: külseje időnként tűnjön átlátszónak, hogy láthatóvá váljanak a belső héjazat színezett üvegei és a lakások; de ugyanakkor néha váljon láthatóvá, az elegáns külső forma megmutatásához."  – mondta Christian Male a SimpsonHaugh partner építésze. – „Úgy gondoljuk, hogy a végeredmény bizonyítja a magvalósítás sikerét. Nem mindennapi vizuális élményt nyújt, amelynek valódi különlegességét a mögötte lévő, hátsó oldalukon színezett üvegpanelek adják.‘’

Műszaki megoldások a kivitelezéshez

A megvalósításához először is egy „tornyot kellett létrehozni a toronyban", két egymástól teljesen független homlokzattal kialakítva. A belső „héjazat" a lakások blokkját adja, minden esztétikai és hatékonysági követelményeknek eleget téve. Az épület formáját pedig a több mint 5000 Guardian Glass-panelből álló, gyönyörűen ívelt és lekerekített külső héjazat alakítja ki, megtartva az eredeti váza elegáns, esztétikus formavilágot.

A tervezési szakasz során a Guardian Glass a SimpsonHaugh vállalat és az üveghomlokzatot készítő kivitelezők szoros és gyümölcsöző együttműködésére volt szükség. A megfelelő üvegkombináció megtalálásához pedig több, mint 30 különböző típusú üveget vettek számba. „A külső üvegpanelek harmada ívelt, némelyikük duplán. Ehhez a görbületnek milliméter pontossággal követnie kellett a számításokat, az üvegeknél pedig a lehető legtisztább szín, a minimális fényvisszaverő képesség és a magas átlátszóság volt a követelmény." - mondta Richard Mayall. – „Az alacsony vastartalmú üveg és a bevonat kombinációja kristálytiszta megjelenést biztosít, amely időnként rendkívüli módon tükröződő" – tette hozzá Christian Male.

A torony aljában lévő hatalmas, szembetűnő üvegezett területek, az előcsarnok valamint a kirakatok ugyancsak szakértői megoldást követeltek. Az 5 cm vastagságú dupla üvegezés ellenére is biztosítani kellett a hő elleni védelmet, a hőszigetelést, a megfelelő fényátengedést és az átlátszóságot egyaránt.

Így a toronyhoz a Guardian SunGuard® HD Silver 70 bevonatú Guardian UltraClear™ alacsony vastartalmú üvegére esett a választás, ami két 6 mm-es, bevonatos üveglapból álló laminált monolitikus üveg (a lamináláskor mindkét bevonata a PVB-vel érintkezik). A torony előcsarnokához és a bolti kirakatokhoz pedig Guardian SunGuard® SN 51/28 naphővédő bevonatos üveget használtak Guardian UltraClear™ alacsony vastartalmú alapüvegen. 

One Blackfriars, London. Forrás: Guardian
2/4
One Blackfriars, London. Forrás: Guardian

A hotel külső részének a toronyhoz a lehető leghasonlóbban kellett kinéznie. Ezért az egyenes és ívelt bevonatos üvegpanelekhez egyaránt magas hatékonyságú, naphővédő bevonatos üveget használtak, melyhez a bevonatos síküvegpanelek esetében a megoldást a Guardian SunGuard HP Neutral 60/40 jelentette az ívelt szakaszokhoz pedig a SunGuard HP Neutral 50/32 – mindkettő Guardian UltraClear™ alacsony vastartalmú üvegen.

A SimpsonHaugh fritt mintákat és szigetelt árnyéküvegpaneleket is felhasznált, hogy mélységérzetet adjon a hotelnek, és hogy a torony burkolatához hasonlóvá tegye.

További információk Guardian Glass termékekről: energiahatékony üveghomlokzatok

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

KÁLI SZOBROK // Egy hely

2022.09.02. 14:53
00:04:59

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Az Egy hely mai részében a Balaton-felvidékre látogatunk: Kővágóörs és Köveskál között áll a "Káli Stonehenge", vagyis Veszprémi Imre szobrászművész Emberi komédia című alkotása.

Nézőpontok/Történet

LÖVŐHÁZ UTCA // Egy hely + Építészfórum

2022.09.02. 14:51
00:09:05

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Bevásárlóközpont, piac, Ganz-székház, elemi iskola és persze lövőház. Az Egy hely mai részében Torma Tamás a budai Lövőház utcán kalauzolja végig a nézőket, bemutatva a ma élettel teli sétálóutcaként ismert városrész színes múltját és jelenét, a Széna tértől a Marczibányi téren át a Haris parkig.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk