Nézőpontok/Vélemény

Volt egy kerekasztal beszélgetés a Liget új múzeumairól

2015.01.23. 11:49

Finta Sándor, Budapest főépítésze, Szemerey Samu, a Design Terminál szakmai tanácsadója, valamint Tima Zoltán, a KÖZTI Zrt. vezető tervezője közösen vitatták meg a Liget Budapest szakembereivel, Rostás Zoltán stratégiai igazgatóval és Jelinek Balázs tervpályázati projektvezetővel a nyertes pályaműveket.

A sajtó és az építész szakma képviselői előtt megtartott szakmai kerekasztal-beszélgetésen a magyar és nemzetközi szaktekintélyből álló zsűri bírálati szempontjai mentén elemezték a résztvevők a nyertes épületeket. 

A Sou Fujimoto által tervezett Magyar Zene Háza épületénél jól megfigyelhető a japán sztárépítész jellegzetes elképzelése, mely törekszik a harmonikus átmenet kialakítására a természetes és a mesterséges környezet között. Az épület földszinti könnyed, transzparens megjelenése rendkívül kedvező, pavilonként teremt közvetlen kapcsolatot a környezetével. Az épület maximálisan kiszolgálja a múzeum funkcionalitását, a koncert és előadótermek akusztikája széles spektrumú, így mindenfajta előadásnak megfelelő otthont adhat.

A Néprajzi Múzeum a francia Vallet de Martinis DIID Architectes tervei alapján épülhet meg. A résztvevő szakértők véleménye szerint funkcionális, pragmatikus épület került ki nyertesként, mely semleges, geometrikus megjelenésével illeszkedik környezetéhez, míg magas színvonalon elégíti ki mind a látogatók, mind a múzeum felől támasztott igényeket. A tervezett múzeum földszinti nyitott tere kifinomult kapcsolatot képez környezetével, érzékenyen veszi figyelembe a Liget és a városi környezet főbb megközelítési irányait.

A Magyar Építészeti Múzeum és a Fotó Múzeum tervezett épületei megbontják a Dózsa György út linearitását, míg az intézmény nyitvatartási idején túli funkciók maximálisan szolgálják a Liget látogatóit. Tima Zoltán, a nyertes tervpályázatot benyújtó Közti Zrt. műteremvezető építésze a tervezési folyamatokról elmesélte, hogy mindvégig cél volt olyan épületek kialakítása, melyek közösségi térként funkcionálnak, és a zöldterület megóvásával lehetővé teszik a Városliget eredeti „kapuja", a Rondó „visszaállítását".

A négy múzeum nyertes épületei és a tervpályázat második fordulójába bekerült pályázatok látványtervei 2015. január 24-ig megtekinthetők az Erzsébet téren felállított új üveg kiállítótérben. A kiállításon folyamatosan vetített videós installáció pedig bepillantást enged a Városliget jövőjébe is, mely 2018-tól új közösségi térként jelenik majd meg Budapest életében.

A nyertes épületek látványtervei letölthetők az alábbi linken >

További információ: ligetbudapest.org

 


A Liget Budapest Projekt

A Városliget komplex fejlesztését és megújítását célzó Liget Budapest projekt keretében öt új múzeum kap helyet a park jelenleg burkolt, lebetonozott szélein, valamint a Városligetben található, de lebontásra ítélt létesítmények helyén. A park zöld felületeinek részleges megújítása már 2014 tavaszán megkezdődött, 2018-ra pedig, a Liget Budapest Projekt megvalósításával a városligeti park zöldfelülete a jelenlegi 60 százalékról 65 százalékra nő majd. A fejlesztések alatt a Ligeten áthaladó autósforgalom csökkentésére is sor kerül annak érdekében, hogy a mostaninál lélegzőbb Városliget várja majd a kikapcsolódni, sportolni vágyó látogatókat.

A Szépművészeti Múzeum a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.-vel közösen a tervezett öt új épületre (Néprajzi Múzeum, Magyar Zene Háza, Új Nemzeti Galéria-Ludwig Kortárs Művészeti Múzeum, FotóMúzeum Budapest, Magyar Építészeti Múzeum) nyílt és - több mint száz év után - nemzetközi tervpályázatot írt ki. Az új múzeumi épületek megvalósításával párhuzamosan az Állatkert nagyszabású bővítése, a Fővárosi Nagycirkusz megújítása, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum épületének eredeti tervek szerinti helyreállítása is megvalósul. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően a Városliget egy Európa-szerte ismert turisztikai és kulturális desztinációként újra a zöldterületi kikapcsolódást, a kultúrát és a szórakoztatást jelentheti a város életében.  

forrás: sajtóanyag

 

Vélemények (3)
Garay Klára
2015.01.30.
22:22

Felháborító cinizmus! Se a tájba nem illeszkedik, sem a városhoz, sem a mocsári alaphoz...de egymást jól körbe simogatták. Talán nem is véletlen, hogy a  "kerekasztalról" előtte nemigen lehetett hallani....nehogy odazúduljon a lakosság.

Közönségesek, primitív lego-épületek ( kivétel a magyar zeneház, ami simán nem való a Ligetbe, de legalább némi fantázia van benne). Hiába fáradoznak a néger fehérre mosdatásán!

Hartmann György Sándor
2015.02.25.
20:59

@Garay Klára: Kedves Klára!

A bejegyzésének egyik része nem fedi a valóságot, valamit nagyon félre tetszett nézni.

Liget Budapest Kiállítás

címmel jelent meg a http://www.designterminal.hu/hu/event/liget-budapest-kiallitas honlapon.

Január 14., szerda 14.00 | Szakmai kerekasztal-beszélgetés Szakértők beszélgetnek a nyertes épületek adottságairól, funkcionalitásáról, illetve azok XXI. századi építészeti megoldásairól. Helyszín | Design Terminál, I. emeleti konferenciaterem

Szakértők: Finta Sándor, Budapest főépítésze, a nemzetközi tervpályázat bíráló bizottságának tagja Szemerey Samu, a Design Terminál szakmai tanácsadója, építész - urbanista Tima Zoltán, a KÖZTI Zrt. vezető tervezője Rostás Zoltán, a Városliget Zrt. stratégiai igazgatója Jelinek Balázs, a Városliget Zrt. tervpályázati projektvezetője Moderál: Horn Márton, a Városliget Zrt. kommunikációs vezetője

Ryhe

Ui. Lehetett volna zúdolni!

zim
2015.01.28.
12:28

é_r_z_é_k_e_ny_?? i_l_l_e_sz_k_e_d_i_k_?? és a valóság mennyire más: a tervezett néprajzi homlokzata ugyanis mintegy két háztömbnyi hosszon néz farkasszemet a dózsa györgy út házaival és a legszűkebb marek józsef utca irányába átlyuggatott, ahova majd özönlenek a nem létező zebrán a gyalogosok / ezeket a szépelgő leírásokat a mosóporgyártóknak is dolgozó marketingesek fogalmazták?? remélem a beszélgetés tényszerűbb volt...

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk