Programok

Visegrádi Építésztábor 2017

1/1

?>
1/1

Visegrádi Építésztábor 2017
Programok

Visegrádi Építésztábor 2017

2017.08.15. 13:57

Eseményinfó

Földrajzi hely:
Visegrád

Esemény kezdete:
2017.08.13. 08:00
Esemény vége:
2017.08.26. 18:00

Letölthető dokumentumok:

Az augusztus 13-án kezdődő Visegrádi Építésztábor résztvevői ezúttal egy régen elpusztult kápolnát építenek újjá. A 70-es 80-as évek fordulóján – Makovecz Imre tervei alapján épült kápolnára Péterfy László Madonna-szobra tette fel a koronát. Ezt a kápolnát ismeretlenek elpusztították,  a helyreállítás az utókor feladata.

A rendezvény programleírása

A Visegrádi Tábor több évtizedre visszatekintő hagyományát elevenen őrizve idén a 2014-ben Visegrádra visszahívott rendezvény az Áprily-völgy magasabbik végére összpontosítja erőit, és negyedik alkalommal készülünk az eredeti célkitűzéseknek megfelelően együtt alkotni. Ezúttal egy régen elpusztult kápolna újjáépítését vettük tervbe, mely évtizedek óta a Pilisi Parkerdő Zrt. gondozásában álló területen állt. A '70-es '80-as évek fordulóján – Makovecz Imre tervei alapján épült kápolnára Péterfy László Madonna-szobra tette fel a koronát. Sajnos, a kápolnát ismeretlenek elpusztították és a szobrot ellopták. A helyreállítás az utókor feladata. A Visegrádi Tábor résztvevői néhány éve tervezik a munkát, amelyre az idén sor kerülhet.

A kéthetes esemény résztvevői az ország több pontjáról érkező építészhallgatók és a szellemi épülésükért, valamint az együttlét öröméért összegyűlő emberek, akik megtapasztalhatják – Makovecz Imre szavaival – „az építés drámáját", a gondolat érkezésétől az ellentmondásos feltételek között megszülető terven át a fizikai korlátok közötti megvalósításig. A tapasztalatot azután későbbi életük során kamatoztathatják egészlátó gondolkodásból kiindulva, a közösségi együttműködésen át a szerszámforgatásig. Az esti előadások pedig segítik a teljes kép láttatását, a közösségi építés valóságos körülményeinek megismerését.

2. A rendezvény története

A Visegrádi Építésztáborok (1981-2001) több generációnyi építészhallgatónak jelentette az első tapasztalatot közös építés és a közösségépítés terén. A Makovecz Imre szellemi védnökségével és cselekvő támogatásával működő nyári táborok célja ma is időszerű.

Minden tábor tervpályázattal indult, melyen azok a hallgatók indulhattak, akik vállalták, hogy részt vesznek a kiválasztott terv megépítésében, sőt győztesként az építés irányításában. A pályaművek közül a résztvevők választották ki a legjobbat, és a döntésért azután a megvalósításban való részvétellel vállalták a felelősséget. A közös zsűrizés az egymással versengők halmazát szorosabb kötelékbe fonja, az együttlét a munkában és az esti tűz melletti beszélgetéseken közösséget formál.

Ezt jelenti mind a mai napig az építésznevelési módszertan, amely a Visegrádi Építésztáborokon keresztül került a köztudatba, és akár a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) akár a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), vagy a Nyugat-Magyarországi Egyetem (NyME) nyári építőtáboraiban érvényre jut, és amelynek tájépítészek munkájából 2001-ben életre kelt testvére a Székelyföldi Közösség- és Fürdőépítő Kaláka mozgalom.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karán a Szerves építészet című tárgyhoz kapcsolódva 2008-tól Sárospatakon, 2011-ben Devecseren rendeztek olyan egyetemi építésztábort, amely az építve tanulás modelljének továbbörökítését célozta meg. (A tábor nem egyedüli, szerte a Kárpát-medencében számos jó példája van. Erről szólt a 2014. évi Velencei Építészeti Biennálé magyar pavilonjának kiállítása is Jakab Csaba és Márton László Attila jóvoltából. Az építésznevelés egyik hatékony eszköze az építve tanulás, melynek meg-megújuló hagyományát életben kell tartani azzal, hogy a felnövekvő generáció alkotókedvének teret adunk az építés teljes folyamatában. A nyári építésztáborok célja ma is ez.)

2014-ben a Szerves építészet című tantárgy szervezői – Turi Attila, Ybl-díjas építész vezetésével – és Visegrád Város Önkormányzata a tulajdonában lévő Visegrádi Városfejlesztő Kft. az ’építve tanulás’ lehetőségét visszahozta Visegrádra is, azzal a szándékkal, hogy megújult formában, de lényegileg azonos módon folytatja a hagyományt. Idén tehát harmadik alkalommal várja Visegrád az igényes környezetalakítás mellett elköteleződni vágyókat. 2014-ben Lepencén egy egyedi, tájba illesztett buszvárót, 2015-ben az Apátkúti–patak mellett egy szabadtéri, bejárható épületlény-plasztikaként megjelenő menedéket építettek a résztvevők. 2016-ban – visszatérve Lepencére – megvalósult a 2014. évben elkészült buszváró párja, mellyel teljessé vált a fogalommá vált Lepencei Strand közúti kapuja, tovább éltetve az újranyitás reményét.


Az alábbi elérési útvonalakon található sajtómegjelenések adtak hírt az újraszervezésről és eredményeiről:

3. Tervezett programok időpontja és helyszíne

2017-ben az építés tervezett helyszíne a Pilisi Parkerdő Zrt. gondozásában lévő Áprily-völgy magasabban fekvő területe, Mogyoróhegy oldala. (A 068/1 helyrajzi számú terület.) Az esti előadások a visegrádi Mátyás Király Művelődési Ház és Könyvtárban (2025 Visegrád, Széchenyi utca 11.) és a visegrádi sport és szabadidő parkban (2025 Visegrád, Duna-parti út 3.) lesznek, valamit tervezzük a Madas László Erdei Művelődés Ház (HRSZ: 0120/8) igénybe vételét is. A hagyománnyá vált mogyoróhegyi és Kis Villámot érintő kirándulást idén is megrendezzük. A tábor 2017. augusztus 13-án délután nyitja meg kapuit és augusztus 26-án zárul. A tervezett program tematikája és ütemterve a mellékletben olvasható.

4. Szakmai közreműködők névsora

 • Csernyus Lőrinc Ybl-díjas és Magyar Örökség díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja
 • Erhardt Gábor Kós Károly-díjas építész, a ’Szerves építészet’ című tárgy felelőse
 • Gróf Péter régész, főmuzeológus, népvándorláskor és középkor szakértő
 • Dr. Herczeg Ágnes Torsanlorenzo- és Kós Károly-díjas táj- és kertépítész, egyetemi oktató
 • Jakab Csaba építész, építész, belsőépítész, egyetemi tanár
 • Kováts István régész, helytörténész, középkor szakértő
 • Kucsera Tamás Gergely, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, Visegrád Város alpolgármestere
 • Péterfy László Kossuth-díjas szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja
 • Salamin Ferenc Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja
 • Turi Attila Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozatának elnöke
 • Zajti Ferenc, forgatókönyvíró, fesztiváldíjas dokumentumfilmek szerzője, társszerzője


5. Résztvevők célcsoportja

A tábor résztvevői a régió több pontjáról érkező építészhallgatók (10-15 fő) és a szellemi épülésükért, valamint az együttlét öröméért összegyűlő emberek (10-12 fő előadó és további érdeklődők). A elmúlt három alkalom sikeres kapcsolatépítésből kiindulva a Budapesti Műszaki Egyetem (BME), mint közvetlenül támogató intézményen kívül a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), Szent István Egyetem (SZIE) és Nyugat-Magyarországi Egyetem (NyME) hallgatóra kívül számítunk határon túlról érkező barátainkra is. A Prágai Egyetemen működő Ady Endre Kör tagjainak is eljuttatjuk a felhívásunkat, és további irányokban is szeretnénk kiszélesíteni látókörünket. Idén a Corvinus Egyetem tájépítész hallgatóit is meg kívánjuk szólítani, hiszen a megvalósult és megvalósítandó építmények lényegében tájépítészeti alkotások is.
A tervezési és építési gyakorlat kiegészül esti előadásokkal, beszélgetésekkel, melyeknek során a jelenlévők megismerkedhetnek a Visegrádi Táborok sajátosságaival, és az „építve tanulás" további megjelenési formáival, és a hely szellemének megnyilvánulásaival. Az esti programok előadói között találunk építészt, szobrászt, tájépítészt, régészt, helytörténészt. Az előadások nyilvánosak. Várjuk az érdeklődő lakosságot, akik talán a jövőben az elhangzottakat értve, saját erejükre támaszkodva, kalákában tehetnek saját lakókörnyezetükért. A tábor és az esti előadások önmagukban is felkelthetik a helyben lakók érdeklődését, és Visegrád, mint stabil nyári építésztábori, szakmai gyakorlati helyszín további hallgatókat is a helyszín meglátogatására késztethet.

A 2017. évi Visegrádi Tábor előadássorozatának programja

 • augusztus 14. 19:00 filmvetítés a visegrádi Duna Moziban: Zajti Ferenc riportfilmjei Makovecz Imrével, Gerle Jánossal, és válogatás dokumentumfilmjeiből
 • augusztus 15. 19:00 esti beszélgetés a Madas László Erdei Művelődési Házban: Csernyus Lőrinc, Ybl-díjas építész, az MMA rendes tagja: Visegrádi Táboroktól Viszákig - A Makovecz Imre Közhasznú Alapítvány
 • augusztus 17. 13:30 délutáni beszélgetés, tárlatvezetés a városházán: Péterfy László, Kossuth-díjas szobrászművész, az MMA rendes tagja - "Részletek" kiállítás -Tokaji Írótáborok-tól a Visegrádi Fafaragó Táborokig - Az Áprily-völgyi kápolnáról
 • augusztus 17. 19:00 előadás a visegrádi Mátyás Király Múzeum nagytermében: Kováts István, régész-helytörténész (MNM- MKM), Templom az iskolában
 • augusztus 18. 19:00 esti beszélgetés a Madas László Erdei Művelődési Házban: Jakab Csaba DLA iparművész építész: Az "Építés" Velencében - egy biennálé története; Építve tanulás - Kárpát-medencei modell - "Folytatni az építést"
 • augusztus 20. 13:00 Mogyoróhegyi kirándulás: Mogyoróhegy Étterem, Tábor, Szent István és Szent László bányaudvarok, Madas László Erdei Művelődési Ház
 • augusztus 21. 19:00 esti beszélgetés a Madas László Erdei Művelődési Házban: Salamin Ferenc, Ybl-díjas építész, az MMA rendes tagja - Visegrádi Táborok 1981-2001; Országos Főépítészi Kollégium Egyesület jelene
 • augusztus 23. 19:00 előadás a sportpályán: Gróf Péter, régész-főmuzeológus (MNM- MKM), népvándorlás és középkor szakértő - A szentgyörgypusztai őrtorony ásatása - LIMES Visegrádon
 • augusztus 25. 20:00 esti beszélgetés: Dr. Herczeg Ágnes, Hermann Ottó, Kós Károly- és Torsanlorenzo-díjas tájépítész - A Székelyföldi Fürdőépítő Kaláka Mozgalom idén; Tájról, kertről építészeknek
 • augusztus 26. 13:00 Kucsera Tamás Gergely alpolgármester, az MMA főtitkára - Az Akadémia ma

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk