Épületek/Irodaépület

Város a városban - Átrium Irodapark a Váci úton

1/14

?>
?>
?>
Atrium irodaház
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
fotó: vm
?>
fotó: vm
?>
fotó: vm
?>
fotó: vm
?>
1/14

Város a városban - Átrium Irodapark a Váci úton
Épületek/Irodaépület

Város a városban - Átrium Irodapark a Váci úton

2008.02.12. 14:11

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Szerdahelyi László

"A Váci úti üvegfal minden szempontból az együttes legmeghatározóbb része: feszített üvegszerkezet, melynek felső tartószerkezete két szint magas térbeli rácsostartó." tervezőiroda: Wing Tervező zrt.vezető tervező: Szerdahelyi László

Előzmények
A fejlesztő, a terület jelenlegi tulajdonosa a Wallis Ingatlan Rt. megbízta a tervezőirodát, a WING TERVEZŐ Rt.-t, hogy tervezzen az ingatlanra az érvényben lévő KVSZ szerinti, „A" illetve „B" kategóriánál magasabb igényszintű irodaparkot, üzletekkel, más szolgáltatásokkal kiegészítve. A tervezésnél az ütemezhetőség külön szempont volt, tekintettel a beépíthető terület mértékére. Az elvi engedély tervek 2003. szeptember 24-én kerültek a Fővárosi Tervtanács elé, majd az ott elhangzott észrevételek figyelembevételével módosított dokumentációt a kerületi tervtanács elfogadta. (videó az építkezésről!)

 

1/14

 

Terület
Az ingatlan a Dózsa György út - Róbert Károly körút között húzódó Váci úti szakasz közepén található. A telek előtt szervizút helyezkedik el parkolóval, fasorral, a Klapka utcánál közvetlen kihajtással a Váci útra. A terület rendkívül frekventáltnak mondható, bár a városközponttá fejlődött WestEnd és Duna Plaza között helyezkedik el.
A jelenlegi tömb a Kassák utcáig nyúlik, a rajta lévő épületek nagy része a II. világháború alatt, illetve közvetlenül utána épült. A háború alatt hadiüzemként, utána teherautó javítóüzemként működöt, a ’90-es évekig, illetve időközben személyautó értékesítés és javítás is helyet kapott a területen. A területen ezen kívül könyv raktáráruház és egyéb kisebb szolgáltatók találhatók. A meglévő épületek nagy része elavult, korszerűtlen ipari csarnoképület volt.

Építészeti elgondolás
Az ingatlan legfrekventáltabb és egyben legértékesebb pontja a Klapka utca-Váci úti szervizút metszéspontjában, a Metróhoz legközelebb eső teleksaroknál van. Innen tárul fel a legjobban a telek a Váci úti forgalom számára, ezért erre a pontra egy olyan többszintes üvegszerkezetet terveztünk, amely (reklámfelület elhelyezése mellett) lehetővé teszi az épületegyüttes belső tömbjeinek feltárulását.
Az épület magasságú, üveg-acél kombinációjú szerkezet az egész ingatlan számára betekintést enged, a belső kert a megnyitás eredményeként, zöldszigetként hat a Váci út felől. Város a városban önálló belső terekkel, parkkal, kávézóval, üzletekkel, vízi architektúrával, mely az ingatlan előtti szervizútra is kihúzódva új díszburkolatot kap, mobíliákkal, planténerekkel (virágládákkal), így is növelve a zöldfelületet.

 

14/14

 

A belső elrendezésnél szempont volt, hogy az idelátogató számára minden egyszerűen megtalálható legyen, helyismeret nélkül is. Így a főbejárattól látható az összes közlekedőmag a hozzátartozó foyerekkel, iroda épületekkel. Az új utcával leválasztott „hátsó" terület melyre a későbbiekben lakóépületek elhelyezése lehetséges szintén elérhető gyalogosforgalom számára a belső üzletekkel, parkkal körülvett téren áthaladva, akár a felső, akár a teremgarázs szintjén sétálva.

A tervezésnél kiemelt szerepet kapott a földszinti területek két részre osztása illetve megosztása, mely a teremgarázs-szint talajvízhatárig történt lesüllyesztésével vált lehetővé. Így az irodaszintek és a mélygarázs között lehetővé vált egy nyitott parkoló szint beékelése, mely a földszinti illetve az azt körülvevő szintterület felhasználása szempontjából kulcsfontosságú. Ez az első látszatra szimpla megoldás az épületkomplexum alaprajzi változtathatóságának, rugalmasságának a kulcsa.

 

2/14

 

Homlokzat és felületképzések
Az irodapark anyaghasználata, felületképzése utal a városrész korábbi klinkertéglás homlokzatainak igényes tégla architektúrájára. A homlokzatképzéseknél szempont volt az épületegyüttes tömegének felületekre bontása, minél könnyebbé, súlytalanabbá tétele. Ezt az épületszárnyak csatlakozásainál anyagváltással illetve rizalitképzéssel történik. Ezeken a helyeken terveink szerint igényes látszóbeton felület készül.

A Váci úti homlokzat mindkét utca csatlakozásánál (Apály és Klapka utca) a homlokzatok keskeny téglapillérben fordulnak át, melyek között üvegszerkezet feszül. A homlokzat északi oldalán az üvegszerkezet elé, attól „elválva", mintegy paravánfalként az „A1" épület homlokzatának tégla struktúrája emelkedik, érzékeltetve a tömör felületek és az átláthatóság könnyed játékát. Az üvegfalban kialakított vízszintes osztások különböző homlokzati síkjai ezt a paravánhatást kivánják erősíteni a téglastruktúrájú homlokzatoknál. A Váci út irányából, illetve a belső udvarból kifelé a meglévő szervizút fasora zárja le a látványt, léptéket mutatva az épületegyüttesnek.

A homlokzat vertikálisan négy részre tagolódik: az alsó két szint lábakon álló, kétszintes üzletportálokat tartalmaz, e felett öt szint egybefüggő szűrőhomlokzat jelenik meg, majd tetőszimbólumként, illetve lezáró elemként az utolsó emelet enyhén visszahúzott üveg-fém struktúrájú szintje következik. A negyedik, legfelső szint a gépészeti és tetőkerti szint, mely a homlokzattól jelentős mértékben visszahúzva, a Váci útról terveink szerint csak kis mértékben látható. Ezzel a tagolással az építménymagasság érzetben a szűrőhomlokzat felső síkjánál lezárul, emberléptékű megjelenést biztosítva az irodaparknak.

 

Atrium irodaház
3/14
Atrium irodaház

 

A belső udvar épületszárnyainak lezárása lábakra állított „üvegdobozokkal" került kialakításra, melyeknek déli oldalán téglaburkolatot terveztünk, előtte nagy lombkoronájú fákkal. A lezárások szöget zártnak be, összhangban a vele szemben lévő íves kubussal. A Váci út felől a lábakra állítás még nagyobb betekintést, az „üvegdobozok" könnyedséget mutatnak. Az egyes épületszárnyak között két szint magas, előregyártott szerkezetű pergola építettünk be a főbejáratok előtt, a közbenső tetőkertekkel egy magasságban.

 

4/14

5/14

 

Üvegfal
A Váci úti üvegfal minden szempontból az együttes legmeghatározóbb része: feszített üvegszerkezet, melynek felső tartószerkezete két szint magas térbeli rácsostartó. A meglévő, megtartandó (újból megépülő) régi épületrész-homlokzat, mely egyben az épület a főbejárat portálja, lehellet finoman kapcsolódik - feszítőhuzalok segítségével - a fölső térbeli rácsostartóhoz. Az elérni kívánt hatás a régi és új épület között, hogy minél lágyabban kapcsolódjanak egymáshoz és ezáltal autonóm szerkezetek maradjanak, melyek kiegészítik egymást... A Klapka utcai homlokzatnál az üvegfal részben átfordul a pengefalra, hogy a sarok lágyabb összhatású legyen.

Kerekesszék
Az épületkomplexum valamennyi bejárata lépcsőháza elérhető kerekesszékkel. Minden lépcsőház földszintjén valamint az étteremnél, a kongresszusi központnál külön mellékhelyiség áll rendelkezésre. Az udvari térszintek között külön lift, rámpa illetve híd gondoskodik a szabad közlekedésről.

Irodák kialakításai

A cellás irodák legkisebb belmérete 260 cm, ami fölött bármilyen méret kialakítható, egészen a nagyterű irodáig. Átlagosan 10m2-ként 1 munkahely kialakításával számoltunk. Az irodatömbök lépcsőházai a Váci úti főbejáratról láthatóak, azonnal feltárulnak, így az először érkezők számára is könnyen megtalálhatóak.

 

6/14

7/14

8/14

9/14

fotó: vm
10/14
fotó: vm

fotó: vm
11/14
fotó: vm

fotó: vm
12/14
fotó: vm

fotó: vm
13/14
fotó: vm

 

Kongresszusi és kiállítási központ
A terület súlypontjában került elhelyezésre a konferenciaközpont két különböző méretű konferenciateremmel, valamint az étterem-konyhával. A két funkció összevonásával a szolgáltatás, a termek kihasználhatósága jól tervezhető. Budapesten a 200 fő feletti befogadó képességű rendezvény- illetve konferenciatermekből igen kevés található, ezért valószínűsíthető, hogy az irodaparkhoz kapcsolódóan jól hasznosítható. A konferencia teremhez kiállítótér, tárgyalóterem ruhatár és raktár tartozik.

Szabadidőközpont

A parkolóház tetején került elhelyezésre a fitness centrum 6 db squash-pályával, a hozzá tartozó öltözőkkel, kondicionálóteremmel együtt.

Építési ütemek
A terület 3 alapütemre osztható:
a) A Váci úti tömb a Klapka utcai tömb első két dilatációs szakaszával (A1-A2 irodatömb), valamint a Váci úttal párhuzamos első udvari tömb (B irodatömb);
b) A Váci úttal párhuzamos második udvari tömb (C irodatömb);
c) Angyalföldi úti tömb (D irodatömb).

Szerdahelyi László
okl. építész, vezető tervező
(részlet a műszaki leírásból)
fotó: Zsitva Tibor


Átrium Park, Budapest, Váci út 45.

Wing Tervező Zrt.
vezető tervező: Szerdahelyi László
építész munkatársak: Stiegler Anja, Jakubovics Tamás, Tündik Ferenc, Hönich István
Belsőépítész tervező: Terem Kft, Európa Stúdió Kft.
Statikus tervező: TM Logic Kft.
Gépész tervező: Kőrös Consult Kft.
Villamos tervező: Kelevill Bt.
Kerttervező: Rolla Bt., Garten Studio Kft.
Kivitelező: Market Építő Zrt.
Beruházó: Wallis Ingatlan Zrt.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok

SZALÓC ÉS BORZOVA // Rejtett Kincsek

2023.03.31. 07:52
10

A gömöri bányavidék kapujában vagyunk: Szalóc és Borzova két magyar falu, két középkori eredetű temlommal. Szalócon egy 14. századi eredettel bíró kegyhely áll, melynek régi szentélye egy 19. század elején hozzáépült hajóval és zsindelyes hagymakupolával büszkélkedik. Borzova szintén középkori múltú temploma még várja régi freskóinak felfedezését, ám kutatása például már egy DNS vizsgálathoz is támpontott nyújtott.

A gömöri bányavidék kapujában vagyunk: Szalóc és Borzova két magyar falu, két középkori eredetű temlommal. Szalócon egy 14. századi eredettel bíró kegyhely áll, melynek régi szentélye egy 19. század elején hozzáépült hajóval és zsindelyes hagymakupolával büszkélkedik. Borzova szintén középkori múltú temploma még várja régi freskóinak felfedezését, ám kutatása például már egy DNS vizsgálathoz is támpontott nyújtott.

Nézőpontok

A SÉNYEI KEMENCE KÁPOLNA // Egy hely + Építészfórum

2023.03.24. 16:12
5

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk