Technológia

Üveghomlokzatok mint az energiagazdálkodás kulcsai

1/17

BudaPart Gate - tervező: Studio'100 - forrás: Guardian

?>
BudaPart Gate - tervező: Studio
?>
BudaPart Gate - tervező: Studio
?>
BudaPart Gate - tervező: Studio
?>
BudaPart Gate - tervező: Studio
?>
BudaPart Gate - tervező: Studio
?>
BudaPart Gate - tervező: Studio
?>
Váci Greens - tervező: Vikár és Lukács Építész Stúdió - forrás: Guardian
?>
Váci Greens - tervező: Vikár és Lukács Építész Stúdió - forrás: Guardian
?>
Váci Greens - tervező: Vikár és Lukács Építész Stúdió - forrás: Guardian
?>
Váci Greens - tervező: Vikár és Lukács Építész Stúdió - forrás: Guardian
?>
Váci Greens - tervező: Vikár és Lukács Építész Stúdió - forrás: Guardian
?>
Váci Greens - tervező: Vikár és Lukács Építész Stúdió - forrás: Guardian
?>
Váci Greens - tervező: Vikár és Lukács Építész Stúdió - forrás: Guardian
?>
Váci Greens - tervező: Vikár és Lukács Építész Stúdió - forrás: Guardian
?>
Váci Greens - tervező: Vikár és Lukács Építész Stúdió - forrás: Guardian
?>
Váci Greens - tervező: Vikár és Lukács Építész Stúdió - forrás: Guardian
?>
Váci Greens - tervező: Vikár és Lukács Építész Stúdió - forrás: Guardian
1/17

BudaPart Gate - tervező: Studio'100 - forrás: Guardian

Üveghomlokzatok mint az energiagazdálkodás kulcsai
Technológia

Üveghomlokzatok mint az energiagazdálkodás kulcsai

2020.11.10. 14:20

Vajon milyen hatással vannak az energiahatékonyságra a nagy üvegfelületek? Fel kell-e áldozni a napvédelmet a természetes fény érdekében? Erre keressük a választ két budapesti, üveghomlokzattal borított és a megszokottnál magasabb építésű irodaház példáján.

Fenntarthatósági törekvésekkel

A főváros külső és belső kerületeiben is világszínvonalú, nemzetközi vállalatok dolgozóinak munkahelyül szolgáló, egyre több és magasabb irodaház épül. 

Az egyik ezek közül a bérlők által idén birtokba vett BudaPart Gate irodaház, amelyet az Ybl-díjas Szász László építészirodája, a Studio´100 tervezett. A 11. kerület szélén álló, 20 ezer négyzetméteres komplexumban számos környezetbarát innováció megtalálható, amelyek összességének köszönhetően az épület elnyerte a LEED GOLD minősítést. Az energiatakarékos világítótestek, víztakarékos öntöző berendezések, elektromos autótöltők, a hűtési és fűtési energia mérésének lehetősége, a beépített anyagok jelentős újrahasznosított-anyagtartalmának magas aránya, illetve a magas energiahatékonyságú homlokzati szerkezet együttesen járultak hozzá az elismerés megszerzéséhez. Máris közel 90%-os kihasználtsággal működik a bérlők körében népszerű, vízparti, 11 emeletes épület.

BudaPart Gate - tervező: Studio'100 - forrás: Guardian
1/17
BudaPart Gate - tervező: Studio'100 - forrás: Guardian

Az épület impozáns, üvegezett homlokzatához a Studio´100 tervezői a Guardian SunGuard® eXtra Selective SNX 50 üveget választották. Az ezüst réteggel bevont napvédő üveg neutrális színezetet és harmonikus reflexiót kínál, tiszta megjelenést biztosít, illetve látószögtől függetlenül áttetsző hatást kelt. A homlokzat épp annyi fényt és napenergiát enged be, amennyi szükséges, ezzel is csökkentve az épület energiaigényét. A homlokzati üveg hőátbocsátása kifejezetten alacsony, miközben az egész épületben biztosított az ideális benapozottság. 

„A homlokzatot megalkotásának technológiája miatt is érdemes kiemelni. Elemes homlokzatú épületről van ugyanis szó, az elemeket egyesével emelték be a meghatározott helyekre. Nem sok ilyen eljárással készült épület található Budapesten. Ami a megjelenést illeti, az adott épületformán belül megpróbáltuk egyes tömegösszefüggésekre felhívni a figyelmet. Ezt úgy értük el, hogy a homlokzati elemek bizonyos szakaszonként eltérő szögeket zárnak be egymással, így az épület mellett elhaladva az a benyomásunk alakulhat ki, hogy az folyamatos mozgásban van. A tömeg, bár változatlan, a ferdesíkok lamelláinak irányváltása miatt az az érzet jön létre, hogy különböző, egymás mellett mozgó tömegrészekkel találkozunk." – foglalta össze Dombováry János az üveghasználattal kapcsolatos elveket.

A BudaPart Gate a munka előtt és után a rekreációs lehetőségek sorát kínálja a dolgozóknak, így ez nemcsak egy irodaépület, hanem egy minden igényt kielégítő, komplex városnegyeddé vált.

BudaPart Gate - tervező: Studio'100 - forrás: Guardian
5/17
BudaPart Gate - tervező: Studio'100 - forrás: Guardian

Ökotudatosan a belváros szívében

A 11. kerülettel éppen átellenben, a főváros szívében található a Váci Greens irodapark, amely ideális az energiaköltségeiket minimalizálni szándékozó és a fenntarthatóságra törekvő vállalatok számára. Ezt a munkakörnyezetet kínálj a Vikár és Lukács Építész Stúdió tervei alapján készült D épület, amely ötvözi az igényes tervezést az úttörő kivitelezési technikával.

Az alkalmazkodás és megújulás az irodaházak specialistájaként ismert tervezőpáros ars poeticája. A funkcionalitás igénye most is jól felfedezhető a tervezői szándékokban. Az alkalmazkodás jelen esetben egyrészt az épületegyüttes első három eleméhez történő igazodást jelentette, amelyet a Tiba Építész Stúdió tervezett. Ezek vonalkódszerűen szerkesztett homlokzati karakterekkel és fésűsen felnyíló, önmagukban is tömbként értelmezhető épületekkel álltak a tervezők előtt.

Váci Greens - tervező: Vikár és Lukács Építész Stúdió - forrás: Guardian
17/17
Váci Greens - tervező: Vikár és Lukács Építész Stúdió - forrás: Guardian

„Elvárás volt a fejlesztő részéről, hogy a D épület a már meglévő épületegyüttes szerves részeként jelenjen meg, miközben egyedi megjelenéssel és arculattal rendelkezik. Az épület hasábszerű tömege és a szalagablakok alkalmazása megfelel a beruházásnál elvárt gazdaságos építés és üzemeltetés elvének. Érdekesség, hogy az eredeti kiviteli tervekben egy színesebb, mozgalmasabb homlokzat szerepelt. Már el is készült egy mockup fal, ami a belga fejlesztőnek végül nem nyerte el a tetszését, így racionálisabb struktúrákban kezdtünk gondolkodni. A homlokzati szerkezetek egy síkban tartása és a kerámia elemek színének látszólagosan véletlenszerű, de tervezetten sűrűsödő-ritkuló alkalmazása karakteres, kicsit op-art megjelenést ad az épületnek, egyúttal jól kifejezi a sodró lendületet, ami a mozgalmas üzleti negyed alapvető sajátossága. Fontos szempont volt, hogy az épületek közti terület egy városi térszövetté formálódjon s így a közterület az irodapark szerves kiegészítő külső terévé váljon. A sarkok kétszintes átmetszése lehetővé teszi az épületek közötti belső térrendszer közvetlen megközelítését, és ezzel az irodapark közterületi kapcsolatainak erősítését." - foglalta össze a főbb tervezési elveket Vikár András.

A homlokzatot a Guardian SunGuard® SNX 60 bevonatos napvédő üvege borítja, amelynek 1,0 W/m²K U-értéke mutatja remek hőszigetelő képességét. A naptényező 30% alatt maradt, miközben a fényáteresztés ~60%, ez az üveggyártásban kimagasló szelektivitási tényezőt eredményez. A jól megválasztott homlokzati üveggel csökkenthető az épület energiamérlege: a jelentősen kevesebb mesterséges megvilágítás és légkondicionálás kisebb mennyiségének hatására, az üvegezett homlokzat magas dizájnértékéről nem is szólva. 

Váci Greens - tervező: Vikár és Lukács Építész Stúdió - forrás: Guardian
11/17
Váci Greens - tervező: Vikár és Lukács Építész Stúdió - forrás: Guardian

Tudjon meg többet a Guardian Glassról!

A Guardian Glass a világ egyik legnagyobb üveggyártója, amely sík, bevonatos és feldolgozott üvegből készült termékeket gyárt. A cég üvegtermékei egyaránt megtalálhatóak családi házakon, irodákban, autókban és a világ számos lenyűgöző építészeti alkotásán. 

Kérdés esetén vegye fel a kapcsolatot a Guardian magyarországi képviseletével: Németh Árpád András // anemeth@guardian.com // +36 30 479 1828

Guardian

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk