Épületek/Örökség

Újjászületik a visegrádi vár és a környezete

1/3

?>
?>
?>
1/3

Újjászületik a visegrádi vár és a környezete
Épületek/Örökség

Újjászületik a visegrádi vár és a környezete

2021.07.12. 15:44

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Visegrád

Vélemények:
1

A visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára, 2035-re teljesen megújul a visegrádi vár és környezete. A már idén megkezdődő munkálatok részeként nemcsak a festői környezetben lévő visegrádi fellegvár és a királyi palota, de az alsóvár és a Salamon-torony, valamint a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója is megvalósul. A kulturális és turisztikai fejlesztések mellett pedig a településen élők érdekeit szolgáló beruházások is zajlanak.

A Salamon-torony és az alsóvár, valamint a fellegvár állapotának felmérésével és átfogó régészeti feltárásával kezdődik el a visegrádi együttműködés szimbolikus helyszínének megújítása. A kiemelt kormányzati beruházást Fodor Gergely, a Budavári Palotanegyed és a Citadella megújításáért is felelős kormánybiztos irányítja.

 „A V4 elnökségét átvevő magyar fél vállalja, hogy a négy nemzet számára is kiemelten fontos visegrádi várat jelentőségéhez és múltjához méltó módon állítja helyre. A „Visegrád 700" programnak köszönhetően 2035-re, a közép-európai együttműködés meghatározó visegrádi királytalálkozó 700. évfordulójára, a várat, a várhoz kapcsolódó történelmi épületeket és a környező területeket a hely szelleméhez méltó köntösbe öltöztethetjük" – hangsúlyozta Fodor Gergely kormánybiztos.

Az épületek állapota az utóbbi évtizedekben jelentősen leromlott, a teljeskörű rekonstrukció nem halasztható tovább. Jól mutatja ezt, hogy a Salamon-torony gyilokjárója életveszélyessé vált, az alsóvár épületei közül több beázik. A fellegvár területének egy része szintén nem látogatható. Volt, ahol egész boltívek omlottak le.

2/3

A „Visegrád 700" program keretében helyreállítják és megerősítik a Salamon-tornyot és az alsóvár többi épületét, megvalósul a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója, megújul a visegrádi fellegvár és a királyi palota. Emellett akadálymentesítik a területet, valamint összekapcsolják a várrendszer két pontját, biztosítva ezzel a szabad átjárást. A jelenleg már korszerűtlen kiállításokat is átalakítják, úgy, hogy azok igazodjanak a 21. századi látogatói igényekhez.

A Várkapitányság irányításával zajló program nemcsak kulturális és turisztikai célokat szolgál, de a település és a térség hosszútávú fejlődését is segíti. Része ugyanis egy új városközponti parkoló és sétány kialakítása, a Makovecz Imre által tervezett Magyar László Tornacsarnok korszerűsítése és a Viktorin sétány felújítása. 

„A fejlesztési program kiemelt célja, hogy magas minőségű, többdimenziós területfejlesztési keretet adjon, amely során összehangolt ingatlanfejlesztési, kulturális, infrastrukturális és turisztikai beruházások valósulhatnak meg. Visegrád az ország fővárosa, a kontinens meghatározó művészeti és szellemi központja volt, és most közösen éppen azon dolgozunk, hogy a XXI. században is egy rendkívül jelentős hely legyen" – mondta el Dr. Vitályos Eszter, az EMMI Európai Uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára és a Fidesz Magyar Polgári Szövetség Pest megye 3. számú választókerületének elnöke.

3/3

A Dunakanyar páratlan panorámájával rendelkező történelmi épületegyüttesét évente több százezer látogató keresi fel. A felújítások hozzájárulnak a település turisztikai fejlődéséhez. 

„A Visegrád 700 fejlesztési program keretén belül megvalósuló projektek arra hivatottak, hogy a visegrádi polgárok és vendégeink napról napra jobban érezhessék magukat. A munkák során rendkívül fontos szempont a város működésének fenntartása" – fogalmazott Eöry Dénes, Visegrád polgármestere.

A munkálatok ütemezetten zajlanak, a rekonstrukció idején a fellegvár és az alsóvár is látogatható lesz. 

Forrás: Sajtóközlemény

Szerk.: Paár Eszter Szilvia

Vélemények (1)
városjáró
2021.07.13.
12:21

Nincs annál szomorúbb, mint amikor bokáig érő romok mellé kitett foszladozó tacepaók alapján kell az embereknek (pláne a gyerekeknek) megérteniük és átérezniük, hogy mitől is annyira kultikusan magasztos hely egy adott esetben járhatatlan romhalmaz. Ha már nekilátnak, akkor igenis építsenek vissza mindent korhűen. Egy többségileg elfogadott korszak szerint - de mindenképp úgy, mint mikor még egyben volt az adott épület, épületegyüttes. Lehet ezt úgy is, hogy közben nem hazudják azt, mintha le se omlott volna - jelezve a toldást egy vonallal, vagy színváltással. Persze hogy mostanában erre kell-e költeni az állami milliárdokat vagy mondjuk az oktatásra, egészségügyre, szociális ellátásra, az lehet vita tárgya. De attól a rom még rom marad - ami viszont mindenképp kontraproduktív. Mondjuk Visegrád ettől még nem lesz valódi Duna menti település. A vízzel való kapcsolat, a természetközeli Duna-part élménye továbbra is Dunabogdány meg Kismaros privilégiuma marad.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk