Közélet, hírek

Tetőakadémia 2014

2014.04.16. 10:41

Az idei évben igencsak aktuális, bár látszólag egymástól távol álló két gondolat köré épül föl a TETŐAkadémia tematikája: a fiatalok megszólítását, bevonását, illetve a korszerű épületek, a ma oly divatos néven említett "okos házak" kapcsolódó kérdéseit vizsgálja a konferencia, melynek mottója: „Magyar építészek a világban, a világ tetői Magyarországon"

A konferencia kiemelt kulcselőadása az okos házak energiamonitoringjának szakmai kérdéseit járja körül egy nemzetközi tapasztalatokkal, európai kitekintéssel rendelkező szakember, Dr. Magyar Zoltán közreműködésével.
A kapcsolódó szakmai előadások a fiatalok bevonásának lehetőségeit és a nemzetközi tapasztalatok gyakorlatban való felhasználását vizsgálják, integrálva a lehetséges kapcsolódási felületeket, illetve a hatásokat, amelyek egységes, műszakilag korrekt megoldásokat jelenthetnek a jól működő egész érdekében.

A konferencia a már hagyományosnak számító budapesti helyszínnel zárja a négy alkalomból álló idei sorozatot, de előtte Szeged (május 6.), Győr (május 8.) és Debrecen (május 13.) adnak otthont a rendezvénynek. A szervezők, az Alukönigstahl, a BACHL, a Rheinzink, a ROTO, a TONDACH
és a Weishaupt olyan előadásokkal jelentkeznek, amelyek bizton számíthatnak a hallgatóság érdeklődésére.

A rendezvényt az Építészek Feketén Fehéren, Az YBL díjasok és a Társaság a Lakásépítésért "Így lakunk" kiállítása kíséri, társkiállítók között a Dirickx, a Semmelrock és a Schiedel lesznek vendégeink az idei sorozaton.

 

Idén 11 éve indult az első TETŐAkadémia, amit a TONDACH és a CAD Stúdió indított útjára. A tizenegy év alatt patinás konferenciává nőtte ki magát a rendezvény, amely kitűnik a konferencia-kavalkádból, amely a szakmabeliek számára számos lehetőséget kínálnak.

Az előadások témája, az egymásra épülő elemek magas szintű átgondoltságot, egy – az évek alatt - kiforrott elvek melletti folyamatos elkötelezettséget jelentenek az előadók, a résztvevő cégek részéről. A konferenciák vezérfonala, melyhez mind a gyártói, mind a vendégelőadások témaválasztása kapcsolódik, minden évben egy aktuális, az építészek, kivitelezők érdeklődésére számot tartó, új ismereteket átfogó téma.

A gyártói előadások nem a termékismertetésre helyezik a hangsúlyt, hanem az egyes elemek, termékek egymásra épülő megoldásának részleteit, lehetőségeit tárják a hallgatóság elé. A mély műszaki ismereteket, átfogó termékhasználat részleteit és megoldásait ismertető előadások alapos felkészültségről és szakmai biztonságról tanúskodnak. A csapatmunkát a meghívott független előadók jól beillesztett, a vezérfonalhoz kapcsolódó előadásai teszik teljessé. Az idei évben igencsak aktuális, bár látszólag egymástól távol álló két gondolat köré épül föl a TETŐAkadémia tematikája : a fiatalok megszólítását, bevonását, illetve a korszerű épületek, a ma oly divatos néven említett „okos házak" kapcsolódó kérdéseit vizsgálja a konferencia, melynek mottója: „Magyar építészek világban, a világ tetői Magyarországon".

Aktuális és sajnos nem meglepő az a trend, ami ma a fiatalok munkavállalását jellemzi. A régi korokhoz hasonlóan a mai fiatalok közül is sokan keresik külföldön a munkát, a tanulás lehetőségeit,és számos fiatal építész számára a külföldi munkavégzés sok évre meghatározza az életüket. A külföldi tapasztalatok viszont akkor válnak gyümölcsözővé, ha azokat haza is hozzák. Ebben a hazacsábításban van nagy szerepe az új technológiák, az új eljárások használatának, amelyek egy házat intelligenssé tudnak tenni, a használói számára számos olyan többletinformációval tudnak szolgálni, amelyek a mai gazdasági helyzetben kulcsfontosságúak lehetnek.

A mai korszerű eszközök és berendezések segítségével az épületek vezérlése, távoli elérése már nem a sci-fi világát jelentik. Ezek a folyamatok adatok visszacsatolását, ellenőrzést, beavatkozást igénylő lépéseket is maguk után vonhatnak, és kezelésük egyre komolyabb műszaki, technológiai kihívások elé állítják a gyártókat.

Az épület egészére vonatkozó értékelés tehát nem csak a megjelenés, a műszaki megoldások korszerűsége és összefogottsága terén jelentkező eredményeket ad, hanem ezen eredmények mögötti állandóan változó adatok kezelése, értékelése is szerepet kap a korszerű ház „életében".

A konferencia sarokpontjai

A konferencia kiemelt kulcselőadása ezt a témát járja körül egy nemzetközi tapasztalatokkal, európai kitekintéssel rendelkező szakember, Dr. Magyar Zoltán közreműködésével. A kapcsolódó szakmai előadások is ezt a két területet kötik össze, integrálva a lehetséges kapcsolódási felületeket, illetve a hatásokat, amelyeket az egyes műszakilag korrekt megoldások jelenthetnek a jól működő egész érdekében.

Idén újdonság lesz a modern technológia vívmányaira építve a távoli előadók videokonferencia segítségével történő bekapcsolása, amely segítségével Dubaiban dolgozó magyar építész tart rövid előadást a hallgatóságnak.

Szakmai támogatóként a konferencia mögött áll mindkét kamara, így a MÉK már 3 kreditpontos konferenciának értékelte a rendezvényt, és a MMK is támogatott konferenciaként tartja nyilván a TETŐAkadémia rendezvénysorozatot. A Műegyetem Építészkamara, valamint Épületszerkezetek Tanszéke évek óta szintén a rendezvény szakmai támogatója.

További információk a Tetőakadémia weboldalán

 

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk