/ MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet
Helyek/Tájépítészet

Tájépítész történetek III.: Graphisoft Park

1/32

A mélygarázs lejárata / kávézó frissen, látszóbeton falakkal. Forrás: a Garten Studio archívuma

?>
A mélygarázs lejárata / kávézó frissen, látszóbeton falakkal. Forrás: a Garten Studio archívuma
?>
A kávézó inkább a túloldal irányába nyit, ami a bezöldült tipegőkön is látszik, de szembetűnő változást okozott a fal grafikája és persze a felcseperedett növényzet is. Fotó: Glázer Attila
?>
A mélygarázs építése miatt a felszíni parkolók feleslegessé váltak, így azok helyén lehetőség nyílt egy szabadtéri lapidárium és a hozzá kapcsolódó térrendszer kialakítására, ami a központi étterem felé igyekvők átjárását biztosítja.
?>
Bár néhány autó mégis parkolhat a felszínen, az évről-évre nagyobbra növő fák egyre jobban hangsúlyozzák a burkolatrendszer gyalogos tér jellegét. Fotó: Glázer Attila
?>
A központi tó építési képe jól mutatja, hogy milyen komoly műtárgy is ez a mesterséges meder. Itt még nagyon merevek a beton falak, de már látszik a széleken az ültetőzónák kiképzése, és rakják a takaró kőfalazatokat is. Forrás: a Garten Studio archívuma
?>
A tó elkészült, a széleken képzett ültetőterületek kizöldültek, a kőfalazatok állnak, a víz csobog. Jól látható, hogy a parti sekély zónáknak biztonsági szerepe is van, sehol sem eshetünk rögtön mélyvízbe. Fotó: Glázer Attila
?>
Ezekre a szükségszerű beton mellvédekre mondják, hogy majd a zöld eltakarja őket, a fák meg árnyékot vetnek a lehajtóra. Forrás: a Garten Studio archívuma
?>
Nos a Graphisoft Parkban ez valóban így van (lásd előző képfelirat); a vadszőlő gyönyörűen fed, a fák egészségesen nőnek, és még nem is érték el végleges méretüket! Fotó: Glázer Attila
?>
Hasonló nézőpontból készült a következő 3 kép, amiből az elsőn a tó kialakításának kezdeti lépéseit láthatjuk. Érdekes a
?>
Ez a kép a majdnem kész állapotot mutatja be, a vízesés spicce burkolatlan, a növényzónák elég sterilek még, és a fű is éppen csak serken. Forrás: a Garten Studio archívuma
?>
Mára a tó élővilága beállt, a vízesés a szűrő / visszaforgató gépészet látványelemeként csobog és hatalmasat nőttek a fák, mialatt a gondos fenntartás mellett az épített részek sem avultak. Fotó: Glázer Attila
?>
A tó mellett érdemes még két dologra koncentrálni. Az egyik a kép bal oldalán lévő
?>
Jól látható, hogy az előző képhez képest mennyivel jobban a park részévé válik az épület, ahogy a méretesebb fák egyenrangú partnerévé nőttek. A domb pedig egészen buja, szinte nem is érzékelhető. Fotó: Glázer Attila
?>
A friss telepítés a kertet éretlennek mutatja egy kész épülettel szemben. Forrás: a Garten Studio archívuma
?>
Idő kell hozzá, amíg a fák ligetté nőnek, és valóban zöldbe foglalják az építészeti alkotást. Fotó: Glázer Attila
?>
Itt még csak a karórengetegből látható a tájépítészeti szándék, ami a szigorú, funkcionalista irodaház homlokzatot egy valódi park részeként szeretné humanizálni. Forrás: a Garten Studio archívuma
?>
Az idő – a kertek 4. dimenziója – teljesíti ki az eredeti kompozíciót! Az épület bejárata zöld fák árnyékában hívogat, az irodaház valódi tömege a lombok között nem is érzékelhető. Fotó: Glázer Attila
?>
A vegyszertároló
?>
Itt már szinte nem is látható a tároló bejárata, a növények elvégezték a feladatot. Fotó: Glázer Attila
?>
Zajlik a parkoló felbontása, a terület funkciót vált. Forrás: a Garten Studio archívuma
?>
Bár nem lett teljesen autómentes (mindig vannak kivételek), de gyalogos sétánnyá változott a korábbi parkoló. Fotó: Glázer Attila
?>
Minden nagyon új, még kikandikál a rácsos tartó szerkezet a rozsdamentes acél borítás alól. Forrás: a Garten Studio archívuma
?>
Kb. 10 évvel az átadás után megszelídült az
?>
A park központi tavának gyalogoshídja, és a kész, de még feltöltés előtt álló meder. Forrás: a Garten Studio archívuma
?>
A tó víztükre felett vezető gyaloghíd jelenlegi képe. Fotó: Glázer Attila
?>
Ezen az átadást követően készült képen is látható a formák, színek, felületek szerkesztett összhangja, de ez még nagyon architektonikus, nélkülözi a növények szabálytalan báját.	Forrás: a Garten Studio archívuma
?>
A vonalak geometrikus játékában itt már a kert élő díszei is részt vesznek, új hangsúlyok jelentek meg a kompozícióban. Fotó: Glázer Attila
?>
Tervező a hídon. Forrás: a Garten Studio archívuma
?>
Ha egy valódi irodaparkot szemléltetni kellene, ahol a
?>
A friss, barna deszkákkal borított híd a
?>
A fának egyáltalán nem árt, ha az idő megszürkíti, ettől lesz patinás! A domb pedig eltűnt a bokrok mögött. (A tó vizén tavirózsa ringatózik ráadásnak.) Fotó: Glázer Attila
?>
1/32

A mélygarázs lejárata / kávézó frissen, látszóbeton falakkal. Forrás: a Garten Studio archívuma