Helyek

Szociális részprogram

2002.09.06. 14:47

Józsefváros rehabilitációs programtervében az építészeti és a gazdasági fejezetekkel azonos hangsúlyt kap a szociális részprogram. Alapvető elvárás, hogy a rehabilitáció következtében senki ne kerüljön rosszabb helyzetbe, mint amilyenben most van.

Józsefváros rehabilitációs programtervében az építészeti és a gazdasági fejezetekkel azonos hangsúlyt kap a szociális részprogram. Alapvető elvárás, hogy a rehabilitáció következtében senki ne kerüljön rosszabb helyzetbe, mint amilyenben most van. Ezen túlmenően célul tűzték ki, hogy elérjék a lakosság életminőségének javulását, képesek legyenek a különböző társadalmi rétegek számára differenciált jövőképet felvázolni, valamint megállítsák a a káros társadalmi folyamatokat a kerületben.

Felmérések szerint a kerület lakásállományának 82 %-a épült 1920 előtt, és csak 8 %-a 1945 után. Az itt található 39 ezer lakás 44 %-a egyszobás, 21 %-a komfort nélküli, míg a substandard lakások aránya eléri a 55-70 %-ot. A lakásállomány egyharmada bérlakás (körülbelül 12 ezer), amely az összes fővárosi önkormányzati lakás 20 %-a. A népesség körülbelül 90 ezer főt tesz ki, a népsűrűség a fővárosi átlag 3-4-szerese. A lakosság 10-15 %-a bérlakásban élve sem képes kifizetni saját lakhatásának költségeit, ezért még a műszaki szinten tartás terhei sem háríthatók át rájuk. A kerületben jellemző a fluktuáció: a rossz életfeltételek miatt a tehetősebb rétegek el- míg a szegényeb társadalmi csoportok bevándorolnak.

Józsefváros felemelkedésének egyik fontos eleme a lakásállomány átstrukturálása. Lakásnak azokat az ingatlanokat tekinthetjük, amelyekben van legalább egy 17 nm-es szoba, főzési, tisztálkodási lehetőség, illemhely és fűtés. A VIII. kerületi otthonok nagy része nem rendelkezik ezekkel az adottságokkal - így a Corvin-Szigony akcióterületen lévők többsége sem.

A mostani 12 ezer önkormányzati bérlakás könnyen a fejlődés gátjává válhat, hiszen a fenntartásukra elköltött összegek a fejlesztéstől vonják el a forrásokat. Ezért törekednek arra, hogy a rehabilitáció befejeztével 3-4 ezer jó állapotú, alacsony üzemeltetési bérlemény maradjon a kerület kezében. Ennyi ingatlan elegendő lenne a kerület népességének 10-15 %-át kitevő, hátrányos helyzetű réteg lakhatásának biztosítására. A Corvin-Szigony projekt is illeszkedik ebbe a folyamatba: az akcióterületen lebontásra kerülő 1100 lakás helyett csak 600 új bérlakás épül a kerület más részein.

Első lépésben megszüntetik a komfort nélküli, rossz műszaki állapotú ingatlanokat. Ez nem az alacsony költségű, olcsó lakások felszámolását jelenti, csak a nehezen fenntartható, XXI. századi igényeknek semmilyen szempontból eleget nem tevő ingatlanok megszüntetését. A program célul tűzte ki vegyes lakásállomány megőrzését, amely az alacsony díjú bérlakásoktól a maximális kényelemmel felszerelt, új építésű magántulajdonban lévő lakásokig terjed, hiszen ez lehet a szegregáció elleni küzdelem egyik fegyvere.

Az önkormányzati lakásokat felmérés után három csoportba osztották jövőbeli sorsuk és hasznosításuk szerint:

  • felújításra javasolt, tartósan önkormányzati tulajdonban maradó lakások,
  • felújításra javasolt és eladásra kerülő lakások,
  • bontásra javasolt épületek.

Az önkormányzat szándéka, hogy lakást biztosítson azok számára, akik erre önerőből nem képesek. Az első csoportba sorolt és a lebontott lakások pótlását célzó új építésű szociális lakások alkotják majd azt a racionálisan alacsony számú bérlakás állományt, amelyet szigorúan rászorultsági alapon, meghatározott időre lehet igényelni. Ezeket a lehetőségeket egészíti ki a nyugdíjasház program, amely keretében középső Józsefváros néhány tradicionális épületét felújítják, és az idősek számára a megszokott környezetet idéző otthonokat alakítanak ki. Így minden rászoruló lakáshoz juthat, annak ellenére, hogy csökken a bérlakások száma.

A program kitüntetett eleme a lakbérkérdés. A bérleti díjakat olyan szinten kell megállapítani, hogy fedezzék az épület üzemeltetésének, fenntartásának és felújításának költségeit. Ehhez kapcsolódóan ki kell építeni azt a rendszert, amely ennek folyamatos beszedését biztosítani tudja. Mivel nem mindenki képes a kerületben ilyen magas lakbért kifizetni (hiszen itt kiemelkedően magas a hátrányos helyzetűek aránya), a lakásprogramhoz kapcsolódik egy átlátható, szigorúan rászorultsági alapon működő támogatási rendszer.

Ügyfélszolgálati irodájukat az akcióterületen nyitották meg, így kiépítették a személyes kommunikációs csatornát. Szociológusok, szociális munkások teremtenek kapcsolatot minden egyes érintettel, és egyéni helyzetük feltárásával igyekeznek megtalálni számukra a legjobb megoldást.

A koncepció kidolgozói hangsúlyozzák, hogy nem cél a problémás családok elköltöztetése a kerületből. Minden egyes érintettnek személyes egyeztetések során vázolják fel azokat a méltányos és differenciált lehetőségeket, amelyek közül választhatnak. Eldönthetik, hogy

  • átköltöznek egy újonnan épített önkormányzati lakásba,
  • pénzbeli megváltást kérnek,
  • használt, de valóban lakásnak nevezhető ingatlanba költöznek, amely - anyagi helyzetüktől függően - lehet önkormányzati bérlakás, vagy öröklakás
  • az önkormányzat által indított nyugdíjas programban vesznek részt, nyugdíjas otthonba költöznek.

A Corvin-Szigony akcióterület programjának kidolgozása előtt a területen álló 17 tömb közül négyben részletes felmérés készült. A kutatás erredményei azt mutatták, hogy nagyon változatosak az egyéni igények. A lakosság 20 %-a szeretne elköltözni a kerületből, és csak kevesen ragaszkodnak kifejezetten a Corvin-Szigony akcióterületre való visszaköltözéshez.

A szociális rész fontos eleme, hogy a lakók mozgatását átlátható módon oldják meg. Azok számára, akik szociális helyzetüknél fogva bérlakásra szorulnak, várhatóan a VIII. kerületben ajánlanak fel ilyen lehetőséget. Józsefváros fővárosi viszonylatban legalacsonyabb lakásárai üzletileg is ésszerűtlenné tennék, hogy máshol vásároljanak számukra ingatlant.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk