Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023 Építészfesztivál 2023 Jegyek: tixa.hu/epiteszfesztival_2023
Közélet, hírek

Startra kész a 2012-es Londoni Olimpia!

1/6

Olimpiai Stadion - tervező: Populous

?>
Olimpiai Stadion - tervező: Populous
?>
Vizi Sport Centrum - tervező: Zaha Hadid
?>
Olimpiai Stadion - tervező: Populous
?>
Velodrome - tervező: Hopkins Architects, Expadition Engineering BDSP, Grant Associates közös konzorcium
?>
Basketball Aréna - tervező: KSS Design Group-Wilkinson Eyre Architects
?>
1/6

Olimpiai Stadion - tervező: Populous

Startra kész a 2012-es Londoni Olimpia!
Közélet, hírek

Startra kész a 2012-es Londoni Olimpia!

2012.07.27. 09:49

Cikkinfó

Szerzők:
Jankovich Valéria

Földrajzi hely:
London, Egyesült Királyság

Vélemények:
4

Jankovich Valéria írásában a ma kezdődő Londoni Olimpia eseménysorozatára elkészült beruházásokat elemzi a fenntarthatóság szempontjából, bemutatva az olimpiai falu és a sportlétesítmények környezettudatos építészeti megoldásait, valamint az rendezvényhez kapcsolódó város- és közlekedésfejlesztési projekteket.

A zöld építészet jegyében: helyszínek, megoldások

London az első olimpiai helyszín, amely 1908 és 1948 után idén már harmadik alkalommal rendezheti meg a nyári ötkarikás játékokat, amelyre 205 tagországból összesen 10.500 versenyzőt várnak, s a látogatók létszáma előzetes becslések szerint eléri a 3-4 millió főt.

A londoni építkezés és a beruházás fő motivációja a fenntartható építészet irányelveihez igazodó megvalósítása. Ezt indokolja egyrészt az a tény, hogy a most elkészült épületek a későbbiekben új funkcióval, esetenként kisebb átalakítással illeszkednek be London építészeti szövetébe, másrészt a mai építészet vezérfonala a fenntarthatóság elveinek maximálisan szem előtt tartása.

Már az olimpia helyszínének kiválasztása is a fenntarthatóság, illetve a térség revitalizációja jegyében történt, mivel az Egyesült Királyság leginkább elszlömösödött, mintegy 250 hektárnyi, iparilag szennyezett térségéről van szó, amely a legutóbbi 150 év legnagyobb volumenű beruházása Európában.

 

Olimpiai Stadion - tervező: Populous
1/6
Olimpiai Stadion - tervező: Populous

 

Olimpiai falu

A sportolók lakóhelyéül szolgáló 2.800 lakást a játékok után állami otthonokká alakítják át. Ezekben az energiafelhasználás mérésének fejlett módszereit alkalmazzák, és nagy sebességű adatkábeles összeköttetésük is van. A közelben iskolák, egészségügyi központok és egy bevásárlóközpont is nyílt. Új víztisztító berendezést szereltek fel az olimpiai faluban, s az általa megtisztított víz a higiéniai igények kiszolgálása mellett a parkok öntözését is ellátja. Állandóan mérik a zaj- és porszintet a falu környékén, az eredményeket pedig a hivatalos weboldalon közlik. Ha a megengedettnél magasabbra szökik az érték, a kerületekkel közösen kidolgozott intézkedéseket vezetnek be azonnal, amíg nem csökken a szennyezettség mértéke.

Az építkezés idejére áttelepítették a tarajos gőte- és varangy-populációkat, a rendezvény végével azonban visszakerülnek eredeti helyeikre. A Biodiverzitás Akcióterv keretein belül az olimpiai faluban 45 hektáron alakítottak ki változatos, vizes, erdős és füves élőhelyeket a madarak, kétéltűek, emlősök számára.

Közlekedés

Az olimpia létrehozása segített a rosszul működő londoni közlekedési hálózat fejlesztésében is. A Stratford International vasútállomásról nagy sebességű vonatok járnak majd a kontinensre, új vasútvonal épül az Olimpiai Park és a St. Pancras pályaudvar között, a földalatti Jubilee vonalát és a dokkvidéki elővárosi vasutat már meghosszabbították, a buszjáratokat kiterjesztették és a biciklihálózat az olimpiai park területére is elért. A gépkocsik parkolási lehetőségei ugyanakkor korlátozottak lesznek.

Helyszínek

Az itt felépült létesítmények teljes egészében megfelelnek a BREEAM környezeti minősítési rendszernek, amely a fenntarthatóság elveit a legszigorúbban követi.

A létesítményekkel kapcsolatban elsődleges szempont volt az is, hogy azok a játékok befejezése után alkalmasak legyenek a hosszútávú használatra. Ezek közül azokat a létesítményeket emeljük most ki, amelyek a legmagasabb minősítési szintet – az Excellent-et - érték el, ezzel a fenntarthatósági verseny élvonalát képviselik.

 

Vizi Sport Centrum - tervező: Zaha Hadid
2/6
Vizi Sport Centrum - tervező: Zaha Hadid

 

 

A Rája, vagy más néven Vízi Sport Centrum (Aquatics Centre) épületénél (tervezője: Zaha Hadid) figyelemre méltóak az ívóvíz megtakarítás jegyében kidolgozott intézkedések sora, hiszen az itt található 3 medence lefedésével is már 30 százalékkal csökkentették a 10.000 liternyi párolgási veszteséget. Ezt a megtakarítást még tovább csökkenti a nagyon alacsony légsebességű elárasztásos szellőzés is.Az uszoda szűrőinek tisztítására használt vizet pedig újrahasznosítják WC-k öblítésénél.A fenti intézkedések, és az alacsony vízfogyasztású berendezések alkalmazása összességében 32% ívóvíz-megtakarítást eredményeznek egy hasonló méretű, de hagyományos működtetésű létesítménnyel szemben. Csakúgy, mint az Olimpiai Stadion (tervező: HOK Sport), ez a helyszín is átalakul majd a záróünnepség után, hiszen a két szárnyat, amelyek a nézők legnagyobb részét befogadja, elbontják, s ezáltal a 17.500 fő helyett 2.500 néző fér majd itt el. Így sokkal kisebb energiafogyasztású komplexum jön létre. Az elbontott elemeket máshol újra felhasználják.

 

Olimpiai Stadion - tervező: Populous
3/6
Olimpiai Stadion - tervező: Populous

 

 

Energiahatékonyság szempontjából a kerékpárversenyek helyszíne, a Velodrome (tervező: Hopkins Architects, Expadition Engineering BDSP, Grant Associates közös konzorcium) viszi el a pálmát, pedig itt akadt néhány szigorú feltétel, amelynek biztosítása különösen nehéz feladat elé állította a szakembereket.

 

Velodrome - tervező: Hopkins Architects, Expadition Engineering BDSP, Grant Associates közös konzorcium
4/6
Velodrome - tervező: Hopkins Architects, Expadition Engineering BDSP, Grant Associates közös konzorcium

 

 

Ilyen a nagy hőmérséklet különbség biztosítása a pálya tér és a lelátó levegője között. Az előbbinél ugyanis 28 °C-ot kell elérni, mivel a versenyzők teljesítőképességére kedvezőbben hat a magasabb hőmérséklet és a kisebb levegősűrűség, miközben a lelátón jóval alacsonyabb hőmérsékletet várnak el a szurkolók.A versenypálya megvilágítási igénye is extrém magas, pontosan 2.000 lux, de az irodákban már csak 500 lux. A körültekintő tervezésnek köszönhetően sikerült különös hangsúlyt adni a csarnokba akadálytalanul beérkező természetes fénynek, s így minimalizálni a mesterséges világítás használatát.A nyitható tetőszerkezet pedig az elhasznált meleg levegő zavartalan kiáramlását biztosítja, ezért nincs szükség külön gépi szellőztetésre.

 

Basketball Aréna - tervező: KSS Design Group-Wilkinson Eyre Architects
5/6
Basketball Aréna - tervező: KSS Design Group-Wilkinson Eyre Architects

 

 

A Basketball Arena esetében a kosár- illetve kézilabda pálya mobilitását (tervező: KSS Design Group-Wilkinson Eyre Architects) sikerült rugalmasan megoldani, mivel az olimpia ideje alatt mindössze 22 óra áll rendelkezésre, hogy átalakítsák a helyszínt kosárlabdapályából kézilabdapályává, majd a paralimpiai játékok során a kerekesszékes kosárlabdameccsek befejeződése után 12 óra alatt kell átváltoztatni a terepet, hogy alkalmas legyen a kerekesszékes rögbi-mérkőzés lebonyolítására.

A menedzsment a korábbi elképzelések szerint az olimpiai park és falu teljes áramszükségletének 20%-át kívánta megújuló forrásokkal, főként szélenergiával biztosítani, de anyagi megfontolásokból elmaradtak az ilyen típusú beruházások, ezért ezt a célt várhatóan nem érik el. A napenergiatermelést 5.000 négyzetmétert lefedő napelemmel igyekeztek pótolni, de ez az előirányzott energiaszint megtartására kevés. A további energiát az Energia Centrumban több biomassza-kazánnal, valamint egy kisebb kapacitású, biomassza-alapú kapcsolt erőművel biztosítják.

Összegezve:

A menedzsmentnek a beruházókkal, tervezőkkel, kivitelezőkkel egyeztetve sikerült beváltaniuk azt az ígéretüket, hogy a széndioxid-kibocsátás szempontjából az olimpiai park 50 százalékkal hatékonyabb lett annál, amennyit a jelenleg érvényes brit előírások betartását alapul véve prognosztizáltak. Nem teljesült viszont az arra vonatkozó ígéretük, hogy a felhasznált energia 20 százaléka megújuló forrásból származik  – ez az érték csak 9 százalékot ér el.

Jankovich Valéria

A képek forrása:

Natgeotv.com
survive.hu
nemzetisport.hu
energiacentrum.hu
msszinfo.hu
National Geograpic Channel
dezeen.com

 

Vélemények (4)
peter.garai
2012.07.30.
12:57

Köszönjük az észrevételeket, kicseréltük a képeket és javítottuk a képaláírásokat, az épületek és a tervezők neveit. A további pontosításokra felkértük a cikk szerzőjét.GP

outrider
2012.07.30.
07:50

A hibák sora folytatható: - Aquaticum = Debreceni Élményfürdő. A Hadid tervezte épület helyesen. Aquatics Centre. -"Az olimpia létrehozása segített a rosszul működő londoni közlekedési hálózat fejlesztésében is." A valóságban a Kelet-London infrastruktúrájának fejlesztése, ezzel a terület felértékelése volt a 2012-es Játékok adott helyszínre telepítésének célja. -"Az itt felépült létesítmények teljes egészében megfelelnek a BREEAM környezeti minősítési rendszernek, amely a fenntarthatóság elveit a legszigorúbban követi." A mondat így teljesen értelmetlen, mivel a BREEAM rendszerben öt fokozat érhető el. Tehát a kérdés, hogy melyik épület melyik fokozatot kapta? A Londoni Olimpia építészete iránt érdeklődőknek ajánlom például az alábbi linkeket: http://tervlap.hu/cikk/show/id/1428 http://tervlap.hu/cikk/show/id/1430 http://tervlap.hu/cikk/show/id/1434

mB
2012.07.29.
15:33

(Ha máshonnan nem, a pár nappal ezelőtti megnyitó óta mindenki tudja melyik is a londoni Olimpiai Stadion - csak az építészfórum (egy építészeti, szakmai lap) hiszi és mondja azt hogy az a Wembley-vel azonos... csak én érzem ezt borzasztó kínosnak?... Azzal, hogy a fenti cikk forrásai közül egy sem építészeti... [bár, a National Geographic honlapján is részletesen szó esik a Stadionról: ott helyesen.]) Hozzátéve, hogy rengeteg izgalmas cikk jelent meg az utóbbi hónapokban webszerte, vitákkal, elemzésekkel, értékelésekkel az olimpiai létesítmények kapcsán - ha ezek ismertetése vagy egy átfogó értékelés talán nem fér bele egy szaklap idejébe, az talán elvárható lenne hogy ne keverjük az idei év legfontosabb eseményének legfontosabb létesítményét össze mással.

mB
2012.07.29.
15:30

A cikkben "Olimpiai Stadionként" említett épület valójában a fejújított Wembley (az utolsó képen látszik is a felirat) – az új Stadion ez (most jelölték Stirling díjra):

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

GANZ-MÁVAG KOLÓNIA// Egy hely + Építészfórum

2023.05.23. 15:51
9

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

24 lépcsőház, 645 munkás lakás és "egy különösen erős hangulat". Az Egy hely csapata ezúttal a józsefvárosi Tisztviselőtelep szélére látogatott el, a 115 éves Ganz kolónia épületeihez.

Nézőpontok/Történet

TORNALJA // Rejtett Kincsek

2023.05.04. 17:21
9

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

A felvidéki magyar emlékekkel foglalkozó izgalmas sorozat ezúttal a Gömör síkvidéki részén elterülő település református templomát mutatja be. Bár az épület klasszicista tornyával tűnik ki először, hamar megmutatkoznak középkori múltjára utaló karakterei is, de a reformáció és ellenreformáció történelmi eseményeit átélt belsőtér is feltárja évszázadokig visszanyúló múltját. A Rejtett Kincsek következő részének helyszíne: Tornalja.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk