Közélet, hírek

Skála helyett pláza-hibrid – Tervtanács előtt az „(Új)Budai Városközpont” terve

1/18

Fekete Antal

?>
Fekete Antal
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
Turányi Gábor mutatta be a t2a iroda tervét
?>
makett - t2a
?>
?>
?>
?>
?>
</strong>Fazakas György<strong>
?>
1/18

Fekete Antal

Skála helyett pláza-hibrid – Tervtanács előtt az „(Új)Budai Városközpont” terve
Közélet, hírek

Skála helyett pláza-hibrid – Tervtanács előtt az „(Új)Budai Városközpont” terve

2007.11.12. 12:18

Cikkinfó

Szerzők:
Haba Péter

Dosszié:

Két éve folyik a budai Skála helyére építendő épületkomplexum építészeti tervezése: a bevásárló- és szórakoztatóközpont, illetve a két irodaház Fekete Antal és munkatársai (Finta és Társai Építész Stúdió Kft.), a két lakóház a Lukács és Vikár Építészstúdió és a t2a Építésziroda tervei nyomán épülhet fel. A Központi Tervtanács november 7-i értekezletén e három építészcsoport képviselői kaptak szót.

Az ING Ingatlanfejlesztő Kft. minden bizonnyal 2009 tavaszán fejezi be a budai Skála Áruház helyére tervezett hatalmas multifunkcionális komplexumot. Az Október 23-a utca – Bercsényi utca – Körösi József utca – Váli utca által határolt területen a bevásárló- és szórakoztatóközpont mellett két irodaház és két lakóépület kap helyet.

Nyilvánvaló, hogy a befektető ezzel a projekttel egy piaci rést kíván betömni: a XI. kerületnek ezen a részén ugyanis a komoly fizetőképes kereslet ellenére hiányoznak a nagyobb kereskedelmi létesítmények. A Skála telke ideális helyszín a vákuumot megszüntető létesítmény számára, hiszen a terület kötetlenül kapcsolódik a nagy forgalmat lebonyolító Október 23-a utcára, s könnyen megközelíthető a Móricz Zsigmond körtér felől is. A Fehérvári út és az Október 23-a utca sarkán létesülő metróállomás, illetve a néhány éve átépített piac szintén előnyös helyzetet teremt a komplexum számára.

Két éve folyik az építészeti tervezés: a bevásárló- és szórakoztatóközpont, illetve a két irodaház Fekete Antal és munkatársai (Finta és Társai Építész Stúdió Kft.), a két lakóház a Lukács és Vikár Építészstúdió és a t2a Építésziroda tervei nyomán épülhet fel. A Központi Építészeti-Műszaki Tervtanács november 7-i értekezletén e három építészcsoport képviselői kaptak szót.

Fekete Antal
1/18
Fekete Antal

Fekete Antal elmondta: a Móricz Zsigmond körtér jelenlegi állapotában nem képes valódi városközpontként működni, ezért a tervezés során fontos szempont volt, hogy az új épületegyüttes átvehesse ezt a funkciót. Míg a Körösi utcából autómentes sétány lenne, addig a Bercsényi utcában meghagynák ugyan a járműforgalmat, de lesüllyesztenék a felszín alá. Parkosítanák a piac, a Fehérvári úti rendelőintézet és a Körösi utcai szakközépiskola közötti területet is (ez ma parkoló), s új zöldfelület jelenne meg a Váli út és a Körösi utca sarkán kialakuló téren is. Innen nyílna az íves alaprajzú, üvegtetővel fedett, három szint magas üzletpasszázs, mely egészen az Október 23-a utcáig húzódna.


2/18

3/18

4/18

5/18

6/18

7/18

8/18

18/18


A bevásárlóközpont Körösi utcai oldalához csatlakozna az a nagy tömb, mely a 13 termes mozit, a kétszintes könyváruházat és egyéb kikapcsolódást szolgáló intézményeket foglal magába. A passzázshoz a Bercsényi utca felőli oldalon kapcsolódó épületszárny a harmadik emelettől fölfelé irodaházként működne (pontosabban két egymástól elkülönülő irodatömb emelkedne ki az épületből). Az önálló tömegként megjelenő, de a bevásárlóközponttal szerves egységet képező harmadik Bercsényi utcai tömbben sportcentrumot alakítanak ki. A passzázst kereszttengely is kiegészítené, mely a Bercsényi utcát a Körösi utcával, illetve a piac mögötti parkkal kötné össze.

A tervezők a komplexum Bercsényi utcai frontját kubusokra szabdalták, hogy ezzel is igazodjanak a szemben húzódó térfal ritmusához és léptékéhez. A Körösi utcai homlokzatokon azonban nagyobbak a töretlen, sík felületek, bár „beharapások" és előrelépő tömegek is láthatók. A Bercsényi utcai látványt a nagy üvegfalakkal váltakozó téglaburkolatos illetve futónövényekkel benőtt felületek, a sportcentrum esetében rézlemez-burkolatok jellemzik. A Körösi utcai oldalt hatalmas üvegfalak és fémborítású falsíkok uralják majd. Az együttes formai-anyaghasználatbeli sokfélesége befektetői elvárás volt: a tervezőknek a nőtt városrész érzetét kellett kelteniük – mintha a komplexum egymástól függetlenül megvalósult kortárs épületekből állna.


9/18

10/18

Turányi Gábor mutatta be a t2a iroda tervét
11/18
Turányi Gábor mutatta be a t2a iroda tervét

makett - t2a
12/18
makett - t2a

13/18


A két lakóház egyéni karaktere tovább fokozza ezt a heterogenitást. A lakóházak fantázianeve – Simplon-udvar: A és B épület – arra utal, hogy a befektető a klasszikus modernista építészet helyi hagyományait tekinti követendő példának: a Simplon név a XI. kerületiek számára azt a legendás Bartók Béla út mozit (illetve a sokáig annak helyet adó elegáns bérházat) jelenti, melyet Preisich Gábor és Vadász Mihály tervezett (épült: 1934).

A t2a iroda tervét Turányi Gábor mutatta be. Az ötemeletes, penthouse-kal kiegészített, U-alaprajzú épület homlokzatait színes üvegburkolatok élénkítik. A Lukács és Vikár Építészstúdió munkatársainak rendkívül rossz adottságú területre kellett házat tervezniük: míg a hosszú-keskeny telekrész hátsó frontját a bevásárlóközpont rekeszti el, addig az utcai északra néz. A tájolás hiányosságait szellemes megoldásokkal igyekeztek pótolni: a lakásokat a homlokzat síkja elé lépő üvegkubusokkal bővítették, így a lakók a keleti és nyugati napot – legalábbis részben – élvezhetik.


14/18


15/18

16/18


</strong>Fazakas György<strong>
17/18
Fazakas György

Fazakas György opponenciájában kiemelte azt a hosszú érdekegyztetésen alapuló településrendezési szerződést, melyet az ügy kapcsán a XI. kerületi Önkormányzat, a Fővárosi Önkormányzat és az ING Ingatlanfejlesztő Kft. kötött, s amely szerinte a város számára sok szempontból előnyös helyzetet teremt. Rámutatott, hogy bár a felek jó kompromisszumot kötöttek, az építészek a nagyívű szándékokhoz nem igazodtak kellő bátorsággal, helyette inkább az ingatlanszakértők óvatosabb irányelveit követték. Bár az együttes funkcionális rendszere jó, hiányoznak belőle a vizuális jelek, a függőleges hangsúlyok, túlzottan horizontális jellegűek, alapkiterjedésükhöz képest alacsonyak a tömegek.

A közlekedőrendszerek is lineárisabbak a kelleténél, nincsenek bennük fékező kiteresedések, „öblök". Fazakas kifogásaival többen egyetértettek, Ekler Dezső a külső köztereket is hiányolta (illetve elégtelennek tartja a betervezetteket). A kereszttengelyt ő jobban hangsúlyozná, mert általa fókuszpontot kaphatna az egész együttes. Finta József azzal védte meg a terv közlekedőtereit, hogy egy plázában nem lehetnek zsákterek, mert a folyosók folyamatos „átöblítést" igényelnek.

Beleznay Éva, megbízott fővárosi főépítész szerint igen jó minőségű, hosszú távon is működőképes tervről van szó, amely ráadásul egy jó KSZT-n alapul. Kapy Jenő ezzel szemben nem talál bizonyságot arra, hogy az épület biztosítja-e majd a változtathatóságot: mi lesz, ha a jövőben új funkciót kell találni egy ilyen roppant méretű épületnek? A külső tereket ő is gyengének, elnagyoltnak találja. A beépítés összességében túl tömör, nem enged levegőt, szabad tereket. Mikó László szerint szembeötlő a lakóházakban megnyilvánuló határozott építészi magatartás és a plázatömbben érezhető szakmai bizonytalanság közötti ellentét: nehezen értelmezhetőek a tömegek, a heterogenitás kívánalmát a tervezők túllihegték.
A tervtanács az építési engedélyezési tervet elfogadásra javasolta, de ajánlotta a tervezőknek a vita során elhangzott problémák átgondolását.

szöveg és képek: HP

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk