Épületek/Lakóépület

Sárga, piros, fehér

1/13

helyszínrajz

alaprajz 4 emelet

homlokzat

?>
?>
?>
?>
helyszínrajz
?>
alaprajz 4 emelet
?>
homlokzat
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/13

helyszínrajz

alaprajz 4 emelet

homlokzat

Sárga, piros, fehér
Épületek/Lakóépület

Sárga, piros, fehér

2009.10.20. 10:51
MÉD

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Hartvig Lajos DLA, Kiss Noémi

Vélemények:
5

MÉD:

Radikálisan korszerű, ám gazdaságosan megépíthető architektúra, ami a mostani, heterogén építészeti környezetből a XXI. század felé mutat. • A Bánáti + Hartvig Építész Iroda Dagály utcai lakótömbje.

Tervezési alapelvek
Individualitás – A lakások nagy száma és az épületegyüttes méretei ellenére a komponálás alapelve az ismétlődés kerülése. Valamennyi lakás legalább három jellemzőjében különbözik az összes többitől.

Progresszió – Radikálisan korszerű, ám gazdaságosan megépíthető architektúra, ami a mostani, heterogén építészeti környezetből a XXI. század felé mutat.

 

1/13

2/13

3/13

 

 

Világosság – A napfény derűssé teszi a reggelt, a hétvégét, a hétköznapokat. Kis mélységű lakásokat terveztünk és nagyméretű ablakokat, hogy a lakások minden pontja fürödhessen a fényben. A lépcsőház és a közlekedők levegősek, világosak, homlokzatra kivezetettek.

Jellegzetesség – Az épület, betartva a városépítészeti előírásokat, markáns építészeti jegyekkel különbözteti meg magát a többi hasonló nagyságú lakóépülettől.

Bitkép – Az épület homlokzatának kialakításakor három plasztikai elemet használtunk: sárga színű kiugró zárterkélyeket, az épületen körbefutó piros csíkot, és fehér erkélyeket. A homlokzat alapstruktúráját a felületen véletlenszerűen elhelyezett zárterkélyek adják. A homlokzat raszterében a sárga kiugró tömegek bináris kódban megjelenített szöveg vagy szám bitképét idézik. A bitek térbeli elhelyezkedése önkényes: pozíciójuk nem következtethető ki a többivel kialakított kapcsolatukkal, nem írható le semmiféle matematikai vagy geometriai összefüggéssel. A zárterkélyek sárga bitképére egy második digitális kódot, véletlenszerűen töredező piros csíkot terveztünk, ami erkély is egyben. A fennmaradó homlokzatfelületre a funkció megszabta helyekre további erkélyeket helyeztünk el. A homlokzatot nem terveztük, hanem a három elem egymás közötti közlekedési szabályait alakítottuk ki. A szabályok betartása mellett kialakított összkép egyik eleme sem hozható semmifajta leírható összefüggésbe sem a hozzá hasonló többi elemmel, sem a másik két elemkészlet részeivel.

 

helyszínrajz
4/13
helyszínrajz

alaprajz 4 emelet
5/13
alaprajz 4 emelet

homlokzat
6/13
homlokzat

7/13

8/13

9/13

 

 

Műleírás
Az építtető, a Metropolitan Alfa Kft. a Bp., XIII. kerület Esztergomi út - Bodor utca - Jakab utca - 25884/47 hrsz. telek által határolt tömbön lakóparkot kíván létesíteni. Irodánk az Angyalföldi Lakásépítő Rt. meghívására a területre kiírt meghívásos tervpályázaton vett részt, amelyet a zsűri döntése alapján megnyert.

Az építtetővel közösen kialakított tervezési program szerint a beruházás célja a beépítési keretek között maximális szintterület elérésével színvonalas lakóépület létrehozása új beépítés kialakításával. A rendelkezésre álló legnagyobb beépíthető alapterület elérése mellett jó arányú, jól használható lakásokat, kellemes lakókörnyezetet kell kialakítani, aminek révén jól értékesíthető lakások jönnek létre. Ehhez hozzátartozik a megfelelő számú parkoló, valamint az épület pinceszintjén a lakásokhoz tartozó tároló felületek biztosítása is.

A tömegalakítás léptékét, főbb igazodási síkjait a szabályozási terv, valamint a szomszédos épületek determinálják. A gazdaságosságra való törekvés a beépítési mutatók minél teljesebb kihasználása irányába mutat, amit telek morfológiájának, a kis alapterületű lakások közlekedővel való feltárásának, a tömegalakítás igényeinek, valamint a biztosítandó parkolószám a figyelembe vételével is sikerült maximalizálni.
Az épületnek valamennyi, utca felőli és hátsó telekoldali beépítési vonala adott, amit értelemszerűen követtünk.

 

10/13

11/13

12/13

 

 

Az Esztergomi u. - Jakab u. - Bodor u. - Turbina u által határolt területen összesen pince+fsz+9 emeletes lakóépület 5 függőleges közlekedési magra tagolódik, melyre az emeleti szinteken középfolyosós rendszerben vannak felfűzve a lakások. Ebből 4 lépcsőház a sarkokban, a sötét zónában került elhelyezésre, az 5. pedig a belső udvari északi fronton. A közterületi feltárás személygépkocsival a Jakab utcáról történik. Gyalogosan a lépcsőházak az Esztergomi, Bodor, illetve Jakab utcáról közelíthetők meg. A Turbina és a Bodor utca többi részére kisebb-nagyobb üzleteket nyitottunk
A földszint területének jelentős részét az üzletek foglalják el, a Jakab utcára és a Turbina utcára nyitottunk kisebb-nagyobb üzleteket. Az üzletek közötti részen, az Esztergomi és a Jakab utcára homlokzati felülettel 130 állásos parkolót terveztünk gépi parkolással, melynek feltárása a Jakab utcáról történik. A parkoló állások mellett az épület gépészeti helyiségei is a földszintre kerültek.

Az első emelettől az ötödikig közel azonos kialakítású szintek találhatók. A lépcsőházakból füstmentes előtereken és folyosókon keresztül tárható fel a különböző méretű és alaprajzi kialakítású lakások.


Építtető: AL Holding
Szűrös Attila beruházási igazgató
Frey Tamás fejlesztési és tervező vezető
Szabó Ágota tervezési koordinátor

Építész tervező: Bánáti + Hartvig Építész Iroda
felelős tervező: Hartvig Lajos
projektvezető: Kiss Noémi
építészek: Nagypál Viktor, Fullár András, Fehérvári Éva, Szeder-Krausz Ágnes, Dávid Anita, Petró Margit
statika: Gecsényi Róbert - Dinám Kft
épületgépészet: Kiss József, Csőke Tamás - PhQ Kft.
épületvillamosság: Dorgai Károly - KATE Kft.
Vízszigetelés: Horváth Sándor, Béles Gábor - Pataki és Horváth Kft.
Kertépítészet: Bán Karolina, Lukács Kati- Égig érő fű Kft.
Tűzvédelmi szakértő: Varga Miklós - ORANGA Kft.
Akusztika: Csott Róbert - 95 Apszis Bt.

Generálkivitelező: CMA Kft.

Vélemények (5)
fovarosi.blog.hu
2009.10.21.
21:34

"Kis mélységű lakásokat terveztünk és nagyméretű ablakokat" - ja, csak jópár elé odakerült egy olyan sárga erkély, ami a fény 60%-át kiszűri. Nehogy túl fényes legyen a lakás. A belső udvar szűkösségéről, a beépítés embertelen fokáról már nem is beszélve. Ez lesz 50 év múlva a kopott sárga gettó lakótelep. Ja, és sétálj ki a ház elé, hogy hogy néz ki a közterület előtte. Siralmas.

-- http://budapestjovoje.freeblog.hu/ --

ragacs
2009.10.21.
00:32

Ni-niiii!!!

A T. kollégák felfedezték a kombinatorika szabályaira épülő, idividualista tömegeket kiszolgáló, egyediség módszerét! :)

Kicsit kombinálunk, variálunk, permutálunk, és kész is a ház. :)

Attól tartok, a fenti szöveg kissé célt tévesztett. Reklámnak elmenne, ha nem lenne ilyen hosszú... 

 

mB
2009.10.20.
19:33

bennem is hasonló merült fel - illetve hogy taléán rossz képeket párosítottak össze a cikkel.

- "Radikálisan korszerű, ám gazdaságosan megépíthető architektúra" - a képen egy szokványos, mai társasház képét látom. Nekem a "korszerű" is erős túlzás lenne, a "radikálist" végképp nem értem.

- "Világosság – A napfény derűssé teszi a reggelt" - már akinek, hiszen a középfolyosó miatt a lakások nagy része északi lesz.

- "A lépcsőház és a közlekedők levegősek, világosak, homlokzatra kivezetettek" - na itt merült fel bennem hogy talán másik épületről van szó. Ugyanis itt az épület MINDEGYIK közlekedője zárt és sötét, a 4 lépcsőházból egy (=1) van homlokzaton, de az is el van zárva a tényleges közlekedéstől, azaz a fenti állítás egyszerűen nem igaz.

.

Érdekes még az olyan erkély, ahonnan szinte be lehet mászni a szomszéd lakásba - benézni pedig szinte muszáj (belső sarok).

ntamas
2009.10.20.
19:05

Tisztelt Cikkíró! Az elején szögezzük le: magával az épülettel nem lett volna bajom, nagyjából ismerem a műfaji kötöttségeket. Azt nem tudom, hogy az "tervezési alapelvek" menüben leírtak hogyan kötődnek a képeken szereplő épülethez? Mert a "progresszív radikálisan korszerű" épület, mely "markáns építészeti jegyekkel" mutat a 21. század felé, az valami egészen más...

Németh Tamás

bardóczi
2009.10.21.
07:57

@ntamas: alapvetően egyet értve, a színek újrafelfedezése a "lakótelep" építészetben - mert akárhogyan is nézzük, ez egy lakótelep, mint a legtöbb "liget", "park", és "kert" - örvendetes tény.

A "tiranai zseni", Edi Rama polgármester, aki civilben képzőművész, az albán főváros "szociális rehabilitációját" homlokzati színkompozíciókkal indította el.

Tiranai

A panelekre vitt színek itthon is hódítani kezdtek. Amit Edi kicsiben megálmodott, arra az építőipar is kezd rácuppanni, a XI. kerületi Simplon projekten is tarolnak a színek. A "bitkép" koncept tehát olybá tűnik: trenddé kezd válni.Az emberarcú lakótelephez persze az mb által említett emberibb alaprajzikiosztáson keresztül vezet az út, de "külcsínnek" emocionális szempontból már ez is megteszi.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk