Technológia

RSS - időtakarékos hírfogyasztás

1/5

?>
?>
?>
?>
?>
1/5

RSS - időtakarékos hírfogyasztás
Technológia

RSS - időtakarékos hírfogyasztás

2006.06.23. 12:08

Cikkinfó

Szerzők:
Molnár Emil

Vélemények:
2

Dosszié:

Új a weben II. Hogyan böngésszük kedvenc oldalainkat, ha ki sem látszunk a munkából, de mégis érdekelnek a friss hírek?  

Definició

Ezt írja róla a wikipedia:

"Az RSS webes együttműködésre szolgáló XML állományformátumok családja, melyet híroldalak és weblogok használnak. A felhasználók az RSS révén előre beállíthatják, hogy honnan szeretnék a friss híreket megkapni, amelyek egyetlen felületen hozzáférhetők, kezelhetők lesznek."

Mit is jelent ez?

Gondold végig,
hány weboldalt követsz rendszeresen, vagyis hány különböző helyről szerezed be a napi betevő információt?
Hányszor nézel rá egy nap az adott lapokra?
Ha az előző 2 kérdés mindegyikére kettőnél nagyobb számot válaszolsz, akkor lehet, jobban jársz, ha az RSS-t használod.

Na jó, de mi az az RSS???
Röviden és tömören, a gyakorlati oldaláról: Nem kell naponta többször a böngésződben végigkattintgatnod a kedvenc weblapjaidat értelmes, téged érdeklő hírekre vadászva. Ehelyett kényelmesen rápillantasz az RSS olvasódra (lsd. lentebb), és 1 perc alatt végigfutod a feed listákat, hogy van e érdekes frissítés a kedvenceidnél. Ha van, akkor kattintasz, ha nincs, akkor folytatod a munkád. (ugyanúgy, mintha az e-mail postafiókodat ellenőriznéd.)

Feed reader, aggregátor, feed olvasó

Többféle módon is gyűjtheted feedjeidet. Ezek közül én négyet emelnék ki.

  1. Böngésző kiegészítések

  2. Levelező kiegészítések

  3. Önálló programok

  4. Web alapú programok

1. Böngésző kiegészítések:
A Mozilla Firefox "live bookmarks"-on, élő könyvjelzőkön keresztül, az Opera "Newsfeeds"-en, hírcsatornákon keresztül, a Maxthon Browser "RSS"-en keresztül támogatja a hírolvasást. Valószínűleg az Internet Explorer 7.0-s és a Safari következő verziója is támogatni fogja a formátumot, ezek mai verziói önmagukban nem támogatják.

2. Levelező kiegészítések:
A Mozilla Thunderbird segítségével "RSS accounts"-on, RSS postaládán keresztül egyből az e-mail postafiókjaink közé érkeznek a friss hírek. (Tudsz más levelezőprogramot is, ami integrált RSS olvasóval rendelkezik?)

 

 

3. Önálló programok:
Ezeket külön kell telepítenünk, de használhatóságuk és bőséges eszköztárjuk kárpótol bennünket a telepítés fáradalmaiért. Ha kell, én e mellett teszem le voksomat, mert bár minden itt felsorolt lehetőséget kipróbáltam, számomra ezek az önálló programok adták a legnagyobb hasznot.

Kettő programot ajánlanék, egyet windows alá, egyet linux alá.
Windowst használóknak a FeedReader nevű programot javaslom, Linuxosoknek pedig a Liferea-t.

Feliratkozás RSS hírekre (FeedReader)

  1. Telepítsd a számítógépre az RSS-olvasót – Letöltés

  2. Az egér jobb gombjával kattints arra a csatornára, amelyre fel szeretne iratkozni. (általában narancssárga téglalapban RSS v. XML felirat)

  3. Válaszd ki a “Copy Shortcut" vagy "Parancsikon másolása" menüpontot, és másold ki a csatorna címét (URL-jét).

  4. Másold be a csatorna címét az RSS-olvasóban megadott helyre (nyomj F3-t).

Ollé! :)

4. Web alapú programok:
A web alapú Feed Reader-ek illetve News Aggregator-ok (hírgyűjtők) -mint például a Hirlapom.hu (magyar), a My Yahoo, a Waggr és a Bloglines -- nem igényelnek szoftver telepítést, és bármely internet hozzáféréssel rendelkező gépről elérhetővé teszik a feed-eket. Kényelmes, ha nem lehet (vagy nem akarsz) telepíteni a céges számítógépre, illetve, ha sokat mozogsz, és a világ bármely részéről követni szeretnéd a kedvenceidet.

Hogy a Mac OS X használók se maradjanak ki a jóból, ITT megtudhatjuk, hogy kezeli a Safari az RSS-t. 

UPDATE:
Az utóbbi időben én is átszoktam a webes hírolvasókra, jobban mondva a Google Reader-re. Megkönnyíti az életem azzal, hogy nem kell több gépre telepítgetni 1-1 programot, illetve a feed listákat, hanem bárhonnan bármikor tudok hírket olvasni. (persze sok egyéb funkciója is van, de ez már egy másik post...)

Feedek (Hírcsatornák)

És végül ajánlanék néhány hírcsatornát kezdetnek. (A fent vázolt módszerrel adjuk hozzá a választott Feed olvasónkhoz.)

Hírek

 

Építészet, design

 

Te használod már az RSS-t?

Vélemények (2)
sityu
2007.05.29.
07:18

rss olvasás - kimaradt a talán leghasználhatóbb: -google reader; -web alapú (nem kell semmit installálni, bárhonnan elérhető, gépcsere esetén egyel kevesebb program+adatok installálására van szükség); -google fiók kell hozzá (egyébként is hasznos); -cikk a legjobb rss feed olvasókról; Nem szeretném fölöslegesen fényezni a google-t (nem is szorul rá), de tényleg az a tapasztalatom (meg sokan másoknak is), hogy ők nyújtják a legjobb szolgáltatást a témában (meg egy csomó másban is). Próbáltam más módszereket is (pl. egy másik említetlent: a netvibest is) de a g-readerrel lényegesen könnyebb, gyorsabb, használhatóbb az rss-fogyasztás. üdv: sityu

tewe
2007.05.29.
15:21

@sityu: a cikk keletkezése óta én is áttértem a google reader-re. úgyhogy a pont a tiéd, én is azt támogatom :)

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk