Épülettervek/Középület

Rolling Stones

1/12

tabló - építész: ZIP Architect Studio

?>
tabló - építész: ZIP Architect Studio
?>
tabló - építész: ZIP Architect Studio
?>
tabló - építész: ZIP Architect Studio
?>
tabló - építész: ZIP Architect Studio
?>
helyszín - építész: ZIP Architect Studio
?>
kabinok - építész: ZIP Architect Studio
?>
vízkezelő rendszer - építész: ZIP Architect Studio
?>
axonometria - építész: ZIP Architect Studio
?>
vendégház alaprajz, metszet - építész: ZIP Architect Studio
?>
panoráma - építész: ZIP Architect Studio
?>
vendégház - építész: ZIP Architect Studio
?>
építész: ZIP Architect Studio
1/12

tabló - építész: ZIP Architect Studio

Rolling Stones
Épülettervek/Középület

Rolling Stones

2018.10.10. 10:00

Projektinfó

The Rolling Stones

Tervezés éve:
2018

Stáblista

építész: Juhász-Szigeti Zsófia, Köninger-Péter Zsuzsanna, Méhes Orsolya, Simon László, Ruppert András, Pánovits Norbert

A sarki fény kétségkívül az egyik legizgalmasabb jelenség, amivel az ember találkozhat, ha Izlandon jár. A Bee Breeders által meghirdetett Northern Light Room Challenge pályázatára a ZIP Architect Studio több görgethető, az északi fény megfigyelésére alkalmas kabint és egy közösségi kiszolgáló épületet tervezett.

Háttér

Az északi országok sok más látványossága mellett az egyik, ha nem a legnagyobb különlegessége a sarki fény jelensége, mely minden évben turisták ezreit vonzza a sarkkör közeli területekre. Az elmúlt években számtalan megfigyelőpontot építettek ezeken a helyeken a hatalmas obszervatóriumoktól kezdve az egészen apró léptékű északi fény figyelőkabinokig. A Bee Breeders által meghirdetett Northern Light Room Challenge azt a cél tűzte ki a pályázaton indulók számára, hogy olyan egyedi megjelenésű, 2-4 személyes alvóhelyeket tervezzenek meg, amiket a területen lakó család tart fenn.

 

Inspirál a környezet

A pályázat által kijelölt tervezési helyszín az Izland északi részén található Mývatn tó partján, egy dombon található, mely egy bazaltos lávakitörés hatására jött létre. Környezetét pszeudo-kráterek és lávaoszlopok jellemzik, a területről pedig kitűnően látszik a sarki fény. A zord, de mégis gyönyörű táj egyszerre csábít a felfedezésre és követeli ki magának a tiszteletet és az érintetlenséget az emberi beavatkozásokkal szemben. Célunk egy olyan épületegyüttes létrehozása volt, mely formálásával részévé tud válni környezetének, de ha a helyzet úgy kívánja, el is tud „tűnni" abból.

 

Komplex feladat

A feladat - az északi fény megfigyelésére alkalmas kabinok megtervezésén kívül – magába foglalt még egy, a „szobákat" kiszolgáló közösségi épületet, egy családi házat a tulajdonos családjának és egy istállót különleges, izlandi lovaiknak. Ennek az épületegyüttesnek célja, hogy kiaknázza a területben rejlő lehetőségeket, feltárja az ide érkezők számára a panorámát. Megfelelő tereket biztosít a 3 különböző igényű funkció számára. Fenntarthatóan, megújuló forrásokból működik.

Mindegyik megtervezendő funkció esetén érvényesnek tartottuk azt a megállapítást, miszerint az épületeknek tiszteletben kell tartaniuk a körülöttük elterülő vidéket. Mivel a funkciók különböző léptékű és minőségű épületet kívántak meg, ezért mindegyik esetén más és más izlandi jellegzetességből merítettünk inspirációt. A közösségi tér és a család lakóháza esetén az izlandi népi építészet adta az alapot, míg a kabinok a vulkanikus táj egyik jellemző képződményét, a bazalttömböket idézik.


axonometria - építész: ZIP Architect Studio
8/12
axonometria - építész: ZIP Architect Studio



vízkezelő rendszer - építész: ZIP Architect Studio
7/12
vízkezelő rendszer - építész: ZIP Architect Studio

 

Tengelyes telepítés

A tervezési területen épületeinket a kelet-nyugati tengely mentén helyeztük el. A tengely keleti végén, a domb oldalába „rejtve" alakítottuk ki a tulajdonos családi házát és az ahhoz közös terasszal csatlakozó, vendégeket kiszolgáló szárnyat. Mindezt úgy, hogy a teraszon keresztül kilátást nyíljon az északi és déli völgyre is. Innen indul a rejtett ösvény, mely feltárja a sarki fény figyelőpontot.

A tengely nyugati végpontjában található dombtetőn, a legjobb kilátással rendelkező helyen helyeztük el kabinokat, egymástól kellő távolságban eltolva ahhoz, hogy mindegyik számára biztosítani lehessen a zavartalan kilátást.


helyszín - építész: ZIP Architect Studio
5/12
helyszín - építész: ZIP Architect Studio

 

Rolling Stones

A domb tetején 4 db kétszobás és 3 db egy szobás kabint helyezünk el, melyek formájukkal és égetett faburkolatukkal utalnak a bazaltképződményekre. Északra tájolt, döntött homlokzatukat a tökéletes kilátás elérése végett egy nagy panoráma ablak alkotja.

Mivel a helyi szabályozás szerint a partól számított 200 m sávban alappal rendelkező épület nem helyezhető el, így a kabinok szerkezete autó után csatolható kerekes alvázra épül – így gördülnek a sziklák a tájban.

 

építész: ZIP Architect Studio
12/12
építész: ZIP Architect Studio

panoráma - építész: ZIP Architect Studio
10/12
panoráma - építész: ZIP Architect Studio

 

Vendég- és családi ház

A központi épületegyüttes egyszerű kubusával egyszerre modern és hagyományőrző, mivel az izlandi népiépítészetre jellemző építészeti eszközökkel kialakított: félig dombbal takart tömeg, helyi élőflórával beültetett zöldető, fa homlokzatburkolat.

A téglatest alakú kubus 3 egységre bomlik - a tulajdonos házára, közös teraszra és a vendégházra melyek az északi oldalon elhelyezkedő tornácra vannak felfűzve. Ezen átmeneti tér a korábban említett kelet-nyugati tengely része, melyen végig haladva egy lépcsőn keresztül juthatunk el az alvó egységekig.

 

vendégház - építész: ZIP Architect Studio
11/12
vendégház - építész: ZIP Architect Studio

 

A tulajdonos háza egyszere ápol szoros kapcsolatot a ház többi részével és ad megfelelőn intim teret azzal, hogy privát helyiségei elfordulnak a vendégekkel közös terektől. A közös terasz megfelelő átmenetet képez a két fő funkció között és nagyszerű kilátással szolgál a vendégek számára. A vendégházi rész a tömeg magaslatba vájt felén helyezkedik el és olyan helyiségeket tartalmaz mint a szociális blokk, szauna, közösségi terek, személyzeti lakrészek.

Az egész ház tartószerkezetét ragasztott fatartók alkotják, melyek megjelennek a külső és belső térben egyaránt. Homlokzati felületképzése pedig a kabinokhoz hasonló égetett fa burkolat.

A fenntarthatóság jegyében az épület összegyűjti a tetőre lehulló csapadékot és ezt felhasználja mosásra, fürdésre, komposzt WC öblítésre. A fűtést a terület számos pontján felszínre törő geotermikus energia oldja meg.

ZIP Architect Studio

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk