Épülettervek/Tervpályázat

Református templom, ifjúsági központ és parókia épület, Nagykovácsi

1/19

?>
?>
?>
?>
helyszínrajz
?>
földszinti alaprajz
?>
emeleti alaprajz
?>
?>
?>
metszetek
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/19

Református templom, ifjúsági központ és parókia épület, Nagykovácsi
Épülettervek/Tervpályázat

Református templom, ifjúsági központ és parókia épület, Nagykovácsi

2006.12.22. 11:48

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Nagy Tamás DLA

Dosszié:

A 6. bírálati sorszámú pályamű Szerzők: Nagy Tamás DLA vezető építész tervező Munkatársak: Pintér Anita, Harmos László

A Bíráló Bizottság 200.000 Ft megvételben részesítette a 6. bírálati sorszámú pályaművet

Szerzők: Nagy Tamás DLA vezető építész tervező
Munkatársak: Pintér Anita, Harmos László

 

 

A pályamű részletes bírálata 

 

Egységesen szerkesztett épületegyüttes, kellően differenciált terekkel, karakteres építészeti megjelenésseI, mely egyszerre modern és építészeti hagyományokat őrző. Telepítésében városias jelleget mutat, amire a környező terület beépítési vázlata is utal. A főút felőli átlátások, a hangsúlyos, a református hagyományokat követő, különálló zömök harangtorony, a tömegek együttes érzékelése nagyvonalú megoldást ad. Az együttes feltárása kedvező, jól szakaszolható, bár a templom terület belső részén van. Építészeti megfogalmazása inkább a német protestáns hagyományokat tükröz, ugyanakkor téglaarchitektúrája a nagykovácsi környezetben nem idegen. Kialakításából adódóan racionálisan kivitelezhető. A terv megvételben részesült.

 

 

 

Műleírás

A Nagykovácsi Református templom és közösségi centrum koncepcionális megfogalmazásánál azt a kettős célt tartottuk szem előtt, hogy az együttes egyszerre legyen VÉDETT SZIGET és a külvilág felé NYITOTT LELKI és SZELLEMI központ. Fenti célok térbeli modelljét a protestáns erődtemplom transzparenssé tételében találtuk meg. Így alakult ki az a szabályos, négyzet alakú beépítés, melyet egy ÁTTÖRT FAL vesz körül. A körítő falon belül az egyes funkcióknak szállást adó épületeket úgy rendeztük el, hogy azok különböző nagyságú és rendeltetésű udvarokat, kerteket jelöljenek ki.

Az együttes bejáratát a parkoló és a gyalogos út felől egy visszaugratott fogadótérrel alakítottuk ki, melynek a fából szerkesztett harangláb ad vertikális hangsúlyt. A kapun áthaladva a központi fekvésű templomudvarba jutunk, ahonnan az összes épület megközelíthető. Az udvar közepére kutat terveztünk. A templom-épület, mint a leghangsúlyosabb eleme az együttesnek, a beépítés súlypontjában, a legnagyobb tömegű épület.

A templom alapszerkesztésében a tradicionális falusi református templomok elrendezését követtük, szószék oltárt terveztünk. A gyülekezeti termet az orgonakarzat alatt úgy helyeztük el, hogy az könnyen összenyitható legyen a templomtérrel. A templom előteréből nyílik az az üvegezett falú helyiség, melyből a gyermeküket vigyázó anyukák követni tudják az istentiszteletet.
Szintén az előtérből lehet elérni a gyülekezeti termet, a teakonyhát és a mosdó csoportot. Ide kapcsolódik a gondnoki iroda és a lelkészi hivatal. Innen lépcső vezet fel a karzatra, mely alatt a ruhatárat helyeztük el. A földszinten 180-200, a karzaton 50-60 ember tud leülni. A gyülekezeti teremhez és a lelkészi hivatalhoz kapcsolódó kis kert a csöndes, elmélyült beszélgetések színtere lehet.

A beruházás második ütemeként megvalósuló közösségi házat két tömegre bontottuk: részben, hogy tömege ne konkuráljon a temploméval, másfelől ez újabb ütemezési lehetőséget jelenthet. Az első épületet kis nyaktaggal kapcsoltuk a templom előteréhez, de az épület közvetlenül is kinyílik a templom-udvarra. Ebben az egységben helyeztük el az étkező, teázó helyiséget és a melegítő konyhát. Az étkezőt úgy képzeltük, hogy az az étkeztetésen kívüli időben is jól használható legyen klubélet számára (büfé, teázó). A melegítő konyha gazdasági kiszolgálása egy, a parkolóból nyitott külön kis kapun keresztül biztosított.

A közösségi ház második épületének földszintjén a két kisebb (20 fős) és egy nagyobb (40 fős) terem található a szükséges előcsarnokkal és mosdókkal. Itt helyeztük el az irodát is, mely egyben jó ellenőrző pont az egész épületegyüttes számára, tekintettel arra, hogy közvetlen a bejárat mellett található. A közösségi háznak is van egy saját kertje: elsősorban a fiatalok számára – itt lehet zajosabb jétákokat is játszani. Az emeleti színtereken a segédlelkészi lakást és a 2 ill. 4 fős vendégszobákat helyeztük el. Folyosó helyett egy tágasabb társalgót alakítottunk itt ki, ahol a falakat végig könyvespolcok borítják – így az szabadpolcos olvasótérként használható. Az építkezés utolsó fázisaként valósulna meg a parókia, mely szintén a templom-udvarról közelíthető meg. A harangtorony árnyékában van hely egy gépkocsibeállónak, ahol a lelkész tud parkolni. A parókia földszintjén a konyha-nappali-dolgozó kapott helyet, az emeleten az igényelt három hálószoba. Mindkét szinten mellékhelyiségekkel természetesen. A parókia és templom között található a lelkész saját kertje.
A főbejárat mellett helyeztük el a harangtornyot, melyet tiszta fa konstrukciónak képzeltünk.

A felhasznált anyagok és szerkezetek:

Síkalapozás, Porotherm felmenő falak, vasbeton pillér erősítéssel. A Porotherm blokkból épített falak kívül 12 cm fagyálló kisméretű téglaburkolatot kapnak, melynek dörzsölt, festett felületképzést gondoltunk. A födémek monolit vasbeton szerkezetek, a templomtér lezárása sűrűgerendás fafödém. A nyílászárók mázolt faszerkezetek, hőszigetelt üvegezéssel. A belső ajtók fém tokkal és HPL laminált ajtólappal készülnek, a közösségi ház három klubhelyisége között mobil válaszfal készül. A külső ajtók fenyő szerkezetek.
A fedés egyenes záródású cseréppel kettős fedés, a bádogos munka: vörösréz. A belső burkolatok: kemény mészkő az előterekben és a templomtérben, hajópadló vagy parketta a gyülekezeti teremben, irodákban és a klubszobákban, ill. vendégszobákban. A mosdókban kerámia burkolat készül. A belső kiképzésben a puritán formálás és a nemes egyszerűség dominál.

Az épületek fűtését önálló, központi fűtéssel képzeltük, épületenként saját cirkóval. A templomtérben és annak előterében padlófűtést terveztünk, a többi helyen radiátoros fűtést. Az udvarok, kertek kialakításában is az egyszerűség és a jól használhatóság elvét követtük. A fogadótér hasított kemény mészkő burkolatot kap, a templom-udvarban gyep lenne, az épületeket összekötő négyzetes „kerengő" jráda gyephézagosan rakott hasított kőburkolatú. Az épületegyüttes utolsó elemének elkészültével e járda fölé árnyékoló pergola készülne fából, fa oszlopokkal.

Az együttes megjelenését karakteresen meghatározza az a négy hársfa, mely a négyzetes beépítés négy sarkába lenne ültetve. Ezek előnevelt, viszonylag nagy fák, hogy már az építés első fázisában jól látható jelei lennének a végleges szándéknak. A templom-udvar közepén egyszerű, kőtömbökből kialakított kút vagy medence elhelyezését javasoljuk, mely a kolostor-udvarokhoz hasonlóan, az élet forrását szinbolizálná. A parókiához közvetlenül kapcsolódó kert a lekész-család pihenését szolgálja, de zöldséget, fűszert is lehet itt termeszteni. A gyülekezeti teremhez kapcsolódó „csöndes kert" beszélgetések helyszíne, itt csak gyep és néhány kerti szék lenne a fa alatt. Az ifjúság számára egy nagyobb sarokkert készült: itt lehet ping-pongozni, kosarazni, zajosabb együttléteket megtartani. Ez is gyeppel borított terület.

A parkolókat az erre a célra kijelölt területen helyeztük el, itt a közlekedőút aszfaltozott, a parkoló-állások gyeprácsos kialakításúak. 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – Családi ház Üllőn

2020.11.16. 16:24
00:01:41

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Elérkeztünk a Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk utolsó részéhez. Az Üllőn található családi ház fekete hullámpala borításával hívja fel magára a figyelmet, de más érdekességeket is rejt a Konkrét Stúdió által tervezett épület.

Épületek/Lakóépület

MÉD 2020 finalista épületek – SA43 társasház

2020.11.16. 16:21
00:01:40

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

A Varga Noémi és Szelecsényi Balázs által tervezett SA43 társasház a hegyvidéki telek különleges adottságaihoz igazodik. A Média Építészeti Díja 2020-as finalistáit bemutató videósorozatunk legújabb részében ezt a karakteres megjelenésű épületet járjuk körül.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk