Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Közélet, hírek

Pro Architectura díj 2001

1/11

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/11

Pro Architectura díj 2001
Közélet, hírek

Pro Architectura díj 2001

2001.10.02. 11:17

Pro Architectura díj 2001

 

Az Építészeti Világnap alkalmából 2001. október 1-én a MÉSZ-ben Vonza András földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter adta át az idei Pro Architectura díjakat. Az ünnepségen jelen volt Szaló Péter helyettes államtitkár és Weiler Árpád, a MÉSZ elnöke. A díjazottak:

Lázár Antal, Szécsi Zoltán (A & D Stúdió, Budapest)
Eötvös Károly Megyei Könyvtár rekonstrukció, Veszprém

A rekonstrukció építészeti megfogalmazása a helyi polgárok széles körében igen pozitív visszhangra talált. Legnagyobb erénye, hogy a volt püspöki palota értékeinek megőrzésével és az új építésű épületrész markáns, mai hangvételű megfogalmazásának olyan harmonikus épületegyüttese született, amely új építészeti minőséggel gyarapítja a patinás megyeszékhely kulturális életének központját, a színházkertet.

 


Lukács István és Vikár András (Lukács és Vikár Építész Stúdió Kft., Budapest)
Graphisoft Park, Fejlesztési épület, Budapest

 

Az épület igényes építészeti megoldásokkal igazodik a Graphisoft Park eddig felépített épületeihez, azok építészeti hangulatával harmonizál. Megvalósítása a tégla és üvegsíkok rafináltan játékos együtteseként - a mögöttes tartalomra utalóan - az ipari építészet jelentős hagyományaihoz kötődik. Legfőbb értékének az egyéni hangvétel, a Park egészéhez igazodó mértéktartó megfogalmazás ítélhető. 


Skardelli György (KÖZTI)
Knorr-Bremse kutatási és fejlesztési központ, Budapest, XI., Major utca

Az épület szerencsésen ötvözi az irodaházaknál szükséges praktikus megoldásokat a funkcionális tartalom letisztult részleteivel úgy, hogy sikerült egyszerre elegáns és nagyvonalú térszervezéssel különlegeset alkotni. Szellemisége és formavilága híven tükrözi a benne folyó világszínvonalú tevékenység különlegességét és egyediségét. (A cég az egyik legjelentősebb, fékrendszereket fejlesztő társaság a világon).Az épület jó példa a forma és tartalom finom egységére, valamint az átlagostól eltérő, de mégis kikristályosodottnak tűnő megjelenés következetes megvalósítására.


Ferencz István
Katolikus egyházi együttes, Miskolc- Avas

Az épületcsoport Miskolc egyhangú nagy lakótelepének egyik legfontosabb pontján értéket és hangsúlyt teremtett. Az egész épületegyüttest az őt körülvevő szürke környezetben nyugodtság és harmónia jellemzi.Változatos tömegével, aprólékos formálásával sajátos hangulatot, méltó környezetet biztosít a templomnak, iskolának. Az épületegyüttes tömegformálása tudatos és szép, a lakótelep felől hangulatos és látványos megjelenése mellett ízlésesen uralja a tapolcai völgy - egy teljesen más környezet - felől is a hegytetőt. 


Vadász Bence (Vadász és Társai Építőművész Kft., Budapest)
Margit ház, irodaépület, Budapest

Az épület nyugodt tömegével, homlokzati ritmusával, beépítési kontúrjával harmonizál a környezet kialakult városi övezetébe - ugyanakkor mozgalmasságával, anyaghasználatával, erős fény-árnyék hatásaival, tetőtéri saroktornyával - izgalmas épített vizuális pontja a városrésznek. Buda korábban egyik legszegényesebb utcájának új saroképületeként a könnyedség, szárnyalás és a kellem összhangjának szerencsés megfogalmazásával hat környezetére. 


A díjra benevezett további építészek és alkotásaik

Annus Ferenc és Annus Marina (IPARTERV)
Amerikai Nemzetközi Iskola, Nagykovácsi

dr. Finta József, Fekete Antal, ifj. Peschka Alfréd (Finta és Társai Építész Stúdió, Budapest)
WestEnd City Center, Budapest

Vadász Bence (Vadász és Társai Építomuvész Kft., Budapest)
Nissan épületegyüttes, Budapest

Sólyom Miklós
Hermes üzletház, Szombathely

Bozsódi Csaba, Farkas Gábor, Venczel Tamás (Farkas és Guha Építész iroda, Kecskemét)
A Természet(védelem) Háza, Kecskemét

dr. Kiss Zsolt István, Szathmáry Zsolt
Gyermekszív Központ, Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, Budapest

S. Zlamál Ilona
Városi Kórház, Nagykorös

Domokos Béla (Kaposvár)
Nagyatád és környéke Takarékszövetkezet, Nagyatád

dr. Finta József, Szabó Tamás János, Tarczi Péter (Finta és Társai Építész Stúdió, Budapest)
MÁV utascsarnok új fejépülete, Nyugati pályaudvar, Budapest

Sáhó László (UVATERV)
Repülésirányító főközpont, Budapest, Ferihegy

Plájer János, Szabó Tamás János (Finta és Társai Építész Stúdió, Budapest)
Bellevue Plaza irodaház, Budapest

dr. Gáborjáni Péter
Lakóház, Telki, Kökörcsin utca

Krizsán András (KÖR)
Sziget strandfürdő, Révfülöp

Tima Zoltán (KÖZTI)
Diplomata lakóház, Budapest

 

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk