Nézőpontok/Vélemény

Praxismodellek 2: célmeghatározás

1/10

Praxismodellek 2 - Célmeghatározás - fotó: perika

?>
Praxismodellek 2 - Célmeghatározás - fotó: perika
?>
Praxismodellek 2 - Célmeghatározás - fotó: perika
?>
Praxismodellek 2 - Célmeghatározás - fotó: perika
?>
Praxismodellek 2 - Célmeghatározás - fotó: perika
?>
Rabb Donát, Schreck Ákos, Boér Tamás, Nagy Csaba - fotó: perika
?>
Praxismodellek 2 - Célmeghatározás - fotó: perika
?>
Praxismodellek 2 - Célmeghatározás - fotó: perika
?>
Boér Tamás, Nagy Csaba - fotó: perika
?>
Rabb Donát, Schreck Ákos, Boér Tamás - fotó: perika
?>
1/10

Praxismodellek 2 - Célmeghatározás - fotó: perika

Praxismodellek 2: célmeghatározás
Nézőpontok/Vélemény

Praxismodellek 2: célmeghatározás

2016.06.09. 12:49

Cikkinfó

Szerzők:
Zöldi Anna

Földrajzi hely:
Budapest

Építészek, alkotók:
Rabb Donát, Schreck Ákos, Nagy Csaba

Dosszié:

A praxismodellekről szóló építészeti stúdióbeszélgetéseken 2. alkalommal Nagy Csaba, Rabb Donát és Schreck Ákos beszélt a személyes és az iroda működtetése szempontjából szükséges célok meghatározásáról illetve az ezzel kapcsolatos stratégiák és készségek elemzéséről. Zöldi Anna beszámolója. 

Meghívottak: Nagy Csaba (Archikon Építész iroda), Rabb Donát és Schreck Ákos (Minusplus építész iroda)

Moderátor: Boér Tamás, tanácsadó, vezetoihatekonysag.hu
További résztvevők: Pásztor Erika Katalina (éf), Borsay Attila (MCXVI Építészműterem), Malinák Judit információs társadalom kutató, ügyvezető (eon projekt & design), Nógrádi Péter (épületgépész), Soltész Noémi, Pájer Nóra (Nanavízió), Batizi-Pócsi Péter, Batizi-Pócsi Gergő (batlab), Szabó Ani, B. Szabó Vera (XYZ Építésziroda), Varga Csilla (MOME).

Miért dolgozunk? A legegyszerűbbnek tűnő kérdés, mégis alapvető, hogy meggyőzően válaszoljunk rá - első sorban önmagunknak. A moderált beszélgetés eredményeképpen az est résztvevői tudatosíthatták magukban, hogy a sikeres üzleti kommunikáció és a cég működésének sikere is azon alapul, hogy mi magunk – vezetőként és magánemberként is - pontosan tisztában legyünk a céljainkkal, olyannyira, hogy azt egyetlen világos mondatban képesek legyünk megfogalmazni. Mottóul Boer Tamás coach Churchill szavait idézte arról, hogy a felkészülés és a mondanivaló hosszúsága fordított arányban állnak egymással – a legtömörebb mondanivaló igényli a legelmélyültebb gondolkozást és az ehhez szükséges leghosszabb előkészületet. A vezetői hatékonyságot segítő tanácsadással foglalkozó szakember a küldetés - jövőkép – stratégia hármasának tisztázásban és következetes alakításában foglalta össze a sikeres, célorientált fejlődés szükséges feltételeit. A „hogy adjam el magam?" kérdése, az árnövelés, a szervezeti növekedés és koordináció, a tagok motiválása mind általános problémák egy szervezet fejlődése során. A meghívott építészirodák képviselői a moderátori kérdések nyomán bemutatták praxisukat és ebből jól kirajzolódott, hogy az általános képlet hogyan árnyalódik az építészszakma esetében, milyen speciális adottságok befolyásolják egy építésziroda sikeres működését és működtetését.

Praxismodellek 2 - Célmeghatározás - fotó: perika
3/10
Praxismodellek 2 - Célmeghatározás - fotó: perikaA meghívottak ismét más-más generációt képviseltek, de úgy tűnik, hogy a célmeghatározás vonatkozásában nincsenek generációs különbségek - szemben a marketing és a brandépítés előzőleg tárgyalt témakörével. Mind a Minusplus iroda, mind az Archikon tudatosan - bár másféle eszközökkel – törekszik az iroda jövőképének alakítására. A folyamat nagyjából azonos, és az alapvető építész-dilemmát tükrözi: hogyan válik egy építész iroda főnöke tervezőből vezetővé.

Az építészet önmagában örömet adó, alkotó tevékenység és ez több szempontból is befolyásolja a tudatos piaci érvényesülést. Az építész célja nem feltétlenül és nem kizárólag a cég piaci sikere, ugyanilyen súllyal szerepelnek a humán szempontok: a tervező szeretné megvalósulva látni elképzeléseit, „jól érezze magát" (NCS), illetve hogy "a maga eszközeivel jobbítson a világon" (MP). Ezért hajlamos többet dolgozni, alacsonyabb áron feladatot vállalni, számtalan tervvariációt készíteni akkor is, ha piacilag ez nem indokolt. Ugyanakkor a tervező építész és az iroda érdekei egy idő után nem esnek egybe, és ezzel az eredetileg alkotó vénájú irodavezetők előbb-utóbb mind szembesülnek. A munkák gyarapodásával jár a cég bővülése, ezzel az alkalmazottak iránti felelősség is nő, ami a feladatok delegálását teszi szükségessé. Az irodavezető tervező először csak mással rajzoltat, aztán már csak moderálja a folyamatokat, végül csak a menedzsmentre jut ideje. Tudatos vezetői kontroll szükséges ahhoz, hogy ennek ellenére az iroda megőrizze, illetve kifejezze azt a szakmai minőséget és karaktert, ami az alapításkor a tulajdonosokat motiválta, illetve jellemezte. A megbízók Zaha Hadid nélkül is Zaha Hadid házakat várnak a Zaha Hadid irodától… A beszélgetés ennek a tudatosságnak az eszközeire irányította a résztvevők figyelmét azzal, hogy a résztvevő irodák megosztották ezzel kapcsolatos tapasztalataikat.

Tudatos célmeghatározás- önmagunk pozicionálása. Honnan indultunk - Hol tartunk

NCS: Az Archikon kezdetben - sok építészirodához hasonlóan - kvázi baráti társaságként működött, ez azonban sok konfliktushoz vezetett. 5-6 éve tudatos munkával, coaching igénybevételével alakítottuk a céget tényleges irodává. A célmeghatározás alapvető problémája, hogy az iroda és a munkatársak célja nem ugyanaz. Míg az iroda célja, hogy minden feladatra legyen megfelelő ember, a munkatársaké, hogy az építész tervezői munkában kiteljesedjenek. A sikeres működéshez viszont elengedhetetlen a közös cél, amit közös üzenetként lehet és kell megfogalmazni.

Rabb Donát, Schreck Ákos, Boér Tamás - fotó: perika
9/10
Rabb Donát, Schreck Ákos, Boér Tamás - fotó: perikaMP: Én nem merem magam pozicionálni, de a cég működtetésében tudatosan döntünk - hárman vagyunk tulajdonosok. Éppen egy profilváltási folyamatot élünk át, ahhoz hasonlítható, amikor egy nagy hajót fokozatosan más irányba fordít a kormányos. Az egyetem alatt és után is pályázatokon keresztül jutottunk nagy munkákhoz, a legfontosabb a kormányzati negyed sikeres pályázata volt. Részünkről ez tudatos döntés, hiszünk a pályázatokban, a szakmai megmérettetésben, abban, hogy a megbízóval való kommunikáció gördülékenyebb, ha a koncepciót már elfogadták. A válsággal eltűntek a pályázati munkák, és a túlélésért küzdöttünk, mindent elvállaltunk - akkor ez jelentette a tudatosságot. Túlsúlyba kerültek a belsőépítészeti munkák, a csúcsot a Prezi irodáinak megtervezése jelentette. Most megint megengedhetjük magunknak, hogy szelektáljunk, ezért igyekszünk új profil irányába mozdulni, nyitni külföldi megrendelők felé.

Konkrét cél - küldetés – egy mondatos megfogalmazása –írásban!

NCS: Írásban még nem tudtam megfogalmazni. Az építészet esetében nehézséget okoz, hogy egy-egy munka célja csak a munkafolyamat közepén kristályosodik ki. Leginkább az egy gondolat - egy ház szlogen írja le, amit gondolok. Azt is meg kell fogalmazni, hogy mit nem tartunk célnak. A cél nem az iroda működtetése, hanem hogy úgy éljünk, ahogy szeretünk. Számomra kérdés, hogy miért dolgozom, ha nem azt csinálom, amit szeretek. Nem akarok minden áron növekedni. A működtetés nem cél, az csak technika kérdése.

Praxismodellek 2 - Célmeghatározás - fotó: perika
7/10
Praxismodellek 2 - Célmeghatározás - fotó: perikaMP: Mi leírtuk a küldetésünket, körülbelül így hangzik: Térben mérhető érték. Kifejtve: célunk a custom made architecture, a megrendelő egyedi igényeire adott egyedi válaszra törekszünk. Ha tágabban értelmezzük, az irodánk célja, hogy az építészet eszközeivel tegyük jobbá a világot – még ha ez patetikusan hangzik is. Olyan iskolát építsünk, hogy az a jobb nevelést szolgálja, olyan házat, hogy abban jobb legyen lakni, stb. Ennek megvalósításához irodai lépték szükséges, ezért fontos, hogy azt jól működtessük.

Piaci pozíció, ügyfélkör, befektetett munka optimalizálása, tudatos kalkulálása - Jövőkép 

NCS: Az általunk igénybe vett vezetői tréning legfőbb tanulsága, hogy a célok tudatosíthatók, tervezhetők, és a megfelelő lépések megtételével 90 százalékban el is érhetők. Ha elhatározom, hogy fürdőt akarok tervezni, akkor néhány éven belül megvalósíthatom - ha megteszem a szükséges lépéseket. Nálunk ez a gyakorlatban működik. A jövő kiszámítható és tervezhető - az igaz, hogy az elemzés sok időt vesz igénybe, de megéri. Az EU-s pályázatokkal előre lehetett számítani az önkormányzati megbízásokra, előzőleg a választási ciklusokhoz lehetett igazodni. Ugyanígy megbecsülhető a piaci szegmens és az ügyfélkör is, és a kivívott piaci komponenst a csökkenés idejében is tartani kell. 

MP: A pályázatok preferálásával tudatosan alakítottuk a piaci szerepünket, a válság idején inkább reflexív módon működtünk. Most megint van munka, válogathatunk, ezt felismerve igyekszünk fokozatos profilváltást végrehajtani, amiben - reményeink szerint - a belsőépítészet kisebb szerepet kap. Az építészet nem holdraszállás, nem egy kitűzött cél elérésére irányul, hanem folyamatos munka, ami lassan mozdul az általunk kívánt irányba.

Praxismodellek 2 - Célmeghatározás - fotó: perika
1/10
Praxismodellek 2 - Célmeghatározás - fotó: perikaÁrképzés – Stratégia

NCS: Modulonként, munka illetve tervfázisonként, szakáganként határozzuk meg az árat, így könnyebb érvényesíteni az iroda érdekeit. A tréning során olyan tárgyalástechnikákkal is megismerkedtünk, amik segítenek a megfelelő ár kialakításában. Alapszabály, hogy csak úgy szabad engedni valamiben, ha cserébe kérünk valami mást, amivel mi nyerünk. A munkaszerzés terén igyekszünk több lábon állni, önkormányzatitól állami megrendelésen át a külföldi megrendelőknek dolgozni. A jelenlegi felfuttatott piac mesterségesen generált, néhány éven belül visszaesés várható, ezért igyekszünk külföldi megbízásokhoz jutni.

MP: Háromféle módon is kikalkuláljuk az árat – munkaóra-táblázat alapján, négyzetméter alapon, a befektetett munka alapján - a végleges árszint így alakul ki, és ez biztosítja, hogy nem vagyunk szupernyereségesek, de van biztonsági tartalékunk. Volt olyan év, hogy 72 projektet csináltunk végig, ezt csak tudatos szervezéssel lehet kivitelezni. A mostani profilváltásunk megint egy tudatos elemzésen alapuló folyamat, amihez idő kell. Pontos adataink vannak arról, hogy mennyi időt fordítottunk egy-egy munka egy bizonyos fázisára, ez jó kiindulópontot kínál az elemzéshez. Az, hogy szelektálunk a munkák között, hogy korlátozzuk az egy munkára fordított időt, a variációk számát, az elmúlt évek adatainak elemzésén alapul.

Mi a gátja az építészeti munka árszínvonal-emelésének?

NCS, MP: Részben az önbecsülés hiánya: míg a jogászok úgy jönnek ki az egyetemről, hogy az ő munkájuk sokba kerül, addig az építészek művésznek érzik magukat és a piaci szempont csak később kerül előtérbe. Sokszor elhangzott már, hogy az építészet szellemi alkotómunka, amelyet sokszor akkor is örömmel végzünk, ha nem fizet jól. Nem elhanyagolható a szakmai szervezetek impotenciája, illetve az, hogy nehéz a megbízó felé az építészeti tervezés hasznát artikulálni.

Praxismodellek 2 - Célmeghatározás - fotó: perika
6/10
Praxismodellek 2 - Célmeghatározás - fotó: perika

Az építész munka és a cégépítő munka aránya a vezető esetében 

NCS: Általában egy folyamat akkor sikeres, ha a közösségi haszon az energiák 70 %-át, a saját cél 30 %-át emészti fel. Nálam ez így működik. Természetesen jobban érezném magam, ha megint csak rajzolgathatnék, mondjuk egy évben egy-két-három házat. A vezetés megtanulható, de nem okoz élvezetet, viszont feltétele az iroda sikeres működésének. Azt elviselném, hogy a menedzsmenttel más foglalkozzon, de az építészeti ügyekben én akarok dönteni, felettem ne álljon senki. 

MP: Cégvezetői stratégiai napokat tartunk rendszeresen, amikor csak a cég ügyeivel foglalkozunk, tisztázzuk, hogy hármunk közül ki mivel foglalkozik szívesen. Ez rendkívül felszabadító, bár tény, hogy a tervezés egyre inkább a menedzsmentnek adja át a helyet, ez törvényszerű. Az is tény, hogy a vezetők áhított - titkolt, vagy bevallott - célja persze a kezdeti paradicsomi állapot – az önfeledt tervezés - örömének visszanyerése, csak már nem napi 24 órában, mint az egyetem idején. Végül is a zenészeknek is van menedzserük, nekik csak a zenével kell foglalkozniuk.

Utódlás kinevelése

NCS: Spontán történik, már a 4. generáció dolgozik nálunk. Szándékosan nem a tulajdonos neve van a cég nevében, az Archikon ilyen szempontból semleges, átadható. 

MP: Mivel hárman vagyunk tulajdonosok, az utódlás valószínűleg nem fog gondot okozni. Törekszünk a tudáshalmozásra, könyvtár jelleggel archiváljuk a munkáinkat, hogy a profilunk, az általunk létrehozott minőség átadható legyen, és nélkülünk is működjön.

Boér Tamás, Nagy Csaba - fotó: perika
8/10
Boér Tamás, Nagy Csaba - fotó: perikaTagok motiválása 

NCS: Az a cél, hogy mindenki abban akarjon sikeres lenni, amiben valóban jó. Kommunikálni könnyebb, ha az irodában csupa hasonló szemléletű ember dolgozik, de az iroda szempontjából az a jó, ha különböző attitűdök találkoznak. Ilyenkor a feladatok delegálása kulcskérdés, és ennek is van megtanulható technikája. Az első szabály, hogy nem elég a feladatot elmondani, vissza is kell kérdezni, hogy az illető hogyan értelmezte azt – ez sokszor elmarad, és ebből adódnak a félreértések. Nem kevés pénzt fizettünk a coachingért, de olyan technikákat tanultunk, amik hasznunkra váltak.

MP: Nálunk mindenki előtt szabad a pálya, mindenki maga dönti el, hogy akar-e fejlődni, és milyen irányba. Ha valaki projektet szeretne vezetni, megadjuk a lehetőséget, ezzel eddig sosem volt probléma. Mi csak konzulensként veszünk részt a projektekben, nem mi kezdünk el dolgozni rajtuk, a projektvezetőknek önállósága van. Ez persze felvet egy másik problémát: hogy mi adja a projektjeink saját karakterét, mitől „Minusplus" ház, ami kikerül az irodából.

Végső következtetésként az körvonalazódott, hogy bár a szervezeti működés feltételei hasonlóak az általános modellhez, a cég működéséből következő növekedés az építészeti tevékenység esetében olykor gátja lehet a felhőtlen alkotásnak, annak, ami az építész munkájának értelmet ad. A növekedés elutasítása, vagy korlátozása is lehet stratégia, de az anyagilag megtérülő működéshez mindenképp kompromisszumra és tudatos tervezésre van szükség, amelynek elemeit és feltételeit a beszélgetés során sikerült nagy vonalakban tisztázni.

Zöldi Anna

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok

SZALÓC ÉS BORZOVA // Rejtett Kincsek

2023.03.31. 07:52
10

A gömöri bányavidék kapujában vagyunk: Szalóc és Borzova két magyar falu, két középkori eredetű temlommal. Szalócon egy 14. századi eredettel bíró kegyhely áll, melynek régi szentélye egy 19. század elején hozzáépült hajóval és zsindelyes hagymakupolával büszkélkedik. Borzova szintén középkori múltú temploma még várja régi freskóinak felfedezését, ám kutatása például már egy DNS vizsgálathoz is támpontott nyújtott.

A gömöri bányavidék kapujában vagyunk: Szalóc és Borzova két magyar falu, két középkori eredetű temlommal. Szalócon egy 14. századi eredettel bíró kegyhely áll, melynek régi szentélye egy 19. század elején hozzáépült hajóval és zsindelyes hagymakupolával büszkélkedik. Borzova szintén középkori múltú temploma még várja régi freskóinak felfedezését, ám kutatása például már egy DNS vizsgálathoz is támpontott nyújtott.

Nézőpontok

A SÉNYEI KEMENCE KÁPOLNA // Egy hely + Építészfórum

2023.03.24. 16:12
5

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Kemence, kucsma, kas...Az idén 90 éves Vadász György egyik legérdekesebb épülete egy ökomenikus kápolna, mely a sényei szőlőhegyen uralja a tájat. Az egyetlen konkrét építészeti stílusba sem besorolható kápolna ősi formákat idéz, konkrét előképe pedig egy népi tyúkól volt. Az Egy hely csapata a Kemence Kápolnánál járt.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk