Fenntarthatóság

PCM intelligens homlokzat-bevonat

1/20

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
Energy Box
?>
Energy Box
?>
Energy Box
?>
Energy Box
?>
Energy Box
?>
Energy Box
?>
Desert Aegi<strong>s</strong>
?>
Desert Aegi<strong>s</strong>
?>
Desert Aegi<strong>s</strong>
?>
Desert Aegi<strong>s</strong>
?>
1/20

PCM intelligens homlokzat-bevonat
Fenntarthatóság

PCM intelligens homlokzat-bevonat

2008.02.08. 09:37

Cikkinfó

A Fenntarthatóság rovatot támogatja az 

Vélemények:
1

A NODE (Nachwuchspreis für nachhaltige Technik und Architektur in Rechenzentren) nemzetközi szervezet által kiírt Innovációsdíj Építészek és Mérnökök számára c. pályázaton különdíjat nyert a „ArchSus – Architecture Sustainable", a fenntartható építészettel foglalkozó pécsi önszerveződő csoport. Ismertetjük a projektet.

A NODE (Nachwuchspreis für nachhaltige Technik und Architektur in Rechenzentren) nemzetközi szervezet által kiírt Innovációsdíj Építészek és Mérnökök számára c. pályázaton különdíjat nyert a „ArchSus – Architecture Sustainable", a fenntartható építészettel foglalkozó pécsi önszerveződő csoport.
A következőkben ismertetjük a projektet.

 

Energy Box
10/20
Energy Box

Energy Box
11/20
Energy Box

Energy Box
12/20
Energy Box

Energy Box
13/20
Energy Box

Energy Box
14/20
Energy Box

Energy Box
15/20
Energy Box


PCM intelligens épülethéj
Az ember ősi törekvése, hogy az őt körülvevő térből leválasszon magának egy darabot amit otthonnak hív. Ennek az otthonnak a legfőbb ismérve hogy megvédje lakóját a természeti környezet viszontagságaitól.. Ha az emberiség történetét vizsgáljuk, akkor megállapíthatjuk, hogy napjainkra az ember nem csupán védi magát a lakóházzal az időjárás viszontagságaitól, hanem abban a klímatikai viszonyok teljességgel függetlenek az őt körülvevő környezettől. Ezért az emberiség ma komoly természeti erőforrásokat vesz igénybe, hiszen a Föld energiafelhasználásának 40%- át épületek fűtésére hűtésére és világítására fordítja. A világ fejlődő régióiban ahol a népesedés, és a gazdasági fejlődés soha nem látott méreteket ölt az ilyen irányú energiafelhasználás még inkább veszélyezteti bolygónk természeti és gazdasági egyensúlyát. A közeljövőben várhatóan az ezekben az országokban élő embereknek, is szeretnének magasabb komfortfokozatú épületekben élni, de mivel ezek az országok jóval népesebbek a fejlett országoknál ugrásszerűen fog nőni, a komfortos lakóhely iránti igény és ezzel együtt járó nagyobb energia felhasználás. A fejlődő országok nagyvárosaira jellemző bódéváros szindróma kezelése csak úgy képzelhető el probléma mentesen ha az egyszerre felszámolt lakóhelyek sokaságát képesek vagyunk gyorsan pótolni, és energiatudatos módon kezelni. Az általunk tervezett konténertípus lehetőséget ad arra, hogy az ilyen infrastruktúrával gyengén ellátott területeken is komfortos lakóhelyek hozhatók létre, akár átmeneti, akár végleges jelleggel.

A másik fontos alkalmazási terület, a humanitárius katasztrófák által sújtott országokban tevékenykedő szervezetek kiszolgálása. Ebben az esetben nemcsak az jelent problémát, hogy a konténer várható telepítési helyén nincs vagy csak ritkán van áram vagy egyéb energiaforrás, hanem az is probléma, hogy a világ különböző éghajlatú területei más más követelményeket kívánnak meg klimatizálás szempontjából ezektől a lakóegységektől. Az ideális megoldás egy olyan lakóegység ami passzívházként működik. Ezért projektünkben egy olyan konténer megalkotását tűztük ki célul, amely bármilyen éghajlati övezetbe szállítható és az eddigi megoldásokhoz képest töredéke az ellátásához szükséges energia, amely akár passzív módon is előállítható. A Projekt fantázianeve épp ezért „ENERGY BOX"

Ahhoz, hogy megállapítsuk hogy, milyen tulajdonságokkal kell bírni egy ilyen lakóegységnek pontosan ismernünk kell a vele szemben támasztott követelményeket. Öt fontos szempontot határoztunk meg a munka során:

  • Egyszerű szállíthatóság
  • Alacsony energiafelhasználás az üzemeltetés során
  • Autonóm működtetés,- infrastruktúrával gyéren ellátott területen is működjön
  • Alacsony bekerülési költség
  • Építészeti variálhatóság, funkcionális variálhatóság, sorolhatóság, esztétikai megjelenés


A követelményrendszerre adott válaszok
:
Ahhoz hogy a konténer megfelelően szállítható legyen, elengedhetetlen hogy az ISO méretrendszerhez idomuljon. Csak így biztosítható hogy vízen, szárazföldön és levegőben egyaránt szállítható legyen. Konténerünk ehhez a méretrendhez igazodva:
hossz: 30’ (9125 mm), szélesség: 8’ (2435 mm), magasság: 8’6 (2603 mm). Az egységet a szabványnak megfelelő megfogási pontokkal, a statikai igénybevételeknek ellenálló vázzal kell ellátni.

Egy hőszigetelt hagyományos lakókonténer falszerkezete csak kb. 30 percig képes ellenállnia külső környezet hőhatásának komoly hűtő vagy fűtő gépészet nélkül. Ezeknek a konténereknek magas az energia igényük, amely nem biztosítható minden körülmények között zavartalanul. Energiaellátásuk általában árammal történik, amely az egyik legdrágább energiaforrás (1 Kwh energia előállítási költsége árammal: 0,12 € benzinnel: 0,06 € gázzal: 0,04 €). Egy konténernél az is probléma hogy a fűtött/hűtött térfogathoz képest nagy a hőveszteséget okozó fajlagos felület. A megoldás egy olyan falszerkezet kifejlesztése, amely hasonló épületfizikai tulajdonságokkal bír mint egy hagyományos falazott falszerkezet:

  • Több órás a hő késleltetése
  • Nagy a hő csillapítása
  • Képes hőtárolásra
  • Alacsony a hőátbocsájtása

Egy lakókonténer tulajdonságaiból adódóan(szállíthatóság, kis tömegű határoló szerkezetek, stb) hagyományos módon nem oldható meg. Ezért erre a problémára egy teljesen új eljárást dolgoztunk ki. A falszerkezetben elhelyezünk egy speciális ún. fázisváltó anyagot.

Fázisváltó anyag:
Egy olyan speciális oldat, amely a külső környezetben végbemenő hőmérséklet változás hatására halmazállapotot vált, de mielőtt a halmazállapot változás bekövetkezik jelentős energiát ad le vagy vesz fel.

Ha a fázisváltó anyagból kialakított tábla a falszerkezetben hőtechnikailag optimalizált helyen helyezkedik el, akkor hőakkumlátorként és hőcserélőként egyszerre működik:
egyrészt hőcsillapítást végez és késleltetési időt biztosít a falszerkezetnek, amely így egy falazott falszerkezet tulajdonságaival bír (40cm vázkerámia hőtároló tömegével rendelkezik megfelelő rétegkialakítás mellett-úgy hogy az teljes keresztmetszet „aktívnak" vehető), másrészt kompenzálja a külső és belső hőmérsékletkülönbségét, adott esetben elraktározza a hőenergiát.

A rendszer különösen ott működik a hatékonyan, ahol nagy napi hőingadozás tapasztalható.

 

Desert Aegi<strong>s</strong>
16/20
Desert Aegis

Desert Aegi<strong>s</strong>
17/20
Desert Aegis

 

A Desert Aegis projekt (Sivatagi védőszárny)
Az általunk konstruált ideiglenes épület legfontosabb eleme a külső felület „bőr" akár az emberé, mely receptorai „hőmérői" és intelligens vezérlésének „agyának" köszönhetően reagál a külső környezetre. Hajtómotorja a Nap által pulzáló napi hőingadozás a „szív".

Tartóváza szilárd, mozgatható akár az emberi csontváz. Előnyei sivatagi és félsivatagi (Földünk területének 26%-a) körülmények között érvényesülnek leginkább. A szerkezet összecsukhatósága révén levegőben és szárazföldön egyaránt könnyen szállítható, akár ejtőernyővel is ledobható a célterületre. Könnyen és gyorsan összeállítható, utólag is könnyen variálható mivel a belső teret csak középen egy pillér tagolja. ( Pl. A ponyvaszerkezetet felemelve akárhova elhelyezhető egy vizesblokkot tartalmazó konténer.)

A tartószerkezet összecsukott állapotban egymásba kapaszkodó íves védőburkot képez, így óvva a középre helyezett gépészeti és elektromos berendezést mely a DESERT AEGIS bőrét működteti energia bevitel nélkül.

 

Desert Aegi<strong>s</strong>
18/20
Desert Aegis

Desert Aegi<strong>s</strong>
19/20
Desert Aegis


 

A bőr lényege a fűthető-hűthető ponyvaépületeknél megszokott 3 rétegű szerkezet, azzel a különbséggel, hogy a középső réteget feltöltöttük PCM anyaggal mely 24-26Cº-on rengeteg látens hőt képes elvonni vagy kiadni. A sivatagi és félsivatagi éghajlatokon előforduló hőingadozást (60-30Cº hőfokkülönbség ) a héjszerkezet „kiközepeli". A PCM anyag melletti külső és belső levegő áramoltatása biztosítja a hőszigetelést, a légcserét és kismértékben hőcserélő felületet is képez. A külső héj hő-tükröző, a belső teret puffer-téren keresztül közelítjük meg. Az áramlás irányát és sebességét a külső belső hőmérők „receptorok" érzékelik és az intelligens vezérlés, az „agy" szabályozza. Így az épület nem igényel fűtés-hűtést, csupán egy intelligensen vezérelt ventillátort, valamit az azt ellátó akkumlátort és fotovoltaikus ponyvarészt.
Az intelligens „bőr" nem szab határt a formáknak, bármire alkalmazható, akár egy konténer esetében, ( erre előrehaladott terveink vannak ). Éghajlati adaptálhatóságát az intelligens vezérlés programozhatósága biztosítja.

Az általunk kínált katasztrófa szállás tehát könnyen szállítható, könnyű, egyszerűen szerelhető, energiahatékony és adaptálható ( formai, méretbeli, éghajlati vonatkozásban).

 

Vélemények (1)
MZ
2008.02.11.
08:17

A "fázisváltó anyag" nem utópia, hanem szériában gyártott építöanyag, utána lehet nézni: www.glassx.ch Itt egy sóoldat van egy háromszoros üvegezés hátsó két üvegtáblája között, aminek a fagyáspontja vegyileg 26-28 °C közé van beállítva. Az elsö két üveglap között pedig prizmacsíkok vannak, amik a magas beesési szögü nyári napot blokkolják, az alacsony beesési szögű téli napot pedig átengedik.

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Épületek/Középület

KILÁTÓ A GALYATETŐN // Egy hely + Építészfórum

2021.08.26. 18:23
00:05:34

Az eredeti kilátó andezit falazata és a kerek ablakokkal ellátott beton ráépítés közötti kontraszt adja a Galya-kilátó jellegzetes hangulatát, mely két gyakorlott túrázó építésznek, Kovács Csabának és Vass-Eysen Áronnak köszönhető. Az Egy hely mai részében a 2015-ben MÉD győztes kilátóval ismerkedhetünk meg.

Az eredeti kilátó andezit falazata és a kerek ablakokkal ellátott beton ráépítés közötti kontraszt adja a Galya-kilátó jellegzetes hangulatát, mely két gyakorlott túrázó építésznek, Kovács Csabának és Vass-Eysen Áronnak köszönhető. Az Egy hely mai részében a 2015-ben MÉD győztes kilátóval ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk