/ MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet / MÉD 2021 Közönségszavazás / Épület, Terv, Épített környezet
Épülettervek/Lakóépület

Nem Adom Fel Alapítvány, lakóotthon-tervpályázat 1. díj

1/15

Nem adom fel - 1. helyezett, építészet: Gyökér András, Riesz Abigél

?>
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
?>
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
?>
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
?>
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
?>
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
?>
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
?>
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
?>
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
?>
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
?>
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
?>
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
?>
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
?>
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
?>
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
?>
1/15

Nem adom fel - 1. helyezett, építészet: Gyökér András, Riesz Abigél

Nem Adom Fel Alapítvány, lakóotthon-tervpályázat 1. díj
Épülettervek/Lakóépület

Nem Adom Fel Alapítvány, lakóotthon-tervpályázat 1. díj

2011.05.20. 12:14
MÉD

Bemutatjuk a BME Épületszerkezettani Tanszéke, a Nem Adom Fel Alapítvány és a Magyar Passzívház Szövetség által meghirdetett országos ötletpályázat 1. díjas munkáját, melynek alkotói Gyökér András és Riesz Abigél.

Találkozás, a határhelyzetek építészeti értelmezései
Az építészeti koncepció fontos része, hogy vizuális kapcsolatot teremtsünk az épület, a kert és a közterek között, illetve megadjuk a nyilvános és a privát helyiségek közötti összenyitás lehetőségét, ezzel találkozási tereket alkotva.

A mozgássérülteket itthon sokszor nem teljes értékű emberként kezelik, pedig csak mozgásukban korlátozottak. Az ő részükről fontos, hogy nyissanak a külvilág felé, mert csak így fogja a társadalom befogadni őket. Nem szabad bezárkózni egy mozgássérült világba, hiszen nincs is ilyen!

Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
1/15
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet: Gyökér András, Riesz Abigél

Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
2/15
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet: Gyökér András, Riesz Abigél

 

A földszinten több helyiség úgy került kialakításra, hogy külön-külön és együtt is használható legyen. A műhely lehet egy teljesen zárt szoba – amit csak a lakók használnak, és ahova nagy üvegfelületein keresztül be lehet látni az utcáról – vagy adott esetben, összenyitva az üzlettel, egy nagy térré tud alakulni. Ilyenkor az oda látogató betekinthet az alkotás folyamatába és kicsit a lakóotthon életébe is.

A helyszínt – a Békásmegyer-Ófalu kapujában lévő saroktelket – két városképi védettség alatt álló utca határolja. Az Ezüsthegy utca karakteres látványát egy nyeregtetős oromfalak alkotta beépítés adja. A két utca erős képe találkozik a tervezett épületben: az egyszerű, hagyományos elemek ritmizált sorolásának rendeli alá magát. A homlokzat is egyszerű, modulszerű nyílásokból építkezik.

Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
3/15
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet: Gyökér András, Riesz Abigél

Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
4/15
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet: Gyökér András, Riesz Abigél

Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
5/15
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet: Gyökér András, Riesz Abigél

 

Térkapcsolatok
Funkcionális alapelvek
- lakófunkciók koordinálása:
- lakóotthon egy szinten - privát funkció
- átmeneti otthon elkülönítve a lakóotthontól - privát funkció
- önálló családos lakóegység - privát funkció, utcakapcsolat
- vendégszobák
- közösségi tér:
- nappali, étkező - a lakók privát találkozási helye, ahova csak nekik van bejutásuk.
kapcsolatteremtő funkciók
- üzlethelyiség / utca - nyitás a külvilágra
- üzlethelyiség / műhely - betekintés a sérültséggel élők világába
- műhely / épület előtti udvar - a lakók használják, de adott esetben össze lehet nyitni más publikus épületrészekkel. Ilyenkor a közönség belátást nyer a lakóházban élők mindennapjaiba.
- bemutatóterem - a passzívház működésének bemutatása
- irodák

Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
6/15
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet: Gyökér András, Riesz Abigél

Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
7/15
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet: Gyökér András, Riesz Abigél

Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
8/15
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet: Gyökér András, Riesz Abigél

 

Az emeletre kerültek a lakóotthon szobái – hagyományos és mozgássérült –, valamint a lakók által használt közösségi tér – nappali, étkező –, ami a két lakószárnyat köti össze. Ebben a déli tájolású hosszúkás térben úszik egy mag, ami a függőleges közlekedést biztosítja. Fontos volt, hogy ezt a legmegfelelőbb módon helyezzük el, minimalizálva ezzel a kihasználatlan tereket. A meglévő folyosókat különböző módon hasznosítjuk (például könyvespolc).

A földszintre került – a nyilvánosabb funkciók mellett – az átmeneti otthon és a családi lakóegység. A bemutatóterem, az üzlet, a műhely és az utcafronti kert térsorozatát több módon lehet használni. Elzárva a nyilvánosságtól, a műhely és a kert privát alkotóhelyként működik. Adott napszakokban pedig nyitni tud a látogatók felé, vendégül látva a kíváncsiskodókat, kapcsolatot teremtve a külvilággal. A pincében tárolók, tornaszobák, illetve stúdióként vagy próbateremként is kialakítható termek kaptak helyet.

Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
9/15
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet: Gyökér András, Riesz Abigél

Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
10/15
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet: Gyökér András, Riesz Abigél

Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
11/15
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet: Gyökér András, Riesz Abigél

 

Az épület vízszintes és függőleges közlekedése az akadálymentesítési előírásoknak megfelel. A padlószint megegyezik az utcaszinttel, az ajtók pedig mind küszöb nélkül kerülnek beépítésre. Az emeleten a keleti lakószárny tartalmazza a hagyományos szobákat, folyosójának bejárata közvetlenül a lépcső érkezésénél van. A nyugati szárnyban kaptak helyet a mozgássérült lakószobák, amik közvetlenül, folyosó nélkül kapcsolódnak a nappalihoz és a lifthez. Az összesen 3 vendégszobából 2 akadálymentes.

Az előírásokon felül fontos szempont volt a kényelmi akadálymentesítés is. Megpróbáltunk egy kerekesszékes személy fejével gondolkozni, és úgy megtervezni néhány elemet. A lakószobákban lévő nyílások hagyományos 90 cm magas parapetje meggátolná a mozgássérülteket, hogy az emeletről kilássanak az udvarra, így az épületben minden ablak leér a padlószintig.

Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
12/15
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet: Gyökér András, Riesz Abigél

Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
13/15
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet: Gyökér András, Riesz Abigél

Nem adom fel - 1. helyezett, építészet:  Gyökér András, Riesz Abigél
14/15
Nem adom fel - 1. helyezett, építészet: Gyökér András, Riesz Abigél

 

Megvalósítás:
Az alapítvány olyan lakóotthont szeretne létrehozni, ahol a fenntartási költség rendkívül alacsony, lehetőség szerint nulla. Ezért cél a passzívház szintű kialakítás, melynek főbb szabályait figyelembe véve alakult ki az épület. A nyílászárók zöme déli tájolású, melyeket speciálisan kialakított árnyékolók védik. Ezek a téli napsugarakat beengedik, a nyáriakat megszűrik, csökkentve ezzel a téli fűtési és a nyári hűtési igényt. Emellett fontos szempont, hogy a kivitelezés is költséghatékony legyen, ezért alkalmazunk többek között közönséges falazóelemet, sávalapot, azonos méretű nyílászárókat.

Beépítési adatok:
Telekméret: 1091 m2
Max. beépítés: 40 %
Tervezett beépítés: 435,9 m2 = 39,9 % < 40 %
Max. építménymagasság: 6,5 m
Tervezett építménymagasság 6,5 m
Min. zöldfelület mértéke: 25 %
Zöldfelület mértéke: 39 % > 25 %

Gyökér András
Riesz Abigél

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

PALATINUS // Egy hely + Építészfórum

2021.10.13. 10:43
00:06:31

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Az 1930-as években Janáky István és Szőke Károly tervei alapján a Margitsziget egyik legnépszerűbb pontja, a Palatinus Strand, vagy becenevén a Pala. A magyar modernizmus színvonalas alkotása 2017-ben újulhatott meg Nagy Csaba és az Archikon közreműködésével. Az Egy hely mai részéből a Pala és a margitszigeti fürdőkultúra történetével ismerkedhetünk meg.

Nézőpontok/Történet

A PÁCINI MÁGOCSY-KASTÉLY // Egy hely + Építészfórum

2021.09.08. 16:03
00:06:34

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

A pácini várkastély hazánk késő-reneszánsz építészetének fontos alkotása, jellegzetes saroktornyaival, gyilokjárójával és cserépkályháival Észak-Magyarország egyik legszebb műemléke. Az Építészfórum és az Egy hely közös sorozatának mai részében ezt a XVI. századi épületet ismerhetjük meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk