Épülettervek/Középület

„Mozgó-ház” terve Ljubljanába, az Enota irodától

1/25

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

?>
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
?>
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
?>
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
?>
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
?>
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
?>
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
?>
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
?>
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
?>
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
?>
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
?>
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
?>
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
?>
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
?>
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
?>
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
?>
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
?>
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
?>
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
?>
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
?>
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
?>
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
?>
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
?>
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
?>
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
?>
1/25

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

„Mozgó-ház” terve Ljubljanába, az Enota irodától
Épülettervek/Középület

„Mozgó-ház” terve Ljubljanába, az Enota irodától

2011.09.07. 12:20

Projektinfó

Földrajzi hely:
Ljubljana, Szlovénia

Építészek, alkotók:
Dean Lah, Milan Tomac

Vélemények:
2

Az Enota szlovén építésziroda csapata - Dean Lah és Milan Tomac vezetésével - nyerte el a ljubljanai Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ tervpályázatának 1. díját. A tervezők kívül kompakt, de mégis dinamikus hatású, belül természetes fényben úszó, jól áttekinthető épület megalkotására törekedtek, amely egyúttal kortárs jellé is válhat környezetében.

A Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ terve a ljubljanai Svoboda Sports Park átfogó megújításának részét képezi. A helyszín nyugati szegélyére, a területet feltáró út egyik oldalára az elképzelések szerint három sportcsarnok épülne, az út túloldalára pedig sportpályák és parkok kerülnének. A gimnasztikai központ a legészakibb a tervezett három létesítmény közül. Az épület északi és nyugati oldala a városi szabályozás által előírt építési vonalhoz igazodik. A maximális beépítési százalékon és az építménymagasságon túl egyéb megkötéseket is tartalmazó, szigorú előírások a kompakt formálásból csak kis „kimozdításokat" tettek lehetővé. Már a városrendezési terv önmagában sugallta a sportcsarnokok tömbszerű kialakítását, amelyek egymástól elszigetelten állnak majd, köztük parkoló területekkel. Az épületet gépjárművel nyugatról, a Koporska utca felől lehet megközelíteni, míg a gyalogosok ettől tisztán elválasztva, a keleti, parkra néző oldal felől érkezhetnek. Az épület közvetlen környezetében kialakított köztér biztosítja a csarnok szektorainak gyors elérését.

 

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
1/25
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
2/25
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
3/25
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
4/25
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
5/25
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

 

 

A Nemzeti Gimnasztikai Központ elsődlegesen a mindennapi edzést, gyakorlást segítő intézmény, ahol az atléták igen sok időt eltöltenek. Ezért a tervezés központi vezérelve a természetes fénnyel bőségesen megvilágított belső tér létrehozása volt, amely a használókat helyezi a középpontba és inspirálóan hat a sporttal való közvetlen kapcsolatukra. A funkcionális elrendezés kulcseleme a faághoz hasonlóan szétágazó központi lelátó-, és közlekedő-rendszer, ahonnan zavartalan kilátás nyílik a küzdőtérre, illetve a ház minden helyisége jól megközelíthető. A gyakorlótéren zajló események nemcsak a lelátókról, hanem az irodákból, a sport-hotel közösségi tereiből, az étteremből és más helyekről is nyomon követhetőek. A központi közlekedő mag ágas-bogas formájával és jól felismerhető, élénk színével az enteriőr meghatározó eleme; valójában az épülettel is szoros kapcsolatban áll, hiszen a bejárati fogadótér is ennek az egységnek a részét képezi - a kapcsolatot az azonos anyag-, és színhasználat tovább erősíti.

 

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
6/25
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
7/25
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
8/25
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
9/25
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
10/25
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

 

 

A Nemzeti Gimnasztikai Központ tervezett kompakt tömege két nagy, egymás mellé helyezett csarnokot rejt, amelyek közül az egyik jóval alacsonyabb belmagasságú. A tervezési programban meghatározott további funkciók nagy részét a tervezők a park felé néző keleti oldalon, illetve a kisebb csarnok fölött kialakult térben helyezték el. A külső határolófalak acél tartószerkezetű, perforált fémburkolatot kapnak, amelyeken keresztül bőséges fény juthat be. A nagy fesztávú terek lefedése magas, masszív tartókkal történik, amelyek nem igényelnek kiegészítő, közbenső alátámasztást. Lineáris elrendezésük lehetővé teszi a tetőn hosszanti felhasítások, felülvilágítók elhelyezését, amelyek elegendő fényt juttatnak a gyakorlóterekbe. A kívánt megvilágítási szint csupán homlokzati nyílásokkal nem lenne biztosítható az épület viszonylag nagy mélysége miatt, a felülvilágítók alkalmazásával viszont a sporttevékenységek terei állandó, egyenletes megvilágítást kaphatnak.

 

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
11/25
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
12/25
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
13/25
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
14/25
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
15/25
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
16/25
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
17/25
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
18/25
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
19/25
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
20/25
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
21/25
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
22/25
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
23/25
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA
24/25
Pegan Petkovšek Nemzeti Gimnasztikai Központ - ENOTA

 

 

Az épületet ívesen formált, membrán jellegű, markáns színű fémburkolat borítja. Az első látásra bonyolultnak tűnő, ám valójában egyszerű technológiával elkészíthető külső burok egymásba fonódó felületein erőteljes fény-árnyék hatások jelentkeznek, amelyek jól felismerhető, könnyed megjelenést kölcsönöznek a háznak, valamint kifejezik a benne zajló mozgást és dinamikus tevékenységeket. A hajlított külső fémburkolat járulékos funkciója a napfény elleni védelem, ugyanakkor a finoman perforált szerkezet nem gátolja a külső térrel való folyamatos kontaktust az épület használói számára. A sportcsarnok előtti tér egy részére kivetül a belső közlekedő-, és lelátórendszer színvilága, hangsúlyozva az enteriőr és a bejárati tér közötti közvetlen kapcsolatot. A telek szabadon maradó részére a tervezők különféle tobozos termésű fákat ültetnének, amelyek sűrű, évszakonként más-más színekben pompázó függönyt képeznének az épület körül.


Pegan Petkovšek National Gymnastics Centre - meghívásos tervpályázat 1. helyezett

építész tervezők: Dean Lah, Milan Tomac, Alja Černe, Andrej Oblak, Polona Ruparčič, Nuša Završnik Šilec, Nebojša Vertovšek
generáltervező: ENOTA

tervezés éve: 2011
bruttó szintterület: 6.471 m2
megrendelő: Gimnastična zveza Slovenije

Vélemények (2)
halottember
2011.09.07.
14:34

Szerintem zseniális... milyen közel van Szlovénia és mégis milyen távol esik ez a terv az itthoni viszonyoktól... Nagyon jó lenne, ha meg is épülhetne... Tuti elmennék megcsodálni. A homlokzatok pedig olyanok, mintha az idős Jánossy György időtlen skiccei elevenedtek volna meg...

adam899
2011.09.07.
17:59

@halottember: www.trafikkor.com ---) nyáron Szlovéniában jártunk tanulmányúton... tényleg nagyon messze vannak tőlünk a szlovénok...

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk