Közélet, hírek

Mi lesz a Honvéd Főparancsnokság épületével?

2007.11.26. 11:58

"Amennyiben továbbra is Kis Péter a Honvéd Főparancsnokság (HF) tervezője, nem lenne utolsó dolog, ha ennyi küzdelem után a ház is jól sikerülne..."Részlet Somlyódy Nóra és Zsuppán András újabb cikkeiből

Újabb kérdéseket vetnek fel az újságírók a Dísz tér és a volt Honvédelmi Minisztérium épületének rehabilitációs tervezésével (terveztetésével) kapcsolatban. A Magyar Narancs és a Heti Válasz legfrissebb cikkeiből szemlézünk.

 

Somlyódy Nóra: Mi lesz a Honvéd Főparancsnokság épületével? - Szétlövés
részlet
(www.magyarnarancs.hu)

Amennyiben továbbra is Kis Péter a Honvéd Főparancsnokság (HF) tervezője, nem lenne utolsó dolog, ha ennyi küzdelem után a ház is jól sikerülne. Annak idején az I. kerületi önkormányzat nem volt hajlandó a nyertes pályázat kedvéért módosítani a kerületi szabályozási tervet (KSZT) - nagy szükség van tehát a rugalmasságra, hiszen a KSZT előírásai jóval konzervatívabb megoldást kínálnak. Ha a minisztérium lezárja a közbeszerzési eljárást, és új pályázatot hirdet, akkor az uniós határidőre éppen csak kijelölheti az új nyertest: márpedig január végére engedélyes terv kell. Indokolt esetben három hónap hosszabbítás ugyan szóba jöhet, de ha ez a határidő is ugrik, akkor ugrik a pénz meg a 2010-es választások idejére tervezett átadás is.
Előfordulhat, az OKM továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy ő jelöljön ki egy építészt. Ez esetben két bökkenőbe ütközik: egyrészt szembefordul a teljes szakmával (és ezt a KÖH elnöke tudja is), másrészt a kamara eltiltotta az építészeket a tervezéstől. Akit megtalál a felkérés, törheti a fejét: a kamarának engedelmeskedjen, vagy esetleges megbízójának (aki adott esetben még a munkáltatója is lehet)? Ha mégis akad vállalkozó szellemű építész, aki kockára teszi a tervezői jogosultságát, akkor a kamarának az engedélyezési eljárásban van módja közbelépni. Persze, látott már az ország olyat, hogy feloszlattak egy kamarát (az orvosit), de olyat is, hogy a Legfelsőbb Bíróság egy kísértetiesen hasonló ügyben visszaadta a tervezői jogosultságot a botláson ért építésznek (Siklós Mária esete a Nemzeti Színházzal és a Kamara által megállapított etikai vétséggel). És van még egy lehetőség: a várprojekten belül át lehet csoportosítani a pénzt. De inkább nem adnánk ötleteket.

***

Zsuppán András: Uniós légvár
részlet
(hetivalasz.hu)

"Etikailag és szakmailag elfogadhatatlan, ami történt. Ez egy második Nemzeti Színház-ügy, sőt annál is sokkal rosszabb, mivel a Vár kellős közepén, az ország legfontosabb pontján történik" - állítja lapunknak Finta József építész, miután levélben fordult a Budapesti Építészkamarához. Ennek hatására a kamara elnöksége november 15-én megvizsgálta az ügyet, és megállapította, hogy erre a területre "csak nyilvános, titkos tervpályázat lefolytatását követően" lehet épületet tervezni.

A Dísz téri rom turisztikai központként való helyreállítására már 2004-ben tervpályázatot írtak ki. A zsűri akkor Kis Péter tervét találta a legjobbnak, mely egy radikálisan modern szárnnyal egészítette volna ki a csonka műemléket. A "lebegő, rózsaszín betontömb" azonban kiváltotta a várbeli lakosok haragját. Varga Kálmán, a KÖH akkori elnöke szintén úgy vélte, hogy a hipermodern épület nem való a történelmi környezetbe. Ráadásul az elképzelés nem felelt meg az I. kerület szabályozási terveinek, ezért az önkormányzat nyilvánvalóvá tette, hogy nem hajlandó zöld utat adni a megvalósításnak...

Várat holnapra

"Két út áll a kormány előtt: fogadják el a 2004-es pályázat eredményét, akkor is, ha a magyar közvélemény esztétikai konzervativizmusa miatt irtó nehezen tudna elviselni egy ennyire mai épületet a Várban, vagy írjanak ki hallatlan sebességgel új pályázatot" - tolmácsolja Finta az építészek többségének véleményét. Jó oka van azonban annak, hogy Hiller és Mezős más utat választottak: legkésőbb 2008. február végére jogerőre kell emelkednie az engedélyezési terveknek ahhoz, hogy az Európai Unió befogadja a projektet, különben elúszik a pénz. A házat tehát meg kell terveztetni december közepéig, bármi áron. Szó sem lehet a hely rangjához méltó nemzetközi pályázatról, de még egy meghívásos pályázat átfutási ideje is legalább három hónap lenne. Ha a tervező ebben a szent pillanatban íróasztalhoz ül, akkor is legfeljebb egy hónapja marad. A kudarc tehát borítékolható, bárkinek jut a feladat, az eredmény garantáltan gyatra lesz.

Süllyedő zászlóshajó
A 2004-es pályázaton nyertes tervet akkor kerülheti ki legegyszerűbben a megbízó, ha egy állami tervezőirodának adja a megbízást. Ilyen intézmény mindössze egyetlen létezik: a - korábban Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurálási Központnak (ÁMRK) nevezett - Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat. Az építészkamarai meghallgatáson elhangzottak alapján úgy látszik, egy itt dolgozó építésznek, Deák Zoltánnak jut a - nem is annyira megtisztelő - feladat. Miközben pedig a kulturális minisztérium fügefalevélnek használja az intézményt, az elmúlt hónapokban szétverte a műemlékes építészek legfontosabb szakmai műhelyét. Az ÁMRK-t ugyanis annak idején nem azért hozták létre, hogy segítségével a kormány kikerülhesse a pályáztatást, és saját házi tervezőivel dolgoztasson. 1993-as megalapítása óta az ÁMRK tucatnyi vár, kastély és középkori templom helyreállítását végezte el, jórészt pályázati úton elnyert pénzekből. Hat munkáját jutalmazták Europa Nostra díjjal, utolsóként a budapesti New York-palota helyreállítását 2007-ben.

"Amikor tavasszal megkaptuk a díjat, nem gondoltuk volna, hogy mire a helyszíni ünnepségre Budapesten sor kerül, az ÁMRK kisebb létszámú szakmai műhelyének a helyzete is bizonytalanná válik" - mondta Káló Judit építész a New York emlékplakettjének november elejei avatásán. Tavaly a kormány úgy döntött, felére kell leépíteni a tudományos intézet dolgozóinak létszámát. 2007 áprilisában megváltozott a feladatkör is. Hiller István célja az volt, hogy a megyei múzeumoktól elvett régészeti feladatokat egy központba szervezze. Némileg leegyszerűsítve: műemlékek helyreállítása helyett a jobban jövedelmező autópálya-régészet lett a fő profil. Az új főigazgató, Virágos Gábor, akit Hiller bizalmasaként tartanak számon, korábban az Archeosztráda Kft. vezetője volt. A miniszter másik famulusát, Szőke Balázs restaurátort a Dísz téri projekt miniszteri biztosának nevezték ki. Július végén arról tájékoztatták a dolgozókat, hogy Szőke Balázs és Mezős Tamás javaslatára kikerül az építészeti tervezés és az épületrestaurálás az intézmény profiljából. Ez újabb leépítést jelent.

A kulturális minisztérium tehát az éppen felszámolás alatt álló állami műemlékvédelmi tudományos központot használja arra, hogy pályázat nélkül, lehetetlen határidőkkel 10 milliárd forintból turisztikai központot építsen a budai Vár szívében. Vajon mennyire lehetett előkészítve a többi kiemelt projekt, ha a zászlóshajó így fest közelről?

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk