Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Pályázatok/Magyar

Makovecz Vándoriskola 2020

1/4

Hercegkút látképe

?>
Hercegkút látképe
?>
Ravatalozó
?>
Tájház
?>
1/4

Hercegkút látképe

Makovecz Vándoriskola 2020
Pályázatok/Magyar

Makovecz Vándoriskola 2020

2020.07.30. 09:30

Cikkinfó

Földrajzi hely:
Hercegkút, Magyarország

Beadási határidő:
2020.08.31. 16:00

A Makovecz Vándoriskola felvételt hirdet fiatal építészek számára. A szervezők olyan pályakezdők jelentkezését várják, akik önálló tervezőként, vállalkozóként az építészeti tervezést magas színvonalon, közösségben kívánják művelni.   

„Határ a megismerés határa, 
az emberi élet határa; 
határterület maga a személyes élet, 
ha a születésben benne érezzük a
preegzisztenciát és a halálban 
a halál utáni létet;" 

„A kapu síkján átlépni egy pillanat. 
A pillanatba, a síkba beállni, 
s abban elvegyülni?
Képpé változnék, vagy eltűnnék, 
ha amabba a mennyei kapuba állnék?"

(Makovecz Imre, 1996 és 1980 körül, részletek)

 

A Kós Károly Egyesülés 1989-ben alapította meg a posztgraduális képzést adó Vándoriskolát, ahol eddig közel száz építész szerzett diplomát. A Vándoriskola Makovecz Imre vezetésével indult szellemi műhely, amelyben az építészeti gyakorlatot az Egyesülés építész, tájépítész irodáiban lehet elsajátítani szerkesztői, feldolgozói és önálló tervezési feladatokon keresztül. A vándorépítészek a három éves munkaviszony ideje alatt elméleti képzéseken (előadások, tervezési pályázatok, táborok, szakmai kirándulások és elméleti kutatások) is részt vesznek.

A Makovecz Vándoriskola felvételt hirdet fiatal építészek számára. Olyan pályakezdők jelentkezését várjuk, akik önálló tervezőként, vállalkozóként az építészeti tervezést magas színvonalon, közösségben kívánják művelni. A felvetteket októbertől alkalmazzuk.

A pályázat részvételi feltétele a feladatkiírás szerinti tervezési feladat elkészítése és a pályázó fontosabb munkáit, alkotásait bemutató portfólió beadása, valamint a személyes meghallgatáson való részvétel. A feladatkiírás, fotók és felmérési terv letölthető ide kattintva. 

Hercegkút látképe
1/4
Hercegkút látképe

Felvételi kiírás

Hercegkút Tokaj-Hegyalja egyik bortermelő községe. A Rákóczi-szabadságharc után Trautson herceg az elnéptelenedett vidékre a német-francia határ menti Schwarzwald vidékéről telepeseket hozatott a munkáskezek pótlására. A község nevét 1904-ben magyarosították és lett Pogánykútból Hercegkút. A szőlőművelés és borkezelés terén a lakosok elsajátították mindazt, ami Tokaj-Hegyalját jellemezte, a saját szőlők termését a falu két végén lévő pincesoron, a népi építészet remekeiben érlelik és tárolják már a 18. század vége óta, a község 1908-ban lett a Tokaj-hegyaljai zárt borvidék tagja. 
A II. világháború után német származásuk miatt a község lakói közül sokakat a Szovjetúnióba hurcoltak kényszermunkára. A közösség sváb azonosságtudata ennek ellenére továbbra is megmaradt, megtartotta hagyományait, ünnepeit, az utóbbi évtizedekben újraindult a német nyelv tanulása, oktatása az óvodában és az alsó tagozatban. 

Ravatalozó

Az épületet egy helyi építész tervezte 1979-ben és a hercegkútiak sok „társadalmi munkájával" a helyi TSZ építő brigádja építette, aminek költségeit a falu lakói adták össze. A felravatalozás és a szertartás mindig a belső térben történik, a ravatalozó térben és a fedett előtérben a hozzátartozók az íratlan rend szerint foglalják el helyüket. Az átalakítás során egy harang elhelyezésére is alkalmas előtetőt, bejárati építményt szeretnének építeni, valamint a meglévő épületrészt méltón felújítani, átalakítani. Szükség van a meglévő helyiségeken túl egy kisebb mosdócsoportra, és egy szerszámraktárra is. 

Tervezési feladat

Építészeti vázlatterv készítése a meglévő ravatalozóépület átalakításáról, mely tartalmazza a harang elhelyezésére is alkalmas előtető-építményt, az épület felújítását egy nemesebb megjelenés biztosításához, továbbá a szükséges helyiségeket (ravatalozó, fedett előtér, hűtő és tároló, öltöző, két egységes mosdócsoport, szerszámraktár). Továbbra is biztosítani kell a sírok autóval való megközelítését a meglévő aszfalt burkolaton vagy áthelyezéssel kialakítva.

Helyszínrajzként egy egyszerű felülnézet elegendő, az előtető rajzait a megértéshez szükséges léptékben kell elkészíteni oly módon, hogy azokat könnyen körbe lehessen mutatni (A3 lapokon). Makett készítése ajánlott, de nem kötelező. Grafikai előadásmód, műszaki részletezettség szabadon választható.

A pályázati anyagot a beadás napjáig digitálisan is el kell küldeni a makoveczvandoriskola@gmail.com címre.

Benyújtandó munkarészek:
•    helyszínrajz
•    alaprajz
•    metszet
•    homlokzati nézet
•    látványterv
•    rövid műszaki leírás

Ravatalozó
Ravatalozó
2/4
Ravatalozó

Pályázat

A felvételi kiírással párhuzamosan, ugyanerre a feladatra tervpályázatot hirdettünk a Kós Károly Egyesülés Vándoriskolásai számára is ugyanazon feltételekkel. A pályázat beadási határideje egybeesik a felvételi feladat leadásával, így az újonnan felvételt nyert fiatal építészek azonos eséllyel szerepelnek a pályázat elbírálásakor, lehetőséget kapva, hogy tervük esetleg megvalósulhasson.

A pályázatot elbíráló zsűri tagjai:

Elnök: Rák József Hercegkút polgármestere
Társelnök: Salamin Ferenc, a Makovecz Vándoriskola vezetője

Tagok: 
Csóka Balázs DLA Pro Architectura díjas építész
Erhardt Gábor Pro Architectura díjas építész
Fábián Rigó Tamás, a Kós Károly Egyesülés társigazgatója
Füzes András Pro Architectura díjas építész
Kovács Ágnes Podmaniczky- és Takács András-díjas építész

A felvételi beszélgetésen való részvétel feltétele a feladatkiírás szerinti tervezési feladat elkészítése és a pályázó fontosabb munkáit bemutató portfólió beadása, valamint a személyes meghallgatáson való megjelenés.

A tervezési helyszín (Hercegkút, temető) közös bejárásának időpontja: 2020. augusztus 14. 10 óra.
Egyéni bejárásra is van lehetőség. Ez esetben segítséget a település polgármesteri hivatalában lehet kérni.

A pályázat és portfólió benyújtásának határideje: 2020. augusztus 31. 16 óra
Helyszín: 1024 Bp., Margit körút 5/a., Axis Építésziroda, 
e-mail: salamin.ferenc@gmail.com

Személyes meghallgatás időpontja: 2020. szeptember 5. 9.30 óra
Helyszín: 1034 Bp., Makovecz Imre utca 25. (Magyar Művészeti Akadémia terme)

Felvételi és pályázati eredményhirdetés: 2020. szeptember 5. 13 óra


 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk