Épülettervek

Madách tér megújítása - hallgatói tervpályázat 2. díjas terve

1/11

Helyszínrajz, 1:1000

?>
Helyszínrajz, 1:1000
?>
Helyszínrajz, 1:500
?>
Koncepció
?>
Koncepció
?>
Keret-lehetőségek
?>
Jelenlegi állapot, fotó: Magyar Sára Borbála
?>
Látványterv
?>
Látványterv a Károly körút felé nézve
?>
Térmetszet
?>
Térmetszet
?>
Részletek, utcabútorok
1/11

Helyszínrajz, 1:1000

Madách tér megújítása - hallgatói tervpályázat 2. díjas terve
Épülettervek

Madách tér megújítása - hallgatói tervpályázat 2. díjas terve

2013.02.04. 14:33

Projektinfó

Földrajzi hely:
Budapest, Magyarország

Építészek, alkotók:
Hertel Anna, Magyar Sára Borbála, Nguyen Duc Minh

Budapest, VII. ker. Madách Imre tér hallgatói tervpályázat - megosztott II. díjas pályamű

Tervezés éve:
2012

Letölthető dokumentumok:

2012. október 15-én hirdették ki a Madách tér átalakítására kiírt országos hallgatói pályázat eredményét. A BME Építészmérnöki Karának diákjai - Hertel Anna, Magyar Sára Borbála és Nguyen Duc Minh - által felvázolt, a járókelőket Erzsébetvárosba vonzó koncepció a megosztott II. díj mellett lakossági különdíjban is részesült.

A Madách Imre térnek és a Madách Imre utcának arculatváltozásra van szüksége ahhoz, hogy Erzsébetváros egyik szimbólumaként működhessen. A VII. kerületi önkormányzat ezt érzékelve hallgatói tervpályázatot írt ki a tulajdonában lévő, rendezésre váró területre. Az önkormányzat célja az volt, hogy a kiírás alapján beérkező pályamunkák felhasználásával a helyszínre olyan változtatást javasoljon, amely a városi teret alkalmassá teszi rendezvények megtartására s egyben pihenő funkciót is lehetővé tesz az itt élő lakosok és idelátogatók számára.

A pályázatban valamennyi magyarországi egyetem építész, tájépítész és építőművész hallgatója részt vehetett. Összesen 31 érvényes pályamű érkezett be, amelyek közül két-két megosztott első, második és harmadik díjat osztottak ki. A két nyertes pályamű alkotói: Biri Balázs és Vereb-Dér Anna, illetve Lóránt Zsófia, Nemecz Regina és Tuboly Kata voltak. A mi tervünk megosztott második helyezést ért el egy másik csapattal együtt, amelynek tagjai: Árkovics Lilla, Babos Annamária, Csákvári Anita és Lukács Zsófia voltak. Ezenkívül kiosztották az erzsébetvárosi lakosok által legjobbnak tartott lakossági különdíjat is, amelyet a mi csapatunk nyert meg.

Vizsgálat

A Madách Imre tér és a folytatása – a Madách Imre utca – városszerkezeti szempontból nagyon előnyös helyen, a történelmi belváros közvetlen közelében helyezkedik el. Délnyugati oldalról a forgalmas Károly körút határolja, és a Deák tér – ahol a három metróvonal találkozik – is csak egy rövid sétára van. A környéken több köztér is található, elég csak megemlíteni a Deák, az Erzsébet vagy a Vörösmarty teret, amelyek közül mindegyik másfajta karakterrel rendelkezik. A tervezési terület környéke nagyon nyüzsgő, sok járókelőre gyakorolhat vonzó hatást.

Várostörténetileg is izgalmas a helyszín, a jelenlegi Madách Imre tér a szimbolikus boltívével az egykor tervezett Madách sétány kezdeteként épült meg, ez az eredeti cél szerint egészen a Városligetig elért volna. Az I. világháború kitörése előtti elképzelés azóta szelídült, a jelenlegi terv szerint a Madách sétányt már csak a Kazinczy utcáig vinnék el, amely az önkormányzat jelenlegi álláspontja szerint a kultúra utcájaként fog működni a jövőben. Ezért nagyon fontos a Madách Imre tér helyzete, mert a sétány kezdőpontjaként egyfajta bejárati motívum szerepét töltheti be a közeljövőben.

Helyszínrajz, 1:1000
1/11
Helyszínrajz, 1:1000A tágabb környezet értelmezésében egy másik szempont a valaha itt lévő Zsidó Negyed volt - erre tekintettel szerettünk volna teremteni egy olyan helyszínt, ahol akár a helyi zsidó közösség is összegyűlhet és rendezvényeket tarthat. Sajnálatos módon az utóbbi időben a szlömösödés is megfigyelhető a kerületben, így további célként fogalmazódott meg a terület felélesztése.

A tér jelenleg parkolóként funkcionál, a körülölelő árkádsor az Örkény Színházat, egy hotelt és néhány kávéházat rejt magában. Problémájuk, hogy az előttük lévő teret a parkoló autók miatt nem tudják kihasználni, így beszorulnak a gyalogos közlekedéssel együtt az árkádok alá. Egy gyalogosan feltárható terület kialakításához tehát mindenféleképpen szükség van az autós forgalom csökkentésére, az átalakítással kieső parkolóhelyek pótlására.

Koncepció

A teret központi elhelyezkedéséből adódóan Erzsébetváros kapujaként értelmeztük. Kiindulópontja lehet a kerületben egyedien megjelenő romkocsma-túráknak, amelyek a turisták és a budapesti lakosok körében is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A külföldiek által gyakran felkeresett látványosságok egyszeri megtekintésével szemben az volt a célunk, hogy a tervezési terület barangolásra invitáljon a belváros szívébe, a szűk utcácskák és eldugott kis vendéglátóhelyek hangulatának megtapasztalására.

Koncepció
3/11
KoncepcióA Károly-körút vonalán haladva bukkan elő a zártsorú beépítésbe ékelődött Madách épületegyüttes erős karakterű világa. Erre a nagyvonalú kialakításra és a téri adottságokra reagál koncepciónk, amely során az épület - kapuként - a kerületbe irányítást, bevonzást szolgálja. Ezt a hatást erősíti a tér középtengelyén kialakított, megkülönböztetett burkolatsáv, amely éjszaka színes fénycsík formájában jelenik meg. Ez egyúttal a boltív két oldalán elhelyezkedő térrészt is összekapcsolja. Ezt a vonalat követve feltárul a Madách irodaház által rejtett – általunk sétáló utcának átminősített – tér látványa is. Emellett megállásra is ösztönöző találkozópont, a középsáv két végén elhelyezett nagyobb, monolitikus burkolatfelület. Ezek a jelszerűen megkülönböztetett felületek világosak, míg az általános kitöltő felület sötét – három- és hatszögekből kirakott – térkő formájában jelenik meg. A belvárosi téren végighaladó világos sáv Károly körút felőli oldalán található egy nagyméretű, a talajjal egy szinten kialakított vízfelület, amely előnyös mikroklimatikus hatásával és szabad használatával oldja a tér feszes hangulatát. A sáv másik végén pedig különböző programoknak biztosítottunk helyet. Itt, a Madách utcában háromszög alaprajzú a megmozgatott, egyedi burkolatú térrész, megtörve ezzel a házak szigorú geometriáját.

A Madách-házak földszintjén levő funkcióknak - színháznak, hotelnek, és a kávézók teraszainak - is helyet biztosítunk, hogy kiléphessenek az árkádok alól és beszivároghassanak a térre. Ebből a célból, valamint a gyalogosoknak kedvezve a tér autós forgalmát megszüntettük, szervizutat biztosítottunk, a Madách Imre és az Asbóth utcában csökkentett forgalmú, 30-as övezetet alakítottunk ki, valamint javasoljuk a Rumbach Sebestyén utcában található nagy, összefüggő, üres telkekre mélygarázs létesítését, a téren megszüntetett parkolóhelyek pótlására.

Látványterv a Károly körút felé nézve
8/11
Látványterv a Károly körút felé nézveA kerületbe invitáláson kívül a terv lényegi eleme volt a tér multifunkcionális kihasználása is, ezért - a többcélúságot szem előtt tartva - kevés állandó utcabútort helyeztünk el. Az ülőhelyekkel összekapcsolt zöld szigetekben lombos fákat és gazdag aljnövényzetet képzeltünk el. A Madách utcába is terveztünk kisebb építményeket. Az ide telepített kereteken kiállítások, interaktív installációk, valamint a Zsidó Nyári Fesztivál rendezvényei kaphatnak helyet, amelyeknek a körútról felsejlő szokatlan megjelenése ösztönzően hat az arra járó gyalogosokra.

Összegzés

Tervünk a Madách-házak nagyvonalúságára reagáló elképzelés, amely kapuszerű és multifunkcionális jellegével szolgálja ki a VII. kerület lakosait, és az idelátogató, helyi karaktereket kereső vendégeket.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk