Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Közélet, hírek

Közraktárak, Gázgyár, Városháza Fórum: három fejlesztésről döntöttek

1/14

Demszky Gábor és Gegesy Ferenc

?>
Demszky Gábor és Gegesy Ferenc
?>
a Közraktárak jelenleg
?>
Közraktárak
?>
Közraktárak
?>
Közraktárak
?>
Közraktárak
?>
Közraktárak
?>
Közraktárak
?>
Közraktárak
?>
"Közraktárak belső idill"
?>
?>
?>
?>
1/14

Demszky Gábor és Gegesy Ferenc

Közraktárak, Gázgyár, Városháza Fórum: három fejlesztésről döntöttek
Közélet, hírek

Közraktárak, Gázgyár, Városháza Fórum: három fejlesztésről döntöttek

2008.06.27. 12:41

Az elmúlt néhány napban, olyan nagy projektekről született bizottsági, illetve közgyűlési döntés, amelyek meghatározóak lesznek Budapest kulturális arculatával összefüggésben - mondta Demszky Gábor, főpolgármester a pénteki, Közraktárakba szervezett sajtótájékoztatón.

Demszky Gábor és Gegesy Ferenc
1/14
Demszky Gábor és Gegesy Ferenc

A Kiemelt Fejlesztések Bizottsága az elmúlt napokban három fejlesztésről is döntött. A főpolgármester a jövő Budapestjéről beszélt a pénteki sajtótájékoztatón.

„Az elmúlt néhány napban olyan nagy projektekről született bizottsági, illetve közgyűlési döntés, amelyek meghatározóak lesznek Budapest kulturális arculatával összefüggésben."- mondta Demszky Gábor, főpolgármester a pénteki, Közraktárakba szervezett sajtótájékoztatón. A Kiemelt Fejlesztések Bizottsága (KFB) három fejlesztésről döntött: a Városháza Fórumról, a Gázgyárról és a Közraktárakról. A főpolgármester hozzátette, hogy mindhárom projekt a magán- és a közszféra összefogásával valósul meg, átformálva Budapest összképét.
A Városháza Fórum kapcsán a KFB döntést hozott arról a 20 pályázóról, akik résztvehetnek a Városháza-tömb fejlesztési tervpályázatán. A pályázat eredményhirdetésére idén ősszel kerül sor.

Az építészeti tervpályázat, mint ismeretes, a Főpolgármesteri Hivatal jelenlegi épületét, a Városháza Parkot, a Merlin Színházat, a Belvárosi Tűzőrséget és a Főpolgármesteri Hivatal parkolóit is magába foglaló területet érinti. „Kiírtuk a tervpályázatot, arra a Városháza Fórum elnevezésű projektre, amelynek lényege, hogy az épület hátsó traktusán, ahol jelenleg egy közpark van, mélygarázs valósul meg, és ezzel együtt egy szolgáltató-, kulturális intézmények befogadására alkalmas, több tíz ezer négyzetméter nagyságú terület. Ez a terület, mint a város agórája fog működni. Itt a város a legfontosabb rendezvényeit tartja majd. Felmerült az a lehetőség is ezzel kapcsolatban, hogy maga a Városháza is átköltözik majd ebbe az új iroda együttesbe."- mondta a főpolgármester.a Közraktárak jelenleg
2/14
a Közraktárak jelenleg

Közraktárak
3/14
Közraktárak

Közraktárak
4/14
Közraktárak

Közraktárak
5/14
Közraktárak

Közraktárak
6/14
Közraktárak

Közraktárak
7/14
Közraktárak

Közraktárak
8/14
Közraktárak

Közraktárak
9/14
Közraktárak


A Gázgyárral kapcsolatban, Demszky Gábor elmondta, hogy a főváros elidegeníti, értékesíti a Gázgyárnak egy meghatározó, nagy területét, ahol a Graphisoft magánegyetemet létesít. „A magánegyetemmel, az IT parkkal és a biotechnológia parkkal - folytatta a főpolgármester - a főváros egy csodálatos, új városrésze jön létre. Azt is lehet mondani, hogy egy CEU-szerű magánegyetem jön itt létre, a meglévő kutató-fejlesztő intézmények mellett, és ezeknek a szomszédságában egy olyan kulturális intézmény blokk, amely több múzeum, több színházterem befogadására alkalmas." A 20 ezer négyzetméteres terület eladásából származó bevételt a főváros a kulturális blokkra fordítja: „Mindenekelőtt a terület kármentesítésére, majd sorban a rekonstrukciókra, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ezek az épületek az eredeti formájukban álljanak."

A harmadik fővárosi projekt a 2010 nyarára elkészülő Közraktárak. „Szerettük volna 2009 végére befejezni, de a bürokrácia megint bizonyított. A Közraktár utca felőli oldalán, 20 méter hosszan kezdődik meg a telekalakításhoz nélkülözhetetlen bontás. Ténylegesen le kell bontani egy sarkot. Erre adott bontási engedélyt az elmúlt napokban a helyi hatóság. A főváros bizottsága pedig a napokban aláírta az ún. birtokbaadási jegyzőkönyvet, ez lehetővé teszi, hogy a bontás megkezdődjön." - mondta a Közraktárakról a főpolgármester.

A főváros megtartja tulajdonában ezt az épületegyüttest, de 25 éves üzemeltetési és hasznosítási szerződést kötött, a Porto Investment Hungary Kft. pályázatát elfogadva. „A területen 23 ezer négyzetméternyi épületegyüttes jön létre, a felszín alatt pedig 250 parkolóhelyet fognak kialakítani. Egy 21. századi kulturális-szórakoztató központ várja majd az idelátogatókat." A főpolgármester hozzátette még, hogy három méter széles teraszsor egészíti ki a projektet, amely a Közraktárak mentén nyúlik majd végig, a Duna-parti korzó és az épületek között. Minden tizedik négyzetméteren zöld felület lesz, és a Nehru-park hasznosításáról is szeretnének megállapodni a Porto Investmenttel, hiszen összetartozik a kettő. Ám erről még három félnek kell egyeztetni, a fővárosnak, a kerületnek és a befektetőnek. „Ez az egész Duna-parti szakasz, amely a világörökség része, egy új metrómegállóval, a Szabadság híd megújításával, a műegyetemi díszkivilágítással teljesen új életet kap ez a városrész."


"Közraktárak belső idill"
10/14
"Közraktárak belső idill"

11/14

12/14

14/14

13/14


A közlekedési problémákkal kapcsolatban Demszky Gábor elmondta, hogy ennek megoldását nagyon fontosnak tartja: „Sokat kell még dolgoznunk azon, hogy jól megközelíthető legyen ez az ingatlan. A metró megfelelő gyalogos kiszolgálást fog biztosítani, ugyanakkor meg kell oldani, hogy a metró felől ez az ingatlan jól megközelíthető legyen, ez a következő évek fontos témája lehet."

A sajtótájékoztatón elhangzottak alapján a főpolgármester a jövő Budapestjét barátságosabbnak, sokoldalúbbnak látja, használható közterekkel, amelyek városminőséget teremtenek.

képek és beszámoló: Biczó Gabriella

Vélemények (1)
rokon
2008.06.29.
10:16

A kiemelt fejlesztések bővítési listájában három tétellel szerepel a Budapest Szíve program

A kormány szerdai ülésén 12, összesen 27 milliárd forint értékı beruházást nyilvánított kiemelt fejlesztési projektté, amelyekből így már mintegy 350 van, majdnem 1.800 milliárd forint beruházási értéken. A most elfogadott fejlesztések:1. Kreatív Innovációs Központ Kecskemét (KIKK) - A terv szerint 1,4 milliárd forintos beruházással kutatás-fejlesztési központ épül a városban egy használaton kívüli katonai bázison. A projekt célja a magas hozzáadott értékı iparágak megtelepedésének ösztönzése a dél-alföldi régióban.2. A CS-2-0-0 jelı csapadékvíz csatorna építése Kecskeméten - A 476 millió forintos fejlesztést az indokolja, hogy a jelenlegi csatorna bizonyos részeken túlságosan szık, rossz állapotban van, vagy balesetveszélyes.3. Vizek mennyiségi és minőségi védelmének fejlesztése a Duna-völgyben - A 3,2 milliárd forintos beruházás célja a Homokhátság elsivatagosodásának megelőzése.4. Ipari-logisztikai kapacitások feltárását biztosító új út építése Tornyospálcánál - A Záhony térségében fekvő község önkormányzatának útfejlesztési projektje, amely a település mellett kiépített, normál és széles nyomtávú vasútvonallal egyaránt ellátott ipari-logisztikai terület intermodalitását kívánja erősíteni. A projekt a keleti határvidék gazdasági fejlődését szolgáló infrastruktúra-csomag részét alkotó elképzelés, amely azt célozza, hogy Záhony és vonzáskörzete legyen "Európa keleti kapuja". 5. Kastélysziget Kulturális és Turisztikai Központ Edelény - Az edelényi L,Huillier-Coburg-kastély felújítása a Cserehát és a Galyaság turisztikai vonzerejének erősítése céljából. A projektgazda a Mıemlékek Nemzeti Gondnoksága.6. Tisza-tavi Ökocentrum - A Hortobágyi Nemzeti Park északi szegletében fekvő Poroszlónál a Tisza-tó környéki élővilág bemutatására alakítanak ki az ökoturizmus fejlesztését célzó látogatóközpontot.7. Pro-Novum 2010 - Befektetés-ösztönzés és üzletfejlesztés az ITD Hungary Nonprofit Közhasznú Zrt. által.8. A Velencei-tó Kapuja - A projekt sétányok, korzók, rendezvényterek kialakításával járul hozzá a Velencei-tó turisztikai vonzerejének és az ott élők életminőségének a javításához.9. Szob-Nagybörzsöny kisvasút teljes, turisztikai célú helyreállítása - II. ütem - A börzsönyi kisvasút felújításának első üteme is európai uniós támogatással valósult meg.10. Budapest Szíve Program - A belváros új főutcájának kiépítése projekt, I. ütem11. Budapest Szíve Program - A hídfőterek és az új pesti korzó kiépítése, I. ütem 12. Budapest Szíve Program - Reprezentatív kaputérség kiépítése, I. ütem

A budapesti belváros tehermentesítését és élhetőbbé tételét célzó Budapest Szíve Program első ütemének három jelentős beruházásához a közel 7 milliárd forintos európai uniós támogatás mellett a Főváros és a Belváros 2 milliárd forint saját erőt biztosít. A munka jövőre kezdődik és az első eredmények már 2010-ben láthatók lesznek.

Kiemelt fejlesztési projektnek azokat a beruházásokat vagy programokat nevezik, amelyek stratégiai fontosságuk miatt nem pályázati úton, hanem kormánydöntés alapján kaphatnak uniós támogatást. A javaslattételt - vagyis azt, hogy miként lehet kiemelt projektnek jelölni egy fejlesztési elképzelést -, illetve a jelöltek közüli választás módját speciális eljárásrend szabályozza. A kiemeléssel a legfőbb cél az, hogy minél gyorsabban megvalósuljanak a projektek.forrás: mti

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk