Épületek/Örökség

Ez is egy lehetőség — A LocHal Könyvtár Tilburgban

1/12

A LocHal Közösségi Könyvtár Tilburgban, Hollandiában, 2019. Fotó: © Stijn Bollaert, a CIVIC Architects engedélyével

?>
A LocHal Közösségi Könyvtár Tilburgban, Hollandiában, 2019. Fotó: © Stijn Bollaert, a CIVIC Architects engedélyével
?>
A LocHal Közösségi Könyvtár Tilburgban, Hollandiában, 2019. Fotó: © Stijn Bollaert, a CIVIC Architects engedélyével
?>
A LocHal Közösségi Könyvtár Tilburgban, Hollandiában, Alaprajz, Forrás: CIVIC Architects
?>
A LocHal Közösségi Könyvtár Tilburgban, Hollandiában, 2019. Fotó: © Stijn Bollaert, a CIVIC Architects engedélyével
?>
A LocHal Közösségi Könyvtár Tilburgban, Hollandiában, 2019. Fotó: © Stijn Bollaert, a CIVIC Architects engedélyével
?>
A LocHal Közösségi Könyvtár Tilburgban, Hollandiában, 2019. Fotó: © Stijn Bollaert, a CIVIC Architects engedélyével
?>
A LocHal Közösségi Könyvtár Tilburgban, Hollandiában, 2019. Fotó: © Stijn Bollaert, a CIVIC Architects engedélyével
?>
A LocHal Közösségi Könyvtár Tilburgban, Hollandiában, 2019. Fotó: © Stijn Bollaert, a CIVIC Architects engedélyével
?>
A LocHal Közösségi Könyvtár Tilburgban, Hollandiában, 2019. Fotó: © Stijn Bollaert, a CIVIC Architects engedélyével
?>
A LocHal Közösségi Könyvtár Tilburgban, Hollandiában, 2019. Fotó: © Stijn Bollaert, a CIVIC Architects engedélyével
?>
A LocHal Közösségi Könyvtár Tilburgban, Hollandiában, 2019. Fotó: © Stijn Bollaert, a CIVIC Architects engedélyével
?>
A LocHal Közösségi Könyvtár Tilburgban, Hollandiában, 2019. Fotó: © Stijn Bollaert, a CIVIC Architects engedélyével
1/12

A LocHal Közösségi Könyvtár Tilburgban, Hollandiában, 2019. Fotó: © Stijn Bollaert, a CIVIC Architects engedélyével

Ez is egy lehetőség — A LocHal Könyvtár Tilburgban
Épületek/Örökség

Ez is egy lehetőség — A LocHal Könyvtár Tilburgban

2019.12.20. 07:39

Projektinfó

LocHal Közösségi Könyvtár

URL:
CIVIC Architects

Építés éve:
2019

Bruttó szintterület:
11.200 m2

Stáblista

Vezető tervezők: Civic Architects

A csarnok felújítása: Braaksma & Roos Architectenbureau

Belsőépítészet és textil: Inside Outside / Petra Blaisse

Tájépítészet: Donkergroen

Könyvtár és iroda belsőépítészet: Mecanoo Architecten

Elképesztő könyvtár vitte a prímet idén a World Architecture Awards versenyen! A hollandiai Tilburgban épült LocHal a barnamezős beruházásoknak és a könyvtár épülettípusnak egyaránt mutat új irányt, de az sem bír csekély üzenettel, hogy a világ legjobb projektje egy elhagyatott épület rekreációja ett!

Nemrég ért véget a „WAF", a világ egyik legnagyobb építészeti eseménye, ahol több mint 30 kategóriában választották ki a kortárs építőművészet legimpozánsabb alkotásait szerte a világból. A gála az Architecture Review folyóirat pártfogásában alakult még a 2000-es évek végén, melyet ma az elsőszámú nemzetközi építészeti archívum és napilap, az Archdaily is támogat. Különlegessége, hogy mindenki számára egyenlő esélyt teremt a megmérettetésre: a világ vezető sztárépítészei akár pályakezdő fiatalokkal is versenyezhetnek. 

Az idei fesztivált 2019. december 4. és 6. között rendezték meg Amszterdamban az alábbi hívószavakkal: FLOW- People, Data, Nature, Power. Az építészet egy statikus műfaj, mégis, a funkció, melyet egy épület szolgál sohasem az. A legjobb példák erre a vasútállomások és repterek, melyek középpontjában a mozgás áll, és amelyen emberek és járművek milliói áramlanak át egész évben. Talán nem ennyire egyértelmű, de gondolhatunk ugyanígy a munkahelyekre is: ezernyi ember és felfoghatatlan mennyiségű adathalmaz halad át nap mint nap irodaházak százaiban. Gondoljunk a városokra, a közlekedési hálózatokra, az energiaáramlásokra, vagy negatív értelemben az erózióra: az áramlás bizony napjaink egyik kulcsszava, és az építészetnek reflektálnia kell rá.

A LocHal Közösségi Könyvtár Tilburgban, Hollandiában, 2019. Fotó: © Stijn Bollaert, a CIVIC Architects engedélyével
1/12
A LocHal Közösségi Könyvtár Tilburgban, Hollandiában, 2019. Fotó: © Stijn Bollaert, a CIVIC Architects engedélyével

A szervezők erre hívták fel a pályázók figyelmét, és idén a magyar 3h építésziroda munkája, a fertődi Esterházy-kastélyba tervezett új képtár és látogatóközpont is bekerült a finalisták közé a „Régi és új" nevezetű mezőnyben. Az egyes kategóriák, az összesített versenyek, valamint a The Architecture Photography Awards győzteseit az alábbi linken tekinthetik meg.  Az év legjobb épülete az adaptive reuse  kivételes példája, a holland LocHal Könyvtár lett Tilburgban.  

A város Hollandia déli részén, Észak-Brabant tartományban, Amszterdamtól mintegy 90 km-re délkeletre fekszik. A projekt egy bontásra ítélt épületben valósult meg, melybe nem csupán új életet leheltek, de olyan funkciót is, amely a városban közösség összekovácsoló erővel is bír. Azon új generációs könyvtárak sorába tartozik, ahol a hagyományos, könyv alapú ismeretszerzés mellett workshopokra, co-working terepre és a gyakorlati tapasztalatszerzésre ugyanolyan mértékben van lehetőség egy épületen belül. 

A LocHal Közösségi Könyvtár Tilburgban, Hollandiában, 2019. Fotó: © Stijn Bollaert, a CIVIC Architects engedélyével
4/12
A LocHal Közösségi Könyvtár Tilburgban, Hollandiában, 2019. Fotó: © Stijn Bollaert, a CIVIC Architects engedélyével

Az eredeti, mozdonycsarnok 1932-ben épült, a hatalmas belmagasságú, osztatlan ipari tér pedig olyan atmoszférát nyújt, amit a vezető tervező, azaz a CIVIC Architects mindenképpen meg szeretett volna őrizni. Belépve a térbe egy kávézó, kiállítási terek, üzlet, és egy lépcsőzetesen emelkedő padsor fogad minket. Utóbbi egyaránt működik közösségi térként, ha a helyzet pedig úgy kívánja, akkor auditóriumként funkcionál tovább.

A további terek kialakítása kapcsán viszont felmerült a kérdés, hogy egy csarnok létesítmény esetében miként találnak megoldást az energiahatékonyságra. Abban, hogy egy múlt századi térbe kortárs könyvtár szerkezetét ültethessék, a Braaksma & Roos Architectenbureau segített a vezető tervezőknek, a belsőépítészeti designért pedig az Inside Outside, Petra Blaisse és a Mecanoo Architecten feleltek.  A diagonálisan futó félszinteken úgy alakulnak a klíma zónák, hogy az épütben a fűtés-hűtés csak a szignifikáns, használt területeken érvényesül, a holt terek nem emésztenek fel energiát. Így lehetséges az, hogy az épületet nem kellett felszabdalni apróbb terekre és megmaradhatott a monumentális, ipari belső látvány, az egységes üvegfelületeknek köszönhetően pedig a természetes fénynek és a kültéri látképnek sem kellett csorbulnia. Alkalomadtán a hatalmas területek fel is szabdalhatóak, méghozzá több méteres függönyökkel. Ez egy flexibilis megoldás, amely egyúttal az akusztikai körülmények javítására is alkalmas, arról nem is beszélve, hogy a gesztus Tilburg textil gyártási tradíciójára emlékeztet. Az épület további fenntarthatóságát a multifunkcionalitás biztosítja: a co-working tereken kívül privátabb irodaterek, meeting helyiségek is bérelhetőek, használhatóak, az itt található szabadidős tevékenységeket pedig az emeleti teraszok és a téli kert fantasztikus kilátása koronázza meg. 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Infrastruktúra

MOSÓHÁZAK // Egy hely + Építészfórum

2020.09.16. 13:04
00:05:55

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Ismét a Balaton környékére, konkrétan pedig a Balaton-felvidék három falvába visz el Torma Tamás az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatában. Köveskálra, Kővágóörsre és Óbudavárra a három település jó állapotú mosóházai kapcsán a stáb, de persze a nagy hagyományú, egykor a közösség életének központi helyszínét jelentő épületek mellett a korabeli szokások is szóba kerülnek a videóban.

Helyek/Köztér

A GÖMBKILÁTÓ // Egy hely + Építészfórum

2020.09.03. 14:12
00:05:11

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

A brüsszeli Atomiumra is reflektáló Gömbkilátó az 1963-as fővárosi BNV-re készült a Székesfehérvári Fémmunkás Vállalat tervezésében. Hogy a poli-gömb története miként ível át Brüsszeltől egészen Balatonboglárig, arról az Egy hely és az Építészfórum videósorozatában Torma Tamás mesél.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk