Közélet, hírek

„Hauszmann díj 2010”

2010.10.14. 10:20

Cikkinfó

Építészek, alkotók:
Beke András, Beke-Tóth Szilvia, Lang Zoltán, Pelle Zita, Siket Vanda

Vélemények:
13

Dosszié:

Október 8-án ünnepélyes keretek között adta át dr. Becker Gábor dékán a BME Építészmérnöki Kar 2010-es Hauszmann-díjait. A díjazott hallgatók névsorát az alábbiakban közöljük.

A BME Építészmérnöki Kar „Hauszmann díj 2010" eredménye:

A pályázatra diplomatervével 62 építész nevezett, közülük választotta ki a háromtagú zsűri az öt díjazottat. A díjakat dr. Becker Gábor dékán adta át 2010. október 8-án.

2010-ben Hauszmann-díjat kapott:
Beke András, Erdei fafeldolgozó, Cák
Lang Zoltán, Zarándokszállás, Mány
Pelle Zita, A fehér nyárfa háza – Belvárosi menedék
Siket Vanda, Önellátó turistaház a Börzsönyben
Beke-Tóth Szilvia, Szabadtéri színház, Szombathely

A Bíráló Bizottság tagjai:
Pelényi Margit, Janesch Péter és Kalmár László Ybl-díjas építészek voltak.

A különdíj odaítélésében, melyet Pelle Zita kapott, a Graphisoft képviselőjeként Filetóth Levente építész vett részt. A díj megbízott kurátora Balázs Mihály építész volt.

Vélemények (13)
kek-szakall
2010.10.25.
08:27

A felsőoktatás a 65 év kommunizmus legerősebb legváltozatlanabb (nem a szinvonalra vonatkozik) bástyája, az egészségügy, a hadsereg és a többi állami intézmény között.

Ezt még a fülke forradalom se mossa el...

marianna
2010.10.24.
17:54

" Pilinszky Apokrif c. versének elemzésekor általában felteszik a kérdést, hogy ki lehet a vers megszólítottja, Isten vagy a szeretett személy? Ez még nem is volna baj, az igazán szomorú, ha meg is válaszolják. Pilinszky hol egy nőhöz beszél, hol a szerelemben memutatkozó Istenhez, esetleg mindkettőhöz egyszerre. A nők és a költők és a misztikusok ismerhetik a magukból való kilépés szerelmi tapasztalatát. Lehet, hogy a kákán is csomót kereső bírálók, vagy az államférfiak nem, de erről nincs tapasztalatom.

Akkor még nem is beszéltünk a megfogalmazás szándékolt, vagy sugallatból adódó többlet erejéről is. Hogy a néző, az olvasó, helyre akarja ütni a kizökkent csavart, el akarja tüntetni a hiányt. "    Takács Zsuzsa

Egy fiatal építész életében nagyon fontos a diplomadíj, ne rontsuk el az örömüket! Szerintem úriember nem tesz ilyet. 

kek-szakall
2010.10.24.
18:13

@marianna: Aki kritizál a rendszerellensége. bocs igaz.

Bár szerintem pont az egyetemistákat kellene megkérdezni. akkorriban még nem beszél mellé az ember...

bm.bm
2010.10.24.
15:51

A Hauszmann-díjjal a BME Építészmérnöki Kara ismeri el frissen diplomázott hallgatóinak munkáját. A díjazottakat ugyanakkor nem a kar oktatói, hanem (az alapító okirat és ügyrend értelmében) a tervezési tanszékek vezetőinek közös egyetértésével meghívott, külsős építészekből álló Zsűri választja ki.  Nem hiszem, hogy a névtelenség, arctalanság mögé bújt "kritikusok" intrikus bejegyzései felülírhatnák a díj hitelességét. Aki ezt kétségbe vonja, annak szives figyelmébe ajánlom az elmúlt nyolc év (a díjat 2003-ban adtuk át először) hasonló, a BME Építészmérnöki Karától függetlenül kiírt pályázatok eredményeit (MÉSZ-MÉK Diplomadíj Pályázat, Pro Progressio pályázat, Príma Junior díjak...). A díjazottak névsorában meglehetősen nagy átfedést fognak találni.  Ennek magyarázata: minden zsűri a legjobbakat díjazza, persze a maga szempontjai alapján. A Hauszmann díj kurátoraként négy éve pontosan látom, hogy sajnálatos módon a díjak lehetséges száma (5) sokkal kevesebb, mint a díjazásra érdemes tervek, tervezők száma. Ezért nem gondolom, hogy a Hauszmann díjjal kitüntetett fiatal építészek körén kívül mindenki más tehetségtelen volna, ellenkezőleg: az önkéntes nevezésen alapuló versenyre beadott tervek magas száma és kiemelkedő színvonala örömre, bizakodásra ad okot. A legfiatalabb építészgeneráció tervekben megfogalmazott kérdés-válaszai nem feltétlenül naivak, ostobák vagy hiábavalók, amint azt egyes hozzászólók képzelik. Az értetlenség magyarázata az is lehet, hogy ez a korosztály korunk bizonytalanságaival kapcsolatban sokkal-sokkal érzékenyebb, mint gondolnánk. Meglátásaikból inkább tanulni illenék, semmint zsigerből leszólni azokat.  Balázs Mihály építész, egyetemi docens

kek-szakall
2010.10.24.
17:25

@bm.bm: A zsűri veretességét senki nem vonta kétségbe ha jól látom.

Ellenben elég komoly névjegyet tett le a felsőoktatás. Amit itt legjobb (azaz elismerve a zsűrit) 5 tervként látunk az: tragédia.

Itt a hallgatókat és egyes tanárokat nem volt célja senkinek leszólni.

Ez egy folyamat ami végén elérkezett az oktatás a mindenkori mélypontra (ezt inkább remélem). A rendsezrben kódolva van. 

Pár évig minden cég majd képez magának okl.mérnüköt utóképzés szerűen, aztán majd lesz vmivisszahatás talán. mint a szakképzésnél. Majd lesz valami kapcsolat egyszer(ujra) az egyetem és a valóság között.

De hagyjuk, nyugodtan dolgozzanak... reménytelen.

iwel
2010.10.24.
20:20

@kek-szakall: A felsőoktatás súlytalanná és teljesen értelmetlenné vált, mivel az állam képtelen jövőképet biztosítani a felnövő generációknak. Az oktatás egy OKJ-s képzés színvonalára alacsonyodott le üzletszerűsége okán. Mostmár nyugodtan kijelenthetjük, hogy a BSC rendszer és az iskolák piachoz képest 30-40éves lemaradása (pl. még mindig gábor könyvből tanítanak) szép lassan kinyírja az építész szakmát.  A jövő talán az lesz, hogy mindenki autodidakta módon képezi magát, a cégek pedig felvételit tartanak. A 4éves, millió forintokért BSC-n sínylődő balekokon pedig mindenki csak nevetni fog. Bárcsak élnének még Moholy-Nagyok meg Gödöllői művésztelepesek !

Tibor
2010.10.27.
09:30

@bm.bm: Hauszmann Alajos ennél keményebben is fogalmazna, mint a kuratórium elnöke.Amit tett 40 éven át a magyar építész felsőoktatásért,  több, mint amit itt látni - a kritikák pedig méltatlanok és visszautasításra szorulnak...   Hauszmann gényessége, munkássága ma is követendő példa lenne, lehetne és lehet is követni. Bízom benne, hogy a tanárok között él az a lelkület, ami akkor példamutató volt."Diákjaim fáklyás felvonulást rendeztek tiszteletemre - pályázati sikerem hírének hallatán.."Kövesse bárki is példáját, legyen méltó rá, ezt kívánom...

A diákok jószándékát kétségbe nem vonnám, de a zsűri esetében sem kellene összeesküvéselméletekkel névtelenül monogrammokat belekavarni egy levelezésbe.Kát elrontani a jót, a jóra való szándékot, ezzel biztos nem jutunk előrébb.

kek-szakall
2010.10.27.
09:37

@Tibor: Á-M-E-N

"Hauszmann Alajos... Kövesse bárki is példáját, legyen méltó rá, ezt kívánom..."

Tibor
2010.10.28.
10:35

@kek-szakall: :-)

A kiemelést értékelem...Mi a családban sokszor csak "Öregúrnak" szoktuk nevezni...bölcsessége mai él közöttünk, emlékei körülvesznek...Kövesse hát minél több fiatal is a példáját következetességben, kitartásban és összefogottságban. Házai ma is állnak, példák erre.

kek-szakall
2010.10.22.
12:40

Erdei fafeldolgozó – Zarándokszállás - Belvárosi menedék – turistaház - Szabadtéri színház

gondolom a többi 57 között is ugyanilyen arányban van LAKÁS funkció. 

de semmi gond a gyakorlatban is nagyon ritka...

ez a szellemi önkielégítés...

persze ha vki épp OV rokona, vagy a NER aktivistája, akkor van esélye ilyen megbízásokat is generálni magának, számla mellékletnek tökéletesek...

 

Tibor
2010.10.22.
12:07

   A különdíj pedig nem volt más, mint egy teljes értékű ArchiCAD14 progamcsomag, melyek Kovács Kornél, a Graphisoft kelet-európai kereskedelmi managere adott át a meglepett fiatal építész hölgynek.

    Külön érdekesség, hogy a díj átadását követően még a 92 éves nagyapa is hálásan megköszönte, hogy unokájára esett a választás - a sokszemközti beszélgetésben kiderült, milyen fontos a család számára a generációkon keresztül ívelő összetartás.

kezdoepitesz
2010.10.22.
22:37

@Tibor: Fejétől bűzlik a hal.

Már az elején furcsa volt a tanárok részéről történő heves bólogatás, ami illette a (vázlat)tervet, most már tudom miért, Köszönet érte!

Tibor
2010.10.27.
09:14

@kezdoepitesz: A rébuszok nem jók, a világos magyarázat viszont hiányzik...

 

Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

Szenes-ház // Egy hely + Építészfórum

2023.08.30. 14:19
5:54

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Az Egy hely csapata ezúttal a Keleti pályaudvar közelségében található, 1906-ban, szecessziós stílusban épült Szenes-házat mutatja be. Az impozáns külsejű ház legcsodálatosabb részletei a gangos belső terében tárulnak fel, melyet színes griffmadár-, pillangó- és különféle virágmotívumok díszítenek.

Nézőpontok/Történet

A Margitsziget fái // Építészfórum + Egy hely

2023.08.20. 18:53
9:32

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Néhány héttel ezelőtt a Margitsziget épített történetét mutatta be az Egy hely csapata, most pedig a parkosított zöld sziget nevezetes fáival ismerkedhetnek meg a nézők. A videóban többek között arra is fény derül, hogy hány éves és mi a története a méltán népszerű Margitsziget legidősebb fájának.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk