Közélet, hírek

Hasít a szerb építőipar

1/4

Szerbia elhúz, Ukrajna szárnyal.

?>
Szerbia elhúz, Ukrajna szárnyal.
?>
Törökországban stagnálás várható.
?>
A legnagyobb piaca Romániának van.
?>
Törökországi hotelépítkezés.
1/4

Szerbia elhúz, Ukrajna szárnyal.

Hasít a szerb építőipar
Közélet, hírek

Hasít a szerb építőipar

2019.01.28. 17:03

A nyolc kelet-európai ország építési piacát kutató nemzetközi szövetség, az EECFA (Eastern European Construction Forecasting Association) legfrissebb előrejelzése szerint a szerb építőiparnak áll a legjobban a szénája. A Szlovéniát, Horvátországot, Szerbiát, Romániát, Bulgáriát, Oroszországot, Ukrajnát és Törökországot átfogó elemzés elkészítéséhez a helyi kutatóintézetek szolgáltatják az alapvető információkat és statisztikákat.

Az EECFA kelet- és nyugat-balkáni országaiban az építőipart tekintve még mindig optimista a jövőkép. A régió egészére nézve az EECFA új előrejelzését ugyan kis mértékben lefelé módosította, országos szinten eltérő eredményeket regisztrálunk. Az előző előrejelzési fordulóhoz képest kevésbé pozitívak a kilátások Horvátországban, míg Szerbiában és Szlovéniában a korábbinál is optimistábbak. Romániában — mely a régió legnagyobb építési piaca — a magasépítésre vonatkozó előrejelzést módosította lefelé az EECFA.

Bulgária: irodák és ipari építkezések

Bulgária építési teljesítménye gyorsul, 2018 egészére visszamenőleg hét százalékos növekedés várható. A lakásépítés továbbra is bővül a gazdaság élénkülése és a reáljövedelmek növekedése, valamint a lakáshitelek rekord alacsony kamatlábai miatt. Emellett a nem-lakáscélú építés is várhatóan növekedni fog, főként az irodaépítés és az ipari építkezések okán. A mélyépítés fellendülése 2018-ban is folytatódott, 2019-ben és 2020-ban pedig az EU által finanszírozott, régóta várt infrastrukturális projektek megkezdése hozhat további lendületet. Emiatt a teljes építési teljesítmény várhatóan 2019-ben 7 százalékkal, míg 2020-ban 6 százalékkal fog nőni.


Szerbia elhúz, Ukrajna szárnyal.
1/4
Szerbia elhúz, Ukrajna szárnyal.

 

A legnagyobb piaca Romániának van

Románia építési teljesítménye az EECFA szerint várhatóan 6 százalékkal fog bővülni 2018-ban, ami némileg alacsonyabb, mint a korábbi becslés. Ugyan a jelenlegi és jövőbeni növekedésnek a lakásépítés a mozgatórúgója, de a túlkínálat, a megnövekedett munkaerőköltségek és a drágább jelzáloghitelek miatt a lassulás jelei mutatkoznak. A nem-lakáscélú építés várhatóan az előrejelzési horizonton is nőni fog majd; de a hosszabb távú növekedést visszafogják a korlátozottan rendelkezésre álló munkaerő és a magasabb bérköltségek. A 2016-os és 2017-es kétszámjegyű visszaesést követően az előrejelzési időszak végére a mélyépítés növekedhet. Összességében a román építési piac kilátásai 2020-ig pozitívak, még akkor is, ha valamivel kevésbé optimisták, mint korábban.

Húznak el a szerbek

A szerb építési teljesítmény nagyon erős növekedést produkál, mind a köz-, mind a magánszférában. Különösen nagy növekedést könyvelhet el a lakásépítés, de a nem-lakáscélú szegmensek is bővülnek, ezen belül a kiskereskedelmi épületek nyújtják a legjobb eredményt. A kiadott építési engedélyek száma minden alszektorban az összes eddigi rekordot megdönti, ami erős fellendülést ígér – gyakran kétszámjegyű növekedéssel – 2020-ig. A mélyépítés is bővül; az út, vasút és energetikai nagyprojektek 2020 után is fenntartható növekedést fognak eredményezni.

Hárommilliárdos építési piac Szlovéniában

A szlovén építési piac 2017-ben gyors ütemben növekedett, mely növekedés valószínűleg folytatódni fog a 2011 és 2016 közötti erős visszaesés után. 2019-ben a teljes építési teljesítmény várhatóan – 2010 után először – 3 milliárd eurót ér majd el. Az erős gazdasági növekedés mind a magán, mind az állami beruházásokra ösztönzőleg hat. A 2019-re és 2020-ra előrejelzett gazdasági növekedés az építési piac bővülését is magával fogja hozni, sőt, megvan a lehetőség a további növekedésre is, ha az elhalasztott mélyépítési nagyprojektek ebben az időszakban elkezdődnek.Törökországi hotelépítkezés.
4/4
Törökországi hotelépítkezés.


 

 

Törökország stagnálhat

Törökországra számos korábbi előrejelzési fordulóban úgynevezett soft-landing forgatókönyvet jelzett előre az EECFA, azonban a 2018 nyár folyamán történt drámai árfolyamgyengülés a török építőipar sok strukturális problémáját felszínre hozta. Emiatt még a korábbinál is pesszimistábbak az előrejelzések: míg az előző válságok idején a hirtelen visszaesést rövid időn belül jelentős emelkedés követte, most akár több éven keresztül alacsonyabb szinten stabilizálódhat a piac. Oroszországban kevésbé pesszimisták a prognózisok, mint az előző előrejelzési fordulóban, mivel egy közelmúltban bejelentett kormányzati program várhatóan pozítívan befolyásolja majd a piacot.

A 2018-as török valutaválság miatt hatalmasat ugrottak a fogyasztói és a termelői árak, valamint az építési költségek. A jelzáloghitelek kamatlába mintegy két és félszeresére emelkedett. A reál lakásárak visszaesése miatt azonban a lakáseladások stabilizálódtak. Ehhez a lakásáfa ideiglenes csökkentése (18 százalékról 8 százalékra) is nagyban hozzájárult. Az építési engedélyek 2018 első kilenc hónapjában jelentősen visszaestek a magasépítés összes szegmensében. A mélyépítési projekteket befolyásolja az az elnöki rendelet, miszerint új projektek indítását nem engedélyezik. A jelenlegi magas kamatok drágítják majd a finanszírozást. A kormány prioritása az árstabilitás elérése, amely előfeltétele a növekedési pályára való visszatérésnek.

Oroszország: rekord összegű állami finanszírozás

Mivel 2018 második felében az orosz gazdasági növekedés lelassult, illetve számos jelentős infrastrukturális projekt befejeződött (Krím-híd, FIFA2018-létesítmények, stb.) ami miatt a mélyépítés teljesítménye lecsökkent, a teljes építési piacon 2018-ra minimális bővülés várható csak. Mindazonáltal, 2018-2020-ban a lakásépítésbe rekord összegű állami finanszírozás fog folyni egy új nemzeti program keretében, és így a lakásépítési szegmens az egész ágazat zászlóshajójává válhat. A nem-lakáscélú építés alpiac teljesítményéhez a következő években a középületek (oktatás és egészségügy), valamint a mezőgazdasági épületek építése tud pozitívan hozzájárulni. A mélyépítésben viszont visszaesés várható a nagy gázvezeték-projektek, számos közlekedési és energetikai projekt fokozatos befejezése miatt.

Szárnyaló ukrán építőipar

Az utóbbi években az ukrán építőipar szárnyra kapott. Továbbra is bővül, de a különböző építési szegmensek alakulása jelentősen eltér. A lakáspiac telített, a kínálat nagymértékben meghaladja a keresletet. Számos lakóépület áll építés alatt, de a lakásépítés jövedelmezősége a verseny és a magasabb költségek miatt csökken, valamint a lakosság alacsony vásárlóereje miatt a kereslet továbbra is korlátozott. Az alacsony kereslet és a jelzáloghitelek hiánya nem ígérnek jó kilátásokat ezen a piacon. Az ország gazdasági helyzetének stabilizálódása, amely az ingatlanpiac egészének pozitív tendenciáiban megnyilvánul, még nem volt jelentős hatással a kereskedelmi ingatlanok szegmensére, itt nincsenek jelentős beruházások. A legmagasabb növekedést a mélyépítés könyvelheti el, mivel a közlekedési és energetikai infrastruktúra fejlesztések jelentős költségvetési forrást kapnak majd.

ÉF

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk