/ MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek / MÉD Közönségszavazás / Épített környezet, Tervek, Épületek
Technológia

Három építészeti koncepció egy anyagra

1/4

II. díj: Tarr Zsuzsanna (Kép: Equitone)

?>
II. díj: Tarr Zsuzsanna (Kép: Equitone)
?>
III. díj: Vörös Gergely (Kép: Equitone)
?>
I. díj: Tóthproject Építésziroda (Kép: Equitone)
?>
I. díj: Tóthproject Építésziroda (Kép: Equitone)
1/4

II. díj: Tarr Zsuzsanna (Kép: Equitone)

Három építészeti koncepció egy anyagra
Technológia

Három építészeti koncepció egy anyagra

2019.08.07. 12:00

Cikkinfó

Cég, szervezet:
Equitone

Döntően ma még inkább középületeken láthatjuk gyakrabban a természetes anyagok felhasználásával készülő, anyagában színezett EQUITONE homlokzatburkolatok különböző modelljeit. Ennek ellentéte a legutolsó EQUITONE építész- és építészhallgató pályázatán családi házakon is megjelentek, az építész különböző elképzeléseit tolmácsolva.

Lebegő hatás

Megosztott első díjat kapott a Tóthproject Építésziroda - Tóth László, Papp László, Schalling Frigyes és Schmidt Péter - tervei alapján megvalósult családi ház, amelynek kettő, a domboldalba helyezett vakolt földszinti kubus adja fő kontúrját. A tervezők olyan anyagot kerestek a két dobozt összekötő bejárati részhez, illetve azon épületrészekhez, amelyek a lejtős terephez csatlakoztatják az épületet, ami a homogén világos vakolt felületek mellett megfelelő kontraszttal jelenik meg. „Fontos szempont volt, hogy egy megfelelően homogén, lehetőleg nagytáblás burkolatot biztosító rendszert találjunk. Az EQUITONE [pictura] burkolatára esett a választás, amelynek elhelyezésével sikerült kialakítani egy hangsúlyos és elegáns bejárati elemet, a pinceszint leburkolásával pedig el tudtuk érni a lejtős terepből kiálló földszinti rész lebegő hatását." – mesélte az anyagválasztás okát Tóth László, építész, vezető tervező. A pályázat eredménye szerint ez az elgondolás pedig a zsűrit is meggyőzte. 


I. díj: Tóthproject Építésziroda (Kép: Equitone)
3/4
I. díj: Tóthproject Építésziroda (Kép: Equitone)



Átforduló burkolat a homlokzaton

Tarr Zsuzsanna, a PTE Műszaki és Informatikai Karának hallgatója az épület homlokzatainak kialakításában az egységes megjelenésre törekedett. Pécs átalakuló városi részére tervezett társasházára az EQUITONE anyagból a homlokzaton átforduló burkolatot tervezett. A nyílászárók előtti árnyékolók - amelyek szintén szálcementből készültek - a homlokzat dinamikájáért is felelősek. A szellőzés-megvilágítást és a vagyonvédelmet a földszinti tárolók nyílászárói előtt perforált burkolóelemek biztosítják. „A tervezett épület Pécsen egy meglehetősen összetett beépítési helyzetbe került. A tervező szellemesen telepítette épületét, izgalmas külső tereket létrehozva. Az épület tömegformálása, részletképzése, színe egyaránt nagyon mai, finom építészeti szemléletű. A homlokzat burkolataként használt antracit színű EQUITONE burkolat nagyon jól támasztja alá az építészeti elképzelést és minőségi, időtálló épület reményével kecsegtet." – méltatta az építészhallgatók között a második díjat ezzel a munkával kiérdemelt épületet és tervezőjét Kertész András Tibor, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész, a zsűri tagja. 


II. díj: Tarr Zsuzsanna (Kép: Equitone)
1/4
II. díj: Tarr Zsuzsanna (Kép: Equitone)



Természethez idomulva

A következő példában elkészült terv fiatal hallgatója az EQUITONE szálcement burkolatot két színben használta a pályázati kiírásnak megfelelően az erdős környezetbe elképzelt épülete homlokzatára. „A sötétebb szín a külső réteg felületét adja, sziklaszerű monolit hatást kölcsönöz az épületnek, a táj részét képezi. Az anyag jól alakítható osztásával tükrözi a táj, az erdő képét, illetve erősíti a koncepciót, és segíti annak érthetőségét. Emellett a homlokzatburkolat, könnyen szerelhető, ami az extrém környezetben gazdaságos és előnyös." – mondta az anyagválasztás kapcsán a Norvégiába tervezett Forest House-ról a harmadik díjat elnyert Vörös Gergely, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója. Az EQUITONE anyagai közül kétfélét használt, ezekből a világosabb színt a kisebb épülettömeg kapta, így jól elkülönítte a két tömeget és jelölte a rétegződést. A burkolat kisebb léptékű épületek esetében részletgazdag, finom, homogén hatást kelt, amiben segít az is, hogy a homlokzatburkolat és a tető anyaga megegyezik. Az épület esetében a fa használata elegáns kontrasztot képez a beharapásoknál és a nyílászárók keretezésénél, az EQUITONE szálcement burkolatok két felhasznált tónusa pedig tisztán és érthetően választja szét a funkciókat.


III. díj: Vörös Gergely (Kép: Equitone)
2/4
III. díj: Vörös Gergely (Kép: Equitone)



További információ: www.equitone.hu

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Helyek/Városépítészet

WEKERLETELEP // Egy hely + Építészfórum

2020.10.28. 14:46
00:06:33

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Lakótelep csak éppen másképp! A Wekerletelep minden túlzás nélkül a hazai építészettörténet egyik legfontosabb és legkiemelkedőbb állomása. Egy olyan kor ma is élő és működő hagyatéka, amikor az állam még kötelességének tartotta, hogy polgárai lakhatásásról méltó módon gondoskodjon. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozata ezúttal a Kós Károly térre és környékére kalauzol minket. / A videósorozat megvalósítást az NKA támogatja. /

 

 

Épületek/Irodaépület

VISION TOWERS IRODAHÁZ // Egy hely + Építészfórum

2020.10.14. 15:17
00:03:53

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

A Váci úti irodafolyosó nyitányaként a Dózsa György út és Dráva utcák kereszteződésében 2015-óta egy új, karakteres épület áll. Az Egy hely és az Építészfórum közös videósorozatának új helyszíne a 3h Építésziroda által tervezett Vision Towers irodaház.

Támogasd az Építészfórumot most, hogy legyen újabb húsz évünk!

Az Építészfórum minden tartalma ingyenes – és az is marad. De ahhoz, hogy eredeti, értékálló anyagokat hozzunk létre, Olvasóink támogatására is szükségünk van.

Támogatom

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk