Technológia

Három építészeti koncepció egy anyagra

2019.08.07. 12:00

Döntően ma még inkább középületeken láthatjuk gyakrabban a természetes anyagok felhasználásával készülő, anyagában színezett EQUITONE homlokzatburkolatok különböző modelljeit. Ennek ellentéte a legutolsó EQUITONE építész- és építészhallgató pályázatán családi házakon is megjelentek, az építész különböző elképzeléseit tolmácsolva.

Lebegő hatás

Megosztott első díjat kapott a Tóthproject Építésziroda - Tóth László, Papp László, Schalling Frigyes és Schmidt Péter - tervei alapján megvalósult családi ház, amelynek kettő, a domboldalba helyezett vakolt földszinti kubus adja fő kontúrját. A tervezők olyan anyagot kerestek a két dobozt összekötő bejárati részhez, illetve azon épületrészekhez, amelyek a lejtős terephez csatlakoztatják az épületet, ami a homogén világos vakolt felületek mellett megfelelő kontraszttal jelenik meg. „Fontos szempont volt, hogy egy megfelelően homogén, lehetőleg nagytáblás burkolatot biztosító rendszert találjunk. Az EQUITONE [pictura] burkolatára esett a választás, amelynek elhelyezésével sikerült kialakítani egy hangsúlyos és elegáns bejárati elemet, a pinceszint leburkolásával pedig el tudtuk érni a lejtős terepből kiálló földszinti rész lebegő hatását.” – mesélte az anyagválasztás okát Tóth László, építész, vezető tervező. A pályázat eredménye szerint ez az elgondolás pedig a zsűrit is meggyőzte. 
Átforduló burkolat a homlokzaton

Tarr Zsuzsanna, a PTE Műszaki és Informatikai Karának hallgatója az épület homlokzatainak kialakításában az egységes megjelenésre törekedett. Pécs átalakuló városi részére tervezett társasházára az EQUITONE anyagból a homlokzaton átforduló burkolatot tervezett. A nyílászárók előtti árnyékolók - amelyek szintén szálcementből készültek - a homlokzat dinamikájáért is felelősek. A szellőzés-megvilágítást és a vagyonvédelmet a földszinti tárolók nyílászárói előtt perforált burkolóelemek biztosítják. „A tervezett épület Pécsen egy meglehetősen összetett beépítési helyzetbe került. A tervező szellemesen telepítette épületét, izgalmas külső tereket létrehozva. Az épület tömegformálása, részletképzése, színe egyaránt nagyon mai, finom építészeti szemléletű. A homlokzat burkolataként használt antracit színű EQUITONE burkolat nagyon jól támasztja alá az építészeti elképzelést és minőségi, időtálló épület reményével kecsegtet.” – méltatta az építészhallgatók között a második díjat ezzel a munkával kiérdemelt épületet és tervezőjét Kertész András Tibor, Ybl Miklós és Pro Architectura díjas építész, a zsűri tagja. 
Természethez idomulva

A következő példában elkészült terv fiatal hallgatója az EQUITONE szálcement burkolatot két színben használta a pályázati kiírásnak megfelelően az erdős környezetbe elképzelt épülete homlokzatára. „A sötétebb szín a külső réteg felületét adja, sziklaszerű monolit hatást kölcsönöz az épületnek, a táj részét képezi. Az anyag jól alakítható osztásával tükrözi a táj, az erdő képét, illetve erősíti a koncepciót, és segíti annak érthetőségét. Emellett a homlokzatburkolat, könnyen szerelhető, ami az extrém környezetben gazdaságos és előnyös.” – mondta az anyagválasztás kapcsán a Norvégiába tervezett Forest House-ról a harmadik díjat elnyert Vörös Gergely, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója. Az EQUITONE anyagai közül kétfélét használt, ezekből a világosabb színt a kisebb épülettömeg kapta, így jól elkülönítte a két tömeget és jelölte a rétegződést. A burkolat kisebb léptékű épületek esetében részletgazdag, finom, homogén hatást kelt, amiben segít az is, hogy a homlokzatburkolat és a tető anyaga megegyezik. Az épület esetében a fa használata elegáns kontrasztot képez a beharapásoknál és a nyílászárók keretezésénél, az EQUITONE szálcement burkolatok két felhasznált tónusa pedig tisztán és érthetően választja szét a funkciókat.
További információ: www.equitone.hu