Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Épületek/Irodaépület

GRAVOFORM betűház — egy ipari csarnok átalakítása a XIII. kerületben

1/22

keleti homlokzat - Reitter Ferenc utca

?>
keleti homlokzat - Reitter Ferenc utca
?>
?>
földszinti alaprajz
?>
emeleti alaprajz
?>
hosszmetszet 1
?>
hosszmetszet 2
?>
északi homlokzat - Országbíró utca
?>
déli homlokzat - udvar
?>
keresztmetszet
?>
átalakítás előtti állapot
?>
átalakítás előtti állapot
?>
átalakítás előtti állapot
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/22

keleti homlokzat - Reitter Ferenc utca

GRAVOFORM betűház — egy ipari csarnok átalakítása a XIII. kerületben
Épületek/Irodaépület

GRAVOFORM betűház — egy ipari csarnok átalakítása a XIII. kerületben

2000.11.13. 12:20

Projektinfó

Gravoform Betűház

Építés éve:
2000

Stáblista

építtető: Gravoform Kft.  

tervező: Sebők-Selényi 

belsőépítészet:Sebők Ildikó
Selényi György, Bruckner Csilla 
okl. építészek

építészmunkatárs: Kovács Veronika okl.

építészstatika: Facskó Gergely okl. építész,

statikus tervezőgépészet: Oltvai Tamás okl.

épületgépészmérnök / elektromos: Handó József okl. villamosmérnök  

kivitelező:ADEPTUS Mérnöki, Építőipari és Kereskedelmi RT.
Gerencsér Zsófia főmérnök
Rédl Mária okl. építőmérnök
Szaniszló András okl. építőmérnök fotók: Nagy Balázs (belső), Selényi György (külső)


 

Sebők Ildikó, Selényi György és Bruckner Csilla gondolatai az általuk tervezett GRAVOFORM betűházról, melyet 2000-ben dícsérő oklevéllel díjazott a Budapesti Építészeti Nívódíj bizottsága. 

A Budapest XIII.ker., Reitter Ferenc utca - Országbíró utca sarkán álló gyárépület egykor szövőüzemként működött. Az új tulajdonos felirati rendszereket gyártó üzemét és a hozzátartozó irodákat helyezte el benne. A betelepítésre került funkció már a XXI. század technológiájával dolgozik: számítógépekkel vezérelt munkagépeken készülnek gravírozott, lézergravírozott illetve fólia kivágott termékek.

A kétszintes ipari csarnok a századelőn szokásos stílusjegyekkel bír: a kéthajós, tiszta szerkezetű ház vasbeton pillérekkel, acél főtartókkal és poroszsüveg födémmel készült. A körítőfalak burkolótéglával borítottak, a sarkokon finoman kiemelt rizalitokkal. A homlokzati nyílászárók egységes méretben, T-acél rács- és keretszerkezetben egyrétegű, kistáblás üvegezéssel készültek akkoriban. A lapostetős kialakítású épületet vasbeton párkány koronázza, mely kissé befordul a bütühomlokzatokra.

15/22

Az avult állag és a funkció váltás jelentős beavatkozást, illetve felújítást igényelt. A szükségessé vált beavatkozásokat a meglévő épülettel harmonizáló módon terveztük. A ház kétharmad részét a Gravoform Kft saját területeként, a maradék egyharmadot pedig bérelhető területként kívánta hasznosítani. A tervezett alaprajzi rendszer a ház szerkezetéből adódóan középfolyosós elrendezésű, mely az emeleten rejtett közlekedővé válik. Az ily módon kialakuló folyosó összeköti a meglévő és a Reitter Ferenc utcai fronton újonnan épített lépcsőket. Ez biztosítja a mindenkori átalakíthatóságot, a két terület arányának változtathatóságát, az esetleges egybenyitás lehetőségét. Az iroda- ill. üzemi területek egy része cellás, egy része nagyterű.

Az épület szerkezetét, alaprajzi rendszerét tiszteletben tartva, csak a Reitter Ferenc utcai fronton történt födémbontás. Itt a déli oldalon új lépcső készült, mely a Gravoform vertikális forgalmát bonyolítja, az északi oldal pedig a kiemelt funkciók elhelyezésére teremtett lehetőséget. A földszinten került elhelyezésre a vevőforgalmat bonyolító ügyfélforgalmi tér - "bolt", míg az emeleten a bemutató- és tárgyaló terem. Az épület belmagassága megmaradt, a kényelmes, tágas irodákban nem kívánatos a nyomott tér. Álmennyezet csak a feltétlenül szükséges helyeken, a közlekedők fölött és a vizes blokkokban készült. A kiszolgáló funkciók is az épületen belül maradtak, így külső megközelíthetőséggel a meglévő lépcső alatt kapott helyet a kazánház illetve a szeméttároló helyiség, és az új lépcső alatt pedig a tulajdonos cég minősítéséből adódó ISO alól kivont raktár.

14/22

Az épület alapvetően felújításra került, lényegi módosítás a bütü homlokzatokon elhelyezett két önálló bejárat kialakítása, és a homlokzati nyílászárók cseréje volt. Az Országbíró utcai illetve az udvari hosszhomlokzatok kialakításában jelentős változást csak a nyílászárók cseréje okozott. A homlokzatok ablak - fal arányrendszere megmaradt, csak az utóbbi évtizedekben okozott sérülések, utólagosan elhelyezett, az eredetihez nem illeszkedő nyílások kerültek elbontásra és helyreállításra. A nyílászárók modern formavilágúak, borovi fenyő szerkezettel, az ablakok osztása is a funkciónak és a modern igényeknek megfelelő, aszimmetrikus. A régi kiskocka ablakok arányrendszerét az újraértelmezett, a biztonságot szolgáló földszinti rácsok idézik fel.

Jelentős átalakítás a véghomlokzatokon történt, ahol a meglévő, szép téglahomlokzathoz illeszkedő, visszafogottan elegáns bejáratokat terveztünk. A két bejárat stílusában hasonló, de alapvetően más. Mindkettő vertikális irányultságú, enyhe aszimmetriát mutat. A két oldal közötti eltérés a funkciók különbözőségéből adódott. A főútvonalra néző, portállal rendelkező Gravoform bejárat széles, a homlokzat síkjából enyhén, ferde síkban kiemelt titánzink lemezzel keretezett üvegfal. A földszinten a nyílászárók a főfal síkjába visszahúzottak, függőlegesek, ily módon adva meg a bejáratnál egy előtető elhelyezésének lehetőségét. Az emeleten a homlokzat síkjából kiemelkedő virágablak növeli a bemutató- és tárgyaló terem eleganciáját. Ezen a homlokzaton került elhelyezésre a főcégfelirat. Az udvari bütühomlokzat kevésbé nyitott, de aszimmetriáját megőrizte. Itt az üvegfelületek függőlegesek, melyeket a hosszhomlokzatokra jellemző színezett vakolatbetét keret övez.

17/22

Az épület tervezése során számunkra kihívást a modern funkció és a meglévő épület adottságainak összehangolása, valamint a tulajdonos cég arculatának visszatükrözése jelentett. Erre a kérdésre megoldásként az anyagokban és formákban egyaránt jól kifejezhető, egyszerű funkcionalitást és a napjainkban az irodaépítészetre oly jellemző kék-szürke, hideg-rideg hangulattal szemben itt uralkodó meghitt, családias légkört, valamint a részletgazdagságot találtuk. Így az anyagválasztás során előtérbe kerültek a természetes anyagok és a meleg tónusú színek: minden nehézség ellenére megmaradt a téglaburkolat, a maga rendezetlenségében (az új külső nyílászárók és a belső ajtók keretei borovi fenyőből készültek (ahol a funkció megengedte, ott meleg burkolatként hagyományos csaphornyos parketta készült bükkből, míg hideg burkolatként a régi márvány mozaikokat idéző gres-lap burkolat került lefektetésre burkolási terv szerint (a csiszolt helyszíni műkő sárgája vörös szemcséivel és festett felületek színei a tégla, a fa szerkezetek és a kerámia burkolatok színeivel összehangoltak. Ebbe a meleg környezetbe egy kis frissességet, hűvösséget az acél szerkezetek ezüstje és a főbejárat fekete titánzink lemeze hozott.

Sebők Ildikó, Selényi György és Bruckner Csilla

 

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk