Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. / Építészfesztivál: Future Perfect / 07.01.-07.03. /
Nézőpontok/Kritika

Fényben fürdik

1/11

?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
?>
1/11

Fényben fürdik
Nézőpontok/Kritika

Fényben fürdik

2007.07.27. 06:10

Cikkinfó

Szerzők:
Vargha Mihály (1952-2010)

Földrajzi hely:
Siófok, Magyarország

Építészek, alkotók:
Vincze László

Az épület e helyen: mintha csak az időnek kellett volna elkövetkezni, hogy kihajtson a földből, mert másképp nem is történhetett volna. Könnyedséget mutat minden hókuszpókusz nélkül, ám ez mégsem jelent puszta egyszerűséget.A siófoki Villa Azúr apartmanház tervezője Vincze László.

1/11

10/11

Vincze László építész munkája a siófoki Vitorlás utcában nem feltűnő, egyszerű fehér alapú, színes árnyékoló molinókkal telibe rakott, de mégsem harsány lakóház. Nagy fákkal sűrűn benőtt, nem túl forgalmas helyen áll, a sportkikötő felé vezető úton balra. Eltéveszteni szerénysége ellenére lehetetlen, bár csak minimum két távnyitós kapun keresztül közelíthető meg - amúgy véletlenül betérni hozzá nem tudunk. Egy nagyobb szállodaegyüttes, négycsillagos wellness-központ van közvetlenül mellette, ami építészetében a szokásos nagy átlag. A két létesítmény neve közös, ám formáikat tekintve föld és ég. Áttetszőségével, visszafogott és egyben jól komponált színeivel, eltalált arányaival a lakóépület pont azt az építészeti színvonalat képviseli, amit mindenütt szeretnénk látni, hogy azután lehetőleg ne is kelljen rá szót vesztegetni. Ennyi feltétlenül kell, és akkor rendben lenne a hazai építészet, nyugodtak lehetünk a jövő felől.

 

2/11

3/11

4/11

 

Persze ha közelebb férkőztünk hozzá, ha pillantást vethetünk rá a szomszédos hotel tetőteraszáról, majd pedig belépünk a lépcsőházba, a folyosókra, a liftbe, netán még egy-egy lakásba is, akkor már érzékelhető, hogy itt sokkal többről van szó. Finom munka, gondosan tálalva, sok apró ötlettel kitalált ház, amely ráadásul igazi balatoni produkció. Szerves folytatása a hatvanas évek néhány remek építészeti darabjának, például Polónyi Károly és Földesi Lajos házainak. Az épület közel ötven évvel korábbi elődei motelek, strandépületek - melyek akkor teljesen egybevágtak a világszínvonallal, és hasonlóképpen megvoltak az előzményeik, a két világháború közötti időszak, meg a 45 utáni pár év villái, üdülői. A történet periodikusságot mutat, amit nem is olyan nehéz fölfedezni. Nincs is ezen mit takargatni, követni a jót, kitermelni a hagyományt - a jó architektúra mindig ebből állt. Baj akkor van, ha túlteng a majmolás, a szolgai utánzás.

 

5/11

6/11

7/11

 

Vincze László, ahogy az egyéniségéből és temperamentumából következik, nem másol, hanem mai hangszerelésű újat teremt. Az épület e helyen: mintha csak az időnek kellett volna elkövetkezni, hogy kihajtson a földből, mert másképp nem is történhetett volna. Könnyedséget mutat minden hókuszpókusz nélkül, ám ez mégsem jelent puszta egyszerűséget. Sőt a három egységből álló hosszúkás tömbről hamar kiderül, hogy nem egyetlen egyenes tengelyre van fűzve, hanem kis szögben ide-oda bicsaklik a két lépcsőházi közbevetésnél. S az alaprajzból még az is látható, hogy a bejárat-közeli első szakasz két külső oldala sem párhuzamos. A három folyosó falai persze igen, de egymáshoz képest maguk a középfolyosók szintén elfordulnak, ami kellemes, tervezett szabálytalanságot mutat. Komolyan veendő, életszerű játékosság, melyhez hozzátartozik, hogy a két-két lépcsőház, illetve lift egyszer így - balra-jobbra -, egyszer úgy - jobbra-balra esik. A fehér és narancs színnel festett folyosói falakban az ajtók színezése narancspiros, hasonlóan az elektromos szekrények rácsozott ajtajaihoz. A lépcsőházakkal szemben a lifttornyok is üvegezett falúak, ettől a két összekötő közlekedési mag nappali megvilágítása kiváló, és elegendő fényt közvetítenek a folyosókra.

 

8/11

9/11A lakások mérete változatos, vannak közöttük egyszobásak, sajnos elég sok, meg másfél és kétszobásak, ennél nagyobb már kevés - igaz, a lakásméretek összevonással változtathatók (eredeti lakásszám 66). Az amerikai konyha itt is általános, amin jó lenne már változtatni, talán előbb-utóbb a befektetők erről meggyőzhetők lesznek - a lakásvásárlók remélhetőleg egyre határozottabban kérnek szót ebben a kérdésben. A földszinten és a négy emeleten minden lakáshoz tartozik terasz, a visszahúzott tetőszinten különösen nagy alapterülettel. A felső szinti lakások nagy ablakfelületeihez a széles kiülésű lapostető-konzolok nyújtanak árnyékolást, míg az említett molinók a földszint és három emelet teraszainak fontos elemei. Az egyszínű - piros, sárga vagy zöld - átlátszó műanyag szövet-táblák az acélkerettel együtt eltolhatók, ami változatossá teszi a ház képét, s egyúttal a lakók számára is lehetőséget ad, hogy igény szerint állítsák be. A táblák fékeinek hibája javítható, ahogy a használatbavétel során pár egyéb építési hiba is korrigálható, ám van, ami tartósabban rontja majd az összképet. Nem mindenütt sikerült például karcolás vagy egyéb hiba nélkül elhelyezni a tetőlemez kerek lyukait fedő műanyag lemezeket. Pedig a változatos méretű födémáttörések - az eltolható árnyékolókkal szövetkezve - fontos szerepet játszanak abban, hogy a ház annyira könnyed és sokarcú tud lenni. Segítenek még ebben a két végfal árnyékoló elemei, szemöldökök a fekvő keskeny ablakok fölött, erősen megvastagítva, és bátran túlfuttatva. A Balaton kezdi visszanyerni sajátos vonzerejét - csakhogy félő, nem ilyen kvalitású építmények viszik majd ebben a főszerepet.

Vargha Mihály írása az ÉS-ben jelent meg nyomtatásban (július 20.)


Villa Azúr apartmanház, Siófok, Vitorlás utca
Építész vezető tervező: Vincze László
Munkatárs: Mozsár Péter és Parádi Kornélia
Projekt felelős: Frey Tamás - Fehér Móni - AL HOLDING
Statika: Erdélyi Tamás - Árva Péter
Épületgépészet: Kiss József - PhQ
Villamos tervező: Dorgai Károly -KATE
Épületszerkezeti szakterv: Pataky és Horváth Kft.
Kivitel: Tóth Ernő -CMA Kft.
Ingatlanfejlesztő: AL Holding

Tervrajzok az épületről itt.

Vélemények (0)
Új hozzászólás
Nézőpontok/Történet

ÁLLATSZOBROK // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:30
00:07:33

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

A gyerekek nagy örömére az országban számos állatot ábrázoló alkotás található, melyek gyakran kvalitásosak ugyan, mégis kevésbé művészi kivitelükről, mint inkább cukiságukról ismertek. Az Egy hely mai részében több kedves állatszoborral ismerkedhetünk meg. 

Nézőpontok/Történet

SZABADSÁG HÍD // Egy hely + Építészfórum

2022.01.26. 13:27
00:07:16

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Az eredetileg Ferenc József nevét viselő építmény a Főváros legrövidebb hídja, ám annál látványosabb. Az Egy hely mai részében az 1896-ban épült Szabadság híd izgalmas történetével ismerkedhetünk meg.

Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálod, hogyan gondoskodunk adataid védelméről. Oldalainkon HTTP-sütiket használunk a jobb működésért. További információk